Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2017 23:36 - „НЯМА ПРАЗНО”
Автор: lyuliak Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 808 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.09.2022 08:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Народът ни е създал толкова хубави поговорки, че с годините започвам да изпитвам към някои от тях страхопочитание. Особено, когато добре познатите думи прозвучат в нова светлина.

Ето, едва наскоро някои учени започват да преоткриват наличието на неуловима материя, наричана „етер”, изпълваща така наречената „пустота на Вселената”./1/

 Много по-отдавна медиците и психолозите знаят, че тялото ни никога не стои „безработно”, а умът работи, дори когато смятаме, че си почива.

Имала съм случаи, (сигурно и вие), когато крада от съня си, с пълното убеждение, че това е начинът да съм пълноценен човек, който научава нещо и след работа, общува в Мрежата, чете или бродира до среднощ. „От сън спомен няма” обаче е една от шеговитите поговорки, които не бива да се разбират буквално. Тя е насочена да стимулира трубодюбието ни, ала не само лекарите, а още цар Соломон е казал: „Бог и в сън дава на възлюбения Си”.

Какво ни се дава? Нещата, за които не искаме да мислим. Проблемите, които не можем да решим. Надеждите и близостта, които наяве изобщо не си позволяваме... Всички те ярко оживяват в съня, и ни говорят своето слово.

Дали обаче това важи само за сънищата?

Много често, както и за сънищата, ние "смачкваме" времето за общуване, или за размисъл и съзерцание. Макар че ни се искат и тия неща, ама си казваме: "Не, аз съм зает и сериозен човек".

Да, днес няма робство. Няма го египетския фараон, който увеличавал постоянно нормата на евреите, които правели тухли. Но има много силни влияния, които по мощ не отстъпват на Фараона. Те понякога са забележими, а друг път са напълно маскирани. 

image

Стремеж – да имаме парите за най-новите екстри. Тоест, работим все повече, за да ги осигурим.

Стремеж – да сме информирани /разбирано като „умни, начетени, обезопасени”/. Как го постигаме? Постоянно сме онлайн с новините, подкрепени от солидни дози клюкини от мрежата.

Стремеж – да отговорим на безумни нормативни, административни и козметични изисквания. Как го постигаме? Половината от нас си казват, че това не е постижимо, и отново се забиват в забравата на компаниите, хобитата или телевизията.  Другата половина си казват, че с труд и постоянство много се постига, и сами си увеличават „нормата за тухлите”.  

Всъщност, и след като отидоха в Обещаната земя, евреите продължиха да правят тухли. При това нямаха сигурността на царството на Фараона. Нямаха малкия, но сигурен пай от житниците на империята. Понякога строяха денонощно, с оръжие в ръка. А когато идваше глад, разчитаха на братолюбието си.  

И все пак, в новата земя те сами определяха нормата си за тухлите. И времето си за Храма. Времето за веселието, общуването, за срещите с роднини и герои. „Има време за всяко нещо под Слънцето... време за говорене, време за мълчание... време за градене, време за събаряне...”

Преливането на времената, усещането на времената, е дял на просветените, борбените и живите. За тях дори чуждият опит е само поука, а не готова рецепта. 

--------------- 
/1/ http://didanov.blog.bg/technology/2014/10/17/bylgarski-uchen-s-revoliucionni-teorii-vyv-fizikata.1305387

Павлина Папазова



Тагове:   надежда,   труд,   време,   грижи,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1212965
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031