Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2018 13:02 - Когато се наливаха основите: Децата учеха, хората се трудеха-а сега секс и ужас
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 1393 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

image
На фона на все по-потребителски ориентираното ни общество днес, спомените на един съвременник на първите години след 9 септември 1944 година, може би ще звучат странно за много хора – най-вече за по-младите. Спомените на Петко Яков за времето, “когато се наливаха основите” (заглавието на прочутата творба на поета Пеньо Пенев – бел. ред.) обаче може да накарат много от нас да се запитат – към по-добро ли се промени животът ни след “демократичните промени” (публикуваме без редакторска намеса): “Годините след Девети септември 1944-а година бяха неимоверно тежки и бедни. Огромни несгоди, глад, мизерия и мъки. Но това не отчайваше бедните хора, а тъкмо обратното – каляваше ги, даваше им хъс и мечти за по-добро бъдеще. С огромно желание се хвърляха в битката на безспирен денонощен труд, с който осигуряваха къшея хляб, гумени галоши или цървули за зимата и за платненки през лятото. Помня махленските събрания, на които се обявяваше какви стоки има за разпределение – я някое парче плат, я чифт обувки. На кого ще се даде някоя от стоките, решаваше общото квартално събрание. Веднъж бе решено парчето плат за дамско палто да се даде на нашето семейство, защото има две големи момичета и още три момчета, по-малки. През тази година бях ученик в трето отделение и на нашия набор се падна честта да облече първи пионерската униформа. А тя се състоеше от бяла риза от хасе, черен панталон, червена вратовръзка и черни обувки. И така – в един ден към края на септември, настъпи този дългоочакван, с много трепети и вълнения ден. Цялата дружина беше строена в училищния двор. За огромно съжаление, заради недоимъка униформи бяха осигурени само на първите трима отличници от всяка паралелка. В моята бяхме по 44 ученици. А аз бях сред тримата щастливци от нашия клас. Дружинната ръководителка – младо и хубаво момиче, минаваше във всеки клас и приемаше рапортите на развълнуваните – трима униформени, вече пионери от всеки отряд. Такова бе нашето детство. С пътеки, осеяни с бодли и тръни, с бедност, глад и всички видове недоимък. Но детство на оптимизъм и неимоверен труд, и вяра в по-хубаво и по-щастливо бъдеще. Прибавете към това, че селата не бяха електрифицирани и вечер четяхме и пишехме на газениче. Нямаше водоснабдяване и майките ни носеха вода с кобилици от няколко чешми в селото, които често отстояваха от домовете на километър и повече. Напомням тези неща за по-младите да знаят каква беше родната ни България в онези времена, когато тръгна по трудния, но най-градивен път. Колкото и да го отричат днес господата лъжеисторици, ще дойдат и разумни, обективни времена, в които истината за историята ще се изнесе и признае. Това е отрязък от време, в който България просперираше, децата учеха, хората се трудеха.
Петко Яков, с. Сомовит, Плевенско” retro.bg   Изпращане по имейлПубликувайте в блога си!Споделяне в TwitterСподеляне във FacebookСподеляне в Pinterest



Гласувай:
3



1. germantiger - наливай
24.06.2018 14:45
Основите се наливаха много преди да има руски българи и кому онанисти в бг

Основите се наливаха след 1880 г., след 1945 г. се наливаха руснаците с водка
цитирай
2. vaquero - koshava,
24.06.2018 16:25
Помня какви платове произвеждахме, обувки, конфекция, което беше унищожено от "демократичните" промени. Помня воловете, ралото, свинските цървули. Автобуси между града и селото имаше на всеки час. Железопътната линия между града и Пловдив беше рентабилна. Помня големите индустриални проекти, които се развиваха в нашия окръг.
цитирай
3. pando - 100 %
24.06.2018 19:19
ISTINA!
цитирай
4. pando - В 6 часа сутринта
29.06.2018 09:40
По радиоточките имаше курсове по 30 минути гимнастика под звуците на пиано....Че даже и на селския площад.
Хлябът който се продаваше оставаше по една седмица в чудесно състояние-истински селски хляб.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1746697
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031