Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2016 22:03 - Езикът на истината е прост
Автор: mt46 Категория: Хоби   
Прочетен: 7705 Коментари: 22 Гласове:
36


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Сенека: Златото се изпробва с огън, жената - със злато, а мъжът - с жена
Луций Аней Сенека (на латински: Lucius Annaeus Seneca) е римски философ и писател – един от най-видните римски мислители и пръв представител на т.нар. Нова стоа – заключителния етап от историята на стоицизма. Произхожда от богат аристократически род – баща му е ретор, принадлежащ към съсловието на конниците. За да даде по-добро образование на децата си се преселва в Рим, където учители на младия Сенека са Сотион, Атал, които по идеи са близки на стоицизма. Безспорно най-силно е влиянието на баща му.

image

ЦИТАТИ И БИОГРАФИЯ :

1. Там, където нищо не можеш, не трябва нищо да искаш.

2. Най-доброто лекарство срещу гнева е времето.

3. Езикът на истината е прост.

4. Ако не знаеш кое е твоето пристанище, за теб няма попътен вятър.

5. Златото се изпробва с огън, жената - със злато, а мъжът - с жена.

6. Величието на някои неща се състои не толкова в мащаба им, колкото в тяхната навременност.

7. И след лоша реколта трябва да се сее.

8. Какъвто е човекът, такава е и речта му.

9. Тълпата е най-лошият съдия.

10. Щастието няма дълги ръце. То прегръща оня, който се доближи до него.

11. Не е свободен този, който е роб на тялото си.

12. Излишеството на храна пречи на бистротата на ума.

13. Прекарвай времето си само с тези, които те правят по-добър. Допускай до себе си тези, които ти самият можеш да направиш по-добри.

14. Едно престъпление открива път на друго.

15. Има повече неща, които ни плашат, отколкото такива, които ни измъчват. А ние по-често страдаме от въображението си, отколкото от действителността.

16. Ако искаш някой да мълчи за нещо, първо ти мълчи.

17. Не мисли за щастлив този, който е зависим от щастието.

18. Живей с хората така, сякаш Бог те наблюдава. Говори с Бог така, сякаш те слушат хората.

19. Ако не можеш да промениш света, промени отношението си към него.

20. Ако на земята имаше само едно място, от което се виждат звездите, всички хора щяха да се стекат натам.

21. Колкото по-несправедлива е омразата ни, толкова е по-устойчива.

22. Най-силни са тези, които владеят себе си.

23. Верността на приятеля е нужна и в щастието, но в бедата е абсолютно необходима.

24. Величието на душата трябва да бъде качество на всички хора.

25. Равенството на правата не е в това, че всички ще се възползват от тях, а в това, че са предоставени на всички.

26. Замисленото, макар и неосъществено престъпление, е едно и също престъпление.

27. Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече.

28. Глупаво е да правиш планове за целия си живот, след като не си господар дори на утрешния ден.

29. Да заповядваш на себе си е най-голямата власт.

30. Животът е дълъг, ако е пълен… Нека го измерваме с постъпки, а не с време.

31. Изпълнението на нашите най-силни желания често стават източник на нашите най-големи скърби.

32. Който не умее да мълчи, той не е способен и да говори.

33. Само малките скърби говорят, големите са безмълвни.


Твърде млад, образованият и блестящ оратор Сенека бързо добива популярност и по време на управлението на император Калигула влиза в сената. Една от речите му предизвиква такава завист у императора, че последният заповядва да го ликвидират. Спасява го една от императорските наложници, която убеждава императора, че Сенека е тежко болен и скоро ще умре. През 41 г. по подозрения на Месалина, съпруга на Клавдий, Сенека е обвинен в прелюбодеяние с една от племенниците на императора и едва спасил се от най-тежото наказание, е въдворен на о. Корсика. Там написва „Утешение към Хелвия“ – послание към майка си и „За краткостта на живота“ – написано в последните години от заточението му. През 48 г. Месалина е убита и съпруга на Клавдий става Агрипина, благодарение на която се завръща в Рим, получава висша държавна длъжност и става наставник на сина ѝ Нерон. В хода на дворцовите интриги Клавдий е отровен и скиптърът поема 16-годишният Нерон. Сенека е негов съветник и автор на речите му. Започват жестокостите на Нерон, които философът оправдава; първо поддържа тезата за самоубийството на майка му, но колкото повече се множат престъпленията, толкова повече подозренията към Сенека се увеличават. Това хвърля черна сянка върху името му. Вроденото му чувство за самосъхранение го подтиква да се оттегли от двора. Прави го под предлог, че желае да се посвети на литературно-философската си дейност. Ала все по-редките му появи в двореца засилват подозренията на Нерон. Наклеветен за участие в заговор срещу императора, Нерон нарежда на бившия си наставник да се самоубие; така Сенека прерязва вените си през 65 г.

image

Сенека е автор на философски и други произведения.

Голям майстор на формата — блестящ стилист — Сенека въздейства с елегантност на литературните форми и като добър познавач на античността. Главното му и най-известно съчинение е „Нравствени писма до Луцилий“, съдържащо 124 писма, образец на римския епистоларен жанр. В него са отразени етико-философските идеи на мислителя, преживял немалко от превратностите на своето време. Писмата са адресирани до приятеля му Луцилий, който от епикурейството преминава към позициите на стоицизма. На проблемите на етиката са посветени още „За гнева“ , „За милосърдието“, „За щастливия живот“, „За благодеянията“, „За снизхождението“ и др. Автор е на натурфилософското произведение „Естествено-научни въпроси“, където продължава богатата традиция на стоиците по въпросите за природата.

Автор е на девет трагедии, сред които „Медея“, „Едип“, „Агамемнон“ и др., сюжетите на които са почерпени от творбите на Есхил, Софокъл и Еврипид. В сатирата „Отиквяването на Клавдий“ обрисува иронично образа на бившия император.

Натурфилософските идеи на Сенека утвърждават пантеизма.

Основното понятие в етиката на Сенека е понятието добродетел, схващано като обща цел на всички индивиди, независимо от техния произход или съсловна принадлежност. Върху осъществяването на добродетелния живот не играят такива фактори като слава, обществено положение и други подобни. Решаващото условие за създаването на моралния човек е разумът, който трябва да господства над чувствата, страстите, нагоните и навиците. Рационализмът на Сенека е отрицание на хедонизма, цинизма и грубо материалистичната и вулгарна представа за живота.

Според Сенека, нищо не ни вдъхва увереност, че утре наистина ще имаме време да направим онова, което можем да направим днес, и поради това трябва да действаме сега и то по такъв начин, сякаш в неотложността на действието изразяваме целия смисъл на живота си.

Племенник на Сенека е известния римски епически поет Лукан.

Още цитати : 

Защо е нужно да викаме сами злото, като дос­татъчно скоро ще трябва да го преживеем, защо е необ­ходимо да го предварваме и да съсипваме настоящия момент със страхове за бъдещето? Без съмнение глупа­во е сега да страдаш, само защото си щял някога си да страдаш.

 

/... /
Щял съм да обеднея — ще бъда един от мно­гото. Щял съм да ида в изгнание — ще си мисля, че съм роден там, където ме пратят. Щели да ме оковат — и какво? Сега да не би да съм на свобода? Природата ме е приковала към бремето на собственото ми тяло. Щял съм да умра — с други думи, вече няма да мога да се разболявам, вече няма да мога да бъда в окови, вече няма да мога да умирам.

 

Смъртта или ни унищожава, или ни освобождава.

Ако ни освободи, смъква ни бремето и ни остава по-доб­рото. Ако ни унищожи, не ни остава нищо — отнето ни е и доброто, и злото.

Всеки ден ни се отнема частица живот и тъкмо докато растем, животът ни се смалява. Загубили сме детството, сетне юношеството, по-после — младо­стта.

Дори и до вчерашния ден всеки миг, който е изтекъл, е загубен; дори днешния ден, в който живеем, делим със смъртта. Не последната капка изпразва вод­ния часовник, а всички, изтекли преди нея; по същия начин последният ни час не е единственият, който пра­ви смъртта, но той е единственият, който я осъществява: тогава ние пристигаме при нея, но сме пътували дълго.

Не една е смъртта; но която ни грабва, тя смърт е.

 

Епикур порицава хората, кои­то копнеят за смъртта, не по-малко от онези, които се страхуват от нея. Той казва:

Какво по-смешно от това да се стремиш към смъртта, след като страхът от нея не дава покой на живота ти?

 

Силният и мъдър мъж трябва не да избяга, а да си отиде от живота.

А преди всичко трябва да се избягва едно чувство, ко­ето владее мнозина — влечението към смъртта. Защото, както съществува влечение към други неща, така има и едно неосъзнато тежнение на духа към смъртта, което е обхващало и мъже благородни с най-остър ум, и малодушни, и отпуснати.

 

Едните презират живота, другите се отегчават от него.

Някои са преситени да вършат и гледат все едно и също и ги обзема не омраза, а отегчение от жи­вота — ние казваме:

Докога все едно и също? Все да се будя и да заспивам, да огладнявам и да ям, да мръзна и да се потя, така ли?  Нищо няма край, всичко е навързано в кръг, нещата бягат и се гонят едно друго. Нощта е по петите на деня, зимата следва есента, а пролетта слага край на зимата. Така всичко отминава, за да се върне. Нищо ново не правя, нищо ново не виждам.

Много са мъжете, за които да се живее е не тежко, а излишно…
magnifisonz.com/2016/09/05/%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D1%81-%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D0%BD-%D0%B6%D0%B5%D0%BD-2/


*   *   *
Прощавайте, че мисля в този мрак,
макар и със съмнения! -
Едва ли има по-голям глупак
от убедения...

Марин Тачков




Гласувай:
36


Вълнообразно


1. rosiela - Благодаря, Марине.
05.12.2016 22:13
за стойностния материал. Не знаех всички посочени мъдрости на Сенека. Само част от тях. Тук се обогатих.
цитирай
2. eliana - Добродетелта (човещината) ще спаси света!На теб поздравления :)
05.12.2016 22:20
„Велик е този, който си служи с глинените съдове сякаш са сребърни, но не по-малко велик е онзи, който със сребърните си служи сякаш са глинени.“
И
…живей с хората сякаш Бог те гледа,
с Бога говори така, сякаш хората те слушат.“
(п.с.: повтарям този цитат,защото винаги ми е харесвал)

из "Нравствените писма"

Съвременник сякаш изговаря всяко изречение ....


цитирай
3. flymore - Любими мъдрости и Сенека...
06.12.2016 00:05
Поздрав и лека нощ, Марине!:)
цитирай
4. tanyaivanova - Авторският стил е адски мъдър и о...
06.12.2016 01:30
Авторският стил е адски мъдър и оригинален
цитирай
5. stih - Прочетох с интерес.
06.12.2016 01:50
Благодаря за стойностния постинг, Марине!
Много навременен материал...
Поздрави!
цитирай
6. stela50 - Мъдрости от векове... за векове...
06.12.2016 03:43
"Защо е нужно да викаме сами злото, като дос­татъчно скоро ще трябва да го преживеем, защо е необ­ходимо да го предварваме и да съсипваме настоящия
момент със страхове за бъдещето? Без съмнение глупа­во е сега да страдаш,
само защото си щял някога си да страдаш."... истина, потвърдена от живота.
... няма излишен живот, но това е само лично мнение.
Чудесен избор на цитати, оригинален поетичен финал.
Поздрави !
цитирай
7. pando - Много интересна статия
06.12.2016 09:37
Поздрави.
цитирай
8. wonder - Епиграма-гонг. Браво! &qu...
06.12.2016 09:41
Епиграма-гонг. Браво!

"Прощавайте, че мисля в този мрак,
макар и със съмнения! -
Едва ли има по-голям глупак
от убедения..."
цитирай
9. emi1ts - " Езикът на истината е прост"-
06.12.2016 10:37
Когато се научим да го разбираме!Поздрави за темата и избраните мъдри сентенции!С пожелание за хубав празничен ден днес- Никулден!
цитирай
10. mt46 - Не може да знаем всичко...
06.12.2016 12:02
rosiela написа:
за стойностния материал. Не знаех всички посочени мъдрости на Сенека. Само част от тях. Тук се обогатих.

цитирай
11. mt46 - Благодаря, Ели! Съвременните хора не се поучават от Мъдростта...
06.12.2016 12:04
eliana написа:
„Велик е този, който си служи с глинените съдове сякаш са сребърни, но не по-малко велик е онзи, който със сребърните си служи сякаш са глинени.“
И
…живей с хората сякаш Бог те гледа,
с Бога говори така, сякаш хората те слушат.“
(п.с.: повтарям този цитат,защото винаги ми е харесвал)

из "Нравствените писма"

Съвременник сякаш изговаря всяко изречение ....



цитирай
12. mt46 - Благодаря ви!...
06.12.2016 12:06
3. flymore - Любими мъдрости и Сенека...
00:05
Поздрав и лека нощ, Марине!:)
цитирай

Изтрий
4. tanyaivanova - Авторският стил е адски мъдър и о...
01:30
Авторският стил е адски мъдър и оригинален
цитирай

Изтрий
5. stih - Прочетох с интерес.
01:50
Благодаря за стойностния постинг, Марине!
Много навременен материал...
Поздрави!
цитирай
13. mt46 - Благодаря! Това е част от философията на стоицизма... Поздрави!
06.12.2016 12:08
stela50 написа:
"Защо е нужно да викаме сами злото, като дос­татъчно скоро ще трябва да го преживеем, защо е необ­ходимо да го предварваме и да съсипваме настоящия
момент със страхове за бъдещето? Без съмнение глупа­во е сега да страдаш,
само защото си щял някога си да страдаш."... истина, потвърдена от живота.
... няма излишен живот, но това е само лично мнение.
Чудесен избор на цитати, оригинален поетичен финал.
Поздрави !

цитирай
14. mt46 - Благодаря!...
06.12.2016 12:09
pando написа:
Поздрави.

Стоицизъм не значи да стоим... :)
цитирай
15. mt46 - Благодаря ти все пак!... Честит празник!...
06.12.2016 12:10
emi1ts написа:
Когато се научим да го разбираме!Поздрави за темата и избраните мъдри сентенции!С пожелание за хубав празничен ден днес- Никулден!

цитирай
16. mt46 - Благодаря ти за отзива!...
06.12.2016 12:12
wonder написа:
Епиграма-гонг. Браво!

"Прощавайте, че мисля в този мрак,
макар и със съмнения! -
Едва ли има по-голям глупак
от убедения..."

цитирай
17. eliana - Е,то е видно и ясно- иначе би било различно!Диаметрално!
06.12.2016 12:42
mt46 написа:
eliana написа:
„Велик е този, който си служи с глинените съдове сякаш са сребърни, но не по-малко велик е онзи, който със сребърните си служи сякаш са глинени.“
И
…живей с хората сякаш Бог те гледа,
с Бога говори така, сякаш хората те слушат.“
(п.с.: повтарям този цитат,защото винаги ми е харесвал)

из "Нравствените писма"

Съвременник сякаш изговаря всяко изречение ....




цитирай
18. ard - mt46 - здравей
06.12.2016 13:21
Прочетох с интерес и ми направи вчечатление колко съвременно звучи всичко това.
Хората преди 2000 години са имали същите търсения, терзания и размисли, и без да украсява речта със сложни думи Сенека звучи по един напълно човешки и естествен начин днес.
цитирай
19. saankii - ххаххахах , Добре че им каза.....
06.12.2016 18:52
mt46 написа:
pando написа:
Поздрави.

Стоицизъм не значи да стоим... :)

цитирай
20. vilish - Поздрави, Марине!
07.12.2016 17:02
Мъдрост от векове, напълно актуална в наши дни!

Хубава вечер!
цитирай
21. mt46 - Благодаря ти!...
08.12.2016 18:58
ard написа:
Прочетох с интерес и ми направи вчечатление колко съвременно звучи всичко това.
Хората преди 2000 години са имали същите търсения, терзания и размисли, и без да украсява речта със сложни думи Сенека звучи по един напълно човешки и естествен начин днес.

Това е, защото истините се произнасят на прост, разбираем, ясен, достъпен език...
цитирай
22. mt46 - Благодаря! Поздрави и на теб!...
08.12.2016 18:59
vilish написа:
Мъдрост от векове, напълно актуална в наши дни!

Хубава вечер!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19158753
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148915
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031