Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2016 20:57 - Ген. Леонид Ивашов: По всичко личи, че НАТО се готви за война с Русия
Автор: mt46 Категория: Политика   
Прочетен: 2263 Коментари: 7 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.

image

 

 

- Леонид Григориевич, как да разбираме това, което се случва с НАТО и Русия?

 

- Ако анализираме данните за съотношението на силите между Русия и НАТО на запад, темповете, с които расте военната активност до нашите граници, мащабите на „попълване“ на военната техника, ако се оцени градусът на демонизиране на Русия, може да се каже, че става дума за подготовка за реална война. Защото такива мероприятия обикновено се провеждат в навечерието на войни.

 

- А каква е целта на такава война?

 

- Американците днес правят всичко, за да предизвикат сблъсък между Европа и Турция, от една страна, и Русия, от друга, и да се отприщи голям военен конфликт. За САЩ е стратегически важно да спрат възраждането на Русия. Защото пред очите им Русия не просто се превръща в самостоятелна държава, но и става световен геополитически играч. Бих казал дори, един от геополитическите центрове на света. Превръща се в „носеща конструкция“ на новия световен ред.

 

Американците губят огромни пространства, където Русия и Китай вече са основните играчи. А ние помним как в началото на 90-те Бжежински казваше, че за победителя в Студената война наградата ще бъде Евразия. А сега на САЩ този приз им го измъкват изпод носа. На американците това не им харесва.

 

Не им харесва и това, че започнахме да се завръщаме в Арктика. Този район също започна да им се изплъзва. Затова и американците се засуетиха. Целта е една – да спрат Русия.

 

- НАТО започна активно да усвоява даже военните бази на страните от бившия Варшавски договор…

 

- Да, те бяха изоставени, „замразени“ – всичките тези военни градчета, летища. А ето че сега вече ги използват с целия им капацитет. Особено активно – в балтийските държави. Там бяха разконсервирани три изключително мощни съветски летища. А днес те са модернизирани и поемат военни дежурства, като войските на няколко натовски държави се сменят една след друга. Виждаме как НАТО използва и нашите бивши военноморски бази в Прибалтика.

 

А в Румъния, в Девеселу, натовците разконсервираха една от най-крупните бази на военновъздушните сили от съветско време и поставиха там на бойни позиции американски бази за ПРО.

 

В Полша също в бивша военна база от съветско време е разгърнат датско-германо-полски корпус с щабквартира в Шчечин. Плюс пристанищните съоръжения. Впрочем в тази посока Полша е най-активна.

 

- И как НАТО обяснява всичко това?

 

- Води се активна пропаганда, че Русия едва ли не възнамерява да погълне и Полша, и страните от Балтика. А това вече е велика глупост! За да водиш успешно настъпление, е нужно да имаш поне трикратно превъзходство на силите. А ние какво виждаме? По всички основни позиции, даже по тактическо ядрено оръжие днес групировката на НАТО в Европа ни изпреварва все повече и повече. Така че кой кого се кани да напада?

 

- Но ние като че ли превъзхождахме НАТО по тактическо ядрено оръжие...

 

- Не, по-скоро имахме равни количества ядрено оръжие. Сега НАТО ни изпреварва с няколко хиляди бойни глави. Тази тема е закрита, но ние поназнайваме нещичко... Знаем, че през 2015 година американците започнаха, първо, да сменят ядрените си боеприпаси с нови. И второ, започнаха да обучават пилоти, включително прибалтийски, да използват ядрено оръжие. Това е нова качествена крачка...

 

- За какво е признак това, че те разполагат по-близо до „руския фронт“ ядрено оръжие?

 

- Признак е за това, че те се готвят не просто за военен, а за ядрен конфликт. И тук основните играчи, разбира се, не са европейците. Главният играч са американците. Освен да спрат Русия, те имат и втора задача – да не позволят на Европа да излезе извън контрола на САЩ.

В някои области на икономиката, а и в политиката европейците се опитваха да провеждат самостоятелна линия, не желаят да подписват колониалното Трансатлантическо споразумение. А във военната област цари пълен американски контрол. Даже главнокомандващият на силите на НАТО в Европа е американец. Така чрез военно послушание САЩ контролира и политиката, и бизнеса в Европа.

 

- При какви обстоятелства цялата тази машина НАТО би нападнала Русия? Какво – ще тръгнат срещу нас като Хитлер, без обявяване на война? Или ще чакат повод?

 

- Никакво обявяване на война няма да има. А повод ще намерят. САЩ планират да предизвикат някакъв инцидент. И явно вече „моделират“ такава провокация. Ту натовски самолети или кораби се приближават до нашите граници, ту турците свалят наш самолет…

Впрочем погледнете какви са пълномощията на главнокомандващия на силите на НАТО в Европа. В случай на „внезапно нападение“ не се събират никакви съвети, той сам издава заповеди за „отвръщане на агресията“. А те могат да измислят всякаква „агресия“. Това вече го заявяват публично, снимат филми с такива сюжети.

Дежурните сили за бързо реагиране винаги са готови да изпълнят заповедта на този главнокомандващ – те са достатъчно мощни, в бойна готовност са, 12 батальона на НАТО са базирани до нашите граници. Те ще се включат бързо, конфликтът ще се разрасне...

Когато неотдавна Русия проведе учения на северозапад, във въздуха едновременно излетяха 90 самолета на НАТО. САЩ отработват прехвърляне на резервите от своята Европа в зоната на Балтика.

 

- Означава ли това, че вече се задава престрелка?

 

- Да, задава се. Това е отработване на струпване на сили на САЩ в театъра на военните действия в Източна Европа. Дори е твърде възможно американците да не нанесат своя „глобален удар“ сами, а да създадат инцидент, който да прерасне във въоръжен конфликт. И тогава през сълзи на очи да заубеждават света, че не искат да воюват, но са длъжни да защитят съюзниците си по НАТО. За тях е важно войната да се води не на територията на Щатите, а в Европа. Нека не забравяме, че Европа е не само техен съюзник, но и конкурент в икономиката. САЩ се нуждае от слаба Европа. И най-добрият начин да го направи е да предизвика конфликт с Русия в Европа.

 

- Как трябва да реагира Русия на всичко това?

 

- Трябва да изследва, да прецени възможността за бъдещ конфликт, да създаде модел на неговото развитие.

 

- Но от думите ви излиза, че времето е малко...

 

- Трябва да се действа по-бързо. Но без паника, без суетене. Планомерно да правим обратното на това, което правехме през последните 25 години. Ние се разоръжихме. А сега сме принудени да мобилизираме мускулите и ума си.

 

При това трябва преди всичко да мобилизираме всичките си сили на бреговете на САЩ. Нашите самолети и поводници там патрулират. Но това е малко. Необходимо е да се договорим със страните от Латинска Америка за наши бази там.

 

- Кои страни там биха ни позволили да държим на тяхна територия военни бази?

 

- Куба. Венецуела. Никарагуа.

 

- Нещата изглеждат очевидни. Може би отдавна е трябвало да направим това, за което говорите? Или се страхуваме?

 

- Трудно ми е да кажа. Имайте предвид, крупният бизнес оказва голямо влияние върху нашата политика и сигурността ни. Американците знаят това и правят необходимото в своя полза.

 

- Как оценявате военния потенциал на групировката на НАТО в Европа и противостоящите й сили от РФ?

 

- Отстъпваме им 5–6 пъти. По брой на личния състав – 3 пъти. По количество танкове и бронемашини – около 2,5 пъти. По бойна авиация сме много назад. По военноморски флот - също. Така че силно ни превъзхождат.

 

- Но ако се наложи, бихме ли могли да използваме и стратегическо ядрено оръжие?

 

- В никакъв случай!

 

- Защо?

 

- Какво ще ни даде това? Взаимно унищожение. Не бива да го допускаме.

 

- Излиза, че се оставяме да ни бият, а не използваме главния си меч. Така ли?

 

- Ние имаме достатъчно тактическо ядрено оръжие. Сердюков* не успя да се добере до него…

- Путин каза наскоро, че всички военни обекти, които сега са в центъра на вниманието на НАТО, фактически са наши военни цели.

- Да, това са наши цели. Но ще го кажа по друг начин: ударът ни не бива да е насочен към военните, а към центровете на НАТО и банкерите. Американската федерална резервна система трябва да бъде за нас обект №1. Защото те са главните поръчители на бъдещата война.

 

- Вие казахте наскоро, че Русия никога повече няма да освобождава Европа. Правилно ли ви цитирам?

- Правилно. Не ни е необходимо и да завоюваме например балтийските държави или Полша. Дори сами да ни се молят да станат наши съюзници или не дай боже да влязат в състава на Руската федерация. Не са ни нужни. Това е друга цивилизация, тя ще ни разруши отвътре.

 

- А дали някога ще се помирим с англосаксонците начело с Америка?

- Класикът на руската геополитика Алексей Ефимович Вандам през 1912 г. произнесе знаменити думи: „По-лошо от война с англосаксонците може да бъде само приятелството с тях“. Това трябва да го помним винаги. Да се държим с тях на равна нога, да търгуваме – да. Но в никакъв случай не бива да им се доверяваме по отношение на сигурността. Единствено равновесието на силите е нашата гаранция срещу бъдеща война.

-----

*Анатолий Сердюков, бивш министър на отбраната на РФ, уволнен от президента Владимир Путин заради корупция и подведен под съдебна отговорност за небрежно изпълнение на служебните задължения, причинило щети за 56 млн. рубли.

 

Автор: Виктор Баранец, balkans.kp.ru

Превод от руски: Елена Дюлгерова
glasove.com/categories/vytreshni-glasove/news/gen-leonid-ivashov-po-vsichko-lichi-che-nato-se-gotvi-za-vojna-s-rusiya

ПП: А ние готови ли сме?...  Винаги готови! За готвене...
 



Тагове:   война,   НАТО,   Русия,   Всичко,   готви,   личи,   ивашов,


Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - http://www.memoriabg.com/2016/07/08/nato-rusia-v-cifri/
08.07.2016 21:46

НАТО и Русия – въоръжение в цифри

от Memoria de futuro в Избор на редактора · 08/07/2016 · 12:08

nato-russia

Германският ежедневник Франкфуртер Алгемайне Цайтунг помества статистика на въоръженията на НАТО и Русия по повод срещата на върха на Алианса във Варшава.

Москва се чувства заплашена: на срещана на НАТО във Варшава този уикенд ще се говори преди всичко за отношенията на Алианса към Русия. Коя от двете страни превъзхожда военно другата? И кой и къде се въоръжава повече? Няколко факти към срещата на върха.

1.НАТО очевидно превъзхожда военно Русия

Официалните данни за 2016 г. сочат, че руските въоръжени сили наброяват 770 000 войници. Ако се причислят Националната гвардия и тайните въоръжени сили, означава, че Русия поддържа едномилионна армия. От другата страна непосредствените съседи на Русия имат около 150 000 войници. Всичките 26 европейски страни-членки на НАТО взети заедно поддържат почти 2 000 000-нна армия. САЩ и Канада заедно имат близо 1, 4 милиона войници. С това редовните въоръжени сили на НАТО превъзхождат четири пъти руските.
1021147186

Американската база Рамщайн в Германия



И при въоръженията НАТО далеч превъзхожда Русия: само американските въоръжени сили разполагат с 13 000 самолета, близо 8800 танка и 41 000 бронирани установки. Към тях се прибавят още 75 подводници, 19 самолетоносача и повече от 300 други видове бойни кораби.

Във военните технологии американците са световни лидери. Но директно на границата с Русия на страната на НАТО нещата не са съвсем така. Например Латвия разполага в момента с три танка руско производство.

Според свои данни, Русия разполага с 4 800 артилерийски и ракетни установки, 2 870 бойни самолета и 10 720 бронетранспортьора. ВВС и другите бойни части, по данни на Global Firepower Index от 2015, разполагат с над 3 550 самолета. Военноморските сили имат 200 бойни кораби и 72 подводници.

Тъй като голяма част от бойната техника е от съветско време, в момента се извършва подмяната й с нова, която до 2020 година ще бъде извършена на 70 процента.

der-t-14-ist-der-modernste

Русия увеличи военните си разходи през миналата година, според данни на Института за изследване на мира SIPRI, с 7,5 процента, което прави 66,4 милиарда долара. Това обаче прави 11 процента от американските 596 милиарда военни разходи. Общо за страните членки на НАТО военните разходи са с паднали от 1077 милиарда през 2009 г. на 871 милиарда през 2015-та. Напоследък този спад се колебае, като например правителството на Германия, което възнамерява да увеличи военния си бюджет на 39,2 милиарда евро през 2020 г.

2. Алиансът праща войници на Изток, а Русия разполага войски по посока на НАТО.

В продължение на настоящата година Русия планира да разположи още две дивизии на своята западна граница. Министърът на отбраната Сергей Шойгу говори за 10 000 войници и 2000 превозни средства. В Полша и в трите балтийски републики НАТО ще разположи военни части. Все пак броят на войниците на алианса по-малък. За всяка страна се предвиждат по 1 000 войника.

3. НАТО ще подкрепя източните си партньори – Германия ще се ангажира по-осезателно.

С изтъкването на мотива за подкрепата на Русия към сепаратистите в Източна Украйна, НАТО започна още през миналата година изграждането на военни формирования за бързо реагиране за многоцелева употреба. Ще наброяват до 40 000 души. Част от тях са т.н. „Върхът на копието“, които са в състояние да бъдат разположени за борени дни. Впрочем за тренировъчни цели вече се изградиха военни бази в източните страни членки на НАТО – Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България. Към това трябва да се прибави и по-големият брой патрулиращи полети над Балтика.
973147df64c419d15eab870e2494b3a6

Руски изтребители извършиха няколко полета над ескадрения миноносец „Доналд Кук“ в Балтийско море на 11 и 12 април т.г.



4. И двете страни разшириха военните си маневри. Но не се разчита за военна интервенция от страна на Русия на Балтийския регион.

Русия проведе през миналата година многократни необявени военни учения с десетки хиляди войници. През февруари и март 2014 военно учение със 150 000 войници се оказа подкрепа за присъединяването на Крим. В източните региони на НАТО участват в момента във военни учения много повече войници, отколкото преди украинската криза. При последните маневри в Полша – „Анаконда“, участие взеха 31 000 войници от 24 страни.

Но една руска инвазия в Балтика е по-скоро невероятна. Според специалистите, Руските въоръжени сили се нуждаят най-много от 60 часа, за да влязат в балтийските столици. Освен това едно нападение на район на НАТО би бил изключително рискован – от една страна, защото населението в тези страни е враждебно настроено, а от друга – защото военният отговор на НАТО няма да се забави. Нищо не говори в днешно време, че Русия би се нагърбила с подобен риск.

5. Ядреното разоръжаване напредва бавно.

Америка и Русия разполагат с 93 процента от всичките атомни оръжия в света. 7000 американски бойни глави се противопоставят на 7290 руски. Подписаният през 2011 договор по т.н. СТАРТ-споразумение за разоръжаване, според данни на Института SIPRI, се придвижва много бавно. И двете страни влагат милиарди в модернизирането на ядрения си арсенал. Само САЩ, според института, ще вложат за целта до 2024 г. близо 348 милиарда долара.

Row of heavy nuclear missiles against blue sky with clouds

6. НАТО и Русия почти не си говорят.

Разговори се случват – но в много ограничен кръг. В Съвета НАТО-Русия – най-важната институция за диалог между Запада и Москва, от две години до този април цареше пълна тишина. Но и Априлската среща не донесе нищо съществено.

*Москва изрази съгласието си да бъде проведена среща на Съвета Русия-НАТО след конференцията на Алианса във Варшава на 8-ми и 9-ти юли. Решението бе обявено след разговор между френския външен министър Жан-Марк Еро и руския външен министър Сергей Лавров в Париж на 29-ти юни.(бел.ред.)

Превод: Александър Александров / Memoria de futuro

Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung
цитирай
2. get - - Как да коментирам ТЕЗИ ДВА ПАСАЖА - които ти сам поместваш ... Защо не ги осмислиш ?
08.07.2016 23:01
1. Нека не забравяме, че Европа е не само техен съюзник, но и конкурент в икономиката. САЩ се нуждае от слаба Европа. И най-добрият начин да го направи е да предизвика конфликт с Русия в Европа.

2. Русия проведе през миналата година многократни необявени военни учения с десетки хиляди войници. През февруари и март 2014 военно учение със 150 000 войници се оказа подкрепа за присъединяването на Крим. В източните региони на НАТО участват в момента във военни учения много повече войници, отколкото преди украинската криза. При последните маневри в Полша – „Анаконда“, участие взеха 31 000 войници от 24 страни.

- Какво излиза накрая ... ?
На САЩ не и трябва силна Европа ... пита се в задачата - а на Русия, Каква Европа и трябва. Такава "командвана" от хора като комуниста Йенс Столтенберг, той и агент "Стеклов" на КГБ ... той е генерален секретар на НАТО ... Нищо нещата взеха твърде да намирисват на ПРОВОКАЦИЯ срещу интелекта и логиката ми, на нормален човек?!
цитирай
3. 1997 - Б-р-р-р. Страшничко.
09.07.2016 04:19
Но и пелената от русофобски натиск в блога го потвърждава: Нещо се готви. И то е СРЕЩУ Русия.

"ПП: А ние готови ли сме?... Винаги готови! За готвене..."

В този момент правителството си има други явни ангажименти, а опозицията е само на думи за Русия и то вяло и плахо. Само грантовите Анти- са в активност, но такава, каквато да не им разваля ориенталския рахат през лятото и това изявява кому служат. Като цяло- правим се, че това не ни засяга, ама много грешим.
цитирай
4. apostapostoloff - По всичко личи, че
09.07.2016 05:50
от пиене този мужик напълно е изкукуригал. Русия е колония на ЕС и ни снабдява послушно със суровини. За кой дявол трябва НАТО да воюва с нея?!
цитирай
5. mt46 - ?
09.07.2016 11:56
get написа:
1. Нека не забравяме, че Европа е не само техен съюзник, но и конкурент в икономиката. САЩ се нуждае от слаба Европа. И най-добрият начин да го направи е да предизвика конфликт с Русия в Европа.

2. Русия проведе през миналата година многократни необявени военни учения с десетки хиляди войници. През февруари и март 2014 военно учение със 150 000 войници се оказа подкрепа за присъединяването на Крим. В източните региони на НАТО участват в момента във военни учения много повече войници, отколкото преди украинската криза. При последните маневри в Полша – „Анаконда“, участие взеха 31 000 войници от 24 страни.

- Какво излиза накрая ... ?
На САЩ не и трябва силна Европа ... пита се в задачата - а на Русия, Каква Европа и трябва. Такава "командвана" от хора като комуниста Йенс Столтенберг, той и агент "Стеклов" на КГБ ... той е генерален секретар на НАТО ... Нищо нещата взеха твърде да намирисват на ПРОВОКАЦИЯ срещу интелекта и логиката ми, на нормален човек?!

Не разбирам защо отклоняваш вниманието с второстепенни въпроси. В постинга си съм подчертал акцентите...
Дали Столтенберг е комунист, или не, това няма значение. Не разбираш ли / или се правиш на разсеян/, че Столтенберг е пионка, че зад и над него стоят други /световните боклуци и кукловоди/?...
цитирай
6. mt46 - Мда... Нашите управници са послушни, продажни, страхливи... Винаги готови...
09.07.2016 12:00
1997 написа:
Но и пелената от русофобски натиск в блога го потвърждава: Нещо се готви. И то е СРЕЩУ Русия.

"ПП: А ние готови ли сме?... Винаги готови! За готвене..."

В този момент правителството си има други явни ангажименти, а опозицията е само на думи за Русия и то вяло и плахо. Само грантовите Анти- са в активност, но такава, каквато да не им разваля ориенталския рахат през лятото и това изявява кому служат. Като цяло- правим се, че това не ни засяга, ама много грешим.

цитирай
7. mt46 - Борба за световно господство, за ресурси... Причините за войните са едни и същи...
09.07.2016 12:05
apostapostoloff написа:
от пиене този мужик напълно е изкукуригал. Русия е колония на ЕС и ни снабдява послушно със суровини. За кой дявол трябва НАТО да воюва с нея?!

Защо Хитлер е нападнал СССР и кой е очаквал това?...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19161851
Постинги: 3687
Коментари: 45094
Гласове: 148918
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031