Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2013 13:24 - До евро-пейката стоейки...
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 5292 Коментари: 17 Гласове:
33


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


           *       *       *

До евро-пейката стоейки

и... бастуна си крепейки,
чудя се какво да купя
с моите... еврокопейки...

Марин Тачков
19 юни 2013 г.
  Свободните пари: дремещият пожар Posted on May 27, 2013 by mittag

Те периодично губят малка част от стойността си, за да може икономиката да спечели от бързината на стопанското обращение

Сред всички полезни изобретения, ставали жертва на собствения си успех, специално място заслужават „свободните” пари, печатани през 1932 и 1933 г. в малката австрийска община Вьоргл. Амбициозният социалдемократ Михаел Унтергугенбергер, избран година по-рано за кмет на Вьоргл, решава да използва авторитетното си положение и за пръв път в света прилага на практика идеята на търговеца икономист Силвио Гезел за обезценяващи се пари. Същността й се свежда до това паричните знаци да губят част от стойността си, примерно 0.5-1% месечно, което би обезкуражило натрупването, стимулирало потреблението и производството и в крайна сметка отново задвижило закъсалата стопанска машина.

Времето е повече от подходящо за търсене на спасителни решения: след удара на Голямата депресия всеки четвърти във Вьоргл е без работа; 200 семейства нямат никакъв източник на доходи. „В един ден се случваше осем – десет просяци да тропат на вратата ми”, посочва съвременник. Кметът предлага революционно изобретение: общината да пусне собствени „спасителни” пари. С тях ще се заплаща изпълнението на общинската програма за благоустройство, към която ще се привлекат безработните. С впечатляващо единодушие, политическите противници в Градския съвет одобряват плана на Унтергугенбергер да помогне на бедстващите.

Новата икономическа Мека

Общинската каса разполага с едва 34 500 шилинга. Унтергугенбергер ги използва като своеобразен „валутен борд”, слагайки ги на сметка в местна банка – и нарежда да се отпечатат „удостоверения за извършена работа” на същата стойност. Това са малки сини, жълти и розови билетчета, имитиращи 1, 5 и 10 шилинга – всъщност парични знаци, тъй като стойността им е гарантирана с официална валута и общината се е задължила да ги разменя за австрийски шилинги във всеки момент (срещу 2% комисионна такса). Новите пари навлизат сред народа с помощта на няколко инфраструктурни проекта: настилка на улиците, бетонен мост над планински поток, туристически пътеки из околните долини, трамплин за ски скокове. С тези пари се плаща на работниците, които от своя страна пазаруват с тях в местни магазини, могат да си платят и общинските данъци.

Ползата е моментална: за броени месеци Вьоргл се преобразява. Безработицата намалява с 15%, докато в цяла Австрия и в света продължава да расте, яхнала дебелата опашка на Голямата депресия. Успехът е широко отразен от зараждащата се глобална журналистика: френски медии говорят за „нова икономическа Мека”, американски издания съветват идеята да се приложи отвъд Океана. Провинция Алберта в Канада впрочем действително пуска спасителни пари след 1933 г. Влиянието на Унтергугенбергер нараства: кметът на забутаната тиролска община споделя опита си пред 170 свои колеги в луксозен виенски ресторант. Собствени валути сериозно обмислят десетки австрийски общини, както и градове като Виена и Линц. В сърцето на еуфорията, през септември 1933 г. австрийската национална банка обявява общинските валути за незаконни. Унтергугенбергер коментира в тази връзка: валутата беше ликвидирана без усложнения в рамките на осем дни, но икономически заинтересуваните от нея тепърва ще страдат.

Потъпкването е в самото си начало: след февруарския пуч на 1934 г. левите партии в Австрия са забранени и големият (на ръст 160 см.) кмет на малката община трябва да напусне политиката. Освен световна известност, той завещава на родния си град много подобрения, осъществени с „пари отникъде”, включително железобетонен мост с табелка „Построен със свободни пари през 1933 г.” Тиролската долина въодушевява светилата на икономическата мисъл на времето; мнозина, включително френският премиер министър, идват да видят „чудото” на място. Влиятелният американски професор Ървинг Фишер се прехласва по „кмета с дългото име.” Джон Кейнс също не остава безучастен – в основния си труд големият британски икономист засвидетелства респект към „автора” на свободните пари Силвио Гезел, наричайки го „несправедливо пренебрегнат пророк”, чиито идеи в бъдеще ще повлияят на света може би по-силно, отколкото тези на Маркс.

Изминалото време не оправдава подобно сравнение, още повече, че експериментът във Вьоргл е бил разкрасен като една от първите световни медийни сензации в икономиката. Огромната задлъжнялост на общината не изчезва с новите пари. Икономическият продукт в „официални шилинги” в годините на опита не нараства. Заедно с това, ползата от експеримента е неоспорима – на първо място за бедстващите безработни, но след въвеждането на местните пари чувствително се подобрява и общият стопански климат. Дори търговците на едро, които не извличат пряка изгода от ускорения оборот, препоръчват въвеждането на паралелни пари в цял Тирол. В самия Вьоргл е осигурено препитание на стотици хора, построена е важна инфраструктура и в крайна сметка е съхранен социалният мир въпреки надигащият се в страната фашизъм.

Колко малко е нужно на една голяма идея

Поразително е колко малка сума е била необходима: напечатани са 32 000 общински шилинга, в употреба са вкарани само 12 хил., от които близо една трета се „изпаряват” заради търсенето от колекционери. При положение, че дневната надница е 3.5 „шилинга”, инжектираната сума в алтернативни пари не надхвърля равностойността на 100 хил. днешни български лева. С публични средства на стойност една къща, малка община компенсира последиците от Голямата депресия: подобно нещо е невъзможно без психологическия фактор. Това пък говори, че централните банки невинаги разбират паричните проблеми толкова добре, колкото твърдят за себе си – и че има много монетарни решения за смекчаване на последиците от кризата, които само чакат да бъдат приложени.

В тази връзка е важно да се отбележи, че експериментът във Вьоргл прилага едновременно две парични иновации: спасителни общински пари и обезценяващи се пари. Може само да гадаем кое от двете нововъведения е по-ефикасно: според повечето стопански историци решаваща за успеха е собствената „валута за бедни”, но с оглед уроците за бъдещето, социалната психология отдава предпочитания за парите, които губят стойността си, ако не се използват бързо. Така или иначе е безспорно, че съчетанието, което Унтергугенбергер прилага, носи много изгоди на Тиролската община и нейните жители.

Сред най-съществените ползи от спасителните пари на Вьоргл е намаляването на взаимната задлъжнялост: актуален проблем и за България, където междуфирмената задлъжнялост вероятно надхвърля двойно БВП. Получили от общината шарените билетчета, работниците бързат да върнат версиите си при бакалина. Който не иска да държи пари, губещи 1% от стойността си ежемесечно, и наема помощник, като му плаща в началото на месеца; останалите пари дава на дърводелеца за да му ремонтира дограмата. Дърводелецът си оправя сметките с бакалина и месаря, купува от обущаря обувки и си плаща данъците… Парите се стичат към общината с поразителна скорост: 90% от просрочените данъчни задължения са платени за година с тези собствени пари, емитирани върху труда на безработни. Имало е дори случаи на предсрочно плащане на данъци...
Димитър Събев

Цялата статия -
mittag.wordpress.com/2013/05/27/woergl/


 





Гласувай:
33




1. stela50 - Поздрави, Марин ... харесвам стиховете
18.08.2013 16:01
с хумор, ирония, игра на думи и сериозни послания.
Одобрявам представянето на статиите с предложени
спасителни решения... хубаво е да се прочетат.
Благодарности за хубавата музика.
цитирай
2. kbalenciaga - Това е само един пример
18.08.2013 22:01

показващ, че цялата световна икономика е изплетена от лъжи и измами, чрез които се пречи на обществото умишлено и целенасочено.
Фрапиращо е че днес през 2013г. при това голямо развитие на техниката и компютаризацията, живеят толкова много хора в мизерия, нищета и лишения.
Включително и много българи.
Ясно е че това се прави преднамерено, целенасочено и умишлено!
Но защо го правят???
Според мен от алчност и простотия.
"НО"! Това "НО". Усета ми подсказва че има и още нещо...
Тези богатите, които управляват реално света(а не клоуни като Боко Тиквата, Джордж Буш и подобни) според мен са се продали и нямат избор.
Един вид все едно са в мафията, и не могат да направят нещо друго.
И тук идват такива, като тези от България например от Столичната средна класа, от редиците на които ще бъдат запълнени местата на следващите управляващи...
В тях не виждам никаква разлика от досегашните.
Същите алчни, лицемерни и егоистични тъпанари!
Просто не виждам как може да се промени нещо.

цитирай
3. travell - Ах
18.08.2013 22:53
парите, тези зли прокоби,
на тях са всички хора роби.
Всички искат да ги имат,
макар че здравето им взимат.
цитирай
4. metlichina - дано нещата се променят към добро...
18.08.2013 22:55
иначе, ще си останем с просешката тояга, която ни сложиха в ръцете
родните ни маскари - политиците...
цитирай
5. mt46 - Точно така е...
18.08.2013 23:57
kbalenciaga написа:

показващ, че цялата световна икономика е изплетена от лъжи и измами, чрез които се пречи на обществото умишлено и целенасочено.
Фрапиращо е че днес през 2013г. при това голямо развитие на техниката и компютаризацията, живеят толкова много хора в мизерия, нищета и лишения.
Включително и много българи.
Ясно е че това се прави преднамерено, целенасочено и умишлено!
Но защо го правят???
Според мен от алчност и простотия.
"НО"! Това "НО". Усета ми подсказва че има и още нещо...
Тези богатите, които управляват реално света(а не клоуни като Боко Тиквата, Джордж Буш и подобни) според мен са се продали и нямат избор.
Един вид все едно са в мафията, и не могат да направят нещо друго.
И тук идват такива, като тези от България например от Столичната средна класа, от редиците на които ще бъдат запълнени местата на следващите управляващи...
В тях не виждам никаква разлика от досегашните.
Същите алчни, лицемерни и егоистични тъпанари!
Просто не виждам как може да се промени нещо.


Малцина са виждащите, но повечето от тях са в "играта" или се стремят към властта...
цитирай
6. mt46 - Благодаря ти за отзива!... Който не чете, губи...
18.08.2013 23:59
stela50 написа:
с хумор, ирония, игра на думи и сериозни послания.
Одобрявам представянето на статиите с предложени
спасителни решения... хубаво е да се прочетат.
Благодарности за хубавата музика.

цитирай
7. milototo - Привет колега поет, давай смело ти ...
19.08.2013 10:42
Привет колега поет,
давай смело ти напред,
живеем в тежко време,
което често ни налага бреме
С тази еврокопейка какво да си купиш?
Стоиш пред витрината и се цупиш
Чудиш се на цените на всички стоки
за Бога защо са високи?!?
цитирай
8. freeoldmen - Време е да се направи нещо!
19.08.2013 10:44
И то предназначено за българският народ, съобразено с неговите нужди и самобитност.
Решенията, наложени от сегашните ни съюзници ни водят към гибел.
Идеите на Гизел са добри и човешки. Точно заради това са смачкани.
цитирай
9. mt46 - Да, всяко нещо е за сметка на друго...
19.08.2013 12:35
travell написа:
парите, тези зли прокоби,
на тях са всички хора роби.
Всички искат да ги имат,
макар че здравето им взимат.

Тези, които владеят пари и хора, също са роби - на парите, на вещите... И са болни, макар че не го осъзнават...
цитирай
10. mt46 - Няма да се оправим - докато съществува политически проституционализъм...
19.08.2013 12:46
metlichina написа:
иначе, ще си останем с просешката тояга, която ни сложиха в ръцете
родните ни маскари - политиците...

цитирай
11. mt46 - Привет и на теб!...
19.08.2013 12:50
milototo написа:
Привет колега поет,
давай смело ти напред,
живеем в тежко време,
което често ни налага бреме
С тази еврокопейка какво да си купиш?
Стоиш пред витрината и се цупиш
Чудиш се на цените на всички стоки
за Бога защо са високи?!?

Преди време предложих:
да въведем парични знаци -
еврокопейки - за бедняци...
цитирай
12. mt46 - Да, има добри идеи, които са в интерес на народа ни...
19.08.2013 12:58
freeoldmen написа:
И то предназначено за българският народ, съобразено с неговите нужди и самобитност.
Решенията, наложени от сегашните ни съюзници ни водят към гибел.
Идеите на Гизел са добри и човешки. Точно заради това са смачкани.

Подобни идеи не са в интерес на световния и на родния елит... Не са в интерес и на проституиращите протестиращи - защото те се борят не за морал, за Промяна, а за власт, за пари...
цитирай
13. makont - В момента никой няма нужда от решение,
19.08.2013 16:43
има нужда от подчинение, а то се постига, като ни държат бедни, с жалки еврокопейки в джоба, въпреки положения от нас труд. Жалко! Поздрави за хубавата статия.
цитирай
14. mt46 - Благодаря ти!...
19.08.2013 23:45
makont написа:
има нужда от подчинение, а то се постига, като ни държат бедни, с жалки еврокопейки в джоба, въпреки положения от нас труд. Жалко! Поздрави за хубавата статия.

Няма какво да добавя. За днес ми се свършиха думите...
цитирай
15. inel379 - Истината боде в очите, поете!
22.08.2013 22:33
На евро-пейката
с кеф седейки...
само бивши управници
с пенсии европейски!
Поздрав!
цитирай
16. mt46 - Благодаря!... Поздрав!...
18.08.2015 09:39
inel379 написа:
На евро-пейката
с кеф седейки...
само бивши управници
с пенсии европейски!
Поздрав!

цитирай
17. dimat - Поздравления и голямо благодаря за поста!
20.06.2016 22:51
Преди няколко години бях чел подобен материал,но за съжаление,не можах да си спомня къде.Мина някак си "край мен.

А доста по-късно споменът ме удари по чутурата,но...

Точно по това време ме беше осенила една мисъл,относно "безпартийно управление" на страната ни и в тази връзка се сетих и за този великолепен способ,за нанасяне на жесток удар върху банкстерската мафия.

Бях направил изложение на тази моя "мисъл" в няколко поста в един свой блог,с призива и надеждата,че многото недоволни от цялата партийна система,ще се вкючат в едно обсъждане по въпроса,с цел да се излезе с едно общо виждане.

Резултатът беше,направо,"зашеметяващ".Нито един не прояви интерес!!!

Нито,един!!!

Уж имаше доста "прочитания",или само просто "ндникване",но,нито един "екземпляр" не си напъна мозъчните гънки,да роди някаква мисъл!!!

Така стигнах до неутешителния,но напълно реален извод,ЧЕ СТАДОТО,РЕВЯЩОТО И МЯУЧЕЩО,ДАЖЕ,НАПИКВАЩОТО СЕ ОТ ВЪЗМУЩЕНИЕ ОТ "ПАРТИИТЕ",НАПЪЛНО СИ ГИ ЗАЛУЖАВА.

И така,деактивирах постингите,при това го правих два пъти.

В тази връзка се надявам да разбереш моя сарказъм в много от коментарите ми,по отношение на булгаристанския роб.

Така,че не вярвай на каквито и да е стадни вопли и възмущения от "партиите".

Робите си ги заслужават!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19172887
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148935
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031