Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2017 21:09 - Новият еврофашизъм
Автор: mt46 Категория: История   
Прочетен: 6429 Коментари: 35 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Валентин Вацев: Новият европейски фашизъм

Дата на публикуване: 13 08 2017, 07:36

imageУважаеми колеги, дами и господа, а също и другари, ако все още се намират такива!

Можем да не се съгласяваме по много въпроси (очаквам точно това да стане), но поне по един въпрос ще трябва да се съгласим – провеждането на тази конференция е изцяло и напълно ненавременно. Така е, защото е безнадеждно закъсняла.

Ако да би имало наистина в България антифашисти, тя щеше да е вече проведена още в началото на 90-те години и щеше да има многобройни последстващи форми и продължения — оттогава досега.

1. Обаче точно когато дойде Новото Време, точно когато задуха прословутият Вятър на промяната и когато беше спуснато окръжно от центъра в БСП до местните организации, че “45 процента стигат” (като вътрешнопартиен превод на лозунга “45 години стигат”), и когато от наложения по волята на ръководството на БСП за президент на България Желев българите научаваха, че комунизъм и фашизъм — това е едно и също нещо, но комунизмът е все пак по-лош (с други думи, когато избираме — избираме фашизма) — точно тогава, в тези странни дни, когато усещането за реалност на българското общество беше съзнателно громено (да си спомним тук Имануил Кант — “принципът на властта е принцип на реалността”) — точно тогава българските антифашисти, а това бяха довчерашните АБПФК, се оказа, че са загрижени преди всичко за гражданския мир. Тоест за тях проблемът се свеждаше до това, в новосъздадената фирма на сина, дъщерята, зетя и т.н. да не влезе прокуратурата, за да не попречи на развитието на социалната пазарна икономика и на демократичното пазарно общество.

Накратко — в онези странни години основната грижа на българския антифашизъм беше бизнеса на децата, снахите и прочия рода. Отнесени от вихъра на започващата революция — защото така беше прието да се нарича трансфера на властта от елита към децата и внуците на същия елит — революционните баби и дядовци просто не се сетиха, че антифашист си не когато трансферираш привилегии вътре в родата, а когато се бориш срещу фашизма…

2. Очеркът на близкото минало (в което се състоя това, което за себе си наричам фашистки ренесанс в България), би могъл да продължи до безкрайност и да запълни времето за доклада ми само с факти, но аз искам да го резюмирам само с две символни събития, споменът за които не ме напуска и днес:

Първото събитие, когато на пръв поглед случайно и някак дори смехотворно, но дълбоко емблематично — когато в българския най-демократичен печат се появи поредица от статии, доказващи, че в България фашизъм изобщо не е имало. Пикантното тук беше името на автора — известен софийски евреин, добре реализиран в българския културен живот. Странното е, че в целия свят евреите първи долавят с натренирани и опитни сетива трупната смрад на фашизма. Но не и в България — друг известен и добре реализиран (и много богат) наш евреин дълго ми доказваше, че пречупените кръстовете по стените на София са просто особен вид креативност, постмодерни графити в стил Банкси. А може би просто трябва да приема, че това е някаква неочаквана форма на успешната асимилация на българските евреи, проявяваща се в специфична, тоест в избирателна загуба на обоняние — на българското еврейство фашизмът не му мирише.

3. Следващият значим факт в новата българска история е сдобряването (протекло пред очите ми) между две прослойки в обществото ни — не, не бих ги нарекъл класи — класи в България все още няма — а само гилдии, съсловия, брат’чедски кръгове, роднински фондации, малцинствени групи за натиск и взаимопомощ (забавно е например как софийските хомосексуалисти решиха, че щом София е европейски град, то значи кметът следва да е аналносвободомислещ и това да е видимо отвсякъде — да се снима клекнал за рекламните си билбордове).

Да, класи в момента в България няма, а има само неофеодални прослойки и съсловия. А съюзът, който се състоя пред очите ми — и който ме накара да преосмисля някои свои основни методологически диспозиции, е съюзът между децата на Политбюро, на секретариата на ЦК на БКП и на Постоянното присъствие на БЗНС, израснали и възпитани в елитните жизнени условия на късния български социализъм — от една страна, а от друга — наследниците на репресираните от социалистическата власт след 9-ти септември 1944 година проводници на съюза на царска България и Хитлерова Германия.

Децата на Секретариата на ЦК на БКП в съюз (практически и морален, често пъти и брачен) с децата на репресирани жандармеристки командири; синове на партизански командири, женени за дъщери на “Черни капитани”, дъщери на окръжни секретари на БКП в извънисторически и безпроблемен морален съюз с децата на тези, с които са воювали бащите им. Една цяла парламентарна група на социалисти, гордеещи се с дълбоките си корени в антифашистката съпротива в България от междувоенния период на миналия век, която обявява със закон бащите си - комунистите - за престъпници…

Би могло тук да се заяви, че е налице дълбинна нравствена деградация на един цял слой от родната върхушка на социалистическа България.

И все пак това едва ли е толкова просто, тук има дълбочини — метафизични, логически и исторически. Нравствената деградация тук е, разбира се, очевидна и безспорна. Смердяковщината на един цял слой на българския елит няма как да се прикрие, едиповият му грях тук е очевиден — хората, постъпили с родителите си по един определен, специфичен начин, но за разлика от Едип, не осъзнаващи в житейските си условия някакъв трагизъм.

Но в съюза на либералеещите перестройчици и почувствалите своя час фашизоиди, има не просто нравствена диагностика, има също и идеологическа и онтологическа етиология и анамнеза.

4. В българския културо-исторически живот се появи странен исторически мелез — резултат от невъзможен на пръв поглед мезалианс. Появи се либералеещият фашизоид, или което е същото — фашизоидната либералност — като практически, идеологически жизнен съюз между либералеещата държавно-партийна управленческа върхушка (нима ще забравим вдъхновените “либерал-комунисти за гласност и преустройство”) и социалното дъно на късния български социализъм, дал началото, политическите корени и енергията на СДС-Голема — един полит-технологичен конструкт, който беше запрограмиран да свърши някои важни дела и веднага след това сам себе си да унищожи. Защото еднократната душа на СДС-Голема, дадена му от Луканов и С-ие, не стигна за нищо друго, освен за обявяване България във фалит и за преразпределяне на активите й.

Българската либерал-фашизоидност имаше още тогава своя неповторим типологичен спектър от симптоматични особености — едни и същи хора скандираха пред медиите с искрени сълзи в очите Веруюто на либерализма — Волтеровата шега за това, че «Твоето мнение ми е отвратително, но ще умра, за да можеш да го изкажеш».(Шега, разбира се — старият циник имаше хубаво чувство за хумор. Йcrasez l,Infвme — не е ли това веселба от най-чиста проба? Идеята френското духовенство да се закълне в Революцията, или да погине — не е ли това либерална толерантност от най-чист тип?)

Но същите индивиди, вдъхновени, дори екзалтирани от патоса на либерализма, обхождаха западните посолства, като навсякъде молеха за западна помощ, за да изтрепят тези хлебарки — комунягите, да им организират кървава баня, “да ги концентрират по стадионите”.

Вероятно никога няма да забравя онази моя вдъхновена позната, която мечтаеше просто и само за две неща. Първо, «да се качи на кръста», за да отстои либералните си светли идеали, и второ, да изтреби милион и двеста хиляди комуняги, защото докато те са живи, живот в «тази страна» няма да има…

Либерално бъдеще за България, осигурено от паноплията на пиночетовските технологии — това не е безумие, а реално състояние на съзнанието на значими обществени слоеве в България, които имат ресурсите, енергията и политическото представителство, за да реализират своя светъл, хитлеристко-пиночетовски идеал.

В една страна, в която всеки втори шофьор на такси мечтае «да изтрепе милион камунисти», за да “оправи тази страна”, фашизмът вече е дошъл. И ако страната е член на ЕС — значи този фашизъм е еврофашизъм.

Какъвто беше и онзи — уж победения — фашизъм от средата на 20-ти век.

Можем ли наистина да забравим европейския му произход и корени?

Европейският фашизъм от предвоенната епоха, разбира се, днес е безкрайно неудобен за споменаване, много по-удобно е да се вярва, че фашистите/хитлеристите са извънземни, дошли от космоса, за да прелъстят и обезчестят старата достолепна госпожа Европа — една високоморална дама извън всяко подозрение.

За съжаление, старата дама си има своето минало и то наистина е доста интересно: без да влизам във важни, поучителни и дори забавни подробности, сами по себе си достатъчни да запълнят много доклади, мога просто да напомня — фашизмът е европейска марка, той е Made in EU. А който реши да напомня, че когато е имало фашизъм, не е имало EU, той просто ще бъде принуден да уважи фактите — първият проект за ЕС се появява в края на 1940 година в хитлерова Германия, в държавното ведомство на Алфред Розенберг. Още по-важно и още по-интересно е именно днес, крайно внимателно и крайно отговорно да се изследват фактите от съвременността, за да можем да се ориентираме във въпроса има ли днес европейски фашизъм.

6. И фактите говорят, че има. Че еврофашизмът е тенденция със своите дълбоки и достолепни корени, безспорни и непоклатими основания, публично формулирани цели и дори вече достигнати успехи.

И все пак аз се отнасям с огромно съмнение към дежурните либерални страшилки за възхода на кафявата (т.е. германската), черната (италианската) и на всички други цветни чуми, които чакат само да се обърнем, за да започнат да горят на клади книгите на Паулу Коельо и Евгений Дайнов. Напротив, във възхода на всички европейски прононсирани неофашисти, както и в ужасната Марин Льо Пен (не е ли ужасно, съгласете се, не стига, че е ксенофоб, а е и путинистка), аз виждам просто мимезис — инфинитно и безгранично вътрешно самонаподобяване и тиражиране в неизброими, макар и принципно еднотипни форми на същия стар, и точно затова исторически невалиден в архаичността си нацизъм — фашизъм (за който Армин Мьолер твърди, че е просто стил), начело с чучелото Брейвик — една зловещо смехотворна стиропорена кукла, която може да има доказателствена сила и обяснителен потенциал само за президента Плевнелиев.

Да се множи, тиражира и възпроизвежда милионократно вехтата атрибутика на архаическия европейски фашизъм — според мен това е просто измамна симулакърна политтехнология в арсенала на днешното културно управление на ЕС.

Марин Льо Пен е толкова фашист, колкото Плевнелиев е интелектуалец, а Радан Кънев — мъж.

И цялата накичена, богато украсена, дори някак прегърбена под бремето на историческата нацистко-фашистка атрибутика европейска театрална драма, целият евроспектакъл (по смисъла на Дебор) идва да утвърди една фундаментална онтологична измама — че фашизмът идва след края на либерализма. Можем ли, a propos, да забравим лозунга, с който бе избран френският президент Ширак — «По-добре крадец, отколкото фашист»!

И френските комунисти, скърцайки със зъби, гласуваха именно за Ширак. Днешният пре-хвален и пре-ужасен еврофашизъм има само една цел: скъпите избиратели да гласуват за статуквото, за модерността, стагнирана и нежелаеща да напусне сцената на историята.

7. Ужасността на днешните европейски бели и цветни фашистки клоунади има за цел да докаже, че фашизмът отрича официозния господстващ европейски либерализъм.

А всъщност фашизмът днес произтича стихийно, спонтанно и неудържимо, в масов и необгледен мащаб именно от господстващия днес либерализъм — точно както прословутата и ужасна до кошмарност Ислямска Държава е не отрицание, а продължение на държавният департамент на САЩ, негов функционален орган, орган на статуквото, некриещо волята си да премине във вечността.

На фона на днес събиращия сили реален фашизъм, европейските квазифашистки клоунади дори не са смешни. В тяхно лице виждаме свръхмотивирани марионетки и чучела, добре обмислени, добре заплатени и разработени в добър мизансцен симулакри.

8. А истинският фашизъм днес очаква настъпването на времето си — времето, показано не в “Кабаре” с Лайза Минели, а в “Догвил” на Л. фон Триер и в “Матрицата” на Уашовски, той е коректен и репресивно толерантен, космополитно хедонистичен, сенсуалистично-циничен, натурално иманентен, кастриран от всяка трансцеденталност, уверен в позициите си на върха на гностическата антропологична пирамида (“пневматици — психици — соматици”).

Именно този реален фашизъм, умело прикрит зад милионократния мимезис, твори своя поезис, своята «поетика» — той търгува с рискове, шансове, опциони и органи (да, с истински човешки органи). Единственият му истински враг е това досадно недоразумение — средната класа, която в Европа се е наплодила повече от достатъчно. Единственото безпокойство на новия транснационален дигитален фашизъм е, че тези същества – човеците, не спират да се размножават и вече са 7 милиарда, а всъщност трябваше да бъдат не повече от 500 милиона, като всичко останало трябваше да помни и да упражнява функцията си на проста биомаса.

9. Без ненужно да се закачам с Георги Димитров (онзи, Вожда и Учителя) — аз се съмнявам преди всичко в неговата дефиниция за фашизъм. Фашизмът, който се опитваше да го съди за Райхстага и който за щастие не успя да го осъди, изобщо не беше — както твърдеше Димитров — “власт на финансовия капитал”, а на индустриалния капитал.

Именно този капитал беше притеснен в Германия и затова бе принуден да търси класов мир с германския пролетариат. Оттук произтече и дълбинната концепция за хитлеровата държава като държава на националното безкласово единение (а в България в същия период подобни концепции обмисляха някои земеделски вождове).

Оттук дойде и Kraft durch Freude, а също и Arbeit macht frei. Как завърши всичко, е известно — но аз се боя, че Ангелът на историята (който гледа, както знаем, назад), този път по погрешка (по погрешка ли?) е на път да ни предложи драмата и фарса с разменени места. Пред очите ни се разгръща мрачната мистерия на Блестящия нов свят, в който истинският фашизъм — това е фашизмът не на разтревожения германски индустриалец, а на тържествуващия глобален транснационален, но и трансхуманистичен финансов капитал. Той е силата, от която фонтанира истинският фашизъм, защото той няма намерение да споделя земята не само с някаква средна класа, а просто с Човечеството.

Фашизмът като мимезис е просто повторение на отминали схеми и остарели канони. А канонът, както знаем от Дельоз, в действителност никога не се повтаря. Днес фашизмът, по–точно „фашизмът”, който безпокои и гневи днешните филистери-антифашисти, е просто обикновен симулакър, функционална страшилка, обслужваща онзи Модерн, който, в противоречие със собствената си природа, успя най-после да се отъждестви със себе си и да се обяви за победител — Просвещението, което успя да прерасне от процес (вечен, както беше обещано в началото) в резултат, и то окончателен, в “Просветеност”.

Не напомня ли тази иронична диалектика това, което по подобен начин (подобен ли? а не е ли същият?) се случи с Комунизма — превърнал се от “вечно движение, оспорващо всеки достигнат резултат” в “състояние, при което материалните блага ще потекат като пълноводна река, и Човекът ще задоволява все по-пълно непрекъснато нарастващите си матрЯлни и други потребности”.

Онзи, класическият фашизъм, беше обвиняван в архаика, в реакционен традиционализъм и в отказ от Модерността. Всъщност, тогава, в онази епоха, той беше инструмент на тържествуващата Модерност, беше технология на Поезисът на Модерността. Чрез него Modernity се осъществяваше, тържествуваше…

Днес, същият този фашизъм (чрез вехтата му атрибутика и чрез омръзналата на всички символика) е просто средство на победилия Модерн не да твори, а да наподобява себе си в своята извънвременна самотъждественост, заплашваща да прерасне във Вечност.

И това е естествено, тъй като мрачната тайна на победилия Модерн (Апостол Павел тук би казал “тайната на неговото беззаконие”) не е в магията на индустриализма и в порива на средната класа към самоутвърждаване.

На власт днес е финансовият капитал, но не като “техне”, орган или страта на индустриалния капитал и не като сила, обслужваща индустриализма. Днес финансовият капитал е господстваща форма, доминиращ начин на съществуване на Капитала изобщо. Защото е универсализиран и глобализиран. Подчинил е на себе си всички досегашни възможни исторически и логически форми на капитала, като доминира над тях и подчинявайки ги на себе си, успешно съществува чрез тях. На този капитализъм може да съответства само един друг фашизъм, непознат нито на Георги Димитров, нито на Грамши.

Днешният фашизъм дори не е длъжен да бъде десен. Днес „Лявото” успешно и безпроблемно умее да обслужва мистерията на глобализирания вече господстващ финансов капитал – и в този смисъл Троцки може да се разглежда като ранен пророк, който е предусетил невъзможния за онази епоха модус на съществуване на Лявото.

Днес глобалният капитал успешно утилизира всички форми на лявата култура, цялата троцкистка вяра в световната революция, цялото съмнение на Маркс във всички форми на държавността. Днес Ходорковски и Сорос с чиста съвест могат да повтарят Ленин – “Русия като затвор за народите”. Глобалният финансов капитал днес не може да не посегне и към марксовото наследство, вижданията на Маркс в писмата му до Вера Засулич безпроблемно могат да се използват като глобално революционно know-how.

10. Днешният финансов капитал като глобална сила може да използва в своя поезис, в своето самовъзпроизводство ултрасъвременните форми на своя нов фашизъм. Този еврофашизъм обаче няма никаква нужда нито от факелни шествия, нито от пречупени кръстове. В неговия социален свят, в неговата глобална моделност няма нужда от вехти концлагери и преследвани раси. Той спокойно може да се разгърне — и вече се разгръща — във възхитителните форми, така привлекателно, професионално и блестящо заснети в митологични филми от мащаба на “Звездни войни”. Да си припомним – извън изключително ярката екзотика, извън динамичната увлекателна сюжетност на “Звездни войни” се виждат един цял свят в смисъл на Нова социалност, с нов етос, с нова йерархия, с нова съдба — населен с три вида живи същества:

Най-напред е горната и напълно затворена каста на “джедаите”, на тези, с които е Силата и които, защото са спасени, спасяват.

След тях идват обикновените хора, с цялото си несъвършенство и дори греховност, които се раждат и умират в своите несъвършени светове.

А най-отдолу в пирамидата е разположена отвратителната гмеж от неантропоидни биоформи, които са осъдени единствено на пребиваване извън Смисъла — за тях Спасение няма.

Съвсем същата тройнствена схема е очевидна и в грандиозната сага на Толкин: Елфи – Човеци – Орки (орките, разбира се, това са славяните, а в по-тесен смисъл – руснаците)…

Финансовият капитал днес разгръща мистерията на своето възпроизводство, своя Поезис именно чрез такива по същество гностически схеми, а не чрез примитивни митове в “стил Розенберг”, все пак е XXI век.

Този нов фашизъм няма нужда от вулгарно насилие, а от цветни хапчета. Много по-успешно за него работят не антиеврейските погроми и нацистките чистки, а технологията на шопинговото безпаметство, консумеристката хипнотизираност и универсалната овещественост на Смисъла до предметните му форми.

Това е свят, в който Бог отдавна е умрял, но никой не е забелязъл това, защото всички са потопени в сладостното и трепетно очакване на Айфон 7.

И затова в този свят Христос няма да възкръсне.

bgr.news-front.info/2017/08/13/valentin-vatsev-noviyat-evropejski-fashizm/

 



Тагове:   новият,   вацев,   еврофашизъм,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
13.08.2017 21:47
Това сдушаване на деца на активни борци с богати наследници не е никак изненадващо
Впрочем идеологията е била винаги маска, прикримаща материални интереси Чрез нея се зядоволяват именно те!
И след Девети е имало бракове на такива и то не малко например на активен борец с дъщеря от богат род!? Все нещо ще има в такъв род, няма такъв активен борец да чака с десетилетия, да натрупа пари от заплата и бонуси! Злато ще има, скътани капитали също!
А сега направиха сделка! Наследниците на активните ще стимулират връщането на имотите на старата буржоазия - от смесени преди това бракове ще има и за техните наследници Така бившите активни комунисти станаха гешевци в издирване на...комунисти?!
Освен това, такова връщане, ще е удобно прикритие за тях, да приватизират общонародната собственост Няма да са сами!
Ще кажат, че на, тези са получили огромен дял, а те, които имат заслуги за тази собственост и са я ръководили, защо да не я получат?! Имат правото, комунизмът умря Но не и те с него!

Хубава вечер, Марине!
цитирай
2. getmans1 - Продукта на "Сратега" ...
13.08.2017 23:13
Продукта на "Сратега" Лилов още от самото начало на доклада си доказва, че в България фашизъм не е имало поне до 44-та.
Усетил се горкият философин да скача на Луканов, след дъжд качулка.
Че и клеветник, и клюкарин на всичкото отгоре, гледай;
"Марин Льо Пен е толкова фашист, колкото Плевнелиев е интелектуалец, а Радан Кънев — мъж."

Тоя човечец е за съжаление постоянно и по един същи начин да настъпва мотиката, нормалното състояние на т.н. ляв интелектуалец.
цитирай
3. germantiger - ...
14.08.2017 08:59
Фашизъм няма в Европа и няма да има - има кому онанизъм, руски престъпен неокомунизъм, либерален западен мракобесен левичарски комунизъм.

цитирай
4. germantiger - ДОКАЗАТЕЛСТВОТО
14.08.2017 09:11
Стефан Северин
СКЪПИ, ДРУГАРЮ ЖИВКОВ! Както казваше едно време Любомир Левчев, не можете да ми забраните да ви обичам! Ами така ,де! Ако наистина ни гледате нейде отгоре, нейде от Рая, добре я караме, нали? Толкова е силна партията, дето някога водехте, че дори и 30 години след като партийните кариеристи ви свалиха, те са живи! Те, Вашите кадри, другарю Живков! Знам, че сте доволен: досега беше президент комсомолски секретар, член на БКП, а баща му шеф в Окръжния комитет на Б КП в Благоевград. Ама Бойко, дето ви масажираше ушите изпълнява вашите заръки, другарю Живков! В неговото правителство е внучката на вашия съпартизанин от отряда „Чавдар” – Георги Павлов. Лилито Павлова, помните ли я – една такава дебеланка, бузеста, сега пак е министър. И Цецо пак върти властта – оня, дето баща му е бил шофьор на шефа на Държавна сигурност генерал Шопов! И две трети от парламентарната група на ГЕРБ са били някогашни ваши членове, другарю Живков! А пък Румянка Бъчварова – на главния редактор на вестник „Отечествен фронт” дъщерята – отново е във властта, сега пък началник на кабинета на премиера. Всичко е наред, другарю Живков, бъдете спокойни горе, защото вашият пазвантин стриктно изпълнява заветите Ви. Помагат му много усърдно другарите Симеонов, Сидеров и Каракачанов!И затова народът все повече и повече ще ви обича – все си мислим ние тук, на земята, че това е хитър номер с Борисов: той ни накара да ви обичаме, да милеем за вас! Другарю Живков – на земята всичка е наред! Борисов няма да ви предаде! Но пък така ще ви орезили!

ВИЕ СТЕ, ЧЕРВЕНИТЕ, вие винаги и руснаците сте превалиращи тук в боклучавия изток и за това никога няма да сте държава
цитирай
5. nkf - Другарят вацев с поредна "...
14.08.2017 14:04
Другарят вацев с поредна "summae" за "възраждащия се фашизъм", "застрашените мили другари", плюс малко апокалиптика и вулгарен гностицизъм. Смях в залата! Трябва да си доста тъп, за да вземеш на сериозно дори и думичка от словесната плява на това РАБФАКОВСКО "интелектуално чудо", което - Божем - е професор по нещо си! Другарят вацев що не каже и думичка за минимум 250.000 избити българи от "застрашените" комуняги и "антифашисти"? А колко е "учен" другарят вацев си личи по факта, че свързва фашизма с...либерализма. Е, наистина трябва да си ултра-тъп марксист за да направиш такова флагрантно НЕвярно заключение. Вярно е обратното - комунизмът е пряко свързан с либерализма и това е обяснено още в края на 19-ти век от сериозни учени / а не лаладжии като вацев/.
цитирай
6. getmans1 - Ама и ти пък намери едно доказателство, Ст Северин направо "умиргам от смях" ...
14.08.2017 14:40
germantiger написа:
Стефан Северин
СКЪПИ, ДРУГАРЮ ЖИВКОВ! Както казваше едно време Любомир Левчев, не можете да ми забраните да ви обичам! Ами така ,де! Ако наистина ни гледате нейде отгоре, нейде от Рая, добре я караме, нали? Толкова е силна партията, дето някога водехте, че дори и 30 години след като партийните кариеристи ви свалиха, те са живи! Те, Вашите кадри, другарю Живков! Знам, че сте доволен: досега беше президент комсомолски секретар, член на БКП, а баща му шеф в Окръжния комитет на Б КП в Благоевград. Ама Бойко, дето ви масажираше ушите изпълнява вашите заръки, другарю Живков! В неговото правителство е внучката на вашия съпартизанин от отряда „Чавдар” – Георги Павлов. Лилито Павлова, помните ли я – една такава дебеланка, бузеста, сега пак е министър. И Цецо пак върти властта – оня, дето баща му е бил шофьор на шефа на Държавна сигурност генерал Шопов! И две трети от парламентарната група на ГЕРБ са били някогашни ваши членове, другарю Живков! А пък Румянка Бъчварова – на главния редактор на вестник „Отечествен фронт” дъщерята – отново е във властта, сега пък началник на кабинета на премиера. Всичко е наред, другарю Живков, бъдете спокойни горе, защото вашият пазвантин стриктно изпълнява заветите Ви. Помагат му много усърдно другарите Симеонов, Сидеров и Каракачанов!И затова народът все повс


... Проблема не е, че цитираните Л. Павлова, Р. Бъчварова & сие са били деца и внуци нечии а, че не са последвали Партията- майка и кърмилница.
Учудваш ме! Ако техният грях е, че по заповед и за една нощ не са се обявили за "модерни леви социалисти" чисто човешки заслужават ако не уважение то поне търпимост. Това в случая е "големият дявол" дето им убива на Вацев, Северин и с извинение на домакина на блога.

цитирай
7. mt46 - !?
14.08.2017 16:53
germantiger написа:
Фашизъм няма в Европа и няма да има - има кому онанизъм, руски престъпен неокомунизъм, либерален западен мракобесен левичарски комунизъм.


Къде го виждаш тоя комунизъм /или неокомунизъм/!? Като идеология и като практика. Доколкото знам, нито в Европа, нито в Русия има управляващи комунистически партии...
цитирай
8. mt46 - Явно ти липсва толерантност към различното мислене. А това е тоталитарен, догматичен белег...
14.08.2017 17:04
getmans1 написа:
Продукта на "Сратега" Лилов още от самото начало на доклада си доказва, че в България фашизъм не е имало поне до 44-та.
Усетил се горкият философин да скача на Луканов, след дъжд качулка.
Че и клеветник, и клюкарин на всичкото отгоре, гледай;
"Марин Льо Пен е толкова фашист, колкото Плевнелиев е интелектуалец, а Радан Кънев — мъж."

Тоя човечец е за съжаление постоянно и по един същи начин да настъпва мотиката, нормалното състояние на т.н. ляв интелектуалец.

Малцина са интелектуалците, които се осмеляват да мислят по-различно от господстващите днес неолиберални догми. Повечето гледат накъде духа вятърът. По-удобно и комфортно е, нали?...
цитирай
9. mt46 - Може би не си схванал иронията, а и смисъла...
14.08.2017 17:08
germantiger написа:
Стефан Северин
СКЪПИ, ДРУГАРЮ ЖИВКОВ! Както казваше едно време Любомир Левчев, не можете да ми забраните да ви обичам! Ами така ,де! Ако наистина ни гледате нейде отгоре, нейде от Рая, добре я караме, нали? Толкова е силна партията, дето някога водехте, че дори и 30 години след като партийните кариеристи ви свалиха, те са живи! Те, Вашите кадри, другарю Живков! Знам, че сте доволен: досега беше президент комсомолски секретар, член на БКП, а баща му шеф в Окръжния комитет на Б КП в Благоевград. Ама Бойко, дето ви масажираше ушите изпълнява вашите заръки, другарю Живков! В неговото правителство е внучката на вашия съпартизанин от отряда „Чавдар” – Георги Павлов. Лилито Павлова, помните ли я – една такава дебеланка, бузеста, сега пак е министър. И Цецо пак върти властта – оня, дето баща му е бил шофьор на шефа на Държавна сигурност генерал Шопов! И две трети от парламентарната група на ГЕРБ са били някогашни ваши членове, другарю Живков! А пък Румянка Бъчварова – на главния редактор на вестник „Отечествен фронт” дъщерята – отново е във властта, сега пък началник на кабинета на премиера. Всичко е наред, другарю Живков, бъдете спокойни горе, защото вашият пазвантин стриктно изпълнява заветите Ви. Помагат му много усърдно другарите Симеонов, Сидеров и Каракачанов!И затова народът все повече и повече ще ви обича – все си мислим ние тук, на земята, че това е хитър номер с Борисов: той ни накара да ви обичаме, да милеем за вас! Другарю Живков – на земята всичка е наред! Борисов няма да ви предаде! Но пък така ще ви орезили!

ВИЕ СТЕ, ЧЕРВЕНИТЕ, вие винаги и руснаците сте превалиращи тук в боклучавия изток и за това никога няма да сте държава

Хамелеоните - дали са били червени или кафяви - са си все хамелеони. Нагаждачи, властолюбци, боклуци има и на Изток, и на Запад!...
цитирай
10. mt46 - Съгласен съм, че терминологията на Вацев е спорна...
14.08.2017 17:22
nkf написа:
Другарят вацев с поредна "summae" за "възраждащия се фашизъм", "застрашените мили другари", плюс малко апокалиптика и вулгарен гностицизъм. Смях в залата! Трябва да си доста тъп, за да вземеш на сериозно дори и думичка от словесната плява на това РАБФАКОВСКО "интелектуално чудо", което - Божем - е професор по нещо си! Другарят вацев що не каже и думичка за минимум 250.000 избити българи от "застрашените" комуняги и "антифашисти"? А колко е "учен" другарят вацев си личи по факта, че свързва фашизма с...либерализма. Е, наистина трябва да си ултра-тъп марксист за да направиш такова флагрантно НЕвярно заключение. Вярно е обратното - комунизмът е пряко свързан с либерализма и това е обяснено още в края на 19-ти век от сериозни учени / а не лаладжии като вацев/.

Да, има връзка между марксизма и либерализма... Според мен в съвременната господстваща система има елементи от разни идеологии и системи. Грешно, едностранчиво е тази система да се нарече "фашизъм". Аз бих я нарекъл "плутокрация"...
цитирай
11. mt46 - Така е, Лео...
14.08.2017 17:26
leonleonovpom2 написа:
Това сдушаване на деца на активни борци с богати наследници не е никак изненадващо
Впрочем идеологията е била винаги маска, прикримаща материални интереси Чрез нея се зядоволяват именно те!
И след Девети е имало бракове на такива и то не малко например на активен борец с дъщеря от богат род!? Все нещо ще има в такъв род, няма такъв активен борец да чака с десетилетия, да натрупа пари от заплата и бонуси! Злато ще има, скътани капитали също!
А сега направиха сделка! Наследниците на активните ще стимулират връщането на имотите на старата буржоазия - от смесени преди това бракове ще има и за техните наследници Така бившите активни комунисти станаха гешевци в издирване на...комунисти?!
Освен това, такова връщане, ще е удобно прикритие за тях, да приватизират общонародната собственост Няма да са сами!
Ще кажат, че на, тези са получили огромен дял, а те, които имат заслуги за тази собственост и са я ръководили, защо да не я получат?! Имат правото, комунизмът умря Но не и те с него!

Хубава вечер, Марине!

Част от комунистическия елит реши да заграби народните блага, държавните богатства...
Поздрави!
цитирай
12. getmans1 - Ха-ха-ха, .... Като до това; ...
14.08.2017 18:19
mt46 написа:
getmans1 написа:
Продукта на "Сратега" Лилов още от самото начало на доклада си доказва, че в България фашизъм не е имало поне до 44-та.
Усетил се горкият философин да скача на Луканов, след дъжд качулка.
Че и клеветник, и клюкарин на всичкото отгоре, гледай;
"Марин Льо Пен е толкова фашист, колкото Плевнелиев е интелектуалец, а Радан Кънев — мъж."

Тоя човечец е за съжаление постоянно и по един същи начин да настъпва мотиката, нормалното състояние на т.н. ляв интелектуалец.

Малцина са интелектуалците, които се осмеляват да мислят по-различно от господстващите днес неолиберални догми. Повечето гледат накъде духа вятърът. По-удобно и комфортно е, нали?...


... "Явно ти липсва толерантност към различното мислене. А това е тоталитарен, догматичен белег..." добавиш и собственото мнение "Може би не си схванал иронията, а и смисъла..." Смешно се получава, разбира се!
цитирай
13. mt46 - По-лесно се забелязват чуждите недостатъци, отколкото своите... :)
14.08.2017 21:47
getmans1 написа:
mt46 написа:
getmans1 написа:
Продукта на "Сратега" Лилов още от самото начало на доклада си доказва, че в България фашизъм не е имало поне до 44-та.
Усетил се горкият философин да скача на Луканов, след дъжд качулка.
Че и клеветник, и клюкарин на всичкото отгоре, гледай;
"Марин Льо Пен е толкова фашист, колкото Плевнелиев е интелектуалец, а Радан Кънев — мъж."

Тоя човечец е за съжаление постоянно и по един същи начин да настъпва мотиката, нормалното състояние на т.н. ляв интелектуалец.

Малцина са интелектуалците, които се осмеляват да мислят по-различно от господстващите днес неолиберални догми. Повечето гледат накъде духа вятърът. По-удобно и комфортно е, нали?...


... "Явно ти липсва толерантност към различното мислене. А това е тоталитарен, догматичен белег..." добавиш и собственото мнение "Може би не си схванал иронията, а и смисъла..." Смешно се получава, разбира се!

цитирай
14. getmans1 - След като за прогресивните интелигенти "толерантност" е мръсна дума не разбирам какво очакваш от мен ....
14.08.2017 23:38
Щом аз съм "нетолерантен" очаквах, че ще ме "затапиш" поне с един цитат от доклада на "прогресивния" интелектуалец... :)))
/съвсем толерантно ти връщам тройно :) /
цитирай
15. germantiger - ...
15.08.2017 11:01
7. mt46 - !?
14.08 16:53
Къде го виждаш тоя комунизъм /или неокомунизъм/!? Като идеология и като практика. Доколкото знам, нито в Европа, нито в Русия има управляващи комунистически партии...

А ти къде виждаш фашизма

фашизма и национал-СОЦИАЛИЗМА умря преди 72 години

комунизма уж падна преди 27 години

фашизма беше съден на десетки процеси - един в Нюрнберг и още много по различни държави

комунизма не беше съден по същия начин, в българия не беше екзекутиран нито единй комунист

фашистките партии бяха денацифицирани, ликвидирани

червените партии в някои държави в европа си смениха само имената, както бкп стана бсп

извода - нацисти начело няма

кому онанисти начело на изток в русия и българия ЛИДЕРСТВАТ
цитирай
16. nkf - 7. mt46 - !? 14. 08 16:53 Къде го ...
15.08.2017 15:29
germantiger написа:
7. mt46 - !?
14.08 16:53
Къде го виждаш тоя комунизъм /или неокомунизъм/!? Като идеология и като практика. Доколкото знам, нито в Европа, нито в Русия има управляващи комунистически партии...

А ти къде виждаш фашизма

фашизма и национал-СОЦИАЛИЗМА умря преди 72 години

комунизма уж падна преди 27 години

фашизма беше съден на десетки процеси - един в Нюрнберг и още много по различни държави

комунизма не беше съден по същия начин, в българия не беше екзекутиран нито единй комунист

фашистките партии бяха денацифицирани, ликвидирани

червените партии в някои държави в европа си смениха само имената, както бкп стана бсп

извода - нацисти начело няма

кому онанисти начело на изток в русия и българия ЛИДЕРСТВАТ

Съжалявам, че се намесвам в разговора ви, но искам да направя някои допълнения към иначе верните ти заключения. Нека не забравяме, че германия също се управлява от изключително нагла, проста и деструктивна /вероятен агент на кгб/ ГДР-ерска комунистка. Иде реч за меркел. Левичарството в германия е задължителна норма и в някои отношения там комунизмът е още по-жесток, макар и не толкова лесно видим на пръв поглед. САЩ, в продължение на 8 години се управляваха от крайно ляв президент - обама си е откровен социалист. Така, ами другарите оланд или матео ренци? Ами социалистическите кралства по скандинавия? Че в швеция и десни и леви са си крайно леви. За англия дума няма да отварям, щото там е бастиона на марксизма, фабианството, атеизма, масонството и комунизма като цяло. Така че добре е да се внесе коректност като не се преписва някакъв остатъчен комунизъм само на България. Впрочем, как очакваш комунистите на запад да изправят на съд комунистите от бившите съветски бантустани? Ами нали споделят една идеология, то значи западните болшевики сами себе си да осъдят. Тц, не може. И докато боклуци и отрепки като другаря вацев се "борят" с несъществуващия фашизъм, то социнтерна още 60-те години продаде Европа на арабите за много пари.
цитирай
17. nkf - Другарят вацев с поредна "...
15.08.2017 15:37
mt46 написа:
nkf написа:
Другарят вацев с поредна "summae" за "възраждащия се фашизъм", "застрашените мили другари", плюс малко апокалиптика и вулгарен гностицизъм. Смях в залата! Трябва да си доста тъп, за да вземеш на сериозно дори и думичка от словесната плява на това РАБФАКОВСКО "интелектуално чудо", което - Божем - е професор по нещо си! Другарят вацев що не каже и думичка за минимум 250.000 избити българи от "застрашените" комуняги и "антифашисти"? А колко е "учен" другарят вацев си личи по факта, че свързва фашизма с...либерализма. Е, наистина трябва да си ултра-тъп марксист за да направиш такова флагрантно НЕвярно заключение. Вярно е обратното - комунизмът е пряко свързан с либерализма и това е обяснено още в края на 19-ти век от сериозни учени / а не лаладжии като вацев/.

Да, има връзка между марксизма и либерализма... Според мен в съвременната господстваща система има елементи от разни идеологии и системи. Грешно, едностранчиво е тази система да се нарече "фашизъм". Аз бих я нарекъл "плутокрация"...

Без либералните революции, които са и огледално леви, никакъв социализъм, марксизъм, ленинизъм, сталинизъм и т.н. нямаше да бъдат възможни. Либерализма е conditio sine qua non. Така че е много смехотворно, когато се появят някакви левичарчета и почнат да храчат срещу идейните си близнаци - либералите. Дали е случайно, че именно големите либерални държави спасиха в средата на миналия век комунистическия проект ссср и спомогнаха за болшевизацията на китай? Пасианса на другаря вацев няма как да излезе.
цитирай
18. mt46 - Очаквам да си толерантен, защото това е сред основните евроатлантически ценности... :)
15.08.2017 19:21
14. getmans1 - След като за прогресивните интелигенти "толерантност" е мръсна дума не разбирам какво очакваш от мен ....
14.08 23:38
Щом аз съм "нетолерантен" очаквах, че ще ме "затапиш" поне с един цитат от доклада на "прогресивния" интелектуалец... :)))
/съвсем толерантно ти връщам тройно :) /
цитирай
19. mt46 - Дълго е за обяснение. Накратко - така са решили победителите във ВСВ...
15.08.2017 19:26
germantiger написа:
7. mt46 - !?
14.08 16:53
Къде го виждаш тоя комунизъм /или неокомунизъм/!? Като идеология и като практика. Доколкото знам, нито в Европа, нито в Русия има управляващи комунистически партии...

А ти къде виждаш фашизма

фашизма и национал-СОЦИАЛИЗМА умря преди 72 години

комунизма уж падна преди 27 години

фашизма беше съден на десетки процеси - един в Нюрнберг и още много по различни държави

комунизма не беше съден по същия начин, в българия не беше екзекутиран нито единй комунист

фашистките партии бяха денацифицирани, ликвидирани

червените партии в някои държави в европа си смениха само имената, както бкп стана бсп

извода - нацисти начело няма

кому онанисти начело на изток в русия и българия ЛИДЕРСТВАТ

цитирай
20. get - Дълго е за обяснение. Накратко така ...
15.08.2017 20:38
mt46 написа:
Дълго е за обяснение. Накратко така са решили победителите във ВСВ!
germantiger написа:
7. mt46 - !?
14.08 16:53
Къде го виждаш тоя комунизъм /или неокомунизъм/!? Като идеология и като практика. Доколкото знам, нито в Европа, нито в Русия има управляващи комунистически партии...

А ти къде виждаш фашизма

фашизма и национал-СОЦИАЛИЗМА умря преди 72 години

комунизма уж падна преди 27 години

фашизма беше съден на десетки процеси - един в Нюрнберг и още много по различни държави

комунизма не беше съден по същия начин, в българия не беше екзекутиран нито единй комунист

фашистките партии бяха денацифицирани, ликвидирани

червените партии в някои държави в европа си смениха само имената, както бкп стана бсп

извода - нацисти начело няма

кому онанисти начело на изток в русия и българия ЛИДЕРСТВАТ



... "за малко" да ти повярвам :))) - ако не бях чел диспута Ленин-Троцки в който се полемизира създаване СЪВЕТСКИ ЕВРОПЕЙСКИ ЩАТИ !!
- С допълнението ... СЛЕД ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, която следвала да изиграе ролята на КАТАЛИЗАТОР НА СВЕТОВНА СОЦИАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ - това Вацев НЕ ГО ЛИ ЗНАЕ? - ако не го знае, язък за титлата професор (по социални науки) дето стои пред името му?!

Аз без да съм "професор" слагам знак МИНУС на професора ПОРАДИ НИСКОТО НИВО на знания ... ИЛИ СЪЗНАТЕЛНИ ЛЪЖИ, които тиражира Вацев!
цитирай
21. mt46 - ...
15.08.2017 21:13
Ако тълкуваме лявото в по-широк смисъл, Хитлер също е ляв, национал-СОЦИАЛИЗМЪТ е лява идеология /а и практика/... Явно левият спектър е доста по-многообразен от десния...
Според мен лява политика е, когато се защитават интересите на мнозинството от народа, а не на разни малцинства /както правят неолибералите/...
цитирай
22. mt46 - Може би си спец по история на СССР и на комунизма. Аз нямам тези претенции... :)
15.08.2017 21:43
get написа:
mt46 написа:
Дълго е за обяснение. Накратко така са решили победителите във ВСВ!
germantiger написа:
7. mt46 - !?
14.08 16:53
Къде го виждаш тоя комунизъм /или неокомунизъм/!? Като идеология и като практика. Доколкото знам, нито в Европа, нито в Русия има управляващи комунистически партии...

А ти къде виждаш фашизма

фашизма и национал-СОЦИАЛИЗМА умря преди 72 години

комунизма уж падна преди 27 години

фашизма беше съден на десетки процеси - един в Нюрнберг и още много по различни държави

комунизма не беше съден по същия начин, в българия не беше екзекутиран нито единй комунист

фашистките партии бяха денацифицирани, ликвидирани

червените партии в някои държави в европа си смениха само имената, както бкп стана бсп

извода - нацисти начело няма

кому онанисти начело на изток в русия и българия ЛИДЕРСТВАТ



... "за малко" да ти повярвам :))) - ако не бях чел диспута Ленин-Троцки в който се полемизира създаване СЪВЕТСКИ ЕВРОПЕЙСКИ ЩАТИ !!
- С допълнението ... СЛЕД ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, която следвала да изиграе ролята на КАТАЛИЗАТОР НА СВЕТОВНА СОЦИАЛНА РЕВОЛЮЦИЯ - това Вацев НЕ ГО ЛИ ЗНАЕ? - ако не го знае, язък за титлата професор (по социални науки) дето стои пред името му?!

Аз без да съм "професор" слагам знак МИНУС на професора ПОРАДИ НИСКОТО НИВО на знания ... ИЛИ СЪЗНАТЕЛНИ ЛЪЖИ, които тиражира Вацев!

цитирай
23. get - - Точков, ти като следовник на Вацев - изпадаш в терминологична фрустрация(само-измама) ...?
15.08.2017 21:57
mt46 написа:
Ако тълкуваме лявото в по-широк смисъл, Хитлер също е ляв, национал-СОЦИАЛИЗМЪТ е лява идеология /а и практика/... Явно левият спектър е доста по-многообразен от десния...
Според мен лява политика е, когато се защитават интересите на мнозинството от народа, а не на разни малцинства /както правят неолибералите/...


Без да си направиш труда, сам да си уясниш: термин-съдържание?
Според теб (а и според мен) социализма е "лява" политика!
- Е да че е лява, "ЛЯВА" е ! Но с това СОЦИАЛИЗМА НЕ МОЖЕМ ДА го ПРИРАВНЯВАМЕ С КОМУНИЗМА - както го правиш в разсъжденията си?!
От което СЛЕДВА: Нито социализма на Хитлер, нито фашизма на Мусолини(или нашият аграр-фашист Стамболийски) нито този на Сталин, ИМАТ ЗА ЦЕЛ ПОТРЕБНОСТИ + СВОБОДИ НА СОЦИУМА! Не, това са политически концепции ВЗЕТИ НА ВЪОРЪЖЕНИЕ И ИМАЩИ ЗА ЦЕЛ - Създаване плюс укрепване на ТИРАНИЧНИ ПО СВОЯ ХАРАКТЕР ДЪРЖАВНО-ТОТАЛИТАРНИ ФОРМИ НА УПРАВЛЕНИЕ от ЕДНА МАЛКА ПОЛИТИКО-УПРАВЛЕНСКА ПРОСЛОЙКА над МНОЗИНСТВО ОТ ОБЕЗПРАВЕНИ ДЪРЖАВНИ РОБИ!

Говориш за "нео-либерализъм" като съвсем не ти е известно ИЗГЛЕЖДА, че този Нео-либерализъм БЕ СЪЗДАДЕН от МАРКСИСТКАТА "Франфуртска филосософска школа" в лицето на няйният представител Х. Маркузе?
Ако не знаеш Кой е той и Какво разработва в произведенията си за сега не смятам да се разпростирам в обяснения?
Само ще кажа, че той на времето БЕ ЕДИН ОТ ДУХОВНИТЕ ОТЦИ, наред с Троцки и Мао, които доведоха до "бунта на интелигентчетата//на сърдитите млади хора" в Зап. Европа?
Много от тях са исъблишмента на съвременна ЕВРОПА, под вида на "нео-консерватори", "нео-либерали" ... последните им е присъщо:"защитата правата на малцинствата" от "розовите" политически спектър - тъкмо според "теоритичните разработки" на духовният им "отец" ... нео-марксист(!) Х. Маркиза и Сие(комунисти) ПОСЛЕДНОТО Е ПРАВИЛНО ДА СЕ ЧЕТЕ "СОЦИАЛ-ТОТАЛИТАРИСТИ" !!!:-):-):-)

цитирай
24. germantiger - ...
16.08.2017 01:00
nkf
Съжалявам, че се намесвам в разговора ви, но искам да направя някои допълнения към иначе верните ти заключения. Нека не забравяме, че германия също се управлява от изключително нагла, проста и деструктивна /вероятен агент на кгб/ ГДР-ерска комунистка. Иде реч за меркел. Левичарството в германия е задължителна норма и в някои отношения там комунизмът е още по-жесток, макар и не толкова лесно видим на пръв поглед. САЩ, в продължение на 8 години се управляваха от крайно ляв президент - обама си е откровен социалист. Така, ами другарите оланд или матео ренци? Ами социалистическите кралства по скандинавия? Че в швеция и десни и леви са си крайно леви. За англия дума няма да отварям, щото там е бастиона на марксизма, фабианството, атеизма, масонството и комунизма като цяло. Така че добре е да се внесе коректност като не се преписва някакъв остатъчен комунизъм само на България. Впрочем, как очакваш комунистите на запад да изправят на съд комунистите от бившите съветски бантустани? Ами нали споделят една идеология, то значи западните болшевики сами себе си да осъдят. Тц, не може. И докато боклуци и отрепки като другаря вацев се "борят" с несъществуващия фашизъм, то социнтерна още 60-те години продаде Европа на арабите за много пари.

АБСОЛЮТНО СЪМ СЪГЛАСЕН С ТЕБ, АЗ СИ ГОВОРЯ С МАРИН и за това не съм навлязъл в споменатото от теб, защото марин и маринчовци по никой няма начин не могат или не искат или няма да разберат това което им думаш и ако им го думах и аз - толкова те не могат да стигнат.

аз съм писал преди

СЛЕД 1945Г. ДЯСНО НЯМА - ТО УМРЯ СЛЕД ВСВ
цитирай
25. getmans1 - Ей-й-й, гледай как ме обвини и как се измяташ а така и не извади един „толерантен“ цитат не извади от тоз начетен дОкладчик!
16.08.2017 09:40
mt46 написа:
14. getmans1 - След като за прогресивните интелигенти "толерантност" е мръсна дума не разбирам какво очакваш от мен ....
14.08 23:38
Щом аз съм "нетолерантен" очаквах, че ще ме "затапиш" поне с един цитат от доклада на "прогресивния" интелектуалец... :)))
/съвсем толерантно ти връщам тройно :) /

цитирай
26. kvg55 - Заченатите при социализма бълг...
16.08.2017 12:06
Заченатите при социализма български глупости и простотии се развиха и станаха масови при слободията на либерасткия капитализъм.
цитирай
27. germantiger - +
16.08.2017 14:48
А гет може да продължи за Маркузе и другите, защото с тази конкретика аз не съм запознат и не съм се интересувал, но сега провокира интереса ми!
цитирай
28. mt46 - Явно се разминаваме в тълкуването на "ляво" и "дясно". Затова е безсмислено да спорим...
16.08.2017 22:05
23. get - - Точков, ти като следовник на Вацев - изпадаш в терминологична фрустрация(само-измама) ...?
15.08 21:57
mt46 написа:
Ако тълкуваме лявото в по-широк смисъл, Хитлер също е ляв, национал-СОЦИАЛИЗМЪТ е лява идеология /а и практика/... Явно левият спектър е доста по-многообразен от десния...
Според мен лява политика е, когато се защитават интересите на мнозинството от народа, а не на разни малцинства /както правят неолибералите/...


Без да си направиш труда, сам да си уясниш: термин-съдържание?
Според теб (а и според мен) социализма е "лява" политика!
- Е да че е лява, "ЛЯВА" е ! Но с това СОЦИАЛИЗМА НЕ МОЖЕМ ДА го ПРИРАВНЯВАМЕ С КОМУНИЗМА - както го правиш в разсъжденията си?!
От което СЛЕДВА: Нито социализма на Хитлер, нито фашизма на Мусолини(или нашият аграр-фашист Стамболийски) нито този на Сталин, ИМАТ ЗА ЦЕЛ ПОТРЕБНОСТИ + СВОБОДИ НА СОЦИУМА! Не, това са политически концепции ВЗЕТИ НА ВЪОРЪЖЕНИЕ И ИМАЩИ ЗА ЦЕЛ - Създаване плюс укрепване на ТИРАНИЧНИ ПО СВОЯ ХАРАКТЕР ДЪРЖАВНО-ТОТАЛИТАРНИ ФОРМИ НА УПРАВЛЕНИЕ от ЕДНА МАЛКА ПОЛИТИКО-УПРАВЛЕНСКА ПРОСЛОЙКА над МНОЗИНСТВО ОТ ОБЕЗПРАВЕНИ ДЪРЖАВНИ РОБИ!

Говориш за "нео-либерализъм" като съвсем не ти е известно ИЗГЛЕЖДА, че този Нео-либерализъм БЕ СЪЗДАДЕН от МАРКСИСТКАТА "Франфуртска филосософска школа" в лицето на няйният представител Х. Маркузе?
Ако не знаеш Кой е той и Какво разработва в произведенията си за сега не смятам да се разпростирам в обяснения?
Само ще кажа, че той на времето БЕ ЕДИН ОТ ДУХОВНИТЕ ОТЦИ, наред с Троцки и Мао, които доведоха до "бунта на интелигентчетата//на сърдитите млади хора" в Зап. Европа?
Много от тях са исъблишмента на съвременна ЕВРОПА, под вида на "нео-консерватори", "нео-либерали" ... последните им е присъщо:"защитата правата на малцинствата" от "розовите" политически спектър - тъкмо според "теоритичните разработки" на духовният им "отец" ... нео-марксист(!) Х. Маркиза и Сие(комунисти) ПОСЛЕДНОТО Е ПРАВИЛНО ДА СЕ ЧЕТЕ "СОЦИАЛ-ТОТАЛИТАРИСТИ" !!!:-):-):-)

цитирай

Изтрий
24. germantiger - ...
01:00
nkf
Съжалявам, че се намесвам в разговора ви, но искам да направя някои допълнения към иначе верните ти заключения. Нека не забравяме, че германия също се управлява от изключително нагла, проста и деструктивна /вероятен агент на кгб/ ГДР-ерска комунистка. Иде реч за меркел. Левичарството в германия е задължителна норма и в някои отношения там комунизмът е още по-жесток, макар и не толкова лесно видим на пръв поглед. САЩ, в продължение на 8 години се управляваха от крайно ляв президент - обама си е откровен социалист. Така, ами другарите оланд или матео ренци? Ами социалистическите кралства по скандинавия? Че в швеция и десни и леви са си крайно леви. За англия дума няма да отварям, щото там е бастиона на марксизма, фабианството, атеизма, масонството и комунизма като цяло. Така че добре е да се внесе коректност като не се преписва някакъв остатъчен комунизъм само на България. Впрочем, как очакваш комунистите на запад да изправят на съд комунистите от бившите съветски бантустани? Ами нали споделят една идеология, то значи западните болшевики сами себе си да осъдят. Тц, не може. И докато боклуци и отрепки като другаря вацев се "борят" с несъществуващия фашизъм, то социнтерна още 60-те години продаде Европа на арабите за много пари.

АБСОЛЮТНО СЪМ СЪГЛАСЕН С ТЕБ, АЗ СИ ГОВОРЯ С МАРИН и за това не съм навлязъл в споменатото от теб, защото марин и маринчовци по никой няма начин не могат или не искат или няма да разберат това което им думаш и ако им го думах и аз - толкова те не могат да стигнат.

аз съм писал преди

СЛЕД 1945Г. ДЯСНО НЯМА - ТО УМРЯ СЛЕД ВСВ
цитирай

Изтрий
25. getmans1 - Ей-й-й, гледай как ме обвини и как се измяташ а така и не извади един „толерантен“ цитат не извади от тоз начетен дОкладчик!
09:40
mt46 написа:
14. getmans1 - След като за прогресивните интелигенти "толерантност" е мръсна дума не разбирам какво очакваш от мен ....
14.08 23:38
Щом аз съм "нетолерантен" очаквах, че ще ме "затапиш" поне с един цитат от доклада на "прогресивния" интелектуалец... :)))
/съвсем толерантно ти връщам тройно :) /

цитирай

Изтрий
26. kvg55 - Заченатите при социализма бълг...
12:06
Заченатите при социализма български глупости и простотии се развиха и станаха масови при слободията на либерасткия капитализъм.
цитирай

Изтрий
27. germantiger - +
14:48
А гет може да продължи за Маркузе и другите, защото с тази конкретика аз не съм запознат и не съм се интересувал, но сега провокира интереса ми!
цитирай
29. mt46 - От ФБ...
16.08.2017 22:24
Юлия Ал-Хаким

"Няма нищо по-глупаво от това да обясняваш проблемите в съвременния свят през категории като ляво и дясно, при условие, че корпорациите, а не идеите управляват света и това за никого не е тайна. Ако има сблъсък на политическо и икономическо ниво днес, то той е между националните и транснационалните корпорации, а не между имагинерни десни и леви. Има само борба за пазари и за евтина работна ръка. Много ярък пример затова е как Демократическата партия в САЩ, определяна като лява, спонсорира Десен сектор и фашистката хунта в Украйна. В същото време крайнодесният републиканец Маккейн, заедно с цялото уж ляво-либерално анти Тръмп статукво се надпреварваха да служат на военните корпорации и плискаха едни и същи гнусни лъжи на тема Русия и Сирия. Републиканецът Джордж Буш младши, който подпали Ирак, с нищо не се отличава от демократа Обама, по чието време бе унищожена Либия и бе нападната Сирия. Все едни и същи слуги на "дълбоката държава", на военните лобита, търгуващи с човешки животи срещу огромни богатства. Каква е разликата между Хилъри, чиято кампания бе спонсорирана от Саудитска Арабия и Тръмп, който направи първото си външнополитическо посещение в Саудитска Арабия и сключи сделки за оръжия за милиарди с родината на уахабизма?! Да, демократите обличат своите корпоративни зависимости в левичарски идеологеми като правата на хомосексуалистите, жените и черните. Републиканците се заиграват с националистически десни каузи, но резултатът и в двата случая е един и същ. А ние се ритаме по кокалчетата и се замерваме с празни понятия като ляво и дясно."
цитирай
30. get - @ 29. mt46 - Тачков, след като си на ТАЗИ ВЪЛНА - Защо тогава ПОПУЛЯЗИРИШ ...
16.08.2017 23:59
... спекулациите на Вацев - той и ярък представител на АЛЧНО-ЧЕРВЕНАТА ни партийна НОМЕНКЛАТУРА, която и до момента ДЪРЖИ ИКОНОМИЧЕСКАТА а от там ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ В СТРАНАТА?
mt46 написа:

... ярък пример затова е как Демократическата партия в САЩ, определяна като лява, спонсорира Десен сектор и фашистката хунта в Украйна. В същото време крайнодесният републиканец Маккейн, заедно с цялото уж ляво-либерално анти Тръмп статукво се надпреварваха да служат на военните корпорации и плискаха едни и същи гнусни лъжи на тема Русия и Сирия.

- Макейн е ИЛЮСТРАТИВЕН ПРИМЕР - Как в миналото троцкист - сега се пише за "консерватор" с представката "Нео" - което ще каже СОЦИАЛИСТ ... ама ДЕСЕН!
- Второ: Значи УКРАЙНА ФАШИСТКА ... а Русията ПАЦИФИСТКА, която НЕ САМО не-ПОДКРЕПЯ СЕПАРАТИСТКИ ДВИЖЕНИЯ но и не-ОКУПИРА ТЕРИТОРИЯ - Която в МЕЖДУНАРОДНИ СПОРАЗУМЕНИЯ Я Е ОБЯВИЛА за НЕ СВОЯ - сигурно е ЖЕРТВА, а не както е в действителност ИМПЕРИАЛИСТКА!
- С какво Русията е по-различна от "врага си" САЩ - като ИМА ВОЕННИ БАЗИ и води война в страна отстояща ПРЕЗ ДВЕ МОРЕТА ОТ НЕЯ?
mt46 написа:

... демократите обличат своите корпоративни зависимости в левичарски идеологеми като правата на хомосексуалистите, жените и черните. ..."

- Кои са "демократите" - та нали Платон в разказа си за Сократ казва: По добре Монархия отколкото ДЕМОКРАЦИЯ! Той и Аристотел не пише положително за демокрацията ... ?
- Но Платон ни го е обяснил - Защо по-добре АВТОРИТАРИЗМА на ЕДНОГО(МОНАРХА) - отколкото демокрацията ... на мнозинството ?
- Защото е по-лесно да отрежеш главата на ЕДИН(МОНО) - отколкото множеството глави на анонимната демократична ТИРАНИЯ?

- Отново обяснявам, което вече ти казах и не разбра СОЦИАЛИЗМА Е ЖИВОТ В УСЛОВИЯ НА КАЗАРМА ... не в условия на КОМУНА?!

- Живот при условия на КОМУНА(комунизъм) е развито много по-правилно в статията, която ти си постнал - но явно не си я прочел внимателно и не си разбрал ... тази "за анархизма"?

http://mt46.blog/hobi/2017/08/12/anarhizmyt.1561590

Ще попитам? - Какво е КОМУНА и КОМУНИЗЪМ(та не е ли това, което имаме в България до 9.IX.1944г. - със СВОБОДНИТЕ форми НА СДРУЖЕНИЕ икономически и професионални: "земеделски кооператив" или "задругата", предобраз на "професионално сдружение" ) - След като, това го имаш пред очите си - що не го осмислиш?
- Правилно ни обясняват анархистите в статията?

"Общината(=комуната) е главното поле за пряко действие. Анархистите се борят за СВОБОДНИ, САМОУПРАВЛЯВАЩИ СЕ ОБЩИНИ по местоживеене или месторабота, където РЕШЕНИЯТА се приемат от ОБЩО СЪБРАНИЕ с консенсус. Могат да бъдат провеждани ИЗБОРИ , но не за личности, а за ИДЕИ. Избира се съвет с координиращи функции. Общината възлага за изпълнение на общото събрание ИМПЕРАТИВЕН мандат. НЕСЪГЛАСНИТЕ с него НЕ СА ДЛЪЖНИ да участват в изпълнението, но СА ДЛЪЖНИ да не го възпрепятстват. Насилието е чуждо на общината, защото „няма по-уродлива гледка на света от насилствената община“ - КОЕТО АКО СТАНЕ(е налице ?) е РАВНОЗНАЧНО на СОЦИАЛИЗЪМ"

Иронизираше ме в пост № 22. mt46 - Може би си спец по история на СССР и на комунизма. Аз нямам тези претенции... :)

- Да, МНОГО ДОБРЕ ПОЗНАВАМ - социализма и то НАЙ-ВЕЧЕ ТОЗИ ПРИ СТАЛИН ... Което дори не се припокрива с ПОНЯТИЕТО СОЦИАЛИЗЪМ - а отговаря на Марксовата формулировка за една историческа и обществено-икономическа формация - която той нарича "АЗИАТСКИ МЕТОД ЗА ПРОИЗВОДСТВО"!
И Сталин виждайки НЕГАТИВНОСТА и БЛИЗОСТ ДО РЕАЛНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ В СЪВЕТСКА-РУСИЯ ... ПРИ ТАЗИ Марксова формулировка за "АЗИАТСТВОТО"?
- Дава заповед ВСИЧКО ОТ УЧЕБНИЦИТЕ по Марксизъм-ленинизъм имащо отношение към нея, ДА БЪДЕ ИЗЛИЧЕНО! - Това вероятно и другаря професор Вацев - не го знае :(((!

- Здрав бъди и не се сърди, ако откровения ми тон, някъде е прозвучал и като укорителен - Не! Тези неща ги пиша единствено и само ЗА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ЛЪЖАТА ... и поради притесненията ми за духовното и менталното здраве на моите мили сънародници, лутащи се във фарисейщините, на имащите монопол над истината, "професори"!
цитирай
31. get - - Накратко по темата - за което простете, тъй като има много да се обяснява ... а опростенчеството в повечето случаи води до ... ?
17.08.2017 00:27
germantiger написа:
А гет може да продължи за Маркузе и другите, защото с тази конкретика аз не съм запознат и не съм се интересувал, но сега провокира интереса ми!


... опростачване - не и към гениалност! Та почвайки така - да маркирам НАЙ-ВАЖНОТО?!
- Института за социални изследвания (на немски: Institut fur Sozialforschung) е организация за изследване, покриваща теми като социология и континентална философия, познат още, като институционален дом на Франкфуртската философско-марксистка школа.
Основан е във Франкфурт на Майн през 1923 г. (впоследствие присъединен към Университета Гьоте) с дарение от Феликс Вейл(Felix Jose Weil). Същият е студент на марксисткия философ Карл Корш.
Средствата за основаване на института са осигурени от баща му, еврейският аржетино-германски и най-голям търговец на зърнени храни, Hermann Weil, от началото на 20-ти век!
- Любимо поле за изследване на сина, на дарителя Weil, е в областта на "Socialization=Обобществлението" (нем. Vergesellschaftung): Което накратко казано: Се изразява в процеса на преход, от частни(«капиталистически»), към обществени(обобществени=социалистически) форми на владение и разпределение на материални блага.(?)

Второ направление което се разработва от Института, е това известно под понятието Фройдо-марксизъм ... повече по въпроса е писал (упоменатият вече) Х. Краузе ... при който, освен МАРКСОВАТА: Революционна борба на пролетариата - включва и борбата на други "подтиснати малцинства" - част от които се явяват и тези от "розовият спектър" ... така "любими" за руско-ортодоксалните-сталинисти, "либерасти" ... и/или примерно "расовите" малцинства, както е примерно с нашите "роми" - ЯВЯВАЩИ СЕ ИДЕАЛЕН лумпен-материал при една бъдеща ... революция?
- Ако ми позволите да го играя идеолог-оратор ще кажа:
- Трябва да РАЗШИРЯВАМЕ с-о-ц-и-а-л-н-а-т-а б-а-з-а ПОДДЪРЖАЩА борбата на Партията за "социална" революция - Другари - щот само пролетариата НЕ СТИГА! :)))!
- Инак революционерите-патрЕоти, на думи никак не обичат "емигранти", "цигани" и "обратни", но както "не ги обичат", ... така "другарите" ги използваха през "революционната 1968 г." наред с троцкистко-маоистките студентчета, в "РЕВОЛЮЦИЯТА" се включи и "хомо-интернационала" и арабско-алжирските националсти - ЗА КАКВИ ЦЕЛИ ГИ ИЗПОЛЗВАХА, е друг ИНТЕРЕСЕН ВЪПРОС?!

Трети НЕ ПО-МАЛКО ВАЖЕН ВЪПРОС?
- Имат ли приложна НЯКАКВА СТОЙНОСТ изследванията на Франкфурстския троцкистко-меншивистки институт за "реалният социализъм"?
- Да, те имат такава - стига да проучим: Какво е правил през 1927/28 г. директора на Института, другаря Полак, при товарищ Сталин?!

- Уважаеми "тигре" - темата е много голяма ... и не мога в един пост да изчерпя въпросите по същата - Затова, преди да съм я оплескал с излишно многословие - Спирам!
- Инак, темата е направо за дисертация - но не в АОНСУ, откъдето произхожда другаря Вацев, с малко име професор - който спорейки с Георги Димитров - пише глупостите, че идването на власт от Хитлер, било в резултат НЕ НА ФИНАНСОВИЯТ а НА ПРОМИШЛЕНИЯТ КАПИТАЛ - пълен нонсенс плюс откровено незнание на ФАКТОЛОГИЯ по въпроса, по който се е изказал! ... Защото? На Нюрнбергският процес, говерньора на Дойче банк, Ялмар Шахт, именно ПОРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА: сътрудничеството(му) с МЕЖДУНАРОДНИЯТ ФИНАНСОВ КАПИТАЛ - за докарване на национал-социализма в Германия - НЕ САМО НЕ БЕ ОСЪДЕН ... а и оправдан по всички обвинения? :)))!

- Бъдете здрави и обичайте тези която ви родиха и отгледаха - Майка и Отечество!
цитирай
32. get - - Извинете за допуснатите досадни грешки в постовете ми под №№ 26 и 31 ?!
17.08.2017 09:45
- Грешките са допуснати(и пропуснати от мен, да ги отредактирам !) по причина, че част от постовете си пиша от таблет! Текстовата програма на същият има това "качество" - да изписва "по подразбиране" думи или лични имена!

- Именно по тази причина са допуснатите досадни грешки като: изписване "Точков" (наместо Тачков) и Х. Маркиза (да се чете Херберт Маркузе) - в пост № 26.
- Поради подобна причина е допуснато грешното изписване "Краузе" (вместо Маркузе) в пост №31 - за което извинете!

С допълнението относно творчеството на Маркузе за "подтиснатите от държавата малцинства" - които той развива в книгите си "Едноизмерният човек" и "Ерос и цивилизация" - в последната той прокарва тезата за: за жените - като "подтиснато малцинство"? Най-точен илюстративен пример какво има в предвид е съждението му:
"Разходваните усилия за културни цели(разбирай от "мачовското" общество - к. м.) - довежда до загуби за женският пол и неговата сексуална свобода! - ако някой не му е известно, откъде се появиха ВОЮВАЩИТЕ С ДЪРЖАВАТА И МЪЖКИЯТ ПОЛ "ФЕМИНИСТКИ ОБЩЕСТВА" - Нека прочете внимателно ... гуруто на социално-сексуалната "революция" ... бившият комунист и спартакист, камараде Херберт Маркузе ?! По време на войната сътрудник на американското разузнаване - изтезаващ германските "фашистки" виновници за "холокоста" - да дават показания "потвърждаващи" ФАКТИ за ... "всесъжени шест милиона от "богоизбраното" племе"?
- Същевременно се явява идеен гуру и за така известните "зелени"(червени отвътре - д. м.) и техните филиали от "защитници на животните" ... на които той им обяснява следното:
"Когато обществото за защита на животните се обърнало за помощ към Папата - той отказал, на основанието, че за човечеството, не се явява грях лошото отношение към животните - тъй като животните не притежават душа."
- Ето ви още едно "малцинство" - което той настройва с/у социума и ПРИСЪЩИТЕ ЗА ЕВРОПА НОРМИ - на християнски морал?!
- Но как ближните му юдеи - колят "хуманно", кашерните животни - не казва?!
цитирай
33. nkf - Ако тълкуваме лявото в по-широк ...
17.08.2017 13:36
mt46 написа:
Ако тълкуваме лявото в по-широк смисъл, Хитлер също е ляв, национал-СОЦИАЛИЗМЪТ е лява идеология /а и практика/... Явно левият спектър е доста по-многообразен от десния...
Според мен лява политика е, когато се защитават интересите на мнозинството от народа, а не на разни малцинства /както правят неолибералите/...

Тц, това, че в титула присъства "социализъм", макар и "национал", не го идентифицира като "лява" идеология. Не вади заключение от формата, но прецени преди всичко съдържанието, защото е важно. Защитата на "народа" никога не е била приоритет на "лявото", ако и гръмогласно левичарите именно това да твърдят /включително и тукашните комуняги/. При Хитлер и национал-социализма няма: 1. класова борба, сиреч гражданска война, посредством обявяването на обществени прослойки за "врагове" /изключение комунистите и още някои фундаментално антинационални сили/; 2. Няма експроприация/кражба на имущество; 3. няма интернационализъм и...още много може да се каже, но това са главните, най-важни отлики. Впрочем, като заговори за грижата за "малцинства", която безспорно либералчетата осъществяват, то нима комунистите не бяха тези, които легализираха хомосексуализма /ленин в русия/; развъдиха циганите /България, романия и още не малко държави/; насаждат феминизъм, плюс въвеждането на граждански брак и установяването на развода и аборта като норма? Защо не обърнеш внимание на пряката връзка между неолиберализма и марксистка, крайно лява "франкфуртска школа" на другари като маркузе, юрген хаберманс, адорно...
цитирай
34. nkf - nkf Съжалявам, че се намесвам в ...
17.08.2017 13:37
germantiger написа:
nkf
Съжалявам, че се намесвам в разговора ви, но искам да направя някои допълнения към иначе верните ти заключения. Нека не забравяме, че германия също се управлява от изключително нагла, проста и деструктивна /вероятен агент на кгб/ ГДР-ерска комунистка. Иде реч за меркел. Левичарството в германия е задължителна норма и в някои отношения там комунизмът е още по-жесток, макар и не толкова лесно видим на пръв поглед. САЩ, в продължение на 8 години се управляваха от крайно ляв президент - обама си е откровен социалист. Така, ами другарите оланд или матео ренци? Ами социалистическите кралства по скандинавия? Че в швеция и десни и леви са си крайно леви. За англия дума няма да отварям, щото там е бастиона на марксизма, фабианството, атеизма, масонството и комунизма като цяло. Така че добре е да се внесе коректност като не се преписва някакъв остатъчен комунизъм само на България. Впрочем, как очакваш комунистите на запад да изправят на съд комунистите от бившите съветски бантустани? Ами нали споделят една идеология, то значи западните болшевики сами себе си да осъдят. Тц, не може. И докато боклуци и отрепки като другаря вацев се "борят" с несъществуващия фашизъм, то социнтерна още 60-те години продаде Европа на арабите за много пари.

АБСОЛЮТНО СЪМ СЪГЛАСЕН С ТЕБ, АЗ СИ ГОВОРЯ С МАРИН и за това не съм навлязъл в споменатото от теб, защото марин и маринчовци по никой няма начин не могат или не искат или няма да разберат това което им думаш и ако им го думах и аз - толкова те не могат да стигнат.

аз съм писал преди

СЛЕД 1945Г. ДЯСНО НЯМА - ТО УМРЯ СЛЕД ВСВ

Наистина дясно няма след 1945 г..
цитирай
35. mt46 - ...
18.08.2017 06:50
30. get - @ 29. mt46 - "Тачков, след като си на ТАЗИ ВЪЛНА - Защо тогава ПОПУЛЯЗИРИШ ...
16.08 23:59
... спекулациите на Вацев - той и ярък представител на АЛЧНО-ЧЕРВЕНАТА ни партийна НОМЕНКЛАТУРА, която и до момента ДЪРЖИ ИКОНОМИЧЕСКАТА а от там ПОЛИТИЧЕСКАТА ВЛАСТ В СТРАНАТА?"
1. Не знам почти нищо за Вацев. Текстът ми се стори интересен, затова го публикувах...
2. Разбира се, че има разлика между социализъм и комунизъм...
3. Това, че в неолиберализма има неомарксистки, леви концепции за мен е без особено значение. Аз не съм марксист, нито пък смятам, че всичко ляво е право, добро, положително...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19155117
Постинги: 3686
Коментари: 45084
Гласове: 148910
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031