Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2013 13:20 - За партизаните, за политиците и фанатиците...
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 7958 Коментари: 27 Гласове:
32


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                  @      @      @

Като видя политик и фанатик -
често получавам... тик...

Марин Тачков
8 септември 2013 г.


  image Калина Андролова, политически анализатор в предаването "Деконструкция" на БНР, публицист, бивш главен редактор на L"Europeo   Автор: Калина Андролова 07.09.2013 |  Видяна 1700 пъти Фанатизмът ще ги погуби отново!        

Днес протестът е разделен на две: на поддръжниците на „автентичното” дясно, тоест награвитиращите около ДСБ, които се гнусят от „герберските орди”, по техните собствени думи; и на гласоподавателите на ГЕРБ, които практически единствени вдясно могат да претендират основателно за властта.

Враговете на ГЕРБ твърдят, че тази партия е изкуствена формация за консумация на властта. Нима някой изкуствено може да събере толкова голям електорат?!

Нищо изкуствено няма в ГЕРБ, това е партия, която зае опразненото електорално пространство от онези вдясно, които преди това убиха „демократичната идея”, превръщайки я в дребнотемна интрига, подмяна, нискокачествено общество и народ с рязко и несправедливо разслоение.

Да си го кажем направо, гласоподавателите на ГЕРБ, това са десни гласоподаватели, но омерзени от десницата.

За всеки политически изследовател е изумително това, че иначе самонадеяниятРеформаторски блок, всъщност се идентифицира единствено чрез отхвърлянето на ГЕРБ, непрекъснато се съизмерва с ГЕРБ, изобщо цялата му заявка за властта преминава през оценките за ГЕРБ. Реформаторите говорят за ГЕРБ, още преди да говорят за себе си, което е показателно за степента на опразнената им същност.

Когато обаче нямаш политически идеи, някак естествено прибягваш до инструментариума на плюенето, присъдите, лепенето на етикети, изобщо всичко, което се побира в понятието озлобена безпомощност. Хора, които нямат елементарна емпатия и търпимост към „другите”, не могат да бъдат демократи, нито пък притежават така необходимата на страната ни в момента „способност за управление на кризи”.

България вече преживя комунизма, едно общество на затвореното фанатично мислене, където носителите на доктрината посочваха хора, извън доктрината и те биваха унищожавани. Абсурдно изглежда, но българската десница не е отворила ума си за различни и неудобни идеи, тя е изпълнена с архаичен гняв, с омраза, с гнусни похвати за дискредитация, с нестихващо отлюспване на всеки, който не е от матрицата. Унизително е да наблюдаваш тясното схлупено мислене на тези хора, които обитават своята секта, изповядват самообожественост и кълнат да измре всичко, което е извън затвора на техния ум.

Това определено е патология, дълбока четвъртвековна характеропатия на българската десница.

Точно заради комуникационния си проблем т.нар. „автентична” десница към този момент е напълно изпразнена от способности за държавничество. Тя няма политически и експертни обеми на хоризонта, тя се занимава само с това кого да мрази и да отмахва от себе си. Десницата ни е самовлюбена и егоцентрична, смята че е носител на абсолютната истина.

Само че изобщо не е важно колко знаеш. А как събираш и осъвременяваш знанията си. Важно е мисленето ти да е богато на варианти, важно е каква е твоята способност да променяш моделите си на мислене, съобразно движението на времето. Иначе си пън, който е обременен от лесни исторически аналогии, иначе си политически еснаф, изтъкан от клишета и предубеждения, иначе си, както казва американският политически психолог Филип Тетлок, от онези „мислители”, които знаят само едно голямо нещо и агресивно прехвърлят всички обяснителни способности на това голямо нещо върху всевъзможни нови области.

Това се оказва пагубно, тъй като светът е ужасно бързоразвиващ се. И силно критично свързан. Затова да си успешен държавник, освен всичко друго, означава още и да можеш да приемаш присъствието дори на исторически вредните фигури. Трябва задължително да си в контакт с целия свят, който те заобикаля, а не да се криеш в собствената си секта.

Политическото алиби, цялата мотивация на т.нар. „автентична” десница, нейният език, стил на общуване, критерии за оценка на действителността, отношение към партньорите и електората, всичко това, поставено под единствения аргумент – страх от комунизма - е невероятно остаряло, то е някакъв втрещяващ анахронизъм. Синдромът на бавното мислене у българската десница отдавна заплашва нейното съществуване и свежда електоралния й резултат до нужда от реанимация.

Апропо, десницата вече имаше своя исторически шанс, но арогантно прецака надеждите на милиони българи.

- Днес безумно смешната сбирщина от отломки, със заглавие Реформаторски блок, протестира срещу служителите на ДС, когато обаче имаше пълната власт в държавата и можеше да приеме закон за лустрацията – не го прие.

- Когато тази псевдодесница трябваше да създаде широка средна класа, която да бъде именно нейния електорат – тя предпоче да опоска държавата така, че да създаде една нискограмотна олигархия, без чувство за родственост.

- Когато трябваше да отвори досиетата – не ги отвори, за да може преходът да бъде рекетьорски и контролиран.

- Когато трябваше да изхвърли от редиците си ренегатите, не го направи.

- Когато трябваше да се договори за власт и пари с новите социалисти, бивши комунисти – е, договори се.

Сега какво точно иска тази „автентична десница” от същия този народ, който гласува за нея в посткомунистическите години и й даде право да управлява държавата?!

Ето точно затова и голяма част от десния електорат припозна отначало НДСВ, а после и ГЕРБ за дясноцентристки партии.

Днес претоплената супа „Реформаторски блок” ни се представя за нещо различно от онова, което надроби по време на прехода. Дори протестът на десницата продължава да е такъв, щото все едно е развлечение. Типичният камуфлаж, селцата на Григорий Потьомкин, макети от приповдигнат изкуствен ентусиазъм.

Истинският гняв, историческият натиск за дълбока промяна на обществото, острата тревожност на големи маси от хора, които искат да променят системата няма нищо общо никъде по света с бутафориите на родния протест, някой да си свали сутиена, друг да си свали гащите и по гол задник да седне на тоалетната чиния, и т.н.

Всичко това е напълно в компетенциите на Реформаторския блок, разбира се, но то не е натиск за реформа на обществените правила и статуквото, които, да уточним, са такива с четвъртвековното съучастничество именно на тази сега „толкова непримирима” десница.
avtorski.pogled.info/article/48351/Fanatizmat-shte-gi-pogubi-otnovo

ПП:
Публикацията “Няма причина в България заплатите да са толкова ниски” – разговор с генералния директор на МВФ Кристин Лагард" е от май 2012 г. и е от сайта "Бъзикилийкс" /автор - Чергар/...
neverojatno.wordpress.com/2012/05/01/500/





Гласувай:
35


Вълнообразно


1. stela50 - Фанатизмът е заболяване на всички политици,
08.09.2013 14:09
независимо как се определят - леви, десни, център...
Интересно ми беше да прочета статията, но може би
очаквах малко повече, всъщност различна посока
на размислите и журналистическото изследване...
С някои от изводите не съм съгласна - това, разбира се,
е само мое лично мнение...
Но с това съм абсолютно съгласна :
... Като видя политик и фанатик -
често получавам... тик...
Поздрави !
цитирай
2. troia - Ха ха ха,
08.09.2013 14:53
разсмя ме с този тик. И аз съм така, даже ми се изправя и косата. Между другото политическият анализ, който е направила годпожата е много интересен. Хареса ми.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Поздравления за значимата в настоящия момент статия, Поете!
08.09.2013 16:01
Поетът обаче може в едно стихотворение да загатне за повече неща и да изрази отношението си към тях, отколкото има във една статия. Давам за пример "Почакайте, хора!". А когато статията е въздигната от подходящ към нея и темата стих - възприемането става още по-пълно.
Имам критика към тези, които така са програмирали блога Ти, че възпрепятстват бързото влизане в него. Дано да не ходят повече по нервите на тези, които Те четат, защото те стават все повече.
цитирай
4. batogo - !!!:)))
08.09.2013 16:09
Фанатичното заклеймяване на фанатизма си е чист фанатизъм. А интервюто с генералния директор на МВФ Кристин Легард, независимо от кога е, е добре да се прочете много внимателно!
цитирай
5. mt46 - Не смятам, че антифанатизмът е фанатизъм...
08.09.2013 18:41
batogo написа:
Фанатичното заклеймяване на фанатизма си е чист фанатизъм. А интервюто с генералния директор на МВФ Кристин Легард, независимо от кога е, е добре да се прочете много внимателно!

По твоята логика заклеймяването на комунизма си е чист комунизъм /тоталитаризъм, догматизъм/... :)))
Да, публикацията /на Чергар от "Бъзикилийкс"/ казва доста истини, но пак ще повторя, че това не е интервю с ген. дирек. на МВФ... :)
цитирай
6. freeoldmen - За тик не знам,
08.09.2013 18:45
но като чуя политик, веднага в съзнанието ми изплува "ритник- помпа".
Тези, които гледат заедно с подрастващите си синове американски кеч, ще ме разберат...
http://images6.fanpop.com/image/photos/33100000/The-Many-Loves-Of-A-J-Lee-AJ-and-Daniel-Bryan-aj-lee-33167389-1284-722.jpg
Р.Р. mt46, досещам се, че си имаш свои причини да ти е модериран блога, но защо поне в постовете извън поезията не махнеш тази противна модерация?
цитирай
7. mt46 - Благодаря, Коста!...
08.09.2013 18:45
planinitenabulgaria написа:
Поетът обаче може в едно стихотворение да загатне за повече неща и да изрази отношението си към тях, отколкото има във една статия. Давам за пример "Почакайте, хора!". А когато статията е въздигната от подходящ към нея и темата стих - възприемането става още по-пълно.
Имам критика към тези, които така са програмирали блога Ти, че възпрепятстват бързото влизане в него. Дано да не ходят повече по нервите на тези, които Те четат, защото те стават все повече.

Да, нужно е търпение, за да се коментира тук...
цитирай
8. mt46 - Да, статията е интересна...
08.09.2013 18:49
troia написа:
разсмя ме с този тик. И аз съм така, даже ми се изправя и косата. Между другото политическият анализ, който е направила годпожата е много интересен. Хареса ми.

И казва истини, за които мнозина си затварят очите...
цитирай
9. aip55 - Политическата ни класа е,
08.09.2013 19:02
вмирисана мърша, от която и лисиците от западните политеци се отвращават. Те са хора кариеристи е нисък морал и обществена култура и отговорност. Напъно съм съгласен с номер 1. Актуален пост! Браво
цитирай
10. valeska - Сега в България има само една дива ...
08.09.2013 19:17
Сега в България има само една дива надпревара кой да бъде на гребена на вълната… Дали все още някой вярва в лицемерните приказки за морал и почтеност в политиката.
цитирай
11. mt46 - http://www.lentata.com/page_5495.html
08.09.2013 20:37
valeska написа:
Сега в България има само една дива надпревара кой да бъде на гребена на вълната… Дали все още някой вярва в лицемерните приказки за морал и почтеност в политиката.

"...Впрочем и политиката – и тя не е това, което беше.
Едно време имаше политици, някои от които умееха да говорят така, щото да ги слушаш няколко часа, да си убеден, че казват страшно умни и важни неща за България, но да не можеш да разбереш нито една дума от речите им.
А сега, освен че отново не можеш да разбереш една дума от речите на новите политици, усещаш, че самите нови политици не могат да разберат не само собствените си речи, но и трудно познават часовника, бъркат посоките ляво и дясно и не са особено добре с таблицата за умножение..." /В. Мицов/
цитирай
12. mt46 - Така е...
08.09.2013 20:42
aip55 написа:
вмирисана мърша, от която и лисиците от западните политеци се отвращават. Те са хора кариеристи е нисък морал и обществена култура и отговорност. Напъно съм съгласен с номер 1. Актуален пост! Браво

Обикновено във властта се набутват кариеристи, шуробаджанаци, хамелеони...
цитирай
13. mt46 - Благодаря ти за мнението!...
08.09.2013 20:47
stela50 написа:
независимо как се определят - леви, десни, център...
Интересно ми беше да прочета статията, но може би
очаквах малко повече, всъщност различна посока
на размислите и журналистическото изследване...
С някои от изводите не съм съгласна - това, разбира се,
е само мое лично мнение...
Но с това съм абсолютно съгласна :
... Като видя политик и фанатик -
често получавам... тик...
Поздрави !

цитирай
14. mt46 - Да, заслужават ритник...
08.09.2013 20:58
freeoldmen написа:
но като чуя политик, веднага в съзнанието ми изплува "ритник- помпа".
Тези, които гледат заедно с подрастващите си синове американски кеч, ще ме разберат...
http://images6.fanpop.com/image/photos/33100000/The-Many-Loves-Of-A-J-Lee-AJ-and-Daniel-Bryan-aj-lee-33167389-1284-722.jpg
Р.Р. mt46, досещам се, че си имаш свои причини да ти е модериран блога, но защо поне в постовете извън поезията не махнеш тази противна модерация?

ПП: Модерацията е за удобство. Виждам горе вляво, че имам коментари и за кой постинг се отнасят /понякога имам коментари за 2-3 постинга назад/... Почти не отхвърлям коментари /дори критични/, освен ако не обиждат друг блогър /което е нарушение на правилата на сайта/...
цитирай
15. anin - Оф,
08.09.2013 22:36
Се се надяваме да се появят нови хора политици с чисти души и сърца, но...за сега слаба реколтата...
цитирай
16. mt46 - Няма да е скоро...
08.09.2013 23:22
anin написа:
Се се надяваме да се появят нови хора политици с чисти души и сърца, но...за сега слаба реколтата...

Първо трябва доста от сегашните политици и мафиоти да влязат в затвора... :)
цитирай
17. mt46 - http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2286792
08.09.2013 23:50
Ето и нещо позитивно, за което у нас не говорят /леви, десни, протестиращи/:
"Да се въведе единна минимална заплата в Европейския съюз, за да се елиминират изкривяванията в конкурентоспособността между отделните страни членки. Това предложи френският премиер Жан-Марк Еро, предаде АФП.

Това не е първата подобна идея. Още през 2008 г. Европарламентът предложи като мярка за борба с бедността в страните от ЕС минималната заплата да стане 60% от средната за съответната държава.

В момента между най-ниските възнаграждения в ЕС има огромни разлики. В България минималната заплата е 158,5 евро, а в Люксембург - е 1874 евро."
цитирай
18. alexs - В днешно време комунизма в България ...
09.09.2013 08:43
В днешно време комунизма в България бе заменен с мутроолигархията ! Всички парламентарни партии са представители на мутроолигархията уж са опозиция, но са едни и същи ...истинските противници на мутроолигахията не ги допускат до медиите нито до парламента!
цитирай
19. tikoev - А от бивши политици и TIKoev полу...
09.09.2013 09:14
А от бивши политици и TIKoev получаваш ли тикове?! :))) Здравей, Марине! :)
цитирай
20. vencivaleri1951 - vv1951 Въпросът е, че
09.09.2013 10:49
ако свободната ниша беше в ляво , то Борисов /разбирай ГЕРБ/ щеше да е там. Впрочем той дойде и с много леви послания на власт. /Възмездие, за облажилите се от властта, достигане заплатите до средноевропейските в края на мандата. Кълнеше се в любов към руснаците. АЕЦ "Белене" беше най значимият европейски проект.../ Сам признаваше, че се е учил от Живков и прочее. Не е лошо това, че се е учил от Живков, лошото е, че е бил слаб ученик.
То и в ляво същата работа. На върха са хора които нямат нищо общо с левичарите
цитирай
21. mt46 - Така е...
09.09.2013 13:46
vencivaleri1951 написа:
ако свободната ниша беше в ляво , то Борисов /разбирай ГЕРБ/ щеше да е там. Впрочем той дойде и с много леви послания на власт. /Възмездие, за облажилите се от властта, достигане заплатите до средноевропейските в края на мандата. Кълнеше се в любов към руснаците. АЕЦ "Белене" беше най значимият европейски проект.../ Сам признаваше, че се е учил от Живков и прочее. Не е лошо това, че се е учил от Живков, лошото е, че е бил слаб ученик.
То и в ляво същата работа. На върха са хора които нямат нищо общо с левичарите

Боко е популист и грандоман, а доста гербери са роднини на бивши комунисти...
цитирай
22. lion1234 - Много добро попадение!
09.09.2013 13:50
Въпросната авторка отскоро е в полезрението ми: имах удоволствието да прочета две нейни статии в Е-вестник, както и две статии тук, при теб. И трябва да призная, че ме впечатли като един блестящ политически анализатор. Представеният от теб материал е ярка илюстрация на аналитичните й способности: рядко ще се натъкнеш на такъв изключително точен психологически портрет на т.нар. ,,автентична'' десница! Сериозните експерти по, нека да я нарека, политическата психопатология се броят на пръсти - д-р Михайлов, Явор Дачков, Петър Волгин...
Поздравления за интересната статия!
цитирай
23. mt46 - Здравей!... :)
09.09.2013 13:58
tikoev написа:
А от бивши политици и TIKoev получаваш ли тикове?! :))) Здравей, Марине! :)

цитирай
24. mt46 - Да, така е...
09.09.2013 14:01
alexs написа:
В днешно време комунизма в България бе заменен с мутроолигархията ! Всички парламентарни партии са представители на мутроолигархията уж са опозиция, но са едни и същи ...истинските противници на мутроолигахията не ги допускат до медиите нито до парламента!

цитирай
25. mt46 - Да, много добра журналистка...
09.09.2013 18:12
lion1234 написа:
Въпросната авторка отскоро е в полезрението ми: имах удоволствието да прочета две нейни статии в Е-вестник, както и две статии тук, при теб. И трябва да призная, че ме впечатли като един блестящ политически анализатор. Представеният от теб материал е ярка илюстрация на аналитичните й способности: рядко ще се натъкнеш на такъв изключително точен психологически портрет на т.нар. ,,автентична'' десница! Сериозните експерти по, нека да я нарека, политическата психопатология се броят на пръсти - д-р Михайлов, Явор Дачков, Петър Волгин...
Поздравления за интересната статия!

"Десницата" е фалшива, защото е сбирщина от партии без ясни идеи, без програма за изход от катастрофата, без предлагане алтернатива на статуквото...
Благодаря за коментара!...
цитирай
26. metlichina - да...
09.09.2013 22:19
а може би, най-вече се нуждаем от истинска, чиста радикална левица...
близка до интересите на народа... много хубава статия..
цитирай
27. mt46 - Да...
09.09.2013 22:38
metlichina написа:
а може би, най-вече се нуждаем от истинска, чиста радикална левица...
близка до интересите на народа... много хубава статия..

Но олигарсите не биха дали пари за създаването и функционирането на такава партия...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19168415
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148932
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031