Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2020 13:46 - Политически анализатори: Властта сега се окопава, но на изборите ще си плати за арогантността с лихвите
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 262 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 07.08.2020 23:09


Премахването на палатките е политическа грешка

Бойко Борисов опитва да се дистанцира от ситуацията, но в същото време властта се окопава на всяка цена. И ГЕРБ, и Патриотите ще платят висока политическа цена за случващото се. Това са част от коментарите на анализатори, социолози и политолози за снощното разтурване на палатковите лагери в страната от силите на реда.
Бойко Борисов се опитва отчаяно да се дистанцира от това, което става. Властта вече изключително много прилича на комунистическата, заяви пред БНР културният антрополог и университетски преподавател проф. Ивайло Дичев.
Сливане на едрия бизнес с цялата политическа власт и една съдебна власт, прокуратура по-специално, която арестува преди да си е измислила за какво точно да обвини хората, и медии, които манипулират и лъжат. Към това се прибавя и насилието. Крачка по крачка то става все по-видимо и по-брутално, обясни проф. Дичев.
Според него Борисов се опитва да стои на страна. Пуснал е напред този брутален човек Валери Симеонов, който и без това разчита на такива хора, които обичат насилието. Даже самата му идея да направи правителство без собствено участие също е в тази посока. Не знам дали ще му се получи, коментира още анализаторът. Проф. Дичев бе категоричен, че заради поведението си сега, управляващите ще платят с лихвите на следващите избори.
В момента, в който набият някого на улицата или го арестуват, те губят обществено доверие, губят подкрепа. И обратно – когато протестиращите направят нещо агресивно, когато поляха с вода тая баба с бастуна. Тоест това е състезание, при което печели този, който е по-слаб, печели жертвата. Абсолютно безспорно е, че днешната акция ще е минус за управляващите, добави той.
По думите му Бойко Борисов се мъчи да отстъпи, така че да балансира някакви сили в обществото. Той се прави на слаб, за да бъде силен. Досега 10 години успява да играе тази игра. Успява да се представи за човек, който отстъпва, който слуша хората. В момента виждаме, че се опитва да прехвърли цялата отговорност върху някакви други сили. Какви са те – ще разберем по-нататък.
Според политологът д-р Теодор Славев властта се опитва да се окопае на всяка цена. Наблюдаваме ескалация на напрежението и можем да прогнозираме допълнителна такава, макар да има известно оттегляне от гледна точка на масовостта на протеста, коментира той в интервю за „Хоризонт“. По думите му големите, структурни предпоставки за подобно социално напрежение са от много отдавна, а зад протеста се корени огромно неравенство.
С идването на есента и зимните месеци е възможно и различни социални искания да се присъединят към протеста, посочи още Славев. Предстои още по-голям срив на доверието към институциите, категоричен е той.

Относно среднощната акция на МВР Славев коментира, че подобно поведение на властта по-скоро би раздразнило обществото, защото прилича на окопаване на властта на всяка цена.
Много грозно. Прилича на терористична акция - посред нощ, нахлуване с взлом. Изключително необяснимо. И защо сега? Те не са от вчера барикадите, изтъкна анализаторът от „Института за правни иницативи“.
Според него премахването е станало през нощта, защото тогава има по-малко хора и е по-малка вероятността от сблъсъци. Теодор Славев нарече стила на правоохранителните служби "грозен и отблъскващ" и поясни, че подобна акция е невъзможна без прокурорско разпореждане и е съгласувана на най-високо политическо ниво.
У нас имаме фасадна демокрация и засега властта иска да запази фасадата. Много силно се обърка тази сутрин с удара по палатките и насилието против протеста. Това пропуква фасадата и се вижда диктаторското лице, бе коментарът на Деян Кюранов, доктор по филосовия и съосновател на „Екогласност“ пред БНР. Той определи акцията на силите на реда срещу палатките на протестиращите на централни софийски кръстовища като "огромна политическа грешка".
Ако не друго, това е изключително сгрешен момент за този политически акт. Те го подготвяха, подготвяха, правиха си устата и го направиха в най-неподходящия момент, когато протестът очевидно се разраства.
След като имаме – показаха го агенциите, мнозинство, което симпатизира на протеста, то не излиза на протест, но симпатизира, можем да сме сигурни, че след тази сутрин това мнозинство ще стане още по-голямо, коментира Кюранов в предаването "Преди всички".
 



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4863936
Постинги: 2536
Коментари: 6394
Гласове: 16672
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930