Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2017 21:29 - Търси се Свръхчовек
Автор: martosblack Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1098 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Търси се Свръхчовек
(монолог по действителен случай)

Едно време в стара Елада живял философът Диоген, който посред обед се разхождал със запален фенер, за да търси истински честен човек. Веднъж като се спрял на пазара в Атина извикал колкото му глас държи: "Хей хораааа...!". И когато наоколо му се събрал много народ, той казал през присмех: "Аз виках хора, а не пигмеи". Минали доста години от тази случка. През това време много поети, философи, обикновени и необикновени хора продължили да търсят Човека - образец, Човекът - идеал, Свръхчовека. Търси се и днес...

Търси се човек, който да може да запази индивидуалността си в тълпата! Който уверен в своята правота ще каже "не", дори когато хиляди други казват "да". Търси се човек сърдечен, който винаги да е безстрашен! Търси се човек симетричен, а не едностранно развит, който да не губи всичката си енергия само в една тясна специалност и да не оставя да повехнат и умрат другите интереси в живота му! Търси се човек с широки възгледи, който да не се спира посред пътя си, когато преоценява възгледите си за нещата в минути на слабост! Търси се човек, който винаги предпочита същественото пред привидното, който безусловно приема доброто си име за свое безценно съкровище! Търси се човек, от който блика огън и живот, ала чийто страсти без мъртвешки аскетизъм, са дресирани да се подчиняват на твърдата му воля; човек, който слуша своята досетлива съвест, който е научен да цени всичко прекрасно, било то у човека или в природата, да мрази всичко долно, низко, грозно и да уважава достойнството на другите наравно със своето! Търси се Свръхчовек!
Дълго го търсят хората... Много места пребродиха търсещите, много разочарования преживяха! Само на едно място забравиха да го потърсят. 
В себе си!



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: martosblack
Категория: Лични дневници
Прочетен: 538289
Постинги: 291
Коментари: 112
Гласове: 7497