Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2019 08:17 - Странна необяснима маса, намерена под повърхността на Луната
Автор: zahariada Категория: Хоби   
Прочетен: 442 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Странна необяснима маса, намерена под повърхността на Луната

11 юни 2019 г. Ниам Харис Sci / Околна среда 
https://newspunch.com/strange-unexplained-mass-found-under-the-moons-surface/?fbclid=IwAR0ZZoo8OcokForRVi6cwwTR9kyzl5h-BwkQCqy8J0CHao3T6O-8fj1sFKg

image

Под повърхността на Луната е забелязана огромна, тайнствена „маса от материал“.

image

Огромната маса се намира под най-големия кратер в Слънчевата система - басейна на Луната Южен полюс-Ейткен

Изследователите от университета Baylor направиха откритието и резултатите са публикувани в списанието Advancing Earth and Space Science , озаглавено „ Дълбока структура на лунния Южен полюс ‐ Айткенски басейн “.

Те вярват, че могат да бъдат метални остатъци от астероида, които причиниха кратера на първо място.

Или може да е нещо друго ? По думите на бившия пилот на ЦРУ Джон Лир: 
"Всичко, което сте чули за Луната, е лъжа." 

Независимите доклади: учените подчертават, че все още не е известно какъв е материалът и откъде може да дойде.

- Представете си да вземете купчина метал пет пъти по-голяма от Големия остров Хавай и да я погребате под земята. Това е приблизително колко неочаквана маса сме открили, ”казва Питър Б. Джеймс, асистент по планетарна геофизика в Колежа по изкуствата и науките на Бейлър и водещ автор на ново проучване на огромното парче.

Кратерът, под който се намира масата, е с овална форма и ширина 2000 километра. Спуска се на няколко мили.

Макар че е невероятно огромен, не може да се види от Земята, защото е на далечната страна на Луната, която винаги е изправена пред нас.

Вместо това беше изследван от данни, събрани от космическия кораб НАСА, който изпрати данни за малките промени в гравитацията около Луната.

„Когато комбинирахме данните с лунната топография от лунния рекордсмен орбитър, открихме неочаквано голямо количество маса на стотици мили под басейна на Южен полюс-Ейткен“, казва професор Джеймс, чието изследване е публикувано в Геофизични изследвания. - Едно от обясненията на тази допълнителна маса е, че металът от астероида, който е образувал този кратер, все още е вграден в мантия на Луната.

Учените симулирали възможен сблъсък с астероид на компютър и открили, че някои видове метал могат да се утаят в слоя между земната кора и ядрото, където този блок все още седи.

"Ние направихме математиката и показахме, че достатъчно разпръснатото ядро ​​на астероида, което е направило удара, може да остане спряно в мантията на Луната до наши дни, вместо да потъне в ядрото на Луната", заяви професор Джеймс в изявление.

Ако това е астероидно въздействие, тогава може да се окаже безпрецедентен поглед върху вида на сблъсъците, които се случват преди четири милиарда години, когато се е образувал кратерът. Смята се, че по-големи въздействия се случват през историята - дори на Земята - но те са били изгубени с времето, и така кратерът може да бъде начин да погледнем назад към процес, който оформя нашата собствена планета и онези, които ни заобикалят.

Но масата можеше да се е образувала и с самата Луна. Това може да е натрупване на плътен газ, който се появява, когато Луната се образува в голямата твърда маса, която познаваме днес.




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39738579
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031