Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2015 21:29 - Атавизъм
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3767 Коментари: 6 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Социална антропология Димитри Иванов
image
 
Романът "Машината на времето" на Х. Дж. Уелс е пътуване във времето. След осем хиляди години под земята живеят страшни човекоподобни - морлоци. Над земята, като в райска градина, живеят нежни, хрисими хора. Морлоците ги развъждат за храна. Хрисимите се хранят с плодове, месото им е крехко като агнешко, мозъците им промити като на нашите сегашни интернетни бройлери. Но в един от хрисимите се пробужда атавистичният инстинкт на free range chicken. Той съобразява, че ако свие пръстите си, ще може да удря морлоците с юмрук. Останалите хрисими са като нашите щастливи кокошки, овце и други домашни животни. Джек Лондон, Х. Дж. Уелс и Робърт Ардри (Ardrey) подсказали сюжети на Артър Кларк, Станли Кубрик и рой други фантасти.

Най-интелигентните животни не са вегетарианци. И Господ Бог не е вегетарианец. Димът от жертвоприношението на Авел се възнесъл към небето. А на Каин, който бил земеделец и жертвопринесъл каквото имал, димът не се въздигнал към небето. Каин се ядосал и убил брат си Авел.

Хищниците са по-интелигентни от тревопасните, те мислят как да издебнат плячката; да пасеш трева е по-лесно. Но най-интелигентни са всеядните: плъх, свиня, човек.

Най-непригоден да оцелее бил човекът. Той нямал нито ноктите и зъбите на саблезъбия тигър, нито гъстата козина на пещерната мечка, способна месеци да не яде, хибернирайки в бърлогата си. Ала човекът грабнал камък, за да убие, после копие, за да убие от разкрач разстояние, после лък и стрели, за да убива от сто крачки по-силни от него животни, че да се нахрани и облече с кожите им. Първите оръдия на труда били оръжията. Първата човешка проява била убийството и то е в човешката природа.

Ала за лов първобитният човек трябвало да се организира в човешка глутница, както правят вълците. Човекът станал социално животно. Измислил правосъдието: Ти си най-силният в нашата глутница, за теб най-хубавата мръвка. Но ако разбиеш черепа на друг от нашето племе и му награбиш самката, ние заедно сме по-силни от теб и ще те убием. Така възникнал законът. Човекът измислил политическия морал. Ако съседното племе има по-богато ловно поле от нашето, законно е да им го отнемем, понеже ние имаме копия, дори лъкове и стрели, а те имат само камъни и криваци. После заговорил повикът на кръвта, което е противоестествено; при животните го няма. Владетелите направили властта наследствена, че потомците им да управляват, понеже са тяхна кръв. Така било при фараоните, при Филип и Александър Македонски. Сега доколкото са останали владетели, те царуват, но не управляват. Северна Корея и САЩ са атавистични изключения. Има и други - циганска кръв или царска Kingsblood royal като на Симеон.

Трудът създал човека? Или мързелът създал човека? Момченцето, обслужващо първата парна машина, го домързяло да натиска ту всмукателния, ту изпускателния клапан на парния цилиндър; привързало ги с колана си за маховика, машината заработила по-добре, то хукнало да играе с другите деца. Накарай мързеливия на работа, да те научи на акъл. Учи мама, за да не работиш. САЩ, тяхната мама, накараха света да работи за тях чрез механизма на дефицита.

Джек Лондон разказал такива работи в разказа "Силата на силните", Х. Дж. Уелс в романа "Машината на времето", социалният антрополог Р. Ардри в African Genesis: A Personal Investigation into the Anamal Origins and Nature of Man. Многотомник е, няма да го прочетете. Нито именуващите се "социални антрополози" и "политолози". Но тримата - Лондон, Уелс, Ардри - споделят прозрение и знание, единственото нещо, което, като го дадеш на другите, пак остава твое.

Прометей дал на хората огъня. Олимпийският гръмовержец Зевс го наказал; приковал го гол о една скала на Кавказ, където е толкова студено, че Путин там направи зимната олимпиада. Зевс бил прав; знанието е опасно нещо. Хората направили от огъня оръжие, което нарекли гръцки огън. Създателите на атомната бомба имали угризения, знаейки животинските нагони на хората. "Анчар, как грозны часовой / Стоит - один во всей вселенной / А князь тем ядом напитал / Свои послушвые стрелы / И с ними гибель разослал / К соседям чуждые пределы."

Това е Пушкин. По-достъпни са ми харвардските политолози; те си служат с думи от животинския свят: The Alpha dog. The pecking order: в курника кокошката кълве младичката ярка, ярката пилето, пилето по-малкото пиле. Кремлинолозите подреждаха съветските ръководители в pecking order. Сега в България Бойко Борисов е the Alpha dog. Песът водач на помиярската глутница.

В авангарда на оръжията за дистанционно поразяване били копията, после стрелите, после ракетите, сега безпилотните дронове. Все оръжия. Но и пропагандата е древно оръжие. За да сплашат противника, диваците намазвали лицата си с бяла или червена кал, че да са страшни, ръмжели, зъбели и се плезели на противника. Май Путин се изплези на САЩ. Диваците имали пиърсинги на носа и ушите, татуировки за племенна принадлежност - предтеча на националните флагове и гербове. Никой не ще тревопасно на герба си. Бенджамин Франклин, когото виждаме на банкнотата от $100, бил умен мъж. Предложил на US герба да има пуйка; пилигримите не умрели от глад благодарение на дивите пуйки. Момент да си долея Wild Turkey 101, гъл-гъл-гъл. Не го послушали, предпочели хищния screaming eagle със стрели светкавици в ноктите. Българският герб е с изправени хералдични лъвове с корони. Като кутията с цигари "Ротманс" пред мен. Казвал съм, че Чапкънов-Чапа можеше не с корони, а с каскети да ги направи. Всъщност Чапа това сам си го каза, не трябва да му крада лафовете, както писателят Георги Данаилов ми открадна лафа, че Бог не е вегетарианец. Ce ne sont pas des manieres. Талибаните не признават маниери; разрушават културните паметници на човечеството. Ирина Бокова и демократичните жени в ЮНЕСКО ги порицаха. Но не порицаха US солджърите, които оплячкосаха артефакти от Вавилон и ги продадоха в Ню Йорк. Иначе не съм против демократичните жени. А вие?

Модата на татуировки и пиърсинги е връщане към дивачеството, събуждане на атавизма, който дреме в нашите души. Той обяснява защо "демократите", бунтуващи се против грабителите, станаха грабители, щом ги издигнахме на власт. Атавистичен инстинкт. Турция прави най-голямата джамия на Балканите, прави подстъп към мюсюлманизиране на Европа. САЩ направиха най-голямата военна база на Балканите, пролазиха до българското Черноморие.

Да завладяваш подстъпи към чужди ловни полета е атавистичен инстинкт. Религиите са войнствен предтеча на идеологиите. "Ислямска държава" казва: Ислямът е религия на борбата, колим ги като ярета в Леванта, взривяваме западняците от Афганистан до Ню Йорк. Франк Фразета от Ню Йорк беше най-добрият илюстратор на фентъзи.

Приемай клеветите равнодушно "И не оспоривай глупца."
Но аз не съм великият поет, споря с бройлерите. Натрих им носовете с факсимиле за гърмящите играчки над София, сега ще им ги натрия за Монте Касино. На 18 май 1944 г. съюзниците US, британци, алжирци и мароканци под командването на френския генерал Alphonce Juin превзеха твърдината Монте Касино, която войниците на Вермахта бранеха четири месеца под денонощен артилерийски обстрел и въздушни бомбардировки. Френският генерал казал на неговите африкански войници: "За 50 часа вие сте абсолютни господари, правете каквото искате, няма да бъдете наказвани, никой няма да ви пита какво сте правили." Те грабили, убивали, изнасилили над шейсет хиляди италианки на възраст от 11 до 86 години. В Castro dei Vosci е паметникът Mamma Ciociara, "Чочарка" в едноименния филм със София Лорен по ромaна на Алберто Моравия.

www.segabg.com/article.php



             *     *     *
Модерни роби сме. Не знаем

кои са господарите ни
и господарите на господарите ни...

             *     *     *
Дали очаквате от Господ дар -
човечен, свестен господар?...


Марин Тачков
май 2015 г.
 






Гласувай:
20


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Чудесен завършек за робите, Мар...
20.05.2015 22:10
Чудесен завършек за робите, Марине!
Напомняне на някой" борци" срещу робството като понятие! Робство, като си затвориш очите може да няма, но де факто си роб!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Интересни сведения!
20.05.2015 22:22
Досега мислех, че специалисти изнасилвачи са само загорелите руски войници. И отчасти немските Някъде на 12 години гледах един руски филм за войната, забравил съм заглавието Родителите ми се караха ,че не бил за мен Но намерих начин да го гледам Интересуваше ме войната, не нещо друго
Всъщност, ако се изключи войната единственото смущавощо в него беше поканата на една руска девойка към един руски офицер да остане да пренощува с нея Те се готвеха да отстъпват - руснаците
И обясни защо Идват германците, сигурно ще я изнасилят, поне първият с когото го направи , да е руснак!
Та сега разбрах ,че в Монте Кассино е имало голям разгул
В сравнение с Мехмед завоевателят са съкратили времето - не 72 часа , а само 50 Това е заради напредването на технолотиите!
Лека нощ!
цитирай
3. mt46 - Благодаря, Лео!...
20.05.2015 23:05
leonleonovpom2 написа:
Чудесен завършек за робите, Марине!
Напомняне на някой" борци" срещу робството като понятие! Робство, като си затвориш очите може да няма, но де факто си роб!

Така е... Има формална свобода - да избираме господарите си. Но те не служат на нас, а на себе си и на други господари...
цитирай
4. monaliza121 - Let the sunshine
21.05.2015 19:34
Прочетох тескта преди това.
"Доброволните роби създават повече тирани, отколкото тираните - роби".
Мирабо
цитирай
5. mt46 - Благодаря!...
21.05.2015 22:19
monaliza121 написа:
Прочетох тескта преди това.
"Доброволните роби създават повече тирани, отколкото тираните - роби".
Мирабо

И все пак активната, движещата сила са тираните, господарите...
цитирай
6. mt46 - Благодаря!...
21.05.2015 22:26
leonleonovpom2 написа:
Досега мислех, че специалисти изнасилвачи са само загорелите руски войници. И отчасти немските Някъде на 12 години гледах един руски филм за войната, забравил съм заглавието Родителите ми се караха ,че не бил за мен Но намерих начин да го гледам Интересуваше ме войната, не нещо друго
Всъщност, ако се изключи войната единственото смущавощо в него беше поканата на една руска девойка към един руски офицер да остане да пренощува с нея Те се готвеха да отстъпват - руснаците
И обясни защо Идват германците, сигурно ще я изнасилят, поне първият с когото го направи , да е руснак!
Та сега разбрах ,че в Монте Кассино е имало голям разгул
В сравнение с Мехмед завоевателят са съкратили времето - не 72 часа , а само 50 Това е заради напредването на технолотиите!
Лека нощ!

През ВСВ е имало и доста американски изнасилвачи в Германия...
http://hashtag-bg.com/articles/20146/%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%88%D0%B2%D0%B0%D1%82-190-000-%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F
Безчет цивилни германци станаха жертви на отмъщението на Червената армия в края на Втората световна война. Престъпленията на американските войски обаче дълго време не бяха обект на публично внимание. На 5 май германската обществена телевизия ZDF излъчи документалния филм "Престъпленията на освободителите - мрачните тайни на Америка през Втората световна война". В него се разказва подробно за изнасилванията, избиването на военнопленници и гаврата с трупове, извършени от американските войски.

Резултатите са ужасяващи, пише електронното издание на германския вестник "Junge Freiheit" в анонс за филма. "Имало е насилствени ексцесии и случаи на опиянение от убийствата", казва отговорната редакторка на филма от ZDF Aнет Харлфингер. Най-вече при десанта в Нормандия през лятото на 1944 г. се стига до многобройни военни престъпления срещу войници от Вермахта. "Всеки втори немски военнопленник не преживява т. нар. D-Day в участъка на десанта на Омаха бийч", подчертава съавторът Михаел Ренц. Само една малка част от злодеянията достигат до американските военни съдилища. Проучвания на Пентагона, които разкриват големия брой престъпления, бързо-бързо са засекретени.

Ренц и Харлфингер подчертават, че не става въпрос да се реабилитират зверствата на нацистка Германия. "Изнасилванията и убийството на военнопленници в Третия райх са били част от системата. Извършването на такива престъпления е било легитимирано". Освен това Ренц оправдава унищожаването на дузина германски градове от въздушните армади на съюзниците. „Разбира се, това е било ужасяващо за цивилното население, но така са били спасени много други животи".

Едва неотдавна историчката Мириам Гебхарт в книгата си "Когато дойдоха войниците" тематизира сексуалните престъпления, извършени от американските войници. Според нейните преценки тяхно дело са около 190 000 изнасилвания, пише електронното издание на „Junge Freiheit”.



Автор: Хаштаг-BG
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19170512
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148935
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031