Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2017 21:50 - Анархизмът
Автор: mt46 Категория: Хоби   
Прочетен: 2313 Коментари: 6 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.

Първите анархистки идеи възникват в древногръцката и древнокитайската философия (макар, че данни за някакъв протоанархизъм могат да се видят и в други страни по света, включително и Египет).[8] Действително се твърди, че анархистични теми могат да бъдат открити още в творбите на таоистките мъдреци Лаодзи[9] и Чжуанзи. Чжуанзи пише следното „Има нещо такова, като да оставиш човечеството на собствения му ход; никога не е имало нещо като управление на човечеството [с успех]“ и „Дребният крадец отива в затвора. Големият бандит става управник на нация“ и т.н. [10] Към древногръцките протоанархисти традиционно са отнасяни софистите (Антифонт, Диоген Синопски и други) и циниците, както и техният съвременник Зенон от Китион, основателят на стоицизма; те също въвеждат подобни теми.[11][12]

Все пак модерният анархизъм произтича от секуларната мисъл на Просвещението, и по-точно аргументите на Жан-Жак Русо за централното място на свободата в морала[13]. Макар, че в края на 19 век, терминът „анархист“ има изцяло позитивна конотация [14], все пак той за първи път влиза например в английски език през 1642 по време на Английската гражданска война като обиден термин, използван от роялистите за ругаене на онези, които причиняват безредици [15]. По време на Френската революция се използва положително от някои, като Разгневените (Enragйs) [16], особено в опозиция на якобинската централизация на власт, намирайки едно такова „революционно управление“ за оксиморонно[17]. В един такъв климат Уилям Годуин развива, това което мнозина смятат за модерен израз на анархистката философия, той „пръв формулира политическите и икономически концепции на анархизма, макар че не дава име на идеите, развити в неговата работа“ (Пьотър Кропоткин).[18]

Първи Пиер-Жозеф Прудон (френски либертарен теоретик и философ, и политик) се идентифицира като анархист, поради което е наричан основател на модерната анархистична теория.[19] Пиер-Жозеф Прудон също така има свои последователи (за разлика от Уилям Голдуин). Известен е с твърдението си „Собствеността е кражба“, заявено в първият му голям труд, „Какво е собствеността?“ (Qu"est-ce que la propriйtй? Recherche sur le principe du droit et du gouvernement), публикуван през 1840.[20]

Въпроси на анархизма
  • Власт – анархическата теория и практика имат крайно негативно отношение към авторитета и свързаните с него социални деформации. Общината е главното поле за пряко действие. Анархистите се борят за свободни, самоуправляващи се общини по местоживеене или месторабота, където решенията се приемат от общо събрание с консенсус. Могат да бъдат провеждани избори, но не за личности, а за идеи. Избира се съвет (виж Първи Интернационал) с координиращи функции. Общината възлага за изпълнение на общото събрание императивен мандат. Несъгласните с него не са длъжни да участват в изпълнението, но са длъжни да не го възпрепятстват. Насилието е чуждо на общината, защото „няма по-уродлива гледка на света от насилствената община“ (Живата Етика). Свободни общини е имало винаги навсякъде по света — средновековния Новгород, в България — богомилските поселища, в Близкия изток - еврейските кибуци. В Северна Америка коренното население, индианците, са живеели в самоуправляващи се общности. Други примери са Барселона от 1933 до 1939 г. и Гулай поле до 1921 г.
  • Средства
    • Избори. Най-общо анархистите отричат гласуването на избори, като форма на легитимиране на държавната власт.[21] Според по-умерените анархисти, гласуване може да има, но само на референдуми. Смята се, че гласуването е един вид приемане и подчиняване на държавната власт. От друга страна анархистите смятат, че изборите не са удачен начин за изразяване на мнение или участие в политиката и предпочитат директните действия, независимо дали те се извършват с насилие или без.
    • Тероризъм. За сравнително кратък период в историята сред анархистите теоретици се появява течение, пропагандиращо тероризма като средство за борба[22]. Така с някои от своите действия анархистите са си създали славата на опасни и жестоки, тъй като действията им понякога включват бунтове, тероризъм, дори убийства и т.н. Българският анархизъм е свързан с убийства (на Никола Милев, Александър Греков), атентати (срещу паметник на Сталин), участие в партизански чети и въоръжени бунтове. Понастоящем основното средство, което се прилага в практиката на движението, е просвещението в духа на колективизма.
    • Организация. Както в България, така и в чужбина съществуват различни анархистични организации, които обединяват анархистите в техните възгледи.
  • Капитализъм – анархистите смятат капитализма за авторитарен, насилствен и експлоативен, те не се бунтуват срещу средствата за производство или работата, но по-скоро срещу интересите на онези, които притежават икономическа власт и относително по-големи средства.
  • Глобализация – анархистите са силни противници на неолибералната глобализация, и особено на нейните икони и фундаменти, каквито са Световната банка, Световната търговска организация, Г8 и Световния икономически форум, в лицето на които те виждат свой основен враг.
  • Социализъм и комунизъм – понятието комунизъм възниква на основата на термина за описание на безкласово общество в анархисткия смисъл.[23] Впоследствие марксистите налагат думата комунизъм като крайна цел на своето учение и анархистите започват да говорят за анархо-комунизъм в смисъла на комунизъм, при който държавата в днешния ѝ вид е напълно разрушена. Анархистите рязко се разграничават от тоталитарните системи в Източна Европа, наричани умишлено комунистически, макар някои да признават социалните придобивки, получени за сметка на ограничените права. „Свобода без социализъм е привилегия и неправда, социализъм без свобода е робство и варварщина.“ – така Михаил Бакунин финализира диалога с марксистите по въпроса.
  • Пол – по отношение на пола, анархистите се обявяват твърдо против сексизма. Считането на жените за по-малоценни от мъжете или обратното и приписването на една прецизно определена роля, дейност и поведение в обществото, на двата пола. Според анархическата идеология, сексизмът е инструмент за контрол, сравним с фашизма, защото служи като гето на подчинените индивиди.
  • Раса – анархизмът не признава расовото превъзходство.
  • Околна среда – анархистите са често активисти по отношение на въпросите на околната среда.
  • Права на животните – една сравнително нова кауза, зад която някои анархисти застават, е зачитането на правата на животните. Много от най-радикалните групи в това отношение, като Фронта за освобождение на животните (на английски Animal Liberation Front) се обявяват за анархисти или активисти близки по виждания до тях.
  • Религия – традиционно анархистите са скептични по отношение на религията.
  • Гражданство – анархистът не е нечий поданик, човешки ресурс или електорат. Той не е патриот, а космополит.
  • Идеал – за идеала анархистите нерядко са се жертвали и никога не са се впечатлявали особено от личността, която временно го олицетворява.
bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

imagescontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13570_572656782776793_564650463_n.jpg



Гласувай:
17


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. stariatb - Здравейте,
13.08.2017 13:50
За пореден път става ясно, как някой несправедливо наричат анархия днешното безредие у нас, макар че качеството на живот на хората, в повечето области, да е по-лошо от това при анархията, защото нашето е сътворено не от липса на власт, а от наличието на наша власт. Тази власт е в процес на съзидание и тепърва ще става известна на света по име, по теория и по създатели.
Сигурно е едно: сред създателите ще има и българи!
цитирай
2. krumbelosvet - Стегнато изложение, според мен
13.08.2017 17:00
Чел съм по-дълги обяснения, но по-неясни. Но и едните и другите ЗАТВЪРЖДАВАТ убеждението ми, че никоя община (т.е. комуна) не може да устои на агресията на НЯКОЛКО ОБЕДИНЕНИ общини, били те авторитарни или не.
Траките и славяните са били синоним на роби за гръцките полиси, защото първите са имали по-слаби държавни връзки от вторите, оттам и по-слаби военни части.
Бих отишъл по-нататък. Митичните идилични времена, са всъщност родово-общинния строй, докато някоя по-агресивна и по-добре въоръжена общност не ги пороби.
цитирай
3. mt46 - Здравейте и благодаря за мнението!
13.08.2017 17:16
stariatb написа:
За пореден път става ясно, как някой несправедливо наричат анархия днешното безредие у нас, макар че качеството на живот на хората, в повечето области, да е по-лошо от това при анархията, защото нашето е сътворено не от липса на власт, а от наличието на наша власт. Тази власт е в процес на съзидание и тепърва ще става известна на света по име, по теория и по създатели.
Сигурно е едно: сред създателите ще има и българи!

Според мен властниците умишлено внушават на масите, че думата "анархия" има изцяло отрицателен смисъл...
цитирай
4. mt46 - В миналото - да...
13.08.2017 22:13
krumbelosvet написа:
Чел съм по-дълги обяснения, но по-неясни. Но и едните и другите ЗАТВЪРЖДАВАТ убеждението ми, че никоя община (т.е. комуна) не може да устои на агресията на НЯКОЛКО ОБЕДИНЕНИ общини, били те авторитарни или не.
Траките и славяните са били синоним на роби за гръцките полиси, защото първите са имали по-слаби държавни връзки от вторите, оттам и по-слаби военни части.
Бих отишъл по-нататък. Митичните идилични времена, са всъщност родово-общинния строй, докато някоя по-агресивна и по-добре въоръжена общност не ги пороби.

Но нали човечеството се стреми към мир, към свобода, към справедливо за мнозинството обществено устройство?...
цитирай
5. krumbelosvet - Мир, свобода, справедливост
14.08.2017 14:23
Мир , свобода, справедливост, са велики ценности. Без надеждна ОХРАНА ще изчезнат яко дим. А такава охрана дава ДЪРЖАВАТА, желателно по-голяма.
В стария завет има епизад, където евреи се сговарят "да отидат да си превземат безгрижния народ" коята живее наблиза без стени и стражи. И го правят. Безгрижните, си мисля, трябва да са били траки или славяни. В Макавейските книги в Библията се споменава за съседен град на скити. Дето скити, там траки и славяни...
цитирай
6. kvg55 - Анархизмът е доказал своята нес...
16.08.2017 12:53
Анархизмът е доказал своята несъстоятелност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19164246
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148922
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031