Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2018 12:11 - Скандал! Ангелкова платила 10 000 долара на американски лобисти. Министерството отрича
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 505 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.06.2018 12:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Скандал! Ангелкова платила 10 000 долара на американски лобисти. Министерството отрича

Публикувано на 17.06.2018  в България

https://bultimes.com/%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B0-10-000-%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%BD%D0%B0/


Министърката на туризма е излъгала, че сама е платила пътуването си до Холивуд

По 500 долара за имейл уреждат безсмислени срещи преди да замине за “Оскарите”

Министерството на туризма е наело лобистки фирми в САЩ, които са уреждали по имейл срещи с политици, фондации и медии за министър Ангелкова. Те са получили за услугите си минимум 10 000 долара. Министерството отрече категорично да е плащало на лобисти, въпреки публичните документи в официален американски сайт.

Български министри често посещават САЩ, но само Николина Ангелкова си е позволила такова разточителство за задачи, които обичайно се изпълняват от служители на българското посолство. За нейното работно посещение във Вашингтон през февруари т.г. българските данъкоплатци са се бръкнали допълнително с по 500 долара за имейл.

Толкова струват лобистките услуги на фирмите Glanz Inc. и Sanitas International, става ясно от документите, публикувани от Министерството на Правосъдието на САЩ. От отчет на Sanitas International за извършена дейност по Закона за чуждестранните агенти (FARA) се вижда и какво са свършили лобистите. Срещу сумата от 10 601 долара те са изпратили около 20 имейла и са провели една лична среща.

Министерството: Glanz? Никога!

От пресцентъра на Министерството на туризма отрекоха категорично да са сключвали договор за лобистки услуги с фирмата Glanz Inc., чието име фигурира в публикуваните документи. „По повод на постъпил въпрос, касаещ взаимоотношения между Министерството на туризма и компания Glanz Inc., правим следното уточнение: Министерството на туризма никога не е имало нито договорни отношения с цитираната компания, нито пък осъществява проучвания за възможна съвместна дейност, с лобистки характер“, гласи отговорът на ведомството.

„През 2017 г. Министерството на туризма проведе макар и сравнително скромна по мащаб, предвид бюджетните ограничения и обема на северноамериканския пазар, но въпреки това новаторска и успешна кампания на България като туристическа дестинация. Контрагент на министерството по проведената рекламна кампания е Corner Media.“

По-натам от подробния отговор става ясно, че на Corner Media са платени пари за рекламна кампания в САЩ за периода от 01.09 до 27.10.2017 г., тоест доста време преди визитата на Ангелкова. Сумата на договора не е известна.

Странни фантомни фирми

Документът, с който Glanz Inc. и Sanitas International оповестяват своето споразумение с Министерството на туризма на България е подписан от Кристофър Харвин от Sanitas International и Томас Фараси от Glanz, Inc.

Проверка във фирмените регистри обаче показва, че Glanz Inc. и Corner Media имат едни и същи собственици, а Corner Media всъщност е новото име на Glanz.tv. Компанията наистина афишира като дейност външна реклама, но никога не се е занимавала с лобизъм. Повечето от телефоните на фирмите, посочени на уеб страниците им, както и в публичните бизнес директории, не са активни.

Базата на Glanz Inc. е в офшорния щат Делауеър, но свързани фирми с такива имена и едни и същи собственици, са регистрирани едновременно в няколко щата във виртуални офиси – пощенски кутии. Всички те са фантомни и неоткриваеми. В бизнес справочниците фирмите под шапката на Glanz афишират разнообразна дейност, варираща от разработки на иновационни графенни батерии до външна реклама.

Остава загадка как Министерството на туризма е успяло да установи бизнес-отношения с Corner Media през 2017 г, както и на какво основание през 2018 свързаната с нея фирма Glanz Inc. е провела лобистка кампания, след като Министерството категорично отрича дори да е проучвало възможността за такава, а и Glanz не се явява негов контрагент.

Незаконно лобиране за Унгария, България и Азербайджан

Sanitas International се е регистрирала като лобист на 7 март 2018. В същия ден и под същия формулярен номер 6530 са регистрирани четири лобистки договора на Sanitas International – с България, Унгария, Азербайджан и един с частната фирма Aeromax. Както регистрацията на Sanitas, така и четирите заявления са подадени в нарушение на закона, след като е изтекъл десетдневния срок от началото на лобистката дейност. Освен това в тях липсва и задължителната за оповестяване информация като сумата на договора.

В случая с България, дейностите са започнали на 15 февруари и са приключили на 28 февруари, а декларацията от Sanitas е подадена чак на 7 март, много след задължителния десетдневен срок. Лобистката операция в полза на правителството на Унгария е от началото на 2018 г. Заявлението е попълнено с голямо закъснение и също без да бъде указана сумата, която унгарците са платили за услугите на посредника BSI, пише Daily Beast. От публикувания документ се разбира, че унгарското посолство е платило за стратегически съвети и анализи 15 000 долара на Sanitas.

Лобирането в полза на Азербайджан е проведено няколко дни преди да започне кампанията за Ангелкова. В тази дейност посредник на Sanitas е лобистката фирма BGR Group. Тарифата на лобистите за Ангелкова е съпоставима за десет дни, срещу 10 000 долара, а както се вижда свършеното е твърде малко. Министерството на туризма твърди, че фирмата Corner media, с която то е сключило рекламен договор през 2017 г., също е трябвало да го оповести по FARA. Такава декларация обаче изобщо не е подадена.

„На Оскарите съм“

Не става ясно колко от срещите, подготвени за министър Ангелкова, са се реализирали. Нейното посещение във Вашингтон беше представено като „двудневно работно“, а всички срещи, за които е съобщил пресцентъра на Министерството на туризма са от 22, 23 и 24 февруари.

Документирани са посещения във фондация Carnegy, фондация NED, Центъра за анализи на европейски политики, World Affairs Councils of America – WACA и няколко разговора с не особено известни политици. В отчета на лобистите от Sanitas International обаче е записана активно лобистко „ухажване“ на конгресмена Джо Уилсън, като на 26 февруари, вече след края на работната визита на Ангелкова, е проведена и лична среща с него. Няма данни Ангелкова да се е срещала с Уилсън през февруари. Няма данни и да се е прибирала в България след 24-и февруари. Следващата официална изява на министърката е от 7 март от Берлин.

Но в началото на март, тя бе засечена в Лос Анжелис на церемонията за връчването на наградите „Оскар“. Относно посещението на Ангелкова в Лос Анжелис от пресслужбата на министерството съобщиха, че то било „на лични разноски по покана на актрисата и продуцент Джизела Маренго“. На една от снимките от церемонията Ангелкова позира с Маренго, след което получи признание за стилен тоалет от лайфстайл изданията. Самата министърка не пропусна да се похвали в социалните мрежи като свърза личното си присъствие на гламурната церемония със служебната си мисия в САЩ.

Очевидно е обаче, че билетът за презокеанския полет не е платен като „лични разноски“ от Ангелкова. Тя пътува до Вашингтон и обратно в качеството си на служебно лице за работна среща, макар и с твърде спорна ползотворност, а и в крайна сметка ненужно оскъпена чрез лобисткия договор.

Източник: Бивол




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39738144
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031