Прочетен: 1182 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 21.01.2019 15:16
Човешкият мозък, който обикновено разчита на глюкозата, може да се пренастрои да използва значителни количества кетони. С други думи, кетоните биха могли да се превърнат в заместител на глюкозата при дефицит на източник на енергия.
Когато кетогенезата започне да действа и нивата на кетони се увеличат, тялото се намира в състояние на "кетоза" - бързо горене на запасите от мазнини. Има няколко начина за предизвикване на кетоза. Първият вариант е чрез глад - когато спрете да се храните в продължителен период от време, тялото засилва изгарянето на мазнини за енергия и намалява употребата на глюкоза. Това обяснява защо хората могат да оцелеят до 73 дни без храна.
Друг начин за провокиране на кетоза е намаляването на приема на въглехидрати до 20-50 грама на ден.
Хората, които се подлагат на кетогенна диета, получават 5% от калориите си от въглехидрати, около 15% от протеини и 80% от мазнини.
Обърнете внимание - това е значително съкращение на дела на протеините и много по-голям дял на мазнините в сравнение с други нисковъглехидратни диети. Режимът е такъв, че да накара тялото да извлича по-голямата част от нужната енергия от кетоните. Ако приемате прекалено много протеини или въглехидрати, този процес ще спре.
На практика, кето-диетата се базира основно на месо, яйца, сирене, риба, ядки, масло, растителни мазнини и зеленчуци без нишесте. Избягва приемът на захар, хляб и други зърнени храни, варива и дори плодове.
Ако изследванията за ползите от кето-диетата при диабет са на твърде ранен етап, то използването й при терапия на епилепсия е широко утвърдено. Идеята за прилагането на този хранителен режим при епилептици възниква през 20-те години на ХХ век. Тогава медиците обръщат внимание, че хората, които постят, получават по-рядко епилептични припадъци.
Съвременните изследвания показват, че при децата и възрастните пациенти, чиято епилепсия не се поддава на медикаментозно лечение, се наблюдава доста голямо намаляване на пристъпите при следване на кетогенна диета.
Ученият Ото Варбург открива, че раковите клетки използват енергията, произведена от ферментацията на глюкоза в тялото. Доктор Зийфрид и други учени, които изучават раковите заболявания, са единодушни, че раковите клетки се хранят също и от ферментацията на аминокиселината глутамин. Или с други думи, въглехидратите се разграждат в глюкоза, която подхранва раковите клетки. Ако лишите тялото си от въглехидратите, раковите клетки започват да гладуват.
Раковите клетки са много различни от здравите. Те имат около десет пъти повече инсулинови рецептори, което им позволява да поглъщат огромни количества глюкоза от кръвния поток за много кратко време. Колкото повече въглехидрати приемате, толкова повече ще се разпространяват раковите клетки. Тъй като повече глюкоза навлиза в системите, раковите клетки ще продължат да се разпространяват и да процъфтяват. Раковите клетки не могат да създадат енергия от аеробно дишане и да повредят митохондриите. Това означава, че раковите клетки не могат да метаболизират мастни киселини за енергията, от която се нуждаят – поради което се насочват към аминокиселини и глюкоза. Чрез ограничаване на техния енергиен източник, вие можете да оставите рака да гладува. Една черта, споделяна от почти всички туморни клетки, е променен (нерегулиран) метаболизъм. Туморните клетки имат повишена зависимост от глюкоза, което предполага, че леченията, засягащи клетъчния метаболизъм, могат да бъдат ефективен метод за подобряване на настоящите терапии. Всъщност, метаболизмът е бил фокус на изследванията на рака през последните няколко години, тъй като много пътища, дълги свързани с растежа на тумора, са намерени да пресичат метаболитните пътища в клетката. Кетогенната диета (високо съдържание на мазнини, ниско съдържание на въглехидрати и протеини), ограничаване на калориите и гладуване причиняват метаболитни промени - по-специално намаляване на кръвната захар и повишаване на кетоните в кръвта. (Wolf, Scheck, 2014).
Кетогенната диета се състои от високо съдържание на мазнини (~ 90%), с ниско съдържание на протеини (~ 6%), с ниско съдържание на въглехидрати (~ 4%) калориен разпад, който принуждава тялото да премине в режим на глад. Когато това се случи, всички източници на глюкоза се използват в тялото и е принудено да произвежда нов източник на енергия. Този заместващ енергиен източник е подходящ за сърдечни, мускулни и мозъчни клетки, които имат много високи изисквания към глюкозата. Въпреки това, той не е подходящ за задоволяване на високите енергийни нужди на туморните клетки по начина, по който прави глюкозата.
Кетонната диета е още по-ефективна, когато е съчетана с периодично гладуване, защото то увеличава производството на кетони и може да накара раковите клетки да гладуват. А пациентите в напреднал стадий могат да направят прочистване с лимонова вода в продължение на три до седем дни.Съществуват различни видове периодично гладуване в зависимост от прозореца от време, в който се яде – 4 часа или 8 часа. По този начин тялото се стимулира да произвежда кетони, за да произвежда енергия. 20-часовото гладуване е изключително подходящо за болни от рак.
Списък на разрешените продукти при спазването на кетонна диетаКатегория | Продукти | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Продукти от животински произход | |||||||||||
Червено и бяло месо | Телешко, свинско, заешко | ||||||||||
Птици | Пилешко, пуешко, пъдпъдък | ||||||||||
Риба | Сьомга, херинга, туна | ||||||||||
Яйца
|
Дейлиорманс джаста-праста политикан експ...
Делото за геноцид над палестинците пред ...