Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2015 18:56 - Убийството на европейския проект
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 2506 Коментари: 5 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Пол Кругман в "Ню Йорк Таймс": Германия унищожи Гърция 2015-07-14 09:05:30 | Прочитания: 3849 Автор: offnews.bg Защо Германия се опитва да блокира възстановяването на Гърция, се пита икономистът Пол Кругман в своя блог в "Ню Йорк Таймс". Според професора по икономика, исканията на еврозоната за реформи и орязвания на харченията са „лудост” и прехвърлят границата на грубостта и преминава в чиста отмъстителност. "Гласове" публикува целия материал от блога на икономиста Пол Кругман без редакторска намеса.

image


Убийството на европейския проект

 

Дори да смятате Ципрас за некомпетентен глупак, дори отчаяно да искате да свалите Сириза от власт, дори да ви радва перспективата да избутате досадните гърци от еврото...исканията на Еврозоната са лудост.

 

 

Популярният хаштаг Товаепреврат (‪#‎ThisIsaCoup‬) е верен. Това надхвърля грубостта и преминава в чиста отмъстителност, пълно унищожение на националния суверенитет и никаква надежда за избавление. Предполага се това да е "предложение, което не може да се отхвърли", но е гротескно предателство към всичко, което представлява Европейският проект. Кой вече ще вярва на добрите намерения на Германия?

 

 

Това, което видяхме през последните няколко седмици е, че да бъдеш член на еврозоната означава, че в случай на неподчинение, кредиторите могат да ти унищожат икономиката. Това няма отношение към теорията на остеритета. Остава в сила истината, че грубият остеритет без облекчение на дълговете е обречена политика, независимо колко от него е готова да понесе дадена страна. И това на свой ред означава, че дори пълна капитулация на Гърция би била задънена улица. 
Дали Гърция може да постигне успешно излизане? Дали Германия ще се опита да блокира нейното възстановяване? (Съжалявам, но вече трябва да си задаваме и такива въпроси).

 

 

Европейският проект - проект, който винаги съм хвалел и подкрепял- току що понесе ужасен, може би смъртоносен удар. Каквото и да си мислите за Сириза или Гърция, не те го нанесоха."

 

 

Оригиналният текст на offnews.bg може да бъде видян тук:

http://offnews.bg/news/%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8_65/%D0%9F%D0%BE%D0%BB-%D0%9A%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%BC%D0%B0%D0%BD-%D0%B2-New-York-Times-%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%BE%D0%B6%D0%B8-%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F_531607.html

 

 glasove.com/politika/53678-pol-krugman-v-niu-jork-tajms-germaniq-unishtoji-gyrciq

Напомням, че проблемът не е дали Гърция да си връща дълговете, а при какви условия... Въпроси:
1. Кои са виновни за натрупването на дълговете, кои са се възползвали от тях и защо не им се търси отговорност?...
2. Защо Гърция, в която не е имало социализъм или комунизъм, банкрутира?...
З. Защо САЩ, които са с най-голям държавен дълг, не си връщат дълговете?...
4. Ако Гърция бъде унищожена, на нас по-хубаво ли ще ни стане, ще заживеем ли по-добре?...
5. Ние защо не протестираме масово, след като живеем с доста по-малки доходи от гърците?...
6. Кои увеличиха държавния дълг на България, кой и как ще го връща?...




Гласувай:
17


Вълнообразно


1. mt46 - http://www.cross.bg/papazov-gurtziya-slychi-1473594.html#axzz3fqNy80EF
14.07.2015 19:00

Виктор Папазов: Гърция е само първата проява на кризата в глобалния финансов модел

13 Юли 2015

/КРОСС/ Не вярвам, че решението на гръцката криза е намерено. Това е временно затишие и облекчение, коментира постигнатото днес от лидерите на Еврозоната споразумение специалистът по фондовите и капиталови пазари Виктор Папазов: „Нито Гърция, нито Италия, нито Испания са в състояние да плащат дълговете си. Нещата са стигнали до ситуация, в която скоро вероятно ще има някакво превключване на цялата финансова система. Не зная кога ще се случи, но със сигурност ще се случи".

Той посочи, че през 2010 г. Гърция е дължала 100 млрд. евро, а за пет години са се натрупали повече от 200 милиарда. „Тези дългове са неплатими. Ще има отсрочка, но нещата са много зле. Гърция е само първата проява на глобалната криза на този финансов модел", коментира Виктор Папазов.

„Брюкселските чиновници са назначени от финансова олигархия, която в момента диктува грабежа на гръцките активи. След като бъде ограбено и опоскано всичко, накрая ще ги оставят на произвола на съдбата - както се случи в България и както вероятно ще ни се случи в следващите 24 до 36 месеца", каза Папазов в отговор на въпрос за доверието на Брюксел в Гърция след референдума.

Според Папазов 16-те милиарда дълг, които правителството реши да вземе, няма да може да бъдат върнати: „България да не би вече да има икономика или активи, за да може да изплаща такива активи?"

Прочети цялата статия тук: http://www.cross/papazov-gurtziya-slychi-1473594.html#ixzz3fskPQ027
цитирай
2. milady - марине, Темата ,която си избрал е мн.важна / Парите !!!
14.07.2015 20:24
забелезвам многоо често публикуваш интервюта на
Светила от Световна величина ....
но ,аз мисля, че отговорът го знаем
дори аз и ти ,а камо ли професор Кругман ...
стига празнословие......
Злато няма ,парите са вестници и ИГрата се нарича
Казино !
от мен поздрави/ Юлия
цитирай
3. leonleonovpom2 - Според мене основна е точка 1
14.07.2015 22:28
Признавам си, не съм икономист Но Меркел предаде диск с 4000 набили се на очи вложители от гръцки произход в Швейцария Притежаващи двойно повече от дълга на Гърция Тя го предаде на Гърците
Но със сигурност германците са направили проверка, както умеят, за движението на капиталите и доколкото е възможно за произхода им И явно са направили връзка с дълга
Ето, това не правят гърците-проверка за произход и доказване на капитала
И при нас не го правят
Но при нас работата е ясна от 1997 г -Виденово време
Когато по радиото се обади разтревожен от ставащото в България Българин и каза ,че немска фондация веднага е събрала 20 милиона марки за бедстващите българи Но няма да ги изпрати, докато не получи уверение, че парите наистина ще отидат при тях , а не да потънат в нечий бездънен джоб
Лека нощ, Марине!
цитирай
4. mt46 - Благодаря! Парите се ограбват от малцина...
14.07.2015 23:32
leonleonovpom2 написа:
Признавам си, не съм икономист Но Меркел предаде диск с 4000 набили се на очи вложители от гръцки произход в Швейцария Притежаващи двойно повече от дълга на Гърция Тя го предаде на Гърците
Но със сигурност германците са направили проверка, както умеят, за движението на капиталите и доколкото е възможно за произхода им И явно са направили връзка с дълга
Ето, това не правят гърците-проверка за произход и доказване на капитала
И при нас не го правят
Но при нас работата е ясна от 1997 г -Виденово време
Когато по радиото се обади разтревожен от ставащото в България Българин и каза ,че немска фондация веднага е събрала 20 милиона марки за бедстващите българи Но няма да ги изпрати, докато не получи уверение, че парите наистина ще отидат при тях , а не да потънат в нечий бездънен джоб
Лека нощ, Марине!

Би трябвало да има законови механизми за откриване и съдене на виновниците...
Лека нощ!...
Неолиберален морал - Вафен СС. Солидарност с гръцкия народ!

На 12-13 юли в 17 часовите преговори между премиерът на Гърция – Алексис Ципрас и лидерите на страните в Еврозоната, Ципрас е бил подложен на кошмарен и безпрецедентен натиск. Притиснат е бил да си подаде оставка, направен е опит за преврат от страна на Германия, Холандия, Финландия и балтийските страни, заплашван е бил с крах на банките и пълно изземване на влоговете. Този шантаж е продължил до сутрешните часове. Накрая са предложили на Ципрас същите унизителни условия, които гръцкия народ отхвърли на референдума от 5 юли с Oxi (НЕ)- отново рязане на заплати, пенсии , спиране на социални помощи за пенсионерите с ниски пенсии, да бъдат приватизирани всички държавни активи в най-важните сфери на икономиката- енергетиката и енергоразпределите, пристанища, пътища, дори и плажовете , да се приватизира и здравната и образователна сфера. На гръцкия народ да се отнеме последното демократично право- всеки равнопоставено да се лекува и образова.
За да излезе от този кошмар Ципрас приел споразумението устно, без да се подпише. Но това не значи нищо. Той знае много добре, че това споразумение влиза в сила едва след като бъде одобрено от гръцкия парламент.

Управляващата коалиция на СИРИЗА упражнява прозрачната демокрация и се допитва постоянно до народа си. Преговорите бяха предавани директно по националната телевизия, за да види гръцкият народ и за последен път се увери в мръсното лице на тройката( МНФ, ЕЦБ, ЕК) и лицето на неолибералните лидери, управляващи останалите страни от Еврозоната.
Лицемерието на неолибералите е също в това, че във всички от горните страни начело с Германия, Франция и Холандия, Финландия, най-важните сектори и национални богатства -енергетика, пътища, пристанища, здравеопазване ,образование, плажове национални богатства са държавна собственост, но те не се срамят най-грубо да налагат диктата си на гръцкия народ ,те да бъдат приватизирани хвърлени в частни ръце- т.е изядени от техните банки.
Това показа и неолибералния морал на тройката и неолибералите-ръководители на тези страни, морала на неолиберализма въобще.

Ръководителите на повечето страни в Еврозоната са неолиберали, закърмени с идеологията на нелибералния капитализъм, възприета от неолиберален САЩ. Неолибералите защитават единствено интересите на банките и им пълнят гушата с парите на европейските данъкоплатци. Превърнали са тези политика в БАНКСТЕРИЗЪМ. Това са политици без какво да е демократично поведение, прекрачили са всички европейски ценности- това са ценностите на европейската социална държава и нейната реална демокрация-(1) народовластие( правото на хората сами да управляват държавата си , избират и качват политиците си, да определят сами своето бъдеще,(2 ) правовата държава (3), социалност (4)справедливост...
Неолибералите нехаят и не се грижат за голямата средна класа на европейската социална държава, вместо да мислят за нейното трудоустроявани със засилване производителността на труда, те държат хората безработни и си играят финансови игри от рода на безконтролно печатане на пари, алъш вериш с токсични книжа“облигации“ на външните дългове, в които слагат държавния и частен дълг в общ кюп и заробват народите с огромни външни дългове към частните банки.
Особено пагубно се отразява това на малките нации, тяхната държава тотално е разбита, безработицата се увеличава, не се постига ръст на БВП нито благосъстояние на нацията, а точно обратното- обедняване и разграждане на държавата.
Банките се занимават с безконтролно издаване на ипотечни кредити на безработните и накрая им изземват последното имущество, което имат и ги изхвърлят на улицата.

Не случайно идеологията на неолиберализма и новите либерали се оприличава с фашизма. Не случайно е, че именно комунистите от бившата източна комунистическа система първи се „залюбиха“ с неолиберализма и го докараха от САЩ в Европа, като с него замениха старата си комунистическа система. Не се ли оприличаваше комунизма с фашизма преди това?

От там идва ниския морала на неолибералите, приличащ много на „Вафен СС“. Сега неолибералите се опитват да запалят нова война в Европа като искат да изядат и разпарчатосат една малка страна в нея.
Неолибералите искат да задържат навсяка цена Гърция в Европозоната, защото знаят, че ако тя премине към драхмата, техните банки няма да получат обратно 1 цент от дълга на Гърция.

Разбира се, тези искания на европейските неолиберали няма да бъдат приети от гръцкия народ, той умее да се бори за своето бъдеще.
Гърция трябва да следва пътя на Исландия, която даде първа пример как една малка страна и народ се бори с неолиберализма. С национален референдум исландският народ постави мораториум и опрости външните си дългове, национализира банковата си система, завря в пандиза банкерите и политиците виновни за катастрофа си. След това без да взима външни заеми, благодарение на силната си правова държава, която не позволява цент да се краде от държавната хазна и без да взима заеми, се вдигна сама и сега е цъфтяща страна с добре развиваща се икономика.

Разковничето на Гърция е да построи по подбие на Исландия правова държава, която ще я вдигне от катастрофата на външния дълг, без ничия помощ отвън.

Ние ,българите трябва да бъдем солидарни със съседа си, за да не се подпали и нашата черга. Няма защо да завиждаме на гърците за по-високия от нас жизнен стандарт от нас, Гърция има 5 пъти по голям БВП от България. Държи 35% от нашия банков сектор и при един фалит, фалира и нашата банкова система, загиват и депозитите на българите там.

Нека да погледнем нашия си хал! Ние сме 10 пъти по зле от гърците. Имаме 150 000 наши сънародници-емигранти в Гърция, образовани у нас като лекари, инженери, учители и прочее, дори жени над 70 години, които не могат да получат пенсия в България, слугуват на богатите гърци за дребни трохи.
За това единствено виновна е нашата държава, която не осигурява на хората достоен труд и хляб в родината!
Причината е, че позволихме да ни управлява олигархия, държаща цялата икономика и финансова система на държавата ни, крадяща за джобовете си половината от обществения продукт, определяща ни глътката въздух, небе, вода, слънце, парче земя, свобода и държаща ни с най-ниските пенсии и заплати в света.
Време е да се обединим и с нашия обединен избирателен вот да и отнемем властта и лустрираме!

Дора Апостолова
Материал на Идея за България/Idea for Bulgaria
цитирай
5. mt46 - Да, парите...
14.07.2015 23:35
milady написа:
забелезвам многоо често публикуваш интервюта на
Светила от Световна величина ....
но ,аз мисля, че отговорът го знаем
дори аз и ти ,а камо ли професор Кругман ...
стига празнословие......
Злато няма ,парите са вестници и ИГрата се нарича
Казино !
от мен поздрави/ Юлия

Парите и властта са най-важните, основните евроатлантически ценности...
Парите са над всички идеологии...
Марин Тачков
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19312282
Постинги: 3715
Коментари: 45271
Гласове: 149530
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930