Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2007 10:38 - Мозъчен исхемичен инсулт
Автор: tod Категория: Други   
Прочетен: 2573 Коментари: 0 Гласове:
0



Мозъчен исхемичен инсулт

Мозъчен исхемичен инсулт се дължи на намален приток на кръв в мозъчната тъкан, най-често при стеснение на артериален съд, запушването му от тромб /тромбоза/, ембол /емболия/, спазъм или нарушение в регулацията на съдовия тонус на големите мозъчни съдове и тяхните клонове. В резултат настъпва исхемично /поради обезкървяване/ размекване на мозъчната тъкан.

Основна причина за исхемичния мозъчен инсулт е атеросклерозата. Съчетанието й с артериална хипертония е много често. Голям е относителният дял на болните, при които исхемичният инсулт се дължи на придобити или вродени сърдечни пороци и други заболявания на сърцето /напр. сърдечен инфаркт с пристенен тромб/.

Мозъчният исхемичен тромботичен инсулт обикновено се среща в средна и напреднала възраст. Той настъпва нощем или пък през деня по време на покой, предшествуван от психично напрежение или физическо усилие. Неврологичните симптоми се развиват остро или постепенно в продължение на няколко часа или дни. Съзнанието обикновено е запазено. Загуба на съзнанието настъпва при запушване на по-големи артериални съдове и се предшествува от огнищна неврологична симптоматика, която дава представа за локализацията на огнището /тромбоза/. Лицето е бледо, пулсът е отслабен, сърдечните тонове - глуховати, зениците - стеснени. Артериалното налягане е нормално понижено, а понякога повишено. Неврологичната симптоматика се изразява в главоболие, световъртеж, причерняване пред очите, забавяне на мисловния процес, дезориентация. Найчесто се установяват нарушения в кръвоснабдяването в района на средната мозъчна артерия.

Мозъчната емболия е друга причина за исхемичния мозъчен инсулт. Тя настъпва в резултат на откъсване на тромб /или част от него/,намиращ се най-често в сърцето.

Бактериалната емболия възниква при ендокардит. Понякога емболът се откъсва от тромб, намиращ се в контакт със съдовата стена на периферна артерия.

Въздушна/газова/ емболия се получава при хирургически интервенции на сърцето, ангиография /контрастно рентгеново изследване на артериални съдове/, навлизане на въздух в плевралната кухина, декомпресионна болест /при работа при по-високо или по-ниско от атмосферното налягане/. Емболията нерядко се последва и от тромбоза на мозъчните артерии. Тя възниква най-често денем след психическо напрежение или физически усилия у млади лица. Инсултът настъпва остро без предшествуващи симптоми.

При ендокардит емболията се предшествува от влошаване на общото състояние - слабост, задух, сърцебиене, повишена температура. При емболичният инсулт лицето побледнява, пулсът се учестява и става аритмичен. Установява се и учестено дишане, разтрисане, краткотрайна загуба на съзнанието. Зениците могат да бъдат разширени. Неврологичните симптоми зависят от това коя мозъчна артерия е засегната. Най-често те са частична или пълна загуба на двигателната активност /парези или парализи/, нарушена сетивност, нарушено зрение, епилептични припадъци.

Лечението има за цел подобряване на сърдечната дейност, предпазване и борба срещу мозъчния оток, пневмония и венозни тромбози по крайниците. Широко се прилагат антиагрегатни препарати /ацетизал, антистенокардин/. За предпазване от застойна пневмония болните трябва да се обръщат често и се назначават антибиотици. Полагат се грижи за предотвратяване на декубитуси /пролежки/. През първите часове на инсулта е полезно даването на кислород.



Тагове:   мозъчен,   инсулт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tod
Категория: Други
Прочетен: 630756
Постинги: 180
Коментари: 41
Гласове: 284
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Блогрол
1. Заболявания на половата система
2. Обща медицина-Медицински университет, София
3. Лекции по детска хирургия (доц. д-р. О. Бранков, Пирогов)
4. Пулмология
5. Учебник по неврология
6. Детска хирургия (от секция детска хирургия в Пирогов)
7. Хематология, Болести на кръвта
8. Хематология, Заболявания на червените кръвни клетки
9. Хематология, Заболявания на белите кръвни клетки
10. Хематология, Други хематологични заболявания
11. Токсикология
12. Лабораторни показатели
13. Кардиология, Вродени заболявания
14. Кардиология, Клапни заболявания
15. Кардиология, Тумори на сърцето
16. Кардиология, Болести на перикарда
17. Кардиология, Болести на миокарда
18. Кардиология, Болести на ендокарда
19. Кардиология, Артериална хипертония
20. Кардиология, Сърдечна недостатъчност
21. Кардиология, Белодробно сърце
22. Кардиология, Аритмии
23. Кардиология, Болести на аортата
24. Кардиология, Исхемична болест на сърцето
25. Гастроентерология, Болести на хранопровода
26. Гастроентерология, Болести на стомаха
27. Гастроентерология, Болести на червата
28. Гастроентерология, Болести на черния дроб и жлъчните пътища
29. Гастроентерология, Болести на панкреаса
30. Аптеки, болници, клиники, медицински центрове