Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2014 21:32 - Президентът, дисидентите, моралът на новото време...
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 8263 Коментари: 22 Гласове:
39


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Президентът удостои 23-ма дисиденти с орден "За гражданска заслуга"
image
 
Президентът Росен Плевнелиев удостои 23-ма дисиденти с орден "За гражданска заслуга" - първа степен. Отличията са за приноса им за развитието и укрепването на гражданското общество, за укрепването на демократичните институции и защита на човешките права и свободи в България.
Дванадесет от тях бяха удостоени посмъртно.
Наградени бяха Албена Велкова, Тодорка Бобева, Евгения Желева, Стефка Монова, Цонка Букурова и Вяра Георгиева /посмъртно/, които са сред учредителите на Движението за самозащита на Русе и на Обществения комитет за екологична защита на Русе и сред организаторите на първите протестни демонстрации в България през 80-те години.
Наградени бяха още Алфред Фосколо, Сабри Искендеров, Тодор Цанев, Георги Саръиванов, Петър Манолов, Зейнеп Келеш, Благой Топузлиев (1946-2010), Васил Узунов (1947-1994 г.), Стефан Вълков (1925 - 2012), Георги Заркин (1940-1977),отец Димитър Амбарев (1944- 2014), Димитър Влайчев (1942-1972 г.), Едуард Генов (1946-2009), Костадин Събев (1930-2014 г.), проф. Йордан Тодоров (1920-1996), Румяна Узунова (1936-1995), Нури Адалъ (1922-2004).
"25 години след началото на демократичния преход, отдаваме заслужено почит и се прекланяме пред гражданската доблест, сила и мъжество на тези достойни българи, които не предадоха своя морал и човешко достойнство дори и в най-мрачните години на невиждани репресии. Вие сте доказателство, че нито един политически режим, колкото и да си е повярвал, колкото и да е силен, не може да смаже с насилие и терор духовните сили и жажда на българския народ за свобода и човешко достойнство", каза президентът по време на официалната церемония.
"Въпреки всички нечисти опити за погазване на човешкия дух и порив за свобода, дори и в най-зловещите години на тоталитарния режим в България са живели хора, готови да жертват живота си в името на тези най-висши човешки ценности", каза още Плевнелиев.

Той посочи, че истината за съпротивата срещу тоталитарната държава трябва да се предаде и да се знае от следващите поколения и "да не забравяме нито за миг, че в името на правото ни днес да се наричаме европейски граждани, да пътуваме свободно, да градим съдбата си в едно отворено общество на свободни хора, мнозина преди нас са рискували и загубили живота си".
www.segabg.com/article.php

ПРЕЗИДЕНТСКИ ПРОПУСК, ИСТОРИЯТА НЕ ТЪРПИ ТОВА...

Вчера президентът Росен Плевналиев награди 25 дисиденти с орден „За граждански заслуги”. Сред тях и няколко русенки, които бяха през 1988 г. съорганизатори на протеста на паркостроителите срещу немарата на режима на Тодор Живков спрямо системните трансгранични обгазявания на Русе от химическите заводи в Гюргево. С тези протести бе поставено началото на гражданското общество у нас. Похвално за президентския жест!
Но… защо той подходи избирателно?
Защо пропусна главната организаторка на протеста Стела Костова, партиен секретар тогава на „Паркстрой”, майка на три деца, едно с малформации заради обгазяванията, а съпругът й -  офицер от МВР – с отрязан крак, заради болни кръвоносни съдове? Тя дръзна да поведе работничките на протест, подкрепяна от директорката на предприятието Николова, също партиен член.
Защо в списъка не фигурира покойната Стоянка Хаджииванова, в чийто дом се правеше организацията на протеста?
Защо я няма Женя, която лепеше буквите на импровизираните протестни плакати? А тя е от Врачанско семейство, свързано с Партията, с участие в Септемврийското въстание?
Защо посмъртно не е наградена знаковата фигура на русенския екологичен протест Мария Варамезова, майка на 6 деца, партиен член и много грозно изключена от партията, затова че дръзна да бъде в Дома на киното, когато се формира Русенският комитет? Тя бе истинската връзка на русенци с кръга около Жельо Желев...
Защо липсва д-р Руденко Йорданов, който написа една от най - силните статии по въпроса във вестник „Литературен фронт”, партиен член и доста остро разпитван в стола на МВР на ул.”Славянска” от шестаците за политическата си позициия?
Защо липсва Стефан Продев, който като главен редактор на вестник „Народна култура” даде гласност на статията на Светлин Русев „Вик за Русе” и по този начин даде гласност и на вътрешно-партийната опозиция срещу режима на Тодор Живков?
Защо липсват Нешка Робева и Светлин Русев , които като депутати гласуваха против решението на Т. Ж. да направи Русе областно пристанище на Разград?
Защо липсва Соня Бакиш, която макар и съпруга на парламентарния шеф Станко Тодоров, защити русенки в протеста им за чист въздух, а след това на конгреса на журналистите беше наказана с размахване на пръст като виновна ученичка от Милко Балев…
На всички е ясно, господин Плевналиев не приема, че е имало достойни дисиденти с партиен билет.
На това му се казва кръщаване на историята…
Достойните трябва да получават заслужената благодарност, независимо от партийната приналежност.
Галина АНТОНОВА

ПП: Кой, кой дели хората на "наши" и на "ваши"?...
Защо мнозина от днешните ни управници крият връзките си с БКП, с комунистическата номенклатура?...
Редно ли е новите ни пропагандатори да изопачават, да манипулират историята - според духането на вятъра, според идеологическите си пристрастия? Честно, морално, справедливо ли е?...
Мислите ли, че новите лъжци са по-честни от старите?...
М. Тачков
11 ноември 2014 г.




Гласувай:
40


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - http://www.segabg.com/article.php?id=725562
11.11.2014 22:11

"Питате къде бях на 10 ноември? Да ви кажа една тайна - бях на площада и бях на митинга". Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в отговор на въпрос на БГНЕС къде и как го е заварил 10 ноември 1989 година.
"С моя приятел Илиян Попов ремонтирахме неговата стая в студентското общежитие. Когато чухме по новините, аз бях студент 5-ти курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата. Като студенти, двамата с него нарисувахме на два тапета два плаката. Единият беше "Съд за виновниците", а на другия написахме: "Дворците на БКП да станат болници и училища". С тези два плаката отидохме на прословутия митинг", разказа Плевнелиев.
Той си спомни още, че е бил много впечатлен от факта, че при пристигането им на митинга двамата с Илиян Попов са опитали да дадат един от плакатите на други присъстващи, но никой не е посмял да го вземе.
Днес Плевнелиев откри конференция на тема "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещото", която е част от инициативата "25 години свободна България". Крайно време е да разкрием фактите и да направим своите изводи. Крайно време е периодът на комунизма реално да влезе в учебниците по история. Крайно време е да сложим Държавна сигурност в музея, коментира той.
цитирай
2. monarh1991 - Здравейте, Марин
11.11.2014 22:22
И на мен ми е противен Чехльо. Изключително лицемерно е бивш комсомолски секретар да открива паметник на жертва на комунизма. За съжаление, в България нямаше истинска декомунизация, както напр. в Източна Германия. Там беше установен обществен контрол над досиетата на ЩАЗИ, има и ефективно осъдени, такива, които са заповядвали да се стреля по бягащите през Берлинската стена - напр.Егон Кренц. Позволявам си да споделя мнението на едно момиче на 19 г. от родния ми град Смолян, на въпрос в системата за задаване на анонимни въпроси ask.fm ,,Според теб защо в България нямаше истинска декомунизация както в Източна Германия примерно ?" тя ми отговори следното : ,,Защото в почти всички засегнати държави, та дори и в Румъния, се осъществи лустрация... В България тя няма как да се случи, защото ръководните постове все още са заети от кадри на ДС и БКП, а те няма да премахнат себе си :д
Голяма част от вината за все още бродещите сенки на комунизма в българската политика носят нашите президенти. През 1992 Желю Желев се обявява против законопроекта на СДС за декомунизация. Няколко години по-късно - през 1996 Парламентарната асамблея на Съвета на Европа създава резолюция с мерки за разграждане наследството от бившите комунистически тоталитарни режими, която обхваща Германия, Полша и други. Когато обаче Народният съюз се опитва да осъществи декомунизацията на базата на европейската резолюция, съпротива оказва Петър Стоянов... През 1998 ОДС отново се обръща към лустрацията - тогава са приети промени в Закона за администрацията, с които се забранява на всички, заемали ръководни длъжности в структурите на БКП по време на нейното управление, както и на сътрудници на ДС, да се назначават на управленски постове.След това Конституционният съд отменя този текст като противоконституционен >.< И така до днес... всички опити за декомунизация се тушират. Може би ще има успех, когато комунистите измрат и няма да има кой да оказва съпротива на реформите "
цитирай
3. planinitenabulgaria - Аз бих попитал пък друго:
11.11.2014 22:53
Кога Иван Костов ще се разкае за кражбата на кръста за мемориала до НДК, който открадна по нощите от гробището в с. Гинци от гроба на бай Цветан. Май не само хората с чужда пита помен правят, но и държавниците.
цитирай
4. freeoldmen - Видях днес президентчето да поднася цветя
11.11.2014 23:52
при откриването на паметник на Георги Марков.
Стана ми гадно.
Тези хора наистина ли мислят, че всичко сме забравили?!
цитирай
5. tikoev - И аз го видях да се хили като. . . . &...
12.11.2014 00:09
И аз го видях да се хили като ...."черно котенце", а след това пусна едни сълзи...За какво плачеше така и не ми стана ясно.
цитирай
6. mt46 - http://lubamanolova.info/komentari/2014/2955-eh-10-ti-noemvri-eh-plevneliev-eh-tayna
12.11.2014 00:19
Автор: Люба Манолова
Президентът Росен Плевнелиев разкри пред медиите къде и какво е правил на 10 ноември. "Питате къде бях на 10 ноември? Да ви кажа една тайна - бях на площада и бях на митинга". Това е заявил държавният глава Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпрос къде и как го е заварил 10 ноември 1989 година.

Според обяснението му, в деня на оставката на Тодор Живков Плевнелиев рисувал плакат за протеста! По думите му веднага след това той е протестирал, докато в Народното събрание свалят Тодор Живков.

"С моя приятел Илиян Попов ремонтирахме неговата стая в студентското общежитие. Когато чухме по новините, аз бях студент 5-ти курс, че има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата. Като студенти, двамата с него нарисувахме на два тапета два плаката. Единият беше "Съд за виновниците", а на другия написахме: "Дворците на БКП да станат болници и училища". С тези два плаката отидохме на прословутия митинг", разказа Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

Той си спомни още, че е бил много впечатлен от факта, че при пристигането им на митинга двамата с Илиян Попов са опитали да дадат един от плакатите на други присъстващи, но никой не е посмял да го вземе.

Сайтът „Хроники” е длъжен да внесе уточнение и да зададе следните въпроси, тъй като ще вземе някой да се хване на обясненията на така наречения президент:

На 10 ноември 1989 година не е имало никакъв митинг
Не е имало и сваляне на Тодор Живков в Народното събрание, а в Партийния дом!
Какви плакати е рисувал Плевнелиев тогава, на какъв митинг ги е занесъл?
По радиото не е казвано, че ще „има събиране в Народното събрание и ще се извършва промяна в държавата.”
По радиото е прочетена кратко новината за свалянето на Тодор Живков.
Не е имало „прословут митинг”, на който Плевнелиев да тича с тапети с нарисувани плакати.
Къде е протестирал Плевнелиев докато свалят Живков, ако изобщо е протестирал?

Както е тръгнало ще се окаже, че Плевнелиев от „митинга” се е озовал на пейките в Германия, май!

Първоначално си помислих, че съпругът на Юлиана Плевнелиева се е объркал за датата, но да твърдиш, че е имало митинг, да твърдиш, че по радиото са съобщили за събиране на хората на площада по случай свалянето на Живков, да твърдиш, че си рисувал плакати и никой не посмял да ги вземе?

Ами кой да ги вземе тези плакати, Плевнелиев, ако въобще ги е имало – та на площада беше пусто, минах оттам.

Радой Ралин: Първият митинг след свалянето на Тодор Живков се Маски с лика на Живков от митинга на 18 ноември 1989 г.състоя на 18 ноември на площад „Александър Невски” и на него Радой Ралин започна обръщението си с „Другарю, Младенов!” към заместника на Тодор Живков, Петър Младенов. Митингуващите гласуват вот на доверие на Петър Младенов за една година.

Този митинг не беше антикомунистически, а избирателно антиживковистки – поне по надписите на плакатите.

Но защо се изненадваме, че един поставен на високо в държавата гражданин си позволява да ни засипва с лъжи, след като дисидентите ни на 10 ноември бяха изключените от БКП, като Желю Митев Желев например - те бяха мъчениците на режима?!

Ще ви кажа една тайна, уважаеми читатели, гражданинът Росен Плевнелиев има нужда от медицинска помощ! За да не ни излага например... Ако не, как да го траем още две години президентски мандат?

Послепис. Неизвестно защо фондация "Америка за България" организира "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещото", зад президента Плевнелиев стоеше надпис на английски "Свободна България", а на първия ред седяха зав. Кадри в ЦК на ДКМС, Йордан Соколов, когото демокрацията направи вътрешен министър и председател на парламента. До него беше съпругата му Соколова, бивша партийна секретарка на висш институт, събудила се след 10 ноември съпруга на демократ от СДС.

Плевнелиев се здрависа с бившия комсомолски секретар на Английската гимназия, Николай Младенов, който преуспя и в демократичния преход.

Другият настоящ външен министър Даниел Митов наскоро ни показа, че колчем срещне посланичката на САЩ е готов да обещае всичко!
цитирай
7. tryn - Поздравления за смелата позиция, Марин!
12.11.2014 00:42
Който помни, да казва истината, който не знае, да чете и да получава правилна политическа ориентация...

Благодаря за интересния постинг!
цитирай
8. ivesa - Не мисля,че лъжецът е честен човек,
12.11.2014 07:54
мисля,че всеки може да допусне грешка в изказване,но когато това се случи,човешко е да поиска прошка.Хубав ден!:)
цитирай
9. theeconomist - Не му търсете гарез на хайванчето...
12.11.2014 09:21
....то рогоносците обикновено смесват желаното с действителното.
Този явно има ментални проблеми, превъзбужда се от думата "комунизъм" и острият му Едипов комплекс заложен от таткото работил в ОК на БКП, му създава угризения.:-))
цитирай
10. apostapostoloff - Едно от главните действащи лица на
12.11.2014 17:10
Русенския комитет бе моят братовчед Христо Смоленов. И той е пропуснат. Пропуснат е и неговият пръв помощник и съратник писателят Георги Мишев! Това си е направо кощунство, гавра!
цитирай
11. metlichina - нито е честно...
12.11.2014 20:25
нито е морално, нито е справедливо...много истински дисиденти просто са подминати..
но хубаво е, че има хора с будна гражданска съвест и повдигат
въпрос за това... поздравления.
цитирай
12. mt46 - Не всички комунисти са грешни... Освен това половината от тях станаха демократи...
12.11.2014 20:41
monarh1991 написа:
И на мен ми е противен Чехльо. Изключително лицемерно е бивш комсомолски секретар да открива паметник на жертва на комунизма. За съжаление, в България нямаше истинска декомунизация, както напр. в Източна Германия. Там беше установен обществен контрол над досиетата на ЩАЗИ, има и ефективно осъдени, такива, които са заповядвали да се стреля по бягащите през Берлинската стена - напр.Егон Кренц. Позволявам си да споделя мнението на едно момиче на 19 г. от родния ми град Смолян, на въпрос в системата за задаване на анонимни въпроси ask.fm ,,Според теб защо в България нямаше истинска декомунизация както в Източна Германия примерно ?" тя ми отговори следното : ,,Защото в почти всички засегнати държави, та дори и в Румъния, се осъществи лустрация... В България тя няма как да се случи, защото ръководните постове все още са заети от кадри на ДС и БКП, а те няма да премахнат себе си :д
Голяма част от вината за все още бродещите сенки на комунизма в българската политика носят нашите президенти. През 1992 Желю Желев се обявява против законопроекта на СДС за декомунизация. Няколко години по-късно - през 1996 Парламентарната асамблея на Съвета на Европа създава резолюция с мерки за разграждане наследството от бившите комунистически тоталитарни режими, която обхваща Германия, Полша и други. Когато обаче Народният съюз се опитва да осъществи декомунизацията на базата на европейската резолюция, съпротива оказва Петър Стоянов... През 1998 ОДС отново се обръща към лустрацията - тогава са приети промени в Закона за администрацията, с които се забранява на всички, заемали ръководни длъжности в структурите на БКП по време на нейното управление, както и на сътрудници на ДС, да се назначават на управленски постове.След това Конституционният съд отменя този текст като противоконституционен >.< И така до днес... всички опити за декомунизация се тушират. Може би ще има успех, когато комунистите измрат и няма да има кой да оказва съпротива на реформите "

цитирай
13. mt46 - Вината на Костов е, че предаде синята идея, обгради се с мошеници и продажници...
12.11.2014 20:46
planinitenabulgaria написа:
Кога Иван Костов ще се разкае за кражбата на кръста за мемориала до НДК, който открадна по нощите от гробището в с. Гинци от гроба на бай Цветан. Май не само хората с чужда пита помен правят, но и държавниците.

Аз искам да го питам за бандитската приватизация...
цитирай
14. mt46 - Мнозина го наричат "идиот". И с основание... Кой, кой го предложи?...
12.11.2014 20:48
4. freeoldmen - Видях днес президентчето да поднася цветя
11.11 23:52
при откриването на паметник на Георги Марков.
Стана ми гадно.
Тези хора наистина ли мислят, че всичко сме забравили?!
цитирай
Изтрий
5. tikoev - И аз го видях да се хили като. . . . &...
00:09
И аз го видях да се хили като ...."черно котенце", а след това пусна едни сълзи...За какво плачеше така и не ми стана ясно.
цитирай
цитирай
15. mt46 - Благодаря, Елица!...
12.11.2014 21:15
tryn написа:
Който помни, да казва истината, който не знае, да чете и да получава правилна политическа ориентация...

Благодаря за интересния постинг!

Истината не е еднозначна... Факт е, че мнозина от дисидентите са били членове на БКП... А други, като П. Дертлиев, М. Дренчев, бяха елегантно отстранени от властта след 1989 г. от бивши комунисти, станали демократи...
цитирай
16. mt46 - Май доста му станаха грешките, гафовете...
12.11.2014 21:17
ivesa написа:
мисля,че всеки може да допусне грешка в изказване,но когато това се случи,човешко е да поиска прошка.Хубав ден!:)

цитирай
17. mt46 - Мда... Комплекси... :)
12.11.2014 21:19
theeconomist написа:
....то рогоносците обикновено смесват желаното с действителното.
Този явно има ментални проблеми, превъзбужда се от думата "комунизъм" и острият му Едипов комплекс заложен от таткото работил в ОК на БКП, му създава угризения.:-))

Антикомунистическото бръщолевене на мнозина е избиване на комплекси...
цитирай
18. mt46 - Мда...
12.11.2014 21:25
apostapostoloff написа:
Русенския комитет бе моят братовчед Христо Смоленов. И той е пропуснат. Пропуснат е и неговият пръв помощник и съратник писателят Георги Мишев! Това си е направо кощунство, гавра!

Г. Мишев е добър писател и сценарист. Срещал съм го в кафенето на СБП /на ул. "А. Кънчев" 5/...
цитирай
19. mt46 - Благодаря ти за мнението!...
12.11.2014 21:26
metlichina написа:
нито е морално, нито е справедливо...много истински дисиденти просто са подминати..
но хубаво е, че има хора с будна гражданска съвест и повдигат
въпрос за това... поздравления.

цитирай
20. schumpov - Поздравления за г-н Президента, че ...
14.11.2014 12:27
Поздравления за г-н Президента , че сложи началото зе признание заслугите на новите активни борци. Другари, вие знаете как. Предлагате и ваще хора да бъдат признати. След това освен ордени и медали трябва да им се дадат народни пенсии. Безплатни лекарства, почивки, специални магазини, ваучери бонуси и всичко за което се сетите, таке че да им стигне, да им артише , че и за внуците им да има. Дерзайте другари, вие помните и знаете как .
цитирай
21. mt46 - Мда... Нови активни борци...
14.11.2014 19:44
schumpov написа:
Поздравления за г-н Президента , че сложи началото зе признание заслугите на новите активни борци. Другари, вие знаете как. Предлагате и ваще хора да бъдат признати. След това освен ордени и медали трябва да им се дадат народни пенсии. Безплатни лекарства, почивки, специални магазини, ваучери бонуси и всичко за което се сетите, таке че да им стигне, да им артише , че и за внуците им да има. Дерзайте другари, вие помните и знаете как .

цитирай
22. mt46 - И тук има тъпи герберастки доносници и боклуци...
14.11.2014 19:47
Нора Стоичкова
1 час · Редактирано ·

Понеже за втори път в живота ми някой твърди, че татко ми - Борис Стоичков /Бог да го прости!, на 14 декември ще се изпълни една година без него/, - всъщност не ми е баща. Че баща ми бил Григор Стоичков...
Та по този повод да ви споделя за още един донос, написан от една друга Соня, която се правеше на репортерка в "Демокрация". Всъщност се въргаляше по коленете на членове на КС на СДС, пипаше ни парите в портмонетата и както се оказа - пишеше доноси. Защото не можеше да пише дописки.
Та тая Соня - Соня Стоянова се казваше, написа в червено два листа донос какъв комунист съм аз и как съм от семката на Григор Стоичков. Чичо Данчо Василев, главен редактор на "Демокрация" и приятел на семейството ми, ме извика в кабинета и ми даде въпросния донос, който целеше да ме уволни от "Демокрация". Тая тъпънарка Соня Стоянова, същата парцалка като съименичката си, която обсъждаме днес, дори се беше подписала под тая глупост... Толкова тъпа беше.
И аз си немах работа вечерта, като се върнах от работа, да го покажа на татко - тоя дето ме е правил и гледал с най-голямо внимание, както може би забелязвате:))), - та татко тури очилата и няколко пъти изчете съчинението. После ме накара да извикам мама в кухнята. И като вдигна един скандал на майка ми - за чудо и приказ. Ти, що не си ми казала, че Стоичков те е обикалял? Ти, защо не ми каза, че Нора е от сой, та да се уредим всички:)))) Мама първоначално мигаше на парцали, после като вдена майтапа, цяла вечер се забавлявахме в кухнята с тоя донос.
И сега, 25 години по-късно една друга куха лейка седнала да пише, че татко ми бил Григор Стоичков.
Не знам колко тъпо парче трябва да си, да си мислиш, че дъщерята на комунистически лидер и министър-председател на Народна Република България, ще седне да работи по 14 часа като репортер, при това в "Демокрация". А не в "Работническо дело", например.
От друга страна обаче, ако въпросната дама с тоя статус по-долу има надеждни доказателства, че съм дъщеря на Григор Стоичков - някоя кръвна проба, нотариален акт за имоти в Бояна, ул. Велико Търново 1 и надолу до 10, или като крайна мярка и в Горна Малина, откъдето е самият Стоичкова, да ги дава насам. Най-накрая и аз да изкяра нещо от тия доноси.

Анна Костадинова · 6 mutual friends
Стоичкова,от котилото на Григор Стоичков-вярвайте,ако ви харесва!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19157865
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031