Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2010 16:01 - Знаци по пътя–2....има ги
Автор: mominasylza Категория: Други   
Прочетен: 10950 Коментари: 3 Гласове:
0



След края на Втората световна война и настъпилото прекрояване на картата на Европа, България попада в зоната на влияние на СССР и в страната е установен комунистически режим на управление. Започналите репресии срещу всички демократично мислещи хора засягат и останалите живи българи франкмасони. Сред осъдените на смърт от така наречения "народен съд" проведен от комунистите над гражданите не споделящи тяхната идеология попадат и Братя-зидари, и то само поради факта, че са били членове на франкмасонските сдружения. Франкмасонството е публично обявено от комунистите за агентура на чужди шпионски централи и в периода на настъпилата Студена война, органите на сигурността на комунистическа България са оторизирани с пълна свобода да вземат всички репресивни мерки за недопускане на възраждането на Свободното зидарство в страната. Въпреки това, известни са откъслечни факти на посвещаване на някои български граждани в масонството при техни посещения в чужбина през периода на 60-те и 70-те години. За масонството се говори "тихо" предимно сред радикално настроените среди на художествено-творческата интелигенция.

Първата публикация на тази тема в исторически аспект в официалния печат се появява едва през 1979 г. Редица заемащи отговорни постове в държавната и партийна йерархия личности са били заклеймявани като "врагове с партиен билет" и отстранявани от длъжност, след като веднъж докоснали се до същината на франкмасонството са правили опит за демократизация на откъснатото от нормалния свят българско общество. Много български масони емигрират на Запад, но за разлика от своите събратя-емигранти от Русия, Полша, Унгария, Чехия и Румъния, не успяват да се организират в действаща в емиграция Велика ложа на България, задоволявайки се единствено в членство в чуждестранни Ложи.

Процесът на възраждане на организираното масонството в България започва веднага след падането на Берлинската стена и началото на демократичните промени в страните от Източна Европа. Първоначално в страната се появяват няколко сдружения близки до същността на свободнозидарските формирования, но поради техния парамасонски характер, не успяват да поставят началото на новото българско регулярно франкмасонство. Съществена роля за забавянето на процеса на възстановяване на масонството изиграват и опитите на някои посттоталитарни политически сили да постигнат легитимиране пред външния свят чрез франкмасонските структури. Възникналите парамасонски формирования са овладяни от бивши кадри на комунистическия апарат и от служители на бившите идеологически отдели на службите за сигурност. През 1992 г. е направен неуспешен опит за публично оповестяване на създадена от парамасони българска Велика ложа. Никое псевдомасонско формирование в България обаче, не успява да получи признание за легитимност от което и да е било редовно масонско изповедание по света. Вследствие на това, много пригодни и отговарящи на изискванията за посвещение български граждани с висок обществен авторитет отказват да бъдат въвлечени в подобни парамасонски организации, целящи постигането на определени привилегии на тесен кръг хора, а не работа в полза на българската нация и държавност.

В страната възникват и филиали на нерегулярни и непризнати за редовни франкмасонски изповедания. Спуснатата в продължение на петдесет години "желязна" информационна завеса относно истинската същност на Свободното зидарство и неговата роля в развитието на цивилизациите и напредъка на човечеството, налаганият повсеместно атеизъм и върховенство на марксистко-ленинската идеология, отсъствието на култура в плурализма на мненията, свободата на словото и печата, дават съществено отражение върху адекватната способност на българина да се ориентира в сложната от философска гледна точка същност на франкмасонството.

За основоположници на новото регулярно франкмасонство в България се счита групата български граждани посветени през месец май 1992 г. в немската Ложа "Лесинг"(Мюнхен, Германия). Изключителна настоятелност и активност пред западноевропейските регулярни масонски изповедания, за възраждането на франкмасонството в България, проявява високопоставеният и с огромен авторитет в немското масонство, българинът-емигрант д-р Иван Войнов.

Посветените в Ложа "Лесинг" българи много бързо усвояват изкуството на сдружаване на Братя в една свободнозидарска общност и след завръщането си в България основават през 1994 г. София ложите: "Светлина", "Зора" и "Сердика". Две години по-късно, през 1996 г. в столицата е инсталирана и Ложа "Заря", както и първата българска извънстолична Ложа "Черноморски приятели" в гр. Варна. Скоро са отворени и масонски огнища в градовете Шумен, Русе и Добрич, с цел тяхното прерастване в пълноправни Ложи. До основаването на независима Велика ложа на България, тези пет Ложи легитимират своята редовност с патент на Обединените Велики ложи на Германия. Немските масони оказват съществена помощ на по-младите си български Братя в овладяването на изкуството на истинското Свободно зидарство, изучаването на неговата същност, принципи и цели, както и поставянето му в услуга на цялото човечество.

На 20 септември 1997 г, в свой собствен Храм в София, петте български Ложи: "Светлина"; "Зора"; "Сердика"; "Заря" от Ориент-София и "Черноморски приятели" от Ориент-Варна, провъзгласяват обединяването си в съюза на Великата ложа на Старите, Свободни и Приети зидари на България. За неин пръв Велик майстор е въведен Брат Иван Ставрев. Издаден е първият брой списанието "Светлина", като орган на новосформираната Велика ложа. Основаването на Великата ложа на България става със съгласието и значителното съдействие на Ложата-майка на до този момент действащите в нейния състав пет български Ложи, а именно Обединените Велики ложи на Германия. Специалният тържествен ритуал се води от немските зидари, начело с Великият майстор на Обединените Велики ложи на Германия, Брат Райнер Шике. На 22 септември 1997 г. Обединените Велики ложи на Германия разпространяват до всички регулярни свободнозидарски сили по света, информационен меморандум с който препоръчват на редовните франкмасонски изповедания да признаят регулярността на българската Велика ложа и да установят Братски контакти с нея.
Великата ложа на Старите, Свободни и Приети зидари на България получава признание и влиза в официални контакти с близо сто Велики ложи и Велики Ориенти от цял свят. Нейни делегации вземат участие във всички значими международни срещи и прояви на редовното франкмасонство. Възроденото българско франкмасонство добива подобаващ международен авторитет.

Великата ложа на България развива активна дейност за разпространяването на идеите на Свободното зидарство на територията на целия национален Ориент. На 6 декември 1997 г. в гр. Шумен е инсталирана шестата поред съюзна Ложа "Мадара". На 6 юни 1998 г. отново е запалена Светлината в люлката на българското франкмасонство, гр. Русе - в най-големия по-поречието на река Дунав български град заработва Ложа "Дунавска звезда". Тя се обявява за правоприемник на функциониралата до 1940 г. в града Ложа със същото име. На 15 май 1999 г. поради нарастването на броя на посветените в масонството, в гр. Варна е инсталирана втора редовна Ложа "Морска звезда". На 23 януари 2000 г. в София е запалена Светлината на пълноправната Ложа "Звездата на София".

През 2002 г. съюзът на Великата ложа на Старите, Свободни и Приети зидари на България обединява общо 17 (седемнадесет) съвършени свободнозидарски работилници.
Под № 010 от 30 септември 2000 г. в Ориент/Добрич заработва Ложа “ТаНаКра”. От 4 ноември 2000 г. в Ориент/София заработва Ложа “Проф. Асен Златаров” с Пат.№011. На 12 ноември 2000 г. в Ориент/Плевен е инсталирана Ложа “Мизия” с Пат.№012. На 17 януари 2001 г. в София е инсталирана Ложа “Светлината на траките” Пат.№013. В Ориент/Бургас на 22 септември 2001 г. заработва Ложа “Понтика” с Пат.№014. Един месец по-късно, в гр. Сливен е запалена Светлината и в Ложа “Перлата на Сливен”, работеща с Пат.№015. На 2 март 2002 г. в Ориент/Ямбол е реактивирана работата на Ложа “Кабиле” с Пат.№016. На 27 април 2002 г. в Ориент/Пловдив заработва Ложа “Пълдин” с Пат.№ 017.

Към лятото на 2002 г. масонски огнища функционират и в градовете Ловеч; Велико Търново; Свиленград; Смолян; Благоевград, които след необходимите действия ще прераснат в самостоятелни Ложи.

От 7 януари 2001 г. в България е инсталиран и Върховен съвет на тридесет и трета и последна степен на Стария и Приет Шотландски ритуал в България. За пръв Суверенен Върховен Командир е въведен Бр.: Петър Калпакчиев, 33°. ( Вж. История на Върховния съвет, 33° на България ). Великият майстор на Великата ложа на Старите Свободни и Приети зидари на България и Суверенният Върховен Командир на Върховния съвет, 33° на България подписват Договор за взаимоотношенията между двете масонски структури.

Това е само малка информация за тези които се интересуват и за които тук написаното има някакво значение. Ето и още малко информация,че Ги има, и то доста осезателно и то по цялото земно кълбо...изводите всеки си ги прави сам.
  • Белгия
  • Босна и Херцеговина:
  • Бразилия
  • Великобритания:
  • England and Wales
  • Provincial Grand Lodges: 
      • Surreymason — Provincial Grand Lodge of Surrey (UGLE),
      • Surrey, England; Richard White, webmaster: "SurreyMason: website of the Provincial Grand Lodge of Surrey: Freemasonry, Craft and Royal Arch information, Provincial and Grand Charities, masonic benevolence and charity, Surrey Masonic Widows" and Sports Associations, and general masonic information.
      • " PGL of Cumberland and Westmorland, UK, Cumbria, UK; Sandy Rogers, webmaster: "A Provincial Grand Lodge Craft Web Site which includes Meeting dates, times and places for all the Lodges (and Side Degrees) that Meet within the Province." 
  • Scotland:
  • Гърция: 
  • Дания:

  • Исландия: 
  • Индия
  • Ирландия:
  • Израел:
  • The Grand Lodge of the State ofIsrael
  • Испания:
  • Италия:
  • Канада:
  • Колумбия:
  • Куба:
  • Gran Logia de Cuba
  • Ливан: 
  • Македония
  • Норвегия: 
  • Панама:
  • Парагвай:
  • The Grand Lodge F&AM of the Republic of Paraguay.
  • Полша: 
  • Португалия:
  • Румъния
  • Русия:
  • Сърбия: 
  • Словения:
  • The Grand Lodge of Slovenia , Ljubljana
  • Суринам: 
  • Турция:
  • Уругавай:
  • The Grand Lodge of the Freemasonry of Uruguay
  • Финландия:
  • Франция:
  • Филипини:
  • The Grand Lodge F&AM of the Republic of the Philippines.
  • Хърватска
  • Холандия: 
  • Чехия:
  • Швеция:
  • Южна Африка:
  • Япония:
  • The Grand Lodge of Japan.
  • САЩ
Alabama Alaska Arizona Arkansas California Colorado
Connecticut Delaware D. Columbia Florida Georgia Hawaii
Idaho Illinois Indiana Iowa Kansas Kentucky
Louisiana Maine Maryland Massachusetts Michigan Minnesota
Mississippi Missouri Montana Nebraska Nevada New Hampshire
New Jersey New Mexico New York North Carolina North Dakota Ohio
Oklahoma Oregon Pennsylvania. Rhode Island South Caronlina South Dakota
Tennessee Texas Utah Vermont Virginia Washington
West Virginia Wisconsin Wyoming A Complete List of U.S. Grand Lodges with addresses, phone numbers, etc.

 





Гласувай:
0



1. universalnite000 - :) Добро изследване, поздравления ...
25.05.2010 16:14
:) Добро изследване , поздравления !
цитирай
2. анонимен - mominasylza.blog.bg is very inetresting
23.07.2011 06:02
I like mominasylza.blog.bg, bookmarked
<a href=http://www.buzzfeed.com/betathome/bet-at-homecom-sign-up-now-and-recieve-50-free-3sym>bet and home</a>
цитирай
3. анонимен - mominasylza.blog.bg rulez!
15.08.2011 14:11
mominasylza.blog.bg is awsome, bookmarked
<a href=http://www.youtube.com/watch?v=b1wj71E6nKI>dog training</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mominasylza
Категория: Други
Прочетен: 459632
Постинги: 122
Коментари: 356
Гласове: 821
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031