Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2016 23:43 - Добре е, че си падате...
Автор: mt46 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 3109 Коментари: 6 Гласове:
20

Последна промяна: 13.06.2016 23:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Добре е, че си падате...

Добре е, че си падате

по шоколадите,
по гей парадите,
по хищните, богатите
в побъркания свят...

Разбирам - честно славите
рогатите
и мазните,
гигантските измамници.
И всеки бесен гад...

Човечно е, че мразите
нещастните,
премазаните,
бедните, по-слабите.
И който не е пръв...

Добре ще се загладите -
с разврата и с насладите...
Не страдайте!
И яжте шоколадите
от детска робска кръв...

Марин Тачков
13 юни 2016 г.

Шоколадът, който ядете, се прави от деца роби

Общество 1 Ноември 2015 12:56 Източник: The Daily Beast Заведоха колективен иск срещу някои от най-големите производители на шоколадови изделия image image image снимки / bbc.com; thedailybeast.com

Съдебно дело, заведено в понеделник, твърди, че някои от най-големите производители на шоколад в света съзнателно използват детски труд в Африка.

Училище „Милтън Хърши“ в американския щат Пенсилвания е един от най-богатите образователни центрове в света. Основано през 1909 г. като сиропиталище за „бели“ момчета, то получава 30 на сто от бъдещите печалби на компанията на Милтън С. Хърши (основателят на най-голямата фирма за шоколадови изделия в САЩ „Хърши“) след неговата смърт. Благодарение на успеха на Кит-Кат, Рийз и Уопърс, днес училището притежава активи на стойност невероятните 7,8 милиарда долара.

Сега това е дом на над две хиляди ученици, а освен това и притежава контролния пакет в „Хърши“, чиято обща стойност се изчислява на 22,3 милиарда долара. Корените на компанията за шоколад са закрила на децата и образованието, но по някаква ужасна ирония фирмата, според твърдения, разчита на какао, събирано от работници-деца в Западна Африка.

Иронично или не, именно с това е мотивиран съдебният иск, подаден в понеделник срещу „Хърши“ и двама от конкурентите ѝ, „Марс“ и „Нестле“. В жалбата, подадена от трима жители на Калифорния, фирмите са обвинени в лъжлива реклама за това, че не обявяват на опаковките си използването на детски робски труд. Без тази подробност, смятат ищците, компаниите заблуждават потребителите, които „неволно“ подкрепят детския робски труд.

„Най-големите и най-печеливши конгломерати за хранителни продукти в Америка не трябва да толерират детския труд, още по-малко детския робски труд, където и да е по веригата на производство и търговия“, гласи жалбата. „Тези фирми не трябва да си затварят очите за добре известни нарушения на човешките права, особено когато последователно и положително представят образ, в който постъпват по социално и морално отговорен начин“.

Колективният иск цели както парично обезщетение за жителите на Калифорния, които са закупили шоколад, така и обновяване на опаковките, с което да се обозначава, че са били използвани деца роби. Това е нов подход към един много стар проблем: дълбокият, тъмен и не толкова таен позор на шоколадовата индустрия. Минаха 15 години, откакто първите обвинения в детско робство при производството на шоколадови изделия предизвикаха широко недоволство в САЩ. Това ли ще е последната капка, която ще прелее чашата?

Западна Африка е източник на две трети от какаовите зърна в света, основната съставка в шоколада - продукт, който задвижва индустрия за 90 милиарда долара. Първите, които оспориха финансовите стратегии на тази индустрия, бяха от британска организация, наречена True Vision Entertainment. В шокиращ документален филм от 2000 г. със заглавие „Робството: Глобално разследване“ организацията съобщи за връзката на шоколадовата индустрия с какао, събирано от деца роби. Награденият с множество призове филм показва слабички момчета в тийнейджърска възраст, които носят стокилограмови торби с какаови шушулки на гърбовете си в Кот д"Ивоар. Следва интервю, в което момчетата изразяват недоумението си от факта, че не им се плаща.

След това създателите на филма се срещат с 19 деца, които току-що са били освободени от робство от властите на Кот д"Ивоар. Техният настойник описва как работели от сутрин до здрач всеки ден, а през нощта били заключвани в една барака и им давали по една тенекиена купичка, в която да уринират. През първите шест месеца („периодът на пречупване“) редовно ги биели. „Боят бе част от живота ми“, споделя Али Диабата, едно от бившите деца работници. „Виждал съм други, които се опитаха да избягат. Бяха жестоко пребити“.

Историите на момчетата са противно нагледни. Преди побоите, казват момчетата, били събличани голи и връзвани. След това ги удряли с най-различни неща - с юмруци и крака, и даже и с колани и камшици. Във филма някои от момчетата се изправят и показват побоя. Други показват стотиците белези по гърбовете и телата си - някои все още кървящи. Смълчават се, когато създателите на филма питат дали са бити днес.

Запитано какво ще каже на милиардите хора по света, които ядат шоколад (повечето момчета никога не са го опитвали), едно момче отговаря: „Те изпитват удоволствие от нещо, което съм направил със страдания; работих усилено, но не спечелих нищо. Те ядат моята плът“. Към края на частта с момчетата създателите на филма се срещат с един от „господарите на роби“, който признава, че е купил младите момчета и че някои от хората му редовно ги бият. Неговата логика: плащат му ниска цена за какаото и затова трябва да добива колкото се може повече от него.

Премиерата на филма преди десетина години предизвика огромно възмущение в САЩ. А най-шокирани изглеждаха самите компании за шоколад. През юни 2001 г. старши вицепрезидентът на „Хърши“ Робърт M. Рийз каза пред репортера Боб Фернандес от в. „Филаделфия инкуайърър“, че „никой, повтарям, никой, никога не е чувал за такова нещо“. След провеждане на вътрешни разследвания няколко компании, включително „Хърши“, изразиха безпокойство от условията на труд в западна Африка. 

Новината си проправи път и до Конгреса, където конгресменът Елиът Енгел бързо изготви законодателство с молба към Федералната агенция за храните и лекарствата да се въведе етикет „без робски труд“. След като получи одобрение в Камарата на представителите, законопроектът отиде за гласуване в Сената, където имаше нужната подкрепа да бъде приет. Но точно преди гласуването шоколадовата индустрия се намеси с обещание, което все още не е спазила: че ще се саморегулира и ще премахне практиката до 2005 г.

Протоколът Енгел-Харкин (или Протоколът за какаото), както бе наречено споразумението, бе подписано през септември 2001 г.image

Осем фирми, включително „Нестле“, „Марс“ и „Хърши“, подписаха огромното споразумение, заделяйки 2 милиона долара за разследване на практиките на труд и премахването на „Най-тежките форми на детски труд“, официален термин на Международната организация на труда, до 2005 г. Когато дойде крайният срок (юли 2005 г.), а индустрията още не бе направила големи промени, се отпусна удължаване на срока до 2008 г.

Когато следващия краен срок дойде и отмина, излезе ново предложение. До 2010 г. фирмите започнаха начисто с договор, наречен Декларацията за съвместни действия за прилагането на Протокола Харкин-Енгел. С този документ компаниите обещават да ограничат най-лошите форми на детски труд с 70 на сто в какаовия сектор в Гана и Кот д"Ивоар до 2020 г.

През тези 15 години, откакто излезе документалния филм, в какаовата индустрия има повече работещи деца, отколкото когато и да е било. Компаниите не само не успяха да спрат „най-тежките форми на детски труд“; всъщност влошиха положението. Доклад от 30 юли 2015 г. на Центъра Пейсън за международно развитие на университет „Тулейн“, спонсориран от американското министерство на труда, установи скок от 51 процента в броя деца, които работят в какаовата индустрията през 2013-2014 г., в сравнение с периода 2008-2009 г. Общият брой, откриват те, днес възлиза на 1,4 млн. деца. Тези, които живеят в робски условия, са се увеличили с 10 на сто, достигайки 1,1 млн. деца. Заключението е, че „е постигнат известен напредък“, но целта за намаляване на броя на децата в индустрията „не е достигната“.

Обвиненията в лъжлива реклама срещу „Нестле“, „Хърши“ и „Марс“ е последният ход за оказване на натиск над шоколадовата индустрия да реши проблем, за който се знае повече от десет години. „Децата, които понякога нямат и 10 години, носят огромни торби, толкова големи, че могат да им причинят сериозна физическа травма“, твърди жалбата. „Голяма част от шоколада по цял свят буквално идва от мъчителния труд на деца роби“.

Искът описва в подробности живота на около 4-те хил. деца, които работят принудително, събирайки какао в Кот д"Ивоар. Много от децата са продадени в робство, някои от тях за по-малко от 30 долара. Други са отвлечени или са им казали, че това е истинска работа, се твърди още в жалбата. Децата се оказват в капан в изолирани ферми, заплашвани с физическо насилие, недохранени и задължени да работят, когато са болни.

Ищците посочват индивидуалните обещания на всяка фирма за решаване на проблема с детския труд, но ги считат за „фалшиви уверения“, които не са постигнали почти нищо. Докато фирмите  продължават да използват деца роби, казват ищците, потребителите имат право да знаят това.

Според Мики Мистрати, режисьор на документални филми, който направи филм по темата през 2014 г., „Тъмен шоколад“, делото може да помогне, но няма да бъде така очаквания отговор. „Няма съмнение, че една кампания за реалността в производството на шоколад ще навреди на шоколадовите компании“, каза Мистрати. „Модерното робство с деца е част от шоколадовата индустрия днес. Но не мисля, че това може да доведе до реална промяна“.

Мистрати, които се е консултирал с УНИЦЕФ и американското Министерството на труда за филма си, каза, че е станал свидетел на детски робски труд от първа ръка и вярва, че то може да бъде спряно бързо. „Марс“, „Хърши“ и „Нестле“ имаха възможност да спрат трафика на деца и незаконното робовладелство“, заяви той. „Виждал съм малки деца, 6-годишни, които се транспортират незаконно от Мали в Кот д"Ивоар. Бе толкова покъртително да гледаш това. Но фирмите нямат волята да сложат край всичко това. Само празни думи и скъпа реклама, вместо да използват парите, за да платят на децата в Западна Африка“.

Мистрати подчерта, че американците носят поне част от вината. „Потребителите не са достатъчно критични“, каза той. „Не питат защо шоколадовото блокче струва само 1 долар, когато какаото идва от Африка. Клиентите твърде лесно се подвеждат с хитри реклами. Но край на това. Този съдебен процес дава уникална възможност на света да види как се произвежда шоколада му и защо е толкова евтин“. image

Нестле реагира бързо и коментира обвиненията, наричайки делото „неоснователно“ и твърдейки, че са необходими „енергични и общи усилия“ за ликвидирането на детския труд - а не съдебни дела. От трите производителя на шоколадови изделия „Нестле“ изглежда е най-активен в борбата срещу детския труд. Компанията е първият голям клиент на какао, който създаде система за справяне с проблема с съвсем конкретни мерки.

Планът за действие за 100 милиона долара на фирмата включва изграждане на система за мониторинг на детски труд и помощ. Тя ще идентифицира деца в риск, ще позволява на земеделските производители да печелят от фермите си и ще подобрява живота на селскостопанските общности, занимаващи се с какао. „Детският труд няма място в нашата верига на производство“, заяви говорител на „Нестле“ за уебсайта „Дейли бийст“. „Предприемаме действия за постепенното му елиминиране чрез оценка на отделните случаи и отстраняване на основните причини“.

От Марс се съгласиха с Нестле относно детския робски труд, заявявайки, че компанията „споделя широко разпространеното мнение, че детският труд и трафика на деца са отвратителни и се коренят в сложни икономически, политически и социални въпроси“. В официално изявление за „Дейли бийст“ фирмата заяви, че е „твърдо решена да е част от разрешаването на проблема“.

В момента това решение изглежда доста неясно. Марс подчертава своята „Визия за промяна“, една инициатива от 2012 г., която има за цел да „постигне устойчиво производство на какао“ и „да се справи с производителността на фермерите и с проблемите на общностите“. Компанията споменава, че е построила 16 центъра за развитие на какаото и 52 какаови селски центъра в Кот д"Ивоар, където фермерите се учат как да управляват земята си и културите по-ефективно. Как се справя конкретно с детския труд не е ясно.

Стив Бърман, съдружник в адвокатската кантора „Хагенс Бърман“, която представлява ищците, потвърди, че Нестле изглежда има най-конкретната програма, но все още не няма резултати. „Те твърдят, че са предприели стъпки. Сътрудничат си с Асоциацията за справедливо заплатен труд в разследвания и твърдят, че са ангажирани с премахването на детския труд. Факт е, обаче, че според последни данни броят на децата в какаовата индустрия се е увеличил“, каза Бърман за „Дейли бийст“. „Дълбоко се съмняваме, че „Нестле“ приемат това на сериозно“.

„Потребителите, свързали се с нашата кантора, са възмутени от новината, че шоколадите, които така обичат, имат такава тайна, горчива цена - че детският и робският труд са част от производството на „Нестле“, „Марс“ и „Хърши“, заяви Берман. „Тези фирми не съобщават, че използват детския принудителен труд, като по този начин подмамват потребителите индиректно да подкрепят използването на такъв труд“.

Адвокатът вярва, че неуспехът на трите компании да изкоренят тази практика в търговията с какао се свежда до едно нещо: „евтина работна ръка; страшно евтина“.

След като прави интервю с „Хърши“ за документалния си филм Фернандес решава да започне книга, посветена на компанията и училището. Книгата The Chocolate Trust бе издадена през юни. В последната глава авторът коментира противоречието една компания с корени в грижата за децата да печели милиардите си на гърба на работещи деца.

Но това, което най-много смайва Фернандес, е паузата от 15 години, тъй като той добре си спомня шока от първоначалните разкрития. Фактът, че детското робство продължава да съществува и днес, изглежда почти невероятен. „Работата е там, че индустрията обеща да реши проблема през 2001 г.; след това казаха, че ще стане до 2005 г.“, каза той пред „Дейли бийст“, след което и зададе най-важният въпрос: „Какво се случи?“

А ето и официалният отговор на „Хърши“, изпратен до „Дейли бийст“:

В „Хърши“ ние сме ангажирани с етичния и отговорен произход на всички наши продукти и съставки и не толерираме незаконни практики, включително детски принудителен труд във фермите за какао. Твърденията в иска не са нови и отразяват дългосрочните предизвикателства в държавите, отглеждащи какао, за чието решаване много заинтересовани страни, включително неправителствени организации, фирми и правителството на САЩ работят усърдно заедно от години. Бедността е основен проблем в отглеждащия какао район на западна Африка и фирми от цялата производствена верига са активно ангажирани в значителни инициативи за подобряване на икономическите, социалните и трудовите условия в тези общности.

От „Хърши“ сме горди с програмите за устойчиво отглеждане и развитие на какао и за обучение на фермерите, които сме създали заедно с неправителствени организации и други партньори в Западна Африка през последните няколко години. Започнахме да виждаме резултата от тези програми. Това включва и програми в Кот д"Ивоар, които сега започват да се затвърждават след години на политически смут, който доскоро възпрепятстваше напредъка там. От работата, която индустрията е свършила през последните години, е ясно, че преодоляването на предизвикателствата изисква единен и траен фокус от всички заинтересовани страни, включително какаовата промишленост, местните власти, неправителствените организации и групите с нестопанска цел. Ето защо CocoaAction - отговорът на индустрията, воден от Световната фондация за какаото, е толкова важен. Тези съгласувани усилия са насочени към ускоряване на устойчивостта и подобряване на поминъка и социалните условия на общностите, които отглеждат какао в Гана и Кот д"Ивоар.

Какаовата индустрия, включително „Хърши“, ще инвестира повече от 400 млн. долара в Западна Африка до 2020 г., за да ускори доставката на сертифицирано какао, а и за да ограничи случаите на неуместен труд чрез инвестиции в по-добри общности. Тези усилия се стремят да намалят появата на неуместни земеделски практики, които включват използването на деца, като достигнат до десетки хиляди земеделски производители и техните семейства в отглеждащите какао райони, като образоват земеделските производители за рисковете и опасностите на детския труд, както и като обучат земеделските производители и професионалисти да управляват безопасно рискови задачи, в които са участвали деца. Комбинираните и целенасочени усилия на цялата индустрия и други заинтересовани страни е много окуражаващо и положително развитие.
www.fbr.bg/read.php




Гласувай:
20


Вълнообразно


1. indiram - Здравей, МТ46!
14.06.2016 00:11
:-))) мислех, че моят глас ще бъзе 2-рия, ... някой ме изпреварил, и де факто, съм 3-тия... което, от друга гледна позиция, може да е по-добре...
Поздравления!

Поздрави!
цитирай
2. ard - Здравей mt46
14.06.2016 18:38
Не знаех за това и благодаря за постинга.
Надявам се съдебното дело да има успех, също така ако периодично се напомня на широката публика за проблема с добива на какао това също може да доведе до резултати.
цитирай
3. mt46 - Благодаря! Поздрави!...
14.06.2016 20:59
indiram написа:
:-))) мислех, че моят глас ще бъзе 2-рия, ... някой ме изпреварил, и де факто, съм 3-тия... което, от друга гледна позиция, може да е по-добре...
Поздравления!

Поздрави!

цитирай
4. mt46 - Здравей!...
14.06.2016 21:02
ard написа:
Не знаех за това и благодаря за постинга.
Надявам се съдебното дело да има успех, също така ако периодично се напомня на широката публика за проблема с добива на какао това също може да доведе до резултати.

И аз не знаех. Навярно мнозина не знаят... Не виждам как съдебното дело би разрешило проблема...
цитирай
5. faktifakti - и швейцарския ли, поете
14.06.2016 21:13
поздрави
цитирай
6. mt46 - Благодаря!...
14.06.2016 23:27
faktifakti написа:
поздрави

Да, и Швейцария... Мнозина се заблуждават, че там всичко е честно, почтено, чисто...
Вчера се запознах и с други тъмни неща от швейцарската действителност...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19157581
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031