Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2017 15:59 - Никита Михалков: Ако бях враг на Русия, щях да й обявя война и да я спечеля за три дни
Автор: kolevn38 Категория: Политика   
Прочетен: 1713 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 21.10.2017 17:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Големият режисьор между русофобията, демокрацията и просветения консерватизъм image

Никита Сергеевич Михалков смята, че демократичният начин на управление не подхожда на „славянската душа“ на руския човек. Снимка: ЕПА/БГНЕС

 Четено: 19258 пътиE-mail

Емил ГЕОРГИЕВ

04.01.2017

„Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. Нито военната ни мощ, нито космическите иновации ще оцелеят без това. Те, извинете, ще затънат в лайна.“

Едно интервю, излъчено миналата година по най-голямата и гледана руска телевизия „Первий канал“ може да стресне, трогне, очарова и обърка всички български русофили и русофоби накуп. И да изплаши значително всеки, чиито демократични схващания не изключват избирателното право. Предлагаме ви извадки от разговора между големия руски и световен режисьор Никита Михалков – талантлив човек с оригинално мислене, бърз ум и чувство за хумор – и известния журналист Владимир Познер.

Когато го поканих, бях почти сигурен, че Михалков ще ми откаже – разказва Познер след интервюто. – Работата е там, че ние с него сме идейно несъвместими. Веднъж Никита Михалков беше заявил, че ако аз съм казал „черно“, то той ще каже „бяло“. С една дума ние сме разнополюсни – затова и бях крайно удивен, когато той прие поканата ми.

Но още по-удивителни се оказаха някои от нещата, които Михалков говори по повод на Русия, руския народ, руския човек, споделя Познер.

Ние обичаме обидените и обичаме да се обиждаме.“

„Ние, руснаците, сме електорат, а не народ. Не сме страна, а територия.“

„Ако бях враг на Русия, щях да й обявя война и да я спечеля за три дни.“

„Проблемът на руснаците е славянският им характер, отсъствието на воля за живот.“

„Руската литература погуби Русия.“

Сега, опитайте се да си представите каква би била реакцията на хората, които се определят като русофили, ако тези думи бяха казани от някой, когото те определят като русофоб. Именно „те определят“, защото няма как хората, които харесват Русия на Сталин и Путин, на тиранията и танковете, на репресиите и ксенофобията, заплахите и агресията, Кримнаш и пропагандните сайтове без собственик, Русия, която изисква вечна благодарност и се „шегува“, че след курортите ще изкупи и останалата част от България – да са истински русофили. Те са путинофили. И няма как тези, които обичат Русия на Тургенев и Толстой, на Чехов, Бунин и Набоков, на Сахаров и Солженицин, на Гребеншчиков, Макаревич, Звягинцев и много други – да са русофоби.

Никита Михалков обаче е по-особен случай. Неговите филми – дори, когато защитават спорни идеи (всеки има право на това), почти винаги са направени с много талант и едва ли някой ще отрече това. Но същевременно той изказва мнения, които – казани от който и да е друг – биха предизвикали огромен скандал и тежки обвинения.

image

Никита Михалков пред Владимир Познер

Ето още цитати с кратки коментари от Владимир Познер:

Православието е много по-близко до исляма, отколкото да католицизма. Затова Русия е истински мост между Изтока и Запада. Именно в Русия тези вероизповедания съществуват съвместно без никакви проблеми“.

Как така? По царско време наистина не е имало особени проблеми, доколкото в Русия православието е било държавна религия, а ислямът е съществувал само като строго подчинена религия. В съветско време и православието, и ислямът (и всички останали религии) служеха като жалки декорации в спектакъла, наречен „В СССР има свобода на вероизповеденията“, в който главните действащи лица се назначаваха от КГБ (бел. ред. – също както и у нас). И отново нямаше никакви проблеми.

Но когато съветската империя се срина в Лета и когато наистина се появи свобода на вероизповеданията, тогава възникнаха не просто проблеми, а тежки проблеми. Антагонизмът между православните и мюсюлманите наистина е видим – и това не е само в случаите на екстремизъм и тероризъм, а и при реакциите на обикновените руснаци на многолюдните чествания на мюсюлманските празници в Москва, както при агресията на мюсюлманите към руснаци. И това се нарича „съжителство без никакви проблеми“?!

Резултатите от евентуално безвластие в Русия ще бъдат толкова кървави и ужасни, че в сравнение с тях зверствата и на най-жестоката власт ще ни се видят незначителни“, казва Михалков.

Именно това, според режисьора, е оправданието за вертикала на властта, за силната ръка. Той говори, сякаш изборът е ограничен само между безвластието и силната ръка. Но това е невярно. Достатъчно е да се огледаме по света, за да разберем: има алтернатива. Има, например, демократични управления. Но съдейки по всичко, Никита Сергеевич Михалков – и не само той – смята, че демократичният начин на управление не подхожда на „славянската душа“ на руския човек. Тук е редно да се попитаме: защо вие, русофили, имате толкова лошо мнение за руския народ? Защото му отказваме способността да живее друг живот, в който няма нито безвластие, нито самовластие?

Главното послание на тези „просветени консерватори“ (както определя себе си и Михалков) се свежда до твърдението, че руският народ още е не готов за демокрация, отбелязва Познер. Не е готов да избира свои представители във властта, не е готов да участва във вземането на политически решения, не е готов…

Въпросът, който разбира се, руският журналист не пропусна да зададе, е:

А кой е този мъдрец, този ясновидец, който в известен само нему момент ще възкликне: Готов е! Готов е народът!“?

Народът!“ – бе озадачаващият отговор на Михалков.

След това режисьорът продължи с прозренията:

Мисля си, че ако се погледнем отстрани, ще се ужасим колко хладни и равнодушни сме към самите себе си – и няма как да очакваме да ни уважават другите“.

Как може да се живее на място, което толкова не обичаш, че не намираш сили и воля да го приведеш в ред?

Ние имаме необходимост да подредим собствената си страна. Неприлично е да носим изискан костюм върху мръсното си бельо, безсмислено е да прикриваме миризмата на некъпаното си тяло със скъп парфюм… време е сами да натикаме в носа си – като на пале – собствените си изпражнения. За да се събудим и да осъзнаем, че никой няма да ни почисти вместо нас.“

Живеем с усещане за безизходица, няма радост, няма предвкусване на бъдещето, затова децата са толкова малко. Понякога си мисля, Господи, по-добре всички да бяхме измрели! Какво е виновна земята? Нека тук дойдат шведи, китайци, който иска...“

Защо говорите така за страната си, пита Познер. Защо, питаме и ние, толкова талантлив човек, който въпреки крайно консервативните си политически възгледи, се смята за истински руски патриот, говори така за страната си? Отговорът на Михалков е прост:

„А нима всичко това не е вярно? Ще го повтарям, защото искам да накарам руския народ да го чуе и да се събуди.“






Гласувай:
4



1. planinitenabulgaria - Аз се чудя,
21.10.2017 18:57
как това предаване е било излъчено...
При нас Едвин Сугарев описва в три тома как България се превръща в подмолна олигархия, в Русия същото направи Политковская. И знаем какво й си случи на рожденния ден на Путин...
Голям удар е това предаване за платените нетови тролове. Добре, че цените на суровия петрол спаднаха, а с това и изявите на платените тролове..
цитирай
2. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга, приятелю!
22.10.2017 07:48
Гениалните и мъдрите винаги живеят с истината и казват истината, за разлика от посредствените, които винаги предпочитат илюзията и лъжата, за да се изхранват от тях.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kolevn38
Категория: Политика
Прочетен: 4087732
Постинги: 2845
Коментари: 5917
Гласове: 5073
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031