Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.05.2017 17:30 - По атентата в Манчестър
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 1223 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Уви, атентатите в Западна Европа започнаха да се превръщат в норма. Почти всеки месец в някой от известните европейски градове се случва или опит за атентат или реален атентат. И реакцията и логиката на събитията е една и съща. 

Както и в предишните случаи службите след часове обявяват, че знаят кой е извършителя на престъплението и че (най-важното) той е бил известен на полицията преди това. 

Излиза, че терористите с години могат да се радикализират, да пътуват в чужбина с цел джихад и да се връщат обратно в Европа, а после да планират и извършват атентати. И всичко това под наблюдението на полиция и служби.

След всеки атентат западните политици казват, че борбата с тероризма трябва да се усилва, което се изразява в нови военни операции в Близкия Изток, в частност в Сирия. Но как може тероризма на територията на Британия, например, да бъде победен чрез бомбардировки в Сирия и Ирак? Логично е, че борбата трябва активно да се води на територията на собствената страна.

Като говорим за Британия, радикалните ислямисти имат там доста широка мрежа и действат почти безпрепятствено още от началото на 1990-те години. По онова време "войната с тероризма" не беше още толкова моден политически слоган. Джихадистите спокойно си пътуваха до Афганистан, Босна и Чечня, призоваваха към джихад свободно, направо по британските улици пред погледа на патрулните полицаи.

Дори френските служби бяха лепнали на Лондон прякора "Лондонистан" именно заради изобилието на джихадисти в британската столица и либералното отношение към тях.

Днес почти нищо не се е променило. Когато им е нужно ислямистите успяват и по няколко граници спокойно да пресекат, и атентат да организират. И службите всеки път се оказват изостанали с една крачка. Случайност? Не мисля.  

Наскоро се бе случил доста куриозен случай. Британските власти освободиха от затвора един джипадист и му платиха обезщетение в размер на 1 млн. (!) паунда. След няколко седмици същия господин се оказа в иракския Мосул и се взриви с кола-бомба, атакувайки иракските войски. Естествено, обезщетението си този тип изхарчи за тероризъм.

Така че с подобни двойни стандарти и заигравания радикалния ислям няма да може да бъде победен и след двеста години. Затова и призивите да сме единни пред лицето на терористичната заплаха звучат твърде лицемерно.

Жалко само, че в тези геополитически игри загиват невинни хора, включително деца. Искрени съболезнования на близките на жертвите.  



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3215502
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031