Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2015 22:48 - В Букурещ десетки хиляди искат оставка на правителството
Автор: mt46 Категория: Новини   
Прочетен: 3249 Коментари: 13 Гласове:
18

Последна промяна: 03.11.2015 22:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
„Сега или никога!“ Букурещ излезе на улиците. Десетки хиляди искат оставка на правителството

от Memoria de futuro в Избор на редактора · 03/11/2015 · 20:42

image

Снимки – вестник Адеарул

По информация от източници на Memoria de futuro от Румъния, преди минути румънският вестник Адеарул е потвърдил, че десетки хиляди протестиращи са блокирали булевардите Магеру и Ласкар Катарджиу в Букурещ. Към 19.30 часа местно време, преди началото на протеста, броят им е бил над 15 000 души, но непрекъснато нараства и се стичат още хиляди хора. Протестиращите настояват за оставката на румънския министър председател Виктор Понта, вицепремиера Габриел Опреа и кмета на Четвърти административен сектор в Букурещ Кристиан Попеску-Пиедоне. Повод за протеста е пожарът в нощния клуб в Букурещ, при който загинаха десетки и бяха ранени стотици младежи.

Протестиращите скандират, че корупцията в Румъния е стигнала огромни размери и искат незабавна оставка на премиера. Те настояват, че инцидентът в клуба е само искрата за изригналото недоволство.

Сега или никога! Трябва да променим облика на обществото ни, не само заради нещастното събитие, в което загинаха хора. Това е само искрата, която детонира обществената бомба. Нещата в Румъния вървят много зле, корупцията разрушава всичко, шепа негодници взеха съдбата ни в свои ръце. Дотук, писна ни! Убийци!“

Появи се информация и за започнали аналогични протести в Брашов и Клуж.

Очаквайте подробности./Memoria de futiro
image

 www.memoriabg.com/2015/11/03/bukuresht-izleze-na-ulicite/

ПП: А у нас положението е мъкотворно...
М. Тачков

 

image






Гласувай:
18


Вълнообразно


1. kvg55 - И това от пожар в един частен клуб. У ...
03.11.2015 23:24
И това от пожар в един частен клуб.
У нас има къде, къде по-сериозни поводи за протести.
Но не би.
цитирай
2. emi1ts - "...Трябва да променим облика на обществото ни..."
04.11.2015 08:42
Браво на съседите!Кога ли ще стигнем и ние до осъзнаването тази неизбежна необходимост и действие в тази посока!Благодаря за информацията!
цитирай
3. mt46 - http://spodeli.eu/royters-viktor-ponta-podade-ostavka-sled-20-000-na-demonstratsiya-v-bukuresht-articles-2745.html
04.11.2015 12:57
Румънският премиер Виктор Понта подаде оставка, съобщи Ройтерс. Тя идва на фона на снощната 20-хилядна демонстрация, която поиска той и вътрешният министър да се оттеглят. Конкретният повод бе трагедията в букурещкия нощен клуб, но гражданите протестират срещу ширещата се корупция по високите етажи на властта.
цитирай
4. gogi6666 - И я получиха!
04.11.2015 16:38
...
цитирай
5. mt46 - Мда... Цитирам пост във ФБ:
04.11.2015 17:58
gogi6666 написа:
...

Ani Angels
1 час ·

Нека припомним кой е Виктор Понта.

Виктор Понта е министър-председател от 7 май 2012 г. и председател на Социалдемократическата партия от 21 февруари 2010 г. Социал-демократическата партия е член на ПЕС и в тази връзка може да се счита за аналог на българската БСП.
Впуска се в надпреварата за президентски избори, проведени през м.ноември 2014г в Румъния, а главният му опонент за президентския пост е германеца Клаус Йоханис, лидер на християн-либералния съюз и кмет на град Сибиу. Либералката Йоханис е силен застъпник за проевропейското развитие на страната и за "Румъния на добре свършената работа"(все едно слушам Кунева, която също беше кандидат за президент).
В предизборната си кампания Йоханис хвърля вината за сегашните икономически и политически проблеми върху социалдемократическите местни велможи - т.нар. "барони", а те от своя страна го наричат „троянски кон на Меркел” в Румъния и го обвиняват в участие в търговията с човешки органи, в измами с недвижими имоти и принадлежност към тайните служби.
В предизборната си кампания Понта изцяло залага на националистическата риторика и на принадлежността си към православното християнство, като в същото време се обявява за изцяло ново дефиниране на отношенията с Китай, Русия и Турция и за по-тясно икономическо обвързване с Изтока. Политици като Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган и Виктор Орбан представляват примери за подражание за румънския премиер.
Въпреки предизвестената му за мнозина победа, изненадващо губи президентските избори на втория тур, и то след като убедително е спечелил на първия. Според местни медии вотът зад граница е обърнал резултата. Телевизионни репортажи от Мюнхен са показвали как наредилите се на опашка размахват четки за зъби, за да демонстрират колко дълго са готови да чакат, за да пуснат гласа си.
Още преди обявяването на официалните данни за загубата, Понта поздравява опонента си за победата и заявява, че е готов за диалог с него в името на доброто на страната. Отказва да подаде оставката като министър-председател, въпреки протестите на недоволни от управлението му.

Виктор Понта за пътя на развитие на Румъния:
Виктор Понта непрекъснато повтаря, че Румъния трябва да тръгне по различен път от този на западните страни-членки на ЕС. Виктор Понта твърди, че с оглед на продължаващата рецесия в еврозоната, румънската икономика трябва да се ориентира на Изток.

За бежанската криза, изказване от 14.09.2015г:

„Румъния не може да приеме нещо, за което не е подготвена”, заяви румънският премиер Виктор Понта, като отбеляза, че тези, които искат солидарност за бежанците са същите, които казват, че Румъния не е добра за Шенген.
Европейската комисия представи план за разселване на 120 000 мигранти в държавите-членки на ЕС, които са пристигнали в Италия (15 600), Гърция (50 400) и Унгария (54 000).
Според предложението Румъния трябва да приеме 4646 мигранти, от които 604 от Италия, 1951 от Гърция и 2091 от Унгария.
Румънският президент Клаус Йоханис и премиерът Виктор Понта заявиха, че Румъния не може да приеме повече от своя капацитет от 1785 места.

Само три дни след това, на 17.09.2015 срещу Понта са повдигнати обвинения за корупция.

"Румънският премиер Виктор Понта е подведен под отговорност от Националната прокуратура за борба с корупцията по обвинение във фалшификации и пране на пари по времето, когато бе адвокат, предадоха "Ройтерс" и румънските агенции "Медиафакс" и "Аджерпрес". Прокурорите са предявили обвинения на още четирима души по делото, което е изпратено на Върховния касационен съд, уточнява БТА. През юли прокурорите повдигнаха обвинения срещу Понта, включващи укриване на данъци, пране на пари, конфликт на интереси и подаване на неверни декларации, докато е работил като адвокат през 2007 г. и 2008 г. По това време Понта бе депутат. Той отрича да е извършвал злоупотреби. Понта е първият действащ румънски премиер, срещу когото е повдигнато обвинение, а върху негово имущество бе наложен запор."
И така се стига до скорошния инцидент в дискотека „Колектив” в румънската столица и последвалите го много-хилядни протести срещу корупцията.
„От края на миналата седмица Понта се опитва да се справи с гнева на хората, след като 32 души загинаха при пожар в нощен клуб. Протестиращите обявиха, че корупцията сред властта е причина за инцидента и поискаха оставката на вътрешния министър и кмета на столицата.
„Надявам се, че моята и на правителството оставка ще задоволи очакванията на протестиращите и ще успеем да избегнем продължителен период на нестабилност, който да попречи на добрите резултати, отчетени досега“, каза Понта в изявлението си, направено днес в Букурещ.

И докато неудобният за Европа Виктор Понта поема отговорност за нелепия инцидент и подава оставка, в името на стабилността, то нашите евро-атлантически и винаги подкрепяни от Брюксел управленци, въпреки многобройните инциденти, за които носят пряка вина(например заложническата криза в Арена-Армеец, където имаше и загинали), са готови със зъби и нокти да бранят властта си и никога да не поемат отговорност за нищо, естествено отново само и единствено в името на стабилността.
цитирай
6. mt46 - Не знам дали е за добро...
04.11.2015 18:07
emi1ts написа:
Браво на съседите!Кога ли ще стигнем и ние до осъзнаването тази неизбежна необходимост и действие в тази посока!Благодаря за информацията!

цитирай
7. mt46 - Да... Но пожарът е само поводът...
04.11.2015 18:08
kvg55 написа:
И това от пожар в един частен клуб.
У нас има къде, къде по-сериозни поводи за протести.
Но не би.

цитирай
8. injir - Повод и причина са две различни н...
04.11.2015 19:40
Повод и причина са две различни неща.
цитирай
9. gosho568 - Пример за народ, който отстоява ...
04.11.2015 20:33
Пример за народ, който отстоява своите права и реагира на нередностите и беззаконието в страната си..! Поздрави!
цитирай
10. rosiela - Do mt46
04.11.2015 21:05
Поздрав за силния и обективен текст.Винаги са си били корумпирани.И по време на соца.Била съм там.Особени хора са.Ако те черпи едно кафе,ще ти иска нещо в замяна,ако ти като турист не се сетиш да му дадеш.Явно им е дошло до гуша от мащабите на корупцията след демократичните им промени.Ако искаш да си купиш нещо хубаво на добрацена в магазин,трябва да бутнеш рушвет на продавача.И прочие особености.Аз говоря за делнични неща,но те го носят в кръвта си и какво ли е в по-големи размери.
цитирай
11. mt46 - Да. Повод може да се намери за всичко...
05.11.2015 23:00
injir написа:
Повод и причина са две различни неща.

цитирай
12. mt46 - Е, по-напред са от нас... Поздрави...
05.11.2015 23:03
gosho568 написа:
Пример за народ, който отстоява своите права и реагира на нередностите и беззаконието в страната си..! Поздрави!

цитирай
13. mt46 - А ние да не би да сме по-малко корумпирани?...
05.11.2015 23:04
rosiela написа:
Поздрав за силния и обективен текст.Винаги са си били корумпирани.И по време на соца.Била съм там.Особени хора са.Ако те черпи едно кафе,ще ти иска нещо в замяна,ако ти като турист не се сетиш да му дадеш.Явно им е дошло до гуша от мащабите на корупцията след демократичните им промени.Ако искаш да си купиш нещо хубаво на добрацена в магазин,трябва да бутнеш рушвет на продавача.И прочие особености.Аз говоря за делнични неща,но те го носят в кръвта си и какво ли е в по-големи размери.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19158446
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148914
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031