Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: tzankostefanov
Категория: Новини
Прочетен: 440131
Постинги: 60
Коментари: 104
Гласове: 83
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
14.01.2011 13:31 - Мед - източник на енергия
Автор: tzankostefanov Категория: Новини   
Прочетен: 4818 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 14.01.2011 13:33


Пчелен мед - източник на енергия

image

Пчелният мед е сладък хранителен продукт, който се получава от няколко вида медоносни пчели. Те събират цветен нектар и други растителни секрети и го трансформират, съчетавайки го с вещества, отделяни от организма им. Полученият продукт се отлага във восъчни пчелни килийки в кошера. Пчелите многократно прехвърлят меда от една килийка в друга, като при този процес в него намалява водното съдържание, а се увеличава количеството на някои ензими, отделяни от жлезите на пчелите - диастаза и амилаза. Обогатяването на меда с ензими води до извънтелесно храносмилане, като в резултат на него се увеличава количеството на лесно усвоимите монозахариди, за сметка на дизахариди, пентози, рибози и др. въглехидрати, налични в нектара. Това е схематичното представяне на процеса на зреене на меда, чиято финална фаза е запечатването на восъчната килийка от пчелите с восъчно капаче.Описвам малко по-подробно този процес на съзряване на пчелния мед, защото съществуват технически средства за намаляване на количеството на водата в меда и довеждане до допустими стойности намаляващи възможността за вкисване на меда.
Сладкият вкус на меда се дължи на монозахаридите фруктоза и глюкоза. Медът има характерен вкус и се държи добре при печене на сладкарски продукти, поради което понякога е предпочитан за такива цели пред захарта и други подсладители. (Не трябва, обаче да се забравя, че при нагряване (печене) в меда се образува токсично вещество, наречено хидрокси-метил-фурфурол /ХМФ/). Медът, използван с кулинарни цели, не трябва да се обработва термично. Ето защо - марината с мед и бяло вино за много месни продукти не е от най-полезните неща.
Повечето микроорганизми не виреят в меда, поради ниската активност на водата. В същото време медът може да съдържа неактивни ендоспори на бактерията Clostridium botulinum, които могат да бъдат опасни за малки деца.
Медът е основно фруктоза (около 38.5%) и глюкоза (около 31.0%), което го прави сходен до синтетично получения захарен сироп, който е около 48% фруктоза, 47% глюкоза и 5% захароза. В меда има много други въглехидрати, минерали, ензими, хормоноподобни вещества, фитонициди и други. В меда има съставки наподобяващи антиоксидантите по биохимичен път, спрямо действието им върху човешкия организъм - хризин, пинобаксин, вит С, каталаза, пиноцембрин и други. Най-точно съставът на мед зависи от цветята, които са били опрашени от пчелите.

Най-общо медът представлява три вида: манов мед, нектарен пчелен мед и смесен вид (манов и нектарен).

Пчелният мед се използва основно като хранителен продукт. Той е източник на бързо освобождаваща се енергия и лесно усвоими въглехидрати. При ежедневна употреба е доказано, че влияе благоприятно на двигателната активност на стомашно-чревния тракт и върху секрецията на стомаха и червата.

Пчелният мед се използва и като лечебно средство. Използва се за основно или помощно средство за лечение на гастрити, както и при променена киселинност на стомаха. Оказва лечебен ефект при заболявания на дихателната система, а също и при възпалителни заболявания на кожата и лигавиците, което се дължи на антибактериалното действие на меда.
Използва се и като диетично и лечебно средство при чернодробни заболявания, защото осигурява въглехидрати за синтезирането на гликоген.
Медът не е регламентирано лечебно средство, а преди всичко храна с определено диетично и лечебно действие. Пчелният мед се използва и в козметиката под формата на маски и кремове, в които влизат и други съставки. Продуктите действат омекотяващо на кожата.
Медът действа и върху умствена функционалност на индивида. Мозъкът е доказано, че за енергийните си нужди използва основно прости въглехидрати!



Автор на тази статия е Wikipedia, като аз я пренаписах, за да я представя по-нагледно пред читателите на блога ми.
Поздрави и благодаря за постоянството ви!
Желая ви здраве!



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - суровият мед е благодат
19.10.2012 21:37
Трябва да се добави,

ЧЕ суровият мед има тези качества,

твърдя го като любител пчелар.
цитирай
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив