Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2015 23:11 - Духът на националната държава...
Автор: mt46 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4954 Коментари: 14 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Духът на националната държава се надига в Европа

Селекция анализи от мрежата, Споделено от мрежата · 31/10/2015 · 19:03

image

 

Явлението европейските граждани да предпочитат все повече евроскептични партии не е временна, а трайна тенденция.

Това каза за „Хоризонт“ в предаването „Деконструкция“ политологът Калоян Методиев по повод изборите в Полша и Португалия, резултатите от които засилиха тенденция да се гласува за партии, излизащи отвъд т.нар брюкселки консенсус:

Затвори се един „пояс“ почти между Балтийско и Адриатическо море. Другата седмица в Хърватия има избори и смея да твърдя, че там на власт ще дойде една партия, която ще има нюанси от поведението на унгарската партия, начело с Орбан. Тази тенденция ще се засилва заради политиката, провеждана от Брюксел. Това е една реакция и бунт. Примката около Брюксел се затяга. Всичко това са лоши сигнали и предвестник за промяна. Извеждането на политиката от политиката се превърна в проблем. Това, което прави португалският президент в момента, е да взривява демокрацията и да казва, че Вие сте никои. Каквото и да гласувате, Брюксел ще реши какво да прави.

Това, което каза Юнкер по повод бежанската криза, доведе до разцеплението в Европа на Източна и Западна в момента. Той каза квотите няма пожелателен, а задължителен характер. Принципът на демократичност в ЕС е подложен на съмнение. ЕС като институции показва недемократичен характер. Това, за което се бори и е основан, беше потъпкан. Бунтът, който наблюдаваме в Източна Европа, не е толкова икономически, а ценностен. Този звучен „шамар“, който минава през Полша, Чехия, Унгария и Словакия е едно разминаване.

Той беше категоричен, че България не може да остане дълго извън тази източноевропейска тенденция.

 

Философът Тодор Тодоров се съгласи с тезата, че се забелязва устойчива тенденция на фрагментация в ЕС:

Хората и в Полша, и в Португалия, и в други страни са разочаровани от политиката на остеритет. Този неолиберален модел на непрекъснат растеж, който умори хората. Те плащат за този икономически растеж, без да могат да ползват дивидентите от него. Този модел произвежда неравенство и мизерия. Този модел се провали. Хората се усещат отчуждени от политиката и от самата демократична процедура. В нея няма място за разговор и възможност за такъв. Това е една политика в отсъствие на политическото.

Демокрацията не оспорва статуквото, а се превръща в протеза, продължаваща политико-икономическия ред. Тя е тавтология и реставрация на един и същи ред. Когато политическото отсъства, имаме тази интересна ситуация, в която партиите, оспорващи статуквото – т.нар. радикални или крайни партии, са единственият избор. По-естественият отговор е лявата политика, но левите и десните крайни партии имат сходни позиции по отношение на политиката на Брюксел.

Според него е много интересно е това, което става в Америка: Имаме от едната страна феномена Бърни Сандърс, който е социалист-демократ, сензация в САЩ. От другата страна имаме Доналд Тръмп. Този краен избор е много симптоматичен.

Тодоров обясни, че духът на националната държава се надига в Европа:

Идеята за национален суверенитет и независимост става много по-силна и убедителна от всички онези компромиси, които до преди 10-20 години бяхме склонни да правим в името на обединение, съюз и общ проект. Вървим в обратната посока на затваряне и фрагментиране. С изборите, които виждаме в Полша и Португалия и в други страни, се очертава тенденция, в която е неизбежно да не си представим, че ЕС във вида, в който е сега, няма да се фрагментира, разпадне или промени.

Звуковият файл с целия разговор – ТУК

 

Източник: Деконструкция – БНР

www.memoriabg.com/2015/10/31/duhyt-na-nacionalnata-darjava-se-nadiga/

 

Към българския народ Защо ли не вървиш, народе,
към светломъдри бъднини?
И кой очите ти прободе,
душата ти обезроди?...

Кажи, кои злодеи бесни
ти сочат път - към пропастта!
Защо не пееш славни песни?
Защо разрухата проспа?...

Кои децата ти дрогират
и искат да те заличат?
Отрови нови ти сервират,
крадат те, мамят и душат...

Защо ли те продават Юди?
И водят те към нищета...
И кой духа ти ще пробуди -
за чест, борба и свобода?...

Марин Тачков
30 октомври 2015 г.


ПП: Бъдете будни, българи!...

 

 






Гласувай:
24


Вълнообразно


1. mt46 - http://www.budnaera.com/201504f/1509280622.html
31.10.2015 23:13
Калина Андролова: Подмяната на позора и морала

Калина Андролова

Всички обичаме да се възхищаваме колко подредено и удобно е в Швейцария. Как са си направили спокойна и богата държава, която старателно пазят от всички сътресения. Нека обаче да припомня, че на последните парламентарни избори в Швейцария победи Швейцарската народна партия, която е открит противник на мигрантите, както и на влизането на страната в ЕС. Партията спечели с резултат, който е най-добрият за последните 100 години. Може би защото цялата кампания на тази партия премина под лозунгите за ожесточаване на мерките срещу мигрантите. Според швейцарците емигрантските семейства трябва да бъдат изхвърляни веднага, ако дори само един от членовете на семейството извърши някакво престъпление. Също така, основна теза на въпросната Швейцарска народна партия е, че чужденците в страната носят отговорност за голяма част от престъпленията на територията на Швейцария. Определено повечето швейцарски граждани споделят тази теза, след като са гласували именно за тази партия. Интересен ми е този парадокс, че когато Швейцария не желае бежанци, никой не обвинява швейцарските ръководители в расизъм, национализъм, ксенофобия, ислямофобия и т.н. както това се случва, когато Унгария защитава своя суверенитет. Никой не обвинява също така и Полша, че твърде много недолюбва бежанците. Струва ми се, че торбата с етикетите се изважда по съвсем други критерии. А Мартин Шулц, като представител на брюкселската неадекватна на реалните проблеми върхушка, практически не си дава сметка кого и какво точно обслужва като заявява, че всеки, който иска със сила да спре потока на бежанци в Европа е „позор за Европа”. Ето, че обърнатите псевдопонятия на пропагандата и хибридните войни доведоха до това самосъхранението да се нарича „позор”, а разграждането да се нарича „морал”. Това е същото, с което войната напоследък се нарича демокрация. Избиваш милиони, а казваш, че градиш демокрация. Психологическият ефект е такъв, че никой не смее да се обяви срещу „демокрацията”. Наистина невероятно оръжие – да променяш смисъла на реалността в главите на хората. Словото, макар и измамно, наистина конструира свят, така както е описано в Библията. Проблемът с бежанците изобщо не е затихнал и германските специални служби са притеснени за бъдещето на Германия, пише „Ди Велт”.

Германските експерти по сигурността казват, че в Германия се внася „ислямски екстремизъм, арабски антисемитизъм, национални и етнически конфликти на други народи, както и друго разбиране за човешките права и обществото”.Според Ангела Меркел, единственият начин Европа да се справи с бежанците, е да се договори с Турция, турската държава да бъде филтър за бежанците към Европа. Или казано в скоби, Турция да престане да пуска бежанци в Европа срещу реално придвижване на перспективата й за евроинтеграция. За съжаление визитата на Меркел в Турция се оказа абсолютно безрезултатна.Турция прекрасно осъзнава своя изключителен коз за рекет по отношение на клапана с бежанците и смята да го използва, когато и за каквото й е удобно. Въпросът е, че Турция отдавна приключи с прицелването си в ЕС. И Европа не може повече ефективно да използва тази стара и банална примамка спрямо Турция. Днешната модернизация на Турция е проект на Западния свят, в Турция е инвестирано много, включително в иконата Ататюрк. Но в турското самосъзнание тлее самочувствието на империя и Турция винаги ще прави опити да се измъкне от западния намордник, винаги ще бъде своенравна, винаги ще бъде и фактор, дори когато е поставена в ролята на инструмент. Най-малкото: Турция е много сериозна военна сила. И при днешното прекрояване на границите всички съседи на Турция би трябвало да са сериозно притеснени. В момента Турция поставя на колене Европа. Утре един терористичен акт в Европа ще направи европейците още по-компромисни и готови да компенсират Турция с цената на нейните желания. На този заплашителен фон, последна грижа на българския политически елит е националната сигурност на страната ни. Като нямаме армия, поне да имаме дипломация. За съжаление у нас некадърността и липсата на ум се предпочита, което напълно устройва всички външни фактори и дори се поощрява от тях в хода на хибридните войни – и от запад, и от изток, и от юг. България се унищожава от образованата посредственост. Която е част от подмяната на „позора” с „морала”.

„Деконструкция”, БНР, a-specto

Четете още на: http://www.budnaera/201504f/1509280622.html#ixzz3qAiHigbT
Научете за преследването на Фалун Гонг от Китайската комунистическа партия
цитирай
2. kvg55 - Защитата на националния сувере...
31.10.2015 23:28
Защитата на националния суверенитет е естествена реакция срещу все
по-бюрократизиращият се Европейски съюз. Очаква се бум от анекдоти
за ЕС, управниците му и отношенията между членовете му, както беше
при бюрократичния реален социализъм.
цитирай
3. tryn - Споделям:
31.10.2015 23:29
"Идеята за национален суверенитет и независимост става много по-силна и убедителна от всички онези компромиси, които до преди 10-20 години бяхме склонни да правим в името на обединение, съюз и общ проект. Вървим в обратната посока на затваряне и фрагментиране. С изборите, които виждаме в Полша и Португалия и в други страни, се очертава тенденция, в която е неизбежно да не си представим, че ЕС във вида, в който е сега, няма да се фрагментира, разпадне или промени."

Поздравления за материала и за адекватния стих!
цитирай
4. zaw12929 - Промяната обаче не трябва да стане с ...
01.11.2015 11:41
Промяната обаче не трябва да стане с бунт. С тези методи на избори пак ще спечели Народната партия и нейните членове по места. И това се получава поради друга важна "особеност" на либералната стратегия- многопартийната стратегия Либералните стратегии се оказват разрушителни. За многопартийната система народът още в началото каза: “Много вожд, малко индианец“, , имаше 3-4 партии. Сега- над 300. В избори „октомври 2015“ участвали над 70 партии. Стратегията, добре обмислена даде търсеният резултат- омраза между хората. На принципа „разделяй и владей“ - чужди сили налагат угодни на тях управници- правителства и парламенти. Всяка на власт политическа сила променя законите в угода на корпорации, които я защитават, най вече чужди. Как да има ефективна съдебна система? Никак не твърдя, че точно Румъния е държавата пример, как да се води борбата с корупцията, нито предприетата у нас реформа ще поправи съдебните дела. Заобикаля най важния инструмент- закона, правещ процесите продължителни, промените лобистки и толкова чести че и инвеститорите ни заобикалят- без инвестиции няма развитие. Държавата- е неоколония, предадена от политици и медийни дейци. Кои?! Многопартийната система дава „право“ всеки да сочи друг- никой не защитава България.
Прехвалените субсидии на ЕС се оказват поредния инструмент за унищожаване развитието: подходите са различни: субсидиите за България са по ниски от даваните в другите страни на ЕС. Няма как да бъдат равнопоставени и пътят на нашите селскостопански стоки е затворен; субсидии за българска техника не се дават. Само за такива от Запад се плащат- често свалени, ремонтирани, дооборудвани линии. Те, финансирани от ЕС слагат нови по производителни машини, а нас критикуват, че не постигаме тяхната производителност. Селото, за което ЕК даде най много субсидии „на книга“ не постигна ефект, осъществи се окончателно унищожаване на всяка възможност за подем; механизирането на селото с най модерна западна техника превърна селската икономика в монокултурно земеделие- за ЕС с най изгодното производство на пшеница и слънчоглед и в същото време, загуби позициите- да храни българите и Европа с наши плодове и зеленчуци, яйца, млечни продукти, вносители на боклуци.
Сриването и на българската икономика: факт
За да станем пазар само на чужди стоки! България ядрени и космическа- ядец: Сега- с най много молове на глава от населението, най болни, умиращи; Съсипан военно- промишления комплекс-над 120 хиляди работни места, износна продукция за милиарди. Довода, отиваме в НАТО , за да спре производство, което и днес има клиенти носи вреди: Над 80% от продукцията ни износна. Пазарна икономика уби опити у нас за старт на бизнес.Чужди сили- приятелски, заеха освободените пазари, страната остана без работни места, доходи, младите, най образовани са принудени да се преселят на Запад.
Спорът сега, кое управление е било най вредно е още по вреден
Всички досегашни управници са мутри, да ги изринем да сложим нови лица от нови партии е продължение на вредите на либералната стратегия, която ни върти в спиралата на самоунищожението- едни българи- най обучените Запада изтегля, да работят за неговия просперитет, така обезглавява страната от кадрите, които могат да възстановят икономиката. Като налага и смяна на политиците с други, било то и нови- кукли на конци чуждите сили си осигуряват народа от годни водачи, които да защитават България, като държава суверенна.
Важно е, да поправим вредите. Ако всяка партия сочи всички други, били управляващи за виновни, само ще продължи нанасяне вреди на България за радост на авторите на либералната стратегия, за да инкасират те печалби, докато унищожаваме ние държавата със собствените си партийни пристрастия, които не включват интереса България. Иначе погледнато към партийните програми ще установим, че те са идентични: всички искат добруването на България, но само при тяхно управление, при изолиране на другите партии с всякакви, най вече долни средства. Виждахме в тези години как арестуват, обвиняват опоненти, а съдът, като не може да ги осъди, без наличие на годни доказателства определихме за негоден. Хитростите ни минават и пред Брюксел, за който противопоставянето е условие политиците да се мразят, да се борят помежду си и никога да не се обединяват за общата кауза България. Все пак се очертават две групи партии- едни около ГЕРБ / гаранция за европейско развитие на България/ и другата: бъдейки в ЕС, България, като суверенна държава да решава съдбата си. Най последното изпитание на ЕС по въпроса за бежанците показа неспособността на лидерите на най- големите държави, да налагат решения, които нанасят разрушаващи вреди на малките новоприети, налагайки проява на милосърдие към опасни пришълци, обучени, докарани с цел манипулиране и унищожаване държавите, ако не продължават да са източник само на огромни за чуждите сили богатства. Наложително е да се направят промени, както в държавата, така и в ЕС- в ръководните органи- партиите у нас и партийните представители в ЕС и ЕК. Как:
Редуциране на партийната система мисля по тази идея и какво хората които се бунтуват могат да помогнат да бъдат накарани политиците да се осъзнаят да започнат промяната както предците ни са направили "Съединението" Аз никак не се каня да ставам политик. Давам си сметка, че външни сили ни слагат управници.
цитирай
5. silwiqna - Марине, поздрав!
01.11.2015 16:21
Честит Празник!! И не харесвам ЕС!
цитирай
6. donchevav - Стихотворението е много силно, а ...
01.11.2015 18:11
Стихотворението е много силно, а въпросите, които задаваш - реторични естествено:)))
Честит празник!
цитирай
7. mt46 - Мда... ЕС е по-бюрократичен от социализма...
01.11.2015 21:45
kvg55 написа:
Защитата на националния суверенитет е естествена реакция срещу все
по-бюрократизиращият се Европейски съюз. Очаква се бум от анекдоти
за ЕС, управниците му и отношенията между членовете му, както беше
при бюрократичния реален социализъм.

цитирай
8. mt46 - Благодаря, Елица!...
01.11.2015 21:46
tryn написа:
"Идеята за национален суверенитет и независимост става много по-силна и убедителна от всички онези компромиси, които до преди 10-20 години бяхме склонни да правим в името на обединение, съюз и общ проект. Вървим в обратната посока на затваряне и фрагментиране. С изборите, които виждаме в Полша и Португалия и в други страни, се очертава тенденция, в която е неизбежно да не си представим, че ЕС във вида, в който е сега, няма да се фрагментира, разпадне или промени."

Поздравления за материала и за адекватния стих!

цитирай
9. mt46 - Много партии - хилава демокрация...
01.11.2015 21:51
zaw12929 написа:
Промяната обаче не трябва да стане с бунт. С тези методи на избори пак ще спечели Народната партия и нейните членове по места. И това се получава поради друга важна "особеност" на либералната стратегия- многопартийната стратегия Либералните стратегии се оказват разрушителни. За многопартийната система народът още в началото каза: “Много вожд, малко индианец“, , имаше 3-4 партии. Сега- над 300. В избори „октомври 2015“ участвали над 70 партии. Стратегията, добре обмислена даде търсеният резултат- омраза между хората. На принципа „разделяй и владей“ - чужди сили налагат угодни на тях управници- правителства и парламенти. Всяка на власт политическа сила променя законите в угода на корпорации, които я защитават, най вече чужди. Как да има ефективна съдебна система? Никак не твърдя, че точно Румъния е държавата пример, как да се води борбата с корупцията, нито предприетата у нас реформа ще поправи съдебните дела. Заобикаля най важния инструмент- закона, правещ процесите продължителни, промените лобистки и толкова чести че и инвеститорите ни заобикалят- без инвестиции няма развитие. Държавата- е неоколония, предадена от политици и медийни дейци. Кои?! Многопартийната система дава „право“ всеки да сочи друг- никой не защитава България.
Прехвалените субсидии на ЕС се оказват поредния инструмент за унищожаване развитието: подходите са различни: субсидиите за България са по ниски от даваните в другите страни на ЕС. Няма как да бъдат равнопоставени и пътят на нашите селскостопански стоки е затворен; субсидии за българска техника не се дават. Само за такива от Запад се плащат- често свалени, ремонтирани, дооборудвани линии. Те, финансирани от ЕС слагат нови по производителни машини, а нас критикуват, че не постигаме тяхната производителност. Селото, за което ЕК даде най много субсидии „на книга“ не постигна ефект, осъществи се окончателно унищожаване на всяка възможност за подем; механизирането на селото с най модерна западна техника превърна селската икономика в монокултурно земеделие- за ЕС с най изгодното производство на пшеница и слънчоглед и в същото време, загуби позициите- да храни българите и Европа с наши плодове и зеленчуци, яйца, млечни продукти, вносители на боклуци.
Сриването и на българската икономика: факт
За да станем пазар само на чужди стоки! България ядрени и космическа- ядец: Сега- с най много молове на глава от населението, най болни, умиращи; Съсипан военно- промишления комплекс-над 120 хиляди работни места, износна продукция за милиарди. Довода, отиваме в НАТО , за да спре производство, което и днес има клиенти носи вреди: Над 80% от продукцията ни износна. Пазарна икономика уби опити у нас за старт на бизнес.Чужди сили- приятелски, заеха освободените пазари, страната остана без работни места, доходи, младите, най образовани са принудени да се преселят на Запад.
Спорът сега, кое управление е било най вредно е още по вреден
Всички досегашни управници са мутри, да ги изринем да сложим нови лица от нови партии е продължение на вредите на либералната стратегия, която ни върти в спиралата на самоунищожението- едни българи- най обучените Запада изтегля, да работят за неговия просперитет, така обезглавява страната от кадрите, които могат да възстановят икономиката. Като налага и смяна на политиците с други, било то и нови- кукли на конци чуждите сили си осигуряват народа от годни водачи, които да защитават България, като държава суверенна.
Важно е, да поправим вредите. Ако всяка партия сочи всички други, били управляващи за виновни, само ще продължи нанасяне вреди на България за радост на авторите на либералната стратегия, за да инкасират те печалби, докато унищожаваме ние държавата със собствените си партийни пристрастия, които не включват интереса България. Иначе погледнато към партийните програми ще установим, че те са идентични: всички искат добруването на България, но само при тяхно управление, при изолиране на другите партии с всякакви, най вече долни средства. Виждахме в тези години как арестуват, обвиняват опоненти, а съдът, като не може да ги осъди, без наличие на годни доказателства определихме за негоден. Хитростите ни минават и пред Брюксел, за който противопоставянето е условие политиците да се мразят, да се борят помежду си и никога да не се обединяват за общата кауза България. Все пак се очертават две групи партии- едни около ГЕРБ / гаранция за европейско развитие на България/ и другата: бъдейки в ЕС, България, като суверенна държава да решава съдбата си. Най последното изпитание на ЕС по въпроса за бежанците показа неспособността на лидерите на най- големите държави, да налагат решения, които нанасят разрушаващи вреди на малките новоприети, налагайки проява на милосърдие към опасни пришълци, обучени, докарани с цел манипулиране и унищожаване държавите, ако не продължават да са източник само на огромни за чуждите сили богатства. Наложително е да се направят промени, както в държавата, така и в ЕС- в ръководните органи- партиите у нас и партийните представители в ЕС и ЕК. Как:
Редуциране на партийната система мисля по тази идея и какво хората които се бунтуват могат да помогнат да бъдат накарани политиците да се осъзнаят да започнат промяната както предците ни са направили "Съединението" Аз никак не се каня да ставам политик. Давам си сметка, че външни сили ни слагат управници.

цитирай
10. mt46 - Благодаря, Силви!... Честит празник!...
01.11.2015 21:54
silwiqna написа:
Честит Празник!! И не харесвам ЕС!

Ти си от малцината, които ме поздравиха тук. Но пък във ФБ бях поздравен от доста приятели... :)
цитирай
11. mt46 - Благодаря ти за отзивчивостта, Вени!... :)
01.11.2015 21:57
donchevav написа:
Стихотворението е много силно, а въпросите, които задаваш - реторични естествено:)))
Честит празник!

Във ФБ получих много добри отзиви за стихото си. Но ти там рядко влизаш... :)
Честит празник и будни дни!...
цитирай
12. mt46 - Много странно!?...
01.11.2015 22:01
31.10 23:11 - Духът на националната държава...
Автор: mt46 Категория: Лични дневници
Прочетен: 224 Коментари: 8 Гласове: 23

Само 224 прочита при 158 харесвания от ФБ, отразени реално чрез бутончето под постинга!?...
цитирай
13. silwiqna - Марине, предпочитам блог.бг, пред ФБ!! Поздрав!
02.11.2015 21:57
mt46 написа:
silwiqna написа:
Честит Празник!! И не харесвам ЕС!

Ти си от малцината, които ме поздравиха тук. Но пък във ФБ бях поздравен от доста приятели... :)

цитирай
14. mt46 - Ами добре... Но там е по-интересно, по-разнообразно... :)
02.11.2015 23:01
silwiqna написа:
mt46 написа:
silwiqna написа:
Честит Празник!! И не харесвам ЕС!

Ти си от малцината, които ме поздравиха тук. Но пък във ФБ бях поздравен от доста приятели... :)


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19161101
Постинги: 3686
Коментари: 45091
Гласове: 148917
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031