Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2018 20:52 - 3455 фермери са фалирали у нас за 1 година
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 2675 Коментари: 11 Гласове:
25


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
3455 фермери са фалирали у нас за 1 година заради селскостопанската политика на ЕС

selo.bg

  • 28 ноември 2018
image Български фермери на протест край Оряхово, блокирали пътя с Румъния. Протестиращите искат правителството да преустанови евтиния селскостопански внос и да изплаща субсидиите им. Снимка: Ройтерс

Бел. ред. – Следващите редове могат да накарат да подскочи всеки пламенен евроинтегратор. В селското стопанство, където се изливат субсидии от ЕС, са недоволни от …ЕС. Оказва се, че фермери на село намират за вредна Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП). И в сайта selo.bg са обобщили вредни тенденции от тази политика. Дали някой ще ги чуе при толкова много брюкселски натегачи и подмазвачи? Статията е в духа на т. нар. „антиевропейско говорене“, което се смята за табу и кощунство от брюкселските натегачи. Но ако смятат, че като замитат под килима тези гласове, ще става по-добре, лъжат се.

image Надпис в някогашното читалище-кметство на с. Рашовица, Монтанско. Днес единственият жител на селото използва сградата като плевня за слама за своите крави. Снимка: Иван Бакалов

Налаганата европейска аграрна политика у нас изкара само за 1 година 3455 фермера извън сектора. Много хора задават въпроси свързани с обезлюдяването на селата. Една от основните причини за това е налаганата европейска политика в сектора на земеделието, животновъдството, храните и селските райони.

За всеки трезво мислещ човек от бранша е ясно, че тази политика е насочена да защитава интересите на големите и стари страни членки на ЕС и нейните приоритети се сблъскват челно с приоритетите в България, за които няма политическа воля и интерес да бъдат защитавани.

В аграрния доклад на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) (Институцията си сменя името през няколко години, за да посочи къде са и основните интереси), публикуван преди дни, става ясно, че броят на регистрираните земеделски производители, само за 1 година е намалял с общо 3455 фермера. От общо 96 476 през стопанската 2016/2017, броят на фермерите спада до 93 201 през 2017/2018. От тези няколко хиляди фермера, някои може и да не са фалирали тотално, а да са преминали в сивата икономика, основно заради проблеми с налаганите европейски разпоредби или тежки административни казуси. В много села, някои от фермерите пък се отказват от своята работа заради репресии от местни „феодали“, свързани с политически кръгове, които заграбват земеделски земи, пасища и стопанства – в повечето случаи – добре обезпечено с документи и нагласени административни процедури.

Защо Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП) е вредна за България и

обслужва интересите на големите страни членки?

– Създава дисбаланс в селското стопанство у нас, като години наред стимулира основно зърнопроизводствения сектор

– Стимулира създаването на фиктивни фирми в аграрния сектор

– Стимулира такива бизнеси у нас, които да потребяват скъпи стоки на западни страни производители – агротехника, препарати за растителна защита, семена, ГМО продукция и т.н.

– Европейската аграрна политика чрез търговските вериги смазва фамилното земеделие, макар и прикрито от евтини маркетингови трикове и реклами

– Чрез западните търговски вериги се осъществява масивен внос на всякакви селскостопански продукти, което ясно може да се види в стокообмена между България и страните членки на ЕС.

image Кон се скрие на топло в постройката на единствената спирка в село Варник до Свиленград. Снимка: Христо Русев, в. Старият мост/Impact Press Group

Общата селскостопанска политика (ОСП) вреди на местно ниво като стимулира корупцията в аграрните институции по линия на европейските проекти, и в общините-бенефициенти, най-вече в т.нар. проекти за инфраструктура. Чрез т.нар. местни инициативни групи в рамките на Програмата за развитие на селските райони бяха поставени рекорди по корупция и кухи проекти. Създаде война за земи, война за субсидии, война за интереси и лобита в аграрните институции. Създаде дискриминационни модели за близо 1/2 от селата в България, където не може да се осъществяват проекти.
/.../
Със съкращения...

http://e-vestnik.bg/29252/3455-fermeri-sa-falirali-u-nas-za-1-godina-zaradi-selskostopanskata-politika-na-es/?fbclid=IwAR1egvx02wJs0QRTSXCl4qZjiZ-NtMgch1LzF4rApoEFKo8xpxyg1RCF7oE

ПП: Бизнесът у нас нещо не ще да върви...



Тагове:   фермери,   ЕС,   Фалирали,   1 година,   3455,


Гласувай:
26



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - mt46,
30.11.2018 21:22
Гражданите фалират и държавата ще фалира.
цитирай
2. pando - APOSTOLOFF
30.11.2018 22:44
Kade si si be....
цитирай
3. barin - Това е прекалено много, Марине! ...
01.12.2018 06:57
Това е прекалено много, Марине! Държавата не отива на добре.
цитирай
4. bojil - Не съм убеден, че цифрата е автен...
01.12.2018 13:32
Не съм убеден,че цифрата е автентична: в нашата община,която не е малка аз познавам само един човек,който отговаря на общоприетите представи за фермер и той не е фалирал. Допускам че в цялата община има най-много още 5-6 души като него. Ако във всяка по-значителна община нещата са такива та дори и по-добри,а общините в цялата страна са 265 това означава,че в цяла България няма повече от 2-3 хиляди души,които се вписват в представите за фермер. Та ако горната цифра е вярна би трябвало да значи,че всички фермери у нас до един са фалирали но ние добре знаем че не е така,понеже любимите марки Български сирена и кисели млека не са изчезвали от пазара по никакъв начин.
цитирай
5. bojil - И друго нещо ме кара да се съмнявам в ...
01.12.2018 13:41
И друго нещо ме кара да се съмнявам в цифрата която са ти спуснали "другарчетата" (които са виновни за практическата ликвидация на селското стопанство у нас)- в България не се усеща атмосфера на масови фалити и повсеместно зацикляне а ако все пак цифрата е вярна от това би трябвало да следва,че фермерите в страната би трябвало да са няколко десетки хиляди,за да се случат такъв невероятен брой фалити и това да не се усети на пазара. Ние обаче не знаем в страната да е имало такъв невероятен брой фермери след 1960 г. което означава,че истинската цифра най-вероятно е умножена най-малко по десет от компилаторите,на които Азия им харесва повече от Европейския съюз.
цитирай
6. mt46 - Лошо!...
01.12.2018 20:33
kvg55 написа:
Гражданите фалират и държавата ще фалира.

цитирай
7. mt46 - Да, много...
01.12.2018 20:39
barin написа:
Това е прекалено много, Марине! Държавата не отива на добре.

Но ако бюрократ погледне сухите цифри, може да каже, че не са много...
"От общо 96 476 през стопанската 2016/2017, броят на фермерите спада до 93 201 през 2017/2018."
цитирай
8. mt46 - https://www.dnes.bg/obshtestvo/2012/04/27/5-302-naseleni-mesta-5-045-ot-tiah-sela.157503
01.12.2018 20:53
bojil написа:
Не съм убеден,че цифрата е автентична: в нашата община,която не е малка аз познавам само един човек,който отговаря на общоприетите представи за фермер и той не е фалирал. Допускам че в цялата община има най-много още 5-6 души като него. Ако във всяка по-значителна община нещата са такива та дори и по-добри,а общините в цялата страна са 265 това означава,че в цяла България няма повече от 2-3 хиляди души,които се вписват в представите за фермер. Та ако горната цифра е вярна би трябвало да значи,че всички фермери у нас до един са фалирали но ние добре знаем че не е така,понеже любимите марки Български сирена и кисели млека не са изчезвали от пазара по никакъв начин.

У нас има около 5 хиляди села /според статистиката от 2011 г./ Но да приемем, че са 4 хиляди. Защо да е невъзможно средно по един фермер от населено място да е фалирал /или да е напуснал бизнеса/?...
ПП: Не знам каква е твоята представа за фермер, но мисля, че като такива се водят дори регистриралите се собственици на 1-2 крави. Също и пчеларите, и производителите на плодове и зеленчуци... Освен едрите арендатори има и дребни фермери, нали?...
цитирай
9. mt46 - http://e-vestnik.bg/29252/3455-fermeri-sa-falirali-u-nas-za-1-godina-zaradi-selskostopanskata-politika-na-es/?fbclid=IwAR1egvx02wJs0QRTSXCl4qZjiZ-NtMgch1LzF4rAp
01.12.2018 21:00
Подведени от общия стремеж за европейски субсидии и проекти, малкото останали истински фермери в България (по-голямата част от които наследствени земеделци), попаднаха в капана на всеобщото главозамайване да станат „европейски фермери“. И докато те се бореха да модернизират стопанствата си, ипотекираха домовете си в същите тези европейски банки…, инвестираха куп пари според всички нови и изненадващи изисквания на ЕС…, то в старите „евро-членки“ се разработваше и приложи план за пазарното елиминиране на България като играч в секторите на животновъдството и зеленчукопроизводството.
Паралелно с това бе дадена
насока за развитие само на зърнопроизводството,

тъй като целият сектор стана огромен клиент на западно-европейските компании за химически препарати, а също семена (родното производство бе унищожено), земеделска техника и финансови услуги (лизинги и кредити пак на същите европейски банки). От друга страна цялата експортна търговия в сектора на зърнопроизводството се установи в ръцете на търговските партньори на ЕС от САЩ, които обират големите печалби от международния експорт. В създадените производствено-търговски зависимости, то вече има осигурени условия за прокарване на „наложително“ ГМО производство в българското земеделие. Уж с оправданието и пропагандата, че „трябва да изхранваме Света“.

Време е да се насочим към укрепване на истинския гръбнак на българското земеделие и селски региони, а именно развитието на фамилното фермерство. Само то може да гарантира запазване на истинските и ценни неща, които българското селско стопанство има потенциал да дава.

Не трябва да се подвеждаме по схемите на западно европейците – за индустриално земеделие и животновъдство, за екстремно експлоатиране на земята и природните богатства, за химизация в земеделието. Трябва да заложим на традиционните производства, на био-земеделието, на чистите храни и суровини, които да употребяваме. И във всичко това, трябва да имаме неизменната подкрепа и осъзнатост от страна на ръководителите в държавата, които да спрат да се крият и оправдават зад европейски регламенти и изисквания, а да започнат да защитават интересите на България и провеждат една истинска държавна, а не европейска политика!

Защото всъщност, не ние имаме нужда от Европа, а Европа има и тепърва ще има нужда от нас в следващите години. В идните времена нито земеделието, нито светът ще бъдат същите. Тогава България ще бъде малък, но сигурен пристан на спасение, но за малцина… И тогава всеки ще разбере, колко е важно да имаш дори 1 декар на село.




Със съкращения от selo
цитирай
10. bojil - Не съм убеден, че цифрата е автен...
02.12.2018 02:14
mt46 написа:
bojil написа:
Не съм убеден,че цифрата е автентична: в нашата община,която не е малка аз познавам само един човек,който отговаря на общоприетите представи за фермер и той не е фалирал. Допускам че в цялата община има най-много още 5-6 души като него. Ако във всяка по-значителна община нещата са такива та дори и по-добри,а общините в цялата страна са 265 това означава,че в цяла България няма повече от 2-3 хиляди души,които се вписват в представите за фермер. Та ако горната цифра е вярна би трябвало да значи,че всички фермери у нас до един са фалирали но ние добре знаем че не е така,понеже любимите марки Български сирена и кисели млека не са изчезвали от пазара по никакъв начин.

У нас има около 5 хиляди села /според статистиката от 2011 г./ Но да приемем, че са 4 хиляди. Защо да е невъзможно средно по един фермер от населено място да е фалирал /или да е напуснал бизнеса/?...
ПП: Не знам каква е твоята представа за фермер, но мисля, че като такива се водят дори регистриралите се собственици на 1-2 крави. Също и пчеларите, и производителите на плодове и зеленчуци... Освен едрите арендатори има и дребни фермери, нали?...

Нямам против,че хората имат право да искат полагаемата се държавна поддръжка на Българското селско стопанство и всички дейности,свързани с него но не мога да приема,че човек с 2 крави в обора си е фермер в истинския смисъл на думата. За "фермер" светът приема човек,който има кравеферма или свинеферма- не един обор и дъсчена кочина на двора. За тези хора и аз съм загрижен- дори щях да им дам повече от това,което им се дава на Запад но мен няма кой да ме сложи във властта,понеже ще объркам "бизнеса" на червените мафиоти като ги докарам до просешка тояга,а селските ни труженици ще направех милионери!
цитирай
11. vesever - Звучи страшно. Дай Боже да има оп...
02.12.2018 11:01
Звучи страшно. Дай Боже да има оправия и възстановяване.
Някога сме произвеждали всичко, че и сме изнасяли, а сега...да трябва да внасяме ГМО от запада, ако това в целта на онези, които затриват България и народа й..., наистина е страшно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19155020
Постинги: 3686
Коментари: 45084
Гласове: 148910
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031