Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2015 22:05 - Прекариат
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 7704 Коментари: 18 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Нов призрак броди из Европа – призракът на прекариата 25 Март 2015 16:02

imageСнимка: ХАШТАГ-BG

Вие сте трайно безработен? Или „работещ беден”? Берач на портокали в Гърция? Имате срочен договор? Пишете за медии на хонорар? Служителка сте в кол център? Или сте самотна майка? А може би доскоро сте били част от средната класа, но вече сте безработен, банката си е взела ипотекираното ви жилище и с всеки изминал ден житейските ви перспективи стават все по-мрачни? 

Ако принадлежите към някоя от двете по-големи рискови прослойки – безработни или незащитени работещи, значи попадате под шапката на новата низша „класа” – прекариата.

„Прекариат” е социологическо понятие за една разнородна социална група, която се отличава с несигурност на упражняваните от нейните представители трудови дейности. Несигурността се отразява върху начин на живот, който е тежък или води  до слизане по социалната стълбица.

Разбира се, има и хора с особен вид атипична трудова заетост – къмпютърни специалисти, уеб дизайнери и други авангардни професии, които могат да работят „надомно” за страна в другия край на света и да получават високи възнаграждения. Техният стандарт на живот е висок и те  не се числят към прекариата.   

Етимологията на думата „прекариат” произлиза от латинското precarius и означава „несигурен”. Като чуете за него, няма как да не се сетите за пролетариата – класата авангард според постулатите на марксизма. Прекариатът е нещо като пролетариата на 21 век. Но за разлика от работниците, той е неорганизиран, без идеология, маргинализиран. Не споделя общи ценности и няма чувство за принадлежност към трудовия колектив. Не се радва и на синдикална защита за разлика от работниците, пък били те и зле платени. Регламинтираната годишна отпуска и други социални придобивки за него са лукс.  

Трайната безработица и ниските доходи, особено вторият показател, са резервоар на прекариата. Според официалната статистика безработицата в България обхваща 11 процента от трудоспособното население. Малко по-стари данни на Евростат сочат обаче, че в риск от бедност и социално изключване е всеки втори българин, което е два пъти повече от средните за ЕС нива.

Според френския синдикалист Алесандро Пелицари прекариатът се отличава с несигурни отношения на заетост. Те имат следните изражения:

1. Трудовите взаимоотношения са краткосрочни и затова защитата на работното място е слаба.

2. Наемният работник не може да влияе върху работната ситуация и е слабо интегриран в предприятието.

3. Наемният работник няма социална и правна защита.

4. По правило доходите му са ниски, което води до нисък екзистенц минимум.

Както е видно от тези специфики, прекариатът може да бъде разглеждан като последица от триумфа на неолибералната политика. Особено в страни като България, където капиталистите, наричани евфемистично „работодатели”, не допускат синдикална защита и са си извоювали едни от най-ниските за Европа осигурителни прагове. 

Постоянната несигурност на прекариата е най-силно изразена при младите. Те често сменят работните си места и се местят в други градове и държави поради ротация на кадри или премествания на фирми. Тази практиката, особено разпространена в Европа, вече си пробива път и в България. И ако за капитала мобилността на кадрите води до по-ниски разходи и други конкурентни предимства, в социабен план тя разрушава традиционния семеен модел, концентриран в едно населено място. Води до разстройства на бракове и разводи и стимулира индивидуализма и отчуждението в обществото.   

Прекариатът е новата онеправдана „класа”, която вълнува основно социолозите и публицистите. Но вече е време и политиците от традиционната левица да й обърнат подобаващо внимание – нещо, което  засега правят по-леви формации като СИРИЗА в Гърция и „Подемос” в Испания. Но също така и популистката и крайната десница в различни европейски страни.

„За пръв път в историята, доминиращата левица не разполага с прогресивна програма. Изглежда, че е забравила два принципа. Първият е, че всяко прогресивно политическо движение се основава на гнева, нуждите и очакванията на формиращата се основна класа. Понастоящем тази класа е прекариaтът.” Така разсъждава британският изследовател Гай Стендинг, автор на книгата „Прекариатът – новата опасна класа”. Вторият принцип, „като във Великата трансформация на Полани, каквато преживяваме сега, е, че в своя ход напред прогресивната политика трябва да бъде изграждана върху борбата за равенство, върху контрола на най-важните активи на икономиката в полза на оформящата се класа.”

Ще успее ли европейската социалдемокрация да се справи с новото предизвикателство докато проспива хода на историята и сама се превръща в политически прекариат?   

 

Автор: д-р Иво Инджов, политолог
hashtag-bg.com/articles/18980/%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%BA-%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8-%D0%B8%D0%B7-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%82%D0%B0


Сащисване

О, неразумни българи,
защо сте тъй сащисани,
посърнали, беззъби
и щатски ашладисани?...

Чуждопреклонно, робски
богатите почесвате...
Без борбен дух на Ботев,
безпаметни за Левски...

Блажени - чуждоверните,
безродните, търгашите!...
Чудесно са платени
копоите, продажните...

Марин Тачков
26 март 2015 г.





Гласувай:
23


Вълнообразно


1. mt46 - Баси натрапниците!... Търсят кого да прекарат...
26.03.2015 23:57
Вчера ми се обадиха по мобилния и ми предложиха МастерКард с кредит 500 лв. Отказах. Днес получих СМС, че картата ми е одобрена. Какво да ги правя тези нахалници?...
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
27.03.2015 00:08
не знам какъв съвет да ти дам, прекарването ще е двойно, ако ги съдиш Ще плащаш и на адвокати и то предварително ,за несвършена работа
А иначе прекаран си идва от латинския или пък прекариат идва от прекаран!
Лека нощ!
цитирай
3. gosho568 - 1. mt46 - Баси натрапниците!... Търсят кого да прекарат...
27.03.2015 00:38
Ужас! И на мен са се опитвали да ми пробутват кредитни карти по телефона от ПИБ, където имам дебитна карта... но дори и да се съгласи човек, нещата не могат да се уреждат по телефона, задължително трябва да пуснеш жалба щом не я искаш въпросната карта! Правят си, каквото си поискат!!!
цитирай
4. planinitenabulgaria - Прекариатът непрекъснато пътува за да търси по-добри условия на живот.
27.03.2015 04:16
В България сме привързани към родното място, жилището, семейството, тук в Щатите непрекъснато пътувати се местят от щат в щат. Това води до промяна в манталитета на човека, скъсване с миналото, рода, етноса, религията, традициите и тези хора стават пазарни боклуци. За това са виновни и тези, които местят заводите от страни, където трудът се заплаща по-скъпо в страни с примати, но под надзора на специалисти, които следят за технологията на производство.
Кои считам за виновници и за този прпоцес съм писал многократно в блога си. И още нещо съм писал - че тези проблеми ще се задълбочават и никога няма да имат решение, защото сегашното статукво устройва световната мафия. Тя ще го запази.
цитирай
5. planinitenabulgaria - От банките много добре знаят какво искат хората!
27.03.2015 04:33
mt46 написа:
Вчера ми се обадиха по мобилния и ми предложиха МастерКард с кредит 500 лв. Отказах. Днес получих СМС, че картата ми е одобрена. Какво да ги правя тези нахалници?...


Ти не си убеден сам за себе си, но желанието ти е да имаш МастерКард. От тук нататък трябва да си внимателен, защото ако активираш картата ще има да плащаш за обслужването й за един доста дълъг период. Най-добре е да отидеш до банката и да им кажеш да си гледат работата, защото нищо чудно да започнат да теглят от влога, който имаш в някоя банка суми за обслужване на тази виртуална карта. Давам пример и за друг вид измама:
Умира дядото, който има договор с М Тел. Бабата, угрижена с погребението му забравя да внесе сумата от 15 лв. Втора сметка не идва. На края на годината идва частен съдебен изпълнител за просрочено задължение с лихвите 600 /шестстотин/ лв. И продал на бабата част от имуществото за да задоволи апетита на МТелрекетьорите и да си удържи неговото.
Банките в целия свят ще станат като в Америка. Тук всички са на кредити и на всички имуществото е собственост на банките.. - движимо и недвижимо. Ролята на банките в живота на хората нараства, защото те искат да консумират повече, отколкото могат да получат. А банката на света е Америка. Тя печата пари за целия свят. В Лос Анжелес най-скъпите сгради са банки и всичките имат на фасадата си по едно еврейско име. Хората се борят против гнета на банките, палестинците се борят да смачкат Израел - нищо от това не може да се случи. Насреща са им Ню Йорк и Лондон, верни във борбата, въвели след ВСВ новия ред на земята.
цитирай
6. donchevav - Съчувствам и подкрепям! Пусни ж...
27.03.2015 09:46
Съчувствам и подкрепям! Пусни жалба задължително и според мене трябва да влезеш във връзка директно с управлението на офиса им за България - иначе ще те размотават, опирайки се на измислени казуси. Успех!
цитирай
7. merlin68 - Капиталистите са си взели правилни ...
27.03.2015 13:05
Капиталистите са си взели правилни поуки от работническите революционни движения през 19-20 век. Затова новата угнетена класа не е еднородна и трудно би могла да се организира в единна борба.
цитирай
8. mt46 - Благодаря!...
27.03.2015 13:12
leonleonovpom2 написа:
не знам какъв съвет да ти дам, прекарването ще е двойно, ако ги съдиш Ще плащаш и на адвокати и то предварително ,за несвършена работа
А иначе прекаран си идва от латинския или пък прекариат идва от прекаран!
Лека нощ!

Във ФБ получих доста коментари по този въпрос... Нахални са като цигани...
Преди 2 часа им звъннах - никой не отговаря...
цитирай
9. mt46 - Търсят балъци!... Кой им дава право да ми звънят по джиесема?...
27.03.2015 13:15
gosho568 написа:
Ужас! И на мен са се опитвали да ми пробутват кредитни карти по телефона от ПИБ, където имам дебитна карта... но дори и да се съгласи човек, нещата не могат да се уреждат по телефона, задължително трябва да пуснеш жалба щом не я искаш въпросната карта! Правят си, каквото си поискат!!!

цитирай
10. mt46 - Мда...
27.03.2015 13:18
planinitenabulgaria написа:
В България сме привързани към родното място, жилището, семейството, тук в Щатите непрекъснато пътувати се местят от щат в щат. Това води до промяна в манталитета на човека, скъсване с миналото, рода, етноса, религията, традициите и тези хора стават пазарни боклуци. За това са виновни и тези, които местят заводите от страни, където трудът се заплаща по-скъпо в страни с примати, но под надзора на специалисти, които следят за технологията на производство.
Кои считам за виновници и за този прпоцес съм писал многократно в блога си. И още нещо съм писал - че тези проблеми ще се задълбочават и никога няма да имат решение, защото сегашното статукво устройва световната мафия. Тя ще го запази.

Американците да си пътуват, където искат, никой не им пречи... Но да не ни натрапват начина си на живот, политиката си!...
цитирай
11. mt46 - Банкерите имат прекалено много власт... И никой не смее да им се опълчи!...
27.03.2015 13:23
planinitenabulgaria написа:
mt46 написа:
Вчера ми се обадиха по мобилния и ми предложиха МастерКард с кредит 500 лв. Отказах. Днес получих СМС, че картата ми е одобрена. Какво да ги правя тези нахалници?...


Ти не си убеден сам за себе си, но желанието ти е да имаш МастерКард. От тук нататък трябва да си внимателен, защото ако активираш картата ще има да плащаш за обслужването й за един доста дълъг период. Най-добре е да отидеш до банката и да им кажеш да си гледат работата, защото нищо чудно да започнат да теглят от влога, който имаш в някоя банка суми за обслужване на тази виртуална карта. Давам пример и за друг вид измама:
Умира дядото, който има договор с М Тел. Бабата, угрижена с погребението му забравя да внесе сумата от 15 лв. Втора сметка не идва. На края на годината идва частен съдебен изпълнител за просрочено задължение с лихвите 600 /шестстотин/ лв. И продал на бабата част от имуществото за да задоволи апетита на МТелрекетьорите и да си удържи неговото.
Банките в целия свят ще станат като в Америка. Тук всички са на кредити и на всички имуществото е собственост на банките.. - движимо и недвижимо. Ролята на банките в живота на хората нараства, защото те искат да консумират повече, отколкото могат да получат. А банката на света е Америка. Тя печата пари за целия свят. В Лос Анжелес най-скъпите сгради са банки и всичките имат на фасадата си по едно еврейско име. Хората се борят против гнета на банките, палестинците се борят да смачкат Израел - нищо от това не може да се случи. Насреща са им Ню Йорк и Лондон, верни във борбата, въвели след ВСВ новия ред на земята.

Какво може да направим? Да се стремим да сме минимално зависими от тях...
цитирай
12. mt46 - Благодаря! Все пак не съм подписвал никакви документи...
27.03.2015 13:24
donchevav написа:
Съчувствам и подкрепям! Пусни жалба задължително и според мене трябва да влезеш във връзка директно с управлението на офиса им за България - иначе ще те размотават, опирайки се на измислени казуси. Успех!

цитирай
13. mt46 - Да, разбира се...
27.03.2015 18:42
merlin68 написа:
Капиталистите са си взели правилни поуки от работническите революционни движения през 19-20 век. Затова новата угнетена класа не е еднородна и трудно би могла да се организира в единна борба.

Неолиберализмът не е нормален, а изроден капитализъм...
цитирай
14. get - Малка етимологична справка относно прото-индо европейската коренова ... ?
29.03.2015 12:39
PIE *Рrek - която е дала в латинскиият език, производната: *prex - питам, по-точното е Моля?
От там значително по-късната и навлязла в съвременната терминология на социалните науки, като "прекариум" или "прекариат".

В Старо български (наричан от някои старо-църковно славянски ?) производната форма от PIE *Рrek и синонимна на Prex (lat.) е "просити" ... от там идва в българският език прилагателно - Просяк !

Справката е направена:
от Речник на Proto-Indo-European to Proto-Germanic languages, на Oxford University Press, 2006 ; Автор: Don Ringe - и Етимологичен речник на Макс Фасмер.


Написано от моя милост, изхождайки от афоризма на Б. Шоу:
"Ако вие имате ябълка и аз имам една ябълка, и ако ние си обменим тези ябълки, то и при вас и при мен ще остане по една ябълка.
Но! - ако вие имате идея и аз имам идея и ние обменим нашите идеи, то всеки от нас ще има по две идеи." - Това е по-добро от материалното обогатяване - Мисля?

- Поздрав! - и да не забравяме какво ни поучава в книгата си Сервантес ? "Четенето, направи от Дон Кихот, рицар - предоверяването в истинността на прочетеното, го направи ... умопобъркан."
... така че, завършвам коментара си, с ... от "Рицаря на Печалния образ" :))
цитирай
15. mt46 - Благодаря, Гет!...
29.03.2015 13:54
get написа:
PIE *Рrek - която е дала в латинскиият език, производната: *prex - питам, по-точното е Моля?
От там значително по-късната и навлязла в съвременната терминология на социалните науки, като "прекариум" или "прекариат".

В Старо български (наричан от някои старо-църковно славянски ?) производната форма от PIE *Рrek и синонимна на Prex (lat.) е "просити" ... от там идва в българският език прилагателно - Просяк !

Справката е направена:
от Речник на Proto-Indo-European to Proto-Germanic languages, на Oxford University Press, 2006 ; Автор: Don Ringe - и Етимологичен речник на Макс Фасмер.


Написано от моя милост, изхождайки от афоризма на Б. Шоу:
"Ако вие имате ябълка и аз имам една ябълка, и ако ние си обменим тези ябълки, то и при вас и при мен ще остане по една ябълка.
Но! - ако вие имате идея и аз имам идея и ние обменим нашите идеи, то всеки от нас ще има по две идеи." - Това е по-добро от материалното обогатяване - Мисля?

- Поздрав! - и да не забравяме какво ни поучава в книгата си Сервантес ? "Четенето, направи от Дон Кихот, рицар - предоверяването в истинността на прочетеното, го направи ... умопобъркан."
... така че, завършвам коментара си, с ... от "Рицаря на Печалния образ" :))

Мда, предоверяването може да доведе до умствено затъмнение... :)
Поздрави!...
цитирай
16. mt46 - Хрумна ми една епиграмка...
29.03.2015 14:01
О, предлагате, госпожо,
МастерКард?...
Ами аз да Ви предложа...
МастерКур?...

М. Тачков
28 март 2015 г.
цитирай
17. stih - Почувствах се обогатена...
30.03.2015 21:29
От постинга и коментарите научих доста неща.
Благодаря ви!
цитирай
18. mt46 - Моля! Пак заповядайте!...
30.03.2015 22:18
stih написа:
От постинга и коментарите научих доста неща.
Благодаря ви!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19157775
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031