Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2013 23:17 - Американците да си седнат на задниците...
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 7197 Коментари: 17 Гласове:
41

Последна промяна: 01.09.2013 09:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



   ... Питаш ме какъв е пътят /изходът/?... Американците да си седнат на задниците... Да тръгнат по пътя на демокрацията, а не на тоталитаризма, деспотизма, неоколониализма...
   САЩ да спрат да подпомагат и финансират терористите в Сирия и в други държави... Да не се месят във вътрешните работи на чужди страни, да спрат да тровят /с химикали, с ГМО и т. н./ половината човечество, да престанат да ни тормозят с мозъчните си тръстове, да ни оставят на спокойствие, да зачитат човешките ни права!...
   Нима нашите политици се бъркат в техните вътрешни работи?...
 М. Тачков


Дахер Фарид Дахер: “Бъдещето на Сирия е срутено” Димитър Панайотов август 28, 2013 Интервюта 0 Коментара, 134 прочитания

imageКонфликтът в Сирия е сред най-актуалните международни теми в последните години. А през изминалата седмица – най-актуалната. Медиите ежедневно ни заливат с нова информация, възможни бъдещи сюжети и спекулации. Оказва се обаче, че много хора, които непрекъснато слушат новини по темата, си нямат представа за какво всъщност става въпрос. Именно такава задача имах аз – кратко и ясно да направя обзор и хронология на войната в Сирия. Вместо това обаче направих нещо, което, смятам, ще ви бъде много по-интересно и информиращо – взех интервю от човек, който следи конфликта и разбира повече по въпроса от почти всички в България. Човек, който е пряко засегнат от тази война. Дахер Фарид Дахер е сириец, който живее в България. Дахер е на 31 години, работи в БАН и живее в София. В момента е един от най-популярните книжни блогъри у нас. В същото време поддържа друг, отново изключително популярен, хумористичен блог за „нещата от живота“ и кино. Третият му блог, и една от причините заради която реших, че е най-подходящият човек за това интервю, се казва „Истината за Сирия“ , в който публикува статии по темата на английски и български.

Димитър Панайотов: Как започна всичко?

Дахер Фарид Дахер: Както винаги истинската причина се крие в откриването на нови находища на природен газ – около районите на Тартус  и Латакия – двата големи пристанищни града, които са аналози на Бургас и Варна в Сирия. Понеже съм работил по въпроса – става дума за т.нар. Левантийски басейн, който по предварителни изчисления има потенциал за 3.5 трилиона кубични метра природен газ, както и на най-малко 1.7 милиарда барела нефт. Втората причина е получаването на т.нар. Шиитски полумесец между Иран, Ирак и Сирия. Иранците започнаха проект, чрез който тръбопроводите минават през Сирия и оттам излаз за Средиземноморието. Иранците сключиха и сделка с Пакистан – така тръбопроводите достигат директно до Китай през пакистанска територия. Това сериозно нарушава интересите на САЩ и техните васали – Саудитска Арабия, Катар, Турция и Кувейт. Не е чудно, че те са основните спонсори на бунтовниците, нали?

Историята за това как са измъчвали деца в град Дараа е изфабрикувана и преиначена. Това беше вкаран елемент, за да избухне пламъкът – а от там спиране няма. Елементарна пропаганда, която исторически винаги се е получавала. Още от библейски времена.

Защо и кой се разбунтува?

Първоначално се разбунтуваха много хора и то от различни класи и етноси. Постепенно обаче вълненията започнаха да утихват. Тогава бе вкаран сектариански елемент – просто отвън искаха да предизвикат война, да съсипят инфраструктурата на страната и бе много лесно да се използва религиозното многоoбразие в Сирия. Сега  се бунтуват единствено консервативно и радикално настроените сунити, т.е. ислямистите – хора, симпатизанти на Мюсюлманските братя, които бяха враг номер едно на сегашния светски режим на Асад. Това са все хора от по-бедните квартали и градове в страната – характеризират се с висока раждаемост, ниска грамотност и съответно са лесноконтролируеми. Свободната армия всъщност представлява общо название на десетки ислямистки въоръжени групировки – като почнем от Ал-Нусра, минем през Ал-Фарук, и стигнем до Ахрар Ал-Шам и десетките подобни. Две трети от тях дори не са сирийци, а нещо като талибаните – вкара ислямисти от Либия, Афганистан, Пакистан, Чечения, С. Арабия и т.н. Точна както се случи в Афганистан преди време.
image

Кой има най-голяма полза от война?

САЩ. Те са насочили поглед към Иран, а това е най-големият играч на природен газ, наред с Катар и Рисия. Само напомням факти, без да искам да бъда обвиняван в предрасъдъци, ксенофобия и други глупости. Израел започна експлоатацията на находището в Тамар – може да се разгледа като част от Левантийския басейн. Факт, нали? Другите страни свързани с находищата в тази част на Средиземномотието – Кипър и Гърция, изпаднаха във финансови кризи, а в Ливан съвсем скоро ще започнат проблемите… Както и очевадно в Иран, а може би и в Пакистан.

Какви са историческите предпоставки за този конфликт?

Фамилията Асад, която управлява страната, са алауити, т.е. шиити. Алауитите са малцинство, едва 12% от населението на страната, а бяха завладяли голяма част от печелившите отрасли – телекомуникации, ресурси. Трябва да се отбележи, че алауитите са светско настроени, те празнуват Kоледа заедно с християните, а жените никога не се забраждат. Сунитите са над 70%. Християните са между 10 и 12%, т.е. близо 2,5 милиона. Съюзниците от САЩ и С. Арабия искаха се се възползват именно от този елемент – те се надяваха да спечелят сунитите на своя страна и да направят преврат и да качат тяхна марионетка. Това, което забравиха, е, че голяма част от сунитите са светско насроени хора. Сред тях има близо 2 милиона кюрди, над милион бедуини, около 1 милион туркмени, половин милион палестинци, а освен тях има черкези и т.н. Не им се получи. Затова вкараха ислямисти от цял свят – от това най-страдат християните, чийто селища са брутално ограбвани и малтретирани. Само тази седмица бяха нападнати Сейдная, Мармарита, Махарде – все християнски градове. Както и християнския квартал в Дамаск – Баб Тума. Така се получи не война за демокрация, а борба за светска държава срещу  шериат и ислямистка такава.
image

Защо подкрепяш правителството, а не бунтовниците?

Ето ти една история свързана с България. Ако някой си спомня събитията в Пазарджик и ислямо-салфитското шествие там, нека му известя, че организатор на тези „учения”, по-късно и подсъдим, бе Муафак Ал-Асаад, а той е братовчед на….Риад Ал-Асаад -  символът и лидерът на свободната армия, т.е. на бунтовниците. Защо никоя медия не спомена този факт? Аз как да се идентифицирам с човек, чиято фамилия се занимава с разпространение на радикален ислям и шериат? Как да се идентифицирам с престъпници и главорези, каквито са 90% от Свободната армия, и които искат да избият християните и всички различни в Сирия. Как да се идентифицирам с армия, която където и да е влязла, налага шериат и гони малцинствата? Това е нетърпимо, ежедневен терор, прикриван от западните и българските медии. Имам ли друг избор, освен да застана зад светската диктатура на Асад? Не, нямам. Не че я харесвам. Мога да те уверя, че поне 65% от сирийците са зад Асад, а зад бунтовниците са брадати, зомбирани наемници, финансирани от Саудитска Арабия, Катар, Мюсюлманските братя, Ал-Каида и за съжаление – САЩ и Европа. Победата на бунтовниците означава смърт за всички малцинства и светски структури в Сирия, ужас за близо 65% от населението. Означава кошмар за всички нормални хора в Сирия. Как успяха медиите да направят така, че хората да си мислят, че бунтовниците са някакви клетници…та нали 2/3 от тях не са дори сирийци!

 Какво беше положението в Сирия преди и какво е след войната?

Сирия нямаше един долар външен дълг, образованието и здравеопазването бяха безплатни, имаше масово производство, заводи, имаше затворени цели промишлени цикли. Преди войната Сирия се развиваше с бързи темпове. Много сирийци в България се връщаха в родината си, заплатите бяха по-високи от тукашните, имаше много работа, много възможности. Нямаше корпорации, които да завладяват пазара, а дребното занаятчийство и семейният бизнес процъфтяваха. Разбира се, имаше и лоши страни – писането на доноси, прибирането и изчезването на политически затворници, някои от тях наказани за привидно смешни и недоказани неща и т.н. Никой не може да отрече това, но в крайна сметка Сирия бе хиляди пъти по-демократична и по-светска държава, отколкото например Кувейт, Саудитска Арабия и Катар, или Бахрейн. Защо не сложат демократични режими там? В Саудитска Арабия и Катар християнството и християнските символи са забранени, жените нямат почти права, на чужденците им се взимат паспортите, когато постъпват на работа… и се управляват от деспотични фамилии. Каква демокрация имаме там? Сирия бе най-толерантната, най-светската страна от всички други мюсюлмански страни взети заедно. Християните имаха пълни права, почивка в събота и неделя, имаха собствени съдилища…къде другаде имаше такова спокойствие? В Саудитска Арабия може би? Където християнските проповеди се наказват със смърт? Съсипаха най-светската страна в региона. И си залагам всичко, че ще я превърнат в нетолерантна уахабитска дупка.
image

 Реално какво е мнението на сирийците за конфликта и преувеличават ли медиите цялата война?

Имаме сериозно разделение. Зависи кого попиташ. Но в България има много сирийци и съотношението е доста показателно.  95% от християните, включително и арменците, както и 95% от алауитите и друзите са на страната на Асад, към тях са и голяма част от светско настроените араби сунити, палестинци и кюрди. Общо са 2/3, но ако попитате другата страна вероятно ще ви кажат обратното, макар и дълбоко в себе си да осъзнават, че е така. Над 95% от опозицията пък са консервативни сунити, тук там с няколко купени християни или алауити, които ги слагат на водещи позиции, за да замажат ситуацията и да не се червят. По мое мнение общо са по-малко от 1/3 от сирийците. Разделението е голямо и остро. Войната е повече от кървава. На страната на бунтовниците се включват ислямисти от цял свят, предимно от С. Арабия, Пакистан, Афганистан, Тунис, Чечения, Либия, Ирак, Катар, Кувейт, Судан и т.н. Аз съм християнин (фиктивно) и в тази война загубих близо 20 от моите роднини. Повечето са жени. Болезнено е. Всичките убити с атентати и зверства от т.нар. бунтовници. В Сирия няма да срещнеш християнско населено място, което да не е нападано и разграбено от бунтовниците. Войната е жестока. Ако американците наистина се намесят и помогнат на тези внесени „опозиционери” – това означава край на всички християни и на всички малцинства в Сирия. Така, както стана в Ирак, където вече няма християни. А Сирия е родината на християнството. Та нали Христос е бил арамеец, които са били от т.нар. сириани.

 И накрая – какво според теб е бъдещето на страната и въобще развоят на събитията?

Има много варианти – бунтовниците да спечелят и Сирия да се превърне в радикална ислямистка държава, каквито са Катар, С. Арабия. Лош вариант, но за съжаление най-вероятният, ако САЩ се намеси директно. Друг вариант е страната да се разцепи на две или повече части. Трети вариант е статуквото да се върне както преди. Но каквото и да стане, Сирия няма вече да е независима и войната ще я тресе дълги години наред. За съжаление приказен край няма, бъдещето е срутено. Противниците на Сирия вече постигнаха своето.
www.security.bg/ekspertno/intervjuta/daher-farid-daher-ba-deshteto-na-siriya-e-sruteno







Гласувай:
41


Вълнообразно


1. mt46 - http://www.silnabulgaria.com/%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%B2%D0%B7%D0%B5-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D1%89%
01.09.2013 00:00
"Война ще има – след ден, седмица или месец. Това заяви американският президент Барак Обама в специално изявление, предадено директно от световните медии. Държавният глава на САЩ бе категоричен, че кръвопролитията в Сирия и геноцидът срещу мирното население трябва да бъдат спрени.В кратката си реч президентът направи резюме на ситуацията в Сирия и обоснова защо се налага военна намеса на великите сили. Обама подчерта, че САЩ ще направят своя решителен удар, независимо дали бъдат подкрепени от останалите страни в НАТО, както и че са готови да действат без одобрението на Съвета за сигурност на ООН.

Държавният глава се обърна към Конгреса на САЩ с молба да бъде подкрепен в усилията му са регулиране на сирийската криза и своевременната намеса срещу продължаващото кръвопролитие на гражданската война. Очаква се конгресмените да се съберат за първо заседание на 9 септември."
цитирай
2. milady - Играта и Войната са..за ...
01.09.2013 00:35
Истината е една повечето я знаем ...За няколко биллиона (фалшиви) долари и..фалшиво Злато“““справки ФР..на USA !
цитирай
3. mt46 - ...
01.09.2013 09:11
milady написа:
Истината е една повечето я знаем ...За няколко биллиона (фалшиви) долари и..фалшиво Злато“““справки ФР..на USA !

Доколкото съм чел, резервът им е доста изчерпан...
цитирай
4. mt46 - http://trueaboutsyria.wordpress.com/2013/05/19/christianity_syria/
01.09.2013 09:50
"...На всичкото отгоре, саудитския духовник Ясир Ал-Ажлауни издаде фатва, с която разрешава изнасилванията на несунитски жени от страна на т.нар. бунтовници. Това не е единичен случай. Непрекъснато се чуват заплахи и се издават фатви от салафитски духовници, които призовават примерно да се заколят всички алауити и да се хвърлят за храна на кучетата.

Сами разбирате защо всички малцинства застават за Асад. Те просто нямат избор. Те са под заплаха да бъдат унищожени. Тази статия няма за цел за адвокатства Асад, никой не е привърженик на диктатури. Но имаме ли друг ИЗБОР? Светска диктатура с демократични елементи или религиозен фашизъм с брадати орангутани? Но сирийската конституция и В МОМЕНТА е хиляди пъти по-демократична и милиарди пъти по-светска от конституциите на всички мюсюлмански страни взети заедно. Та каква демокрация имаме в Бахрейн? Или Катар? Или американския аватар Саудитска арабия? Или Кувейт?... "
цитирай
5. aip55 - Ужас!
01.09.2013 10:12
Кога ще спре кървавата американска политика? Все някой ден ще има възмездие за Америка!
цитирай
6. mitkaloto - Янки вървете си в къщи!
01.09.2013 14:11
Янки вървете си в къщи!
цитирай
7. mt46 - Всяко нещо си има край...
01.09.2013 14:47
aip55 написа:
Кога ще спре кървавата американска политика? Все някой ден ще има възмездие за Америка!

"Не забравяй, че всичко се връща!"...
цитирай
8. stela50 - За мен няма обяснение как войната може да е просто бизнес ...
01.09.2013 19:07
Но за Америка тя отдавна е, независимо дали хората там са на същото мнение.
Винаги може да се направи компромис, за да не се убиват и да не страдат
невинни хора, да се намери решение... когато се търси такова.
Ужасно е, когато с войната се решават финансови проблеми ...
Дано всичко това има край...
Поздрави за информацията, Марин !
цитирай
9. anin - Тая пуста алчност беее!
01.09.2013 21:36

Готови са на всичко, за да грабят...
цитирай
10. mt46 - Най-добре е да си стоят вкъщи...
01.09.2013 22:30
mitkaloto написа:
Янки вървете си в къщи!

И да оправят себе си, стига са оправяли другите!...
цитирай
11. mt46 - Целта им е /б/ясна...
01.09.2013 22:48
anin написа:

Готови са на всичко, за да грабят...

цитирай
12. mt46 - Благодаря, Таня!...
01.09.2013 22:54
stela50 написа:
Но за Америка тя отдавна е, независимо дали хората там са на същото мнение.
Винаги може да се направи компромис, за да не се убиват и да не страдат
невинни хора, да се намери решение... когато се търси такова.
Ужасно е, когато с войната се решават финансови проблеми ...
Дано всичко това има край...
Поздрави за информацията, Марин !

Войната в повечето случаи е /била/ бизнес - начин да завладееш, да подчиниш другите, за да ги грабиш, да отнемаш и използваш благата им...
цитирай
13. gabar4eto - zdr
01.09.2013 23:12
Prochetah vnimatelno statiqta i sam razdvoen , no ne za namesata na USA, a za tova kakvo stava tam , zashtoto tozi gospodin e napalno prav che vsichko koeto stava v Siriq e dirijiran scenari na dve darjavi , koito sa tolkova bezkrupolni i alchni che i neka sveta ne pozvoli na USA da se nastanqt i tam i Vsevishniqt da ulesni reshavaneto na konflikta
цитирай
14. pando - BLAGODARIA
01.09.2013 23:23
ZA informaciata.Spored mene BALABAMA=HITLER.
цитирай
15. mt46 - Натам отива...
01.09.2013 23:52
pando написа:
ZA informaciata.Spored mene BALABAMA=HITLER.

Но зад /над/ Обама стоят по-големи играчи...
цитирай
16. mt46 - Благодаря ти за мнението!...
02.09.2013 13:21
gabar4eto написа:
Prochetah vnimatelno statiqta i sam razdvoen , no ne za namesata na USA, a za tova kakvo stava tam , zashtoto tozi gospodin e napalno prav che vsichko koeto stava v Siriq e dirijiran scenari na dve darjavi , koito sa tolkova bezkrupolni i alchni che i neka sveta ne pozvoli na USA da se nastanqt i tam i Vsevishniqt da ulesni reshavaneto na konflikta

Според мен малцина от участниците в подобни военни конфликти се интересуват от Всевишния...
цитирай
17. jelezov - В много коментари посочвам че за ...
10.09.2013 10:27
В много коментари посочвам че за хора, които желаят да разберат ставащото в Сирия ще е полезно да прочетат скоро излязлата под печат на български език книга на Джон Пъркинс ИЗПОВЕДТТА НА ЕДИН ИКОНОМИЧЕСКИ КИЛЪР. За тези които ползват руски език е по изгодно да я прочетат в ИНТЕРНЕТ. Файлът е: Джон Перкинс. ИЗПОВЕДЬ ЭКОНОМИЧЕСКОГО УБИЙЦы. Дж. Пъркинс е бил ИК и правдиво разказва за събития аналогични на ставощото в Сирия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19154981
Постинги: 3686
Коментари: 45084
Гласове: 148910
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031