Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2017 21:13 - Кръглата банка
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5204 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 14.12.2017 21:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Варна има най-модерната сграда на банка в страната. Варненци я знаем като Кръглата банка. Това е централата на Сосиете Женерал Експресбанк. Тя е единствената банка, чието седалище е извън София с втория по големина банков клон в България. Намира се на мястото на малкото калдъръмено площадче на старата Варненска автогара. Там близо до старата Маслобойна бе и Пощенски клон № 4. Това е кръстовището на бул. Владислав Варненчик с ул. Отец Паисий. Банката е с главен акционер френската Societe General. Тъй като родната ми махала е съвсем наблизо, помня, че монументалната банка се строеше доста дълго време, години наред. Тя е открита официално на 19 октомври 1995.  Заедно със сградата е осветена икона на Св. Николай Чудотворец като покровител на моряците, рибарите и банкерите.

Проектът на сградата е дело на колектив с ръководител архитект Маргарита Йонева. Строежът е завършен от архитект Люляна Панайотова. Тя е с разгърната застроена площ общо 11000 m2. Представлява пет високи тела, изградени в две дъги, свързани помежду си, които приютяват офисите на банковите служители. В кръглото ѝ тяло пред тях са разположени парични салони и офиси на два етажа. Разчупеният силует я прави безспорно една от най-модерните сгради във Варна. Дали обаче това е наистина голямо постижение на съвременната варненска архитектура или нещо друго?

Докато подготвях постинга, ми попадна информация, че Варненската кръгла банка поразително прилича на главната квартира на една от най-мощните банки в света. Това е Народната банка на Китай в Пекин, която разполага с резерви от близо 4 трилиона долара. Намерих снимки на тази банка и ги публикувам тук за сравнение. Все пак в интерес на истината, трябва да кажа, че докато китайската банка, чиято централа е доста по-голяма по мащаб, е само с кръгло тяло и една дъга зад него, то Варненската банка има по-различна форма на високите тела. Дали това е една и съща архитектурна концепция или става дума за копиране на идеята, можете сами да прецените. Според мен приликата все пак не омаловажава архитектурната стойност на Варненската кръгла банка.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image




Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, laval. Това е един от си...
15.12.2017 14:34
Здравей, laval. Това е един от символите на Варна, използван от много мхора за ориентир. Интересна архитектура.
Поздрави!
цитирай
2. laval - Безспорно!
15.12.2017 15:09
И въобще не ми пречи това, че вероятно е била копирана от китайската банка.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100390
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961