Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2014 21:28 - Прокурорски работи
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 2046 Коментари: 7 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
.

Прокурорката, от която трепери цяла Румъния: Няма политик, осмелил са да ми каже как да водя разследване България | От: Нова Телевизия  |   30 ноември 2014, 17:19          

 

Румънският главен прокурор Лаура Кьовеси заяви пред Сашо Диков, че никой не може и да си помисли да й нареди как и срещу кого да води разследванията. "Когато получих информацията за действията на брата на президента Траян Бъсеску, започнах незабавно разследване. Нямах никакви сантименти, нищо, че президентът ме е назначил на този пост. Самият президент никога не се е опитал да спре разследването срещу брат си. Няма политик, който да ми се обади и да ми каже как да водя разследване", каза главната прокурорка.
Преди дни "Ню Йорк Таймс" описа Лаура като "Румънката, при която никой не иска да влиза". Телевизионни екипи постоянно дежурят пред офиса на Лаура Кодрута Кьовеси в готовност да отразят веднага поредния епизод от най-ужасяващата от 25 години насам драма за корумпирания политически и бизнес елит на Румъния. Те дебнат кой ще влезе в сградата на Националната дирекция за борба с корупцията (D.N.A.) – една доскоро задрямала служба, която под ръководството на 41-годишната Кьовеси се активизира до невъобразими мащаби. А никой не иска да го видят, че влиза там, разказва "Ню Йорк таймс".

Владимир Тишменяну, който ръководеше румънската комисия за проучване престъпленията на режима на Николау Чаушеску, казва, че тази тиха и затворена жена днес е човекът, от който най-много се боят и когото най-много ненавиждат. Тя предизвика най-голямото политическо земетресение в Румъния от 1989 г. насам, допълва преподавателят в Университета на Мериленд.

Попадалите на радара на D.N.A. реагират по друг начин. Според тях Кьовеси е сталинист, а агенцията й използвала подслушване и много от методите на спецслужбите на Чаушеску. Пред "Ню Йорк таймс" прокурорката казва, че тези обвинения са абсурдни, защото екипът й е от хора, завършили след 1989 г. (тя е завършила право в Клуж през 1995 г.) и нямащи никакви познания за методите на "Секуритате", а подслушването се практикува и в най-демократичните страни.

Най-неуморна в очернянето й е медийната група на Дан Войкулеску – политически и бизнес брокер, който през август бе осъден на 10 години затвор за корупция. Тя отвръща, че приема спокойно цялата мръсотия, изсипвана от "Журналул национал" и телевизия "Антена 3", срещу която тя повдигна обвинения по повод репортажи, че била взимала пари от мафията и описващи по клеветнически начин живота й на разведена жена.

Кьовеси казва, че никой от обикновените хора, с които се среща, не й казва да намали темпото или да се откаже. И в същото време тя е много разочарована, че румънците продължават да гласуват за политици, заподозрени или дори осъдени за корупция.

Основана през 2003 г., агенция D.N.A. години наред преследваше дребни служители като учители или кондуктори по влаковете. Нещата започват да се променят с назначаването начело на друга жена – Моника Маковей, която бе и министър на правосъдието. Последва законова поправка, забраняваща на агенцията да се занимава само с дребни риби. Сега случаите трябва да са свързани с подкупи за над 10 000 евро и да засягат държавни служители над определено ниво в администрацията.

Разбира се, парламентът неведнъж е опитвал да ограничи правомощията на D.N.A. или да одобри амнистия с обвинения от депутатите, че ги преследват по политически причини. Но съпротивата от президента Траян Бъсеску, който назначи Кьовеси през 2013 г., както и изборното поражение на премиера Виктор Понта (той твърди, че лично е препоръчал прокурорката на президента) на президентските избори правят тези опити неуспешни.

Над 90% от разследванията на агенцията, влезли в съда, завършват с осъдителни присъди. Най-прочутата от тях е срещу бившия премиер Адриан Нъстасе, една от фундаменталните фигури в средите на социалдемократическата партия. През януари той бе осъден на 4 години затвор за взимане на подкупи и заради добро поведение бе пуснат 6 месеца по-късно. След него разследването обхвана 9 министри по случая с купуването на лиценз от "Майкрософт" за използване на продуктите на компанията в румънските училища. Освен това тази година бяха обвинени 7 сенатори и 9 депутати от долната камара. Компания им правят още 1 генерал от армията, 4 прокурори и 18 съдии. В мрежата на D.N.A. падна дори социалдемократът Виорел Хребенчук, брокер във властта, който бе смятан за недосегаем.

Прочетете цялата статия тук: http://utroruse.com/article/306656/#ixzz3KfvrOvBc
Follow us: @utrobg on Twitter | utroruse on Facebook

Из "Тайното тефтерче" на М. Т.

ББ и ЦЦ - да се изстрелят в Космоса...
АД и ДП - да им се уреди среща с НЛО...
СС и ММ - да търсят полезни изкопаеми...
РК и МК - да се консервират в ЕС...
ВС, КК, НБ - в дом за кучета?...
СЦ - да си сложи примка...
РП - мисионер в щатите?...

М. Тачков


 



Гласувай:
10


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - Още едно предложение:
01.12.2014 21:44
Дялан/ияат с брадва/ Пеевски да се турне за надзорник на г/жа Лаура отт квотата на партията Д/елян/, П/авел/ и С/ава/.
цитирай
2. raders - В България главен прокурор би тр...
01.12.2014 21:52
В България главен прокурор би трябвало да бъде самият хан Крум.
цитирай
3. mt46 - Не е ли по-добре да го вземат извънземните?...
02.12.2014 12:33
planinitenabulgaria написа:
Дялан/ияат с брадва/ Пеевски да се турне за надзорник на г/жа Лаура отт квотата на партията Д/елян/, П/авел/ и С/ава/.

цитирай
4. mt46 - Мда... Но нямаме такива управници...
02.12.2014 12:35
raders написа:
В България главен прокурор би трябвало да бъде самият хан Крум.

цитирай
5. mt46 - http://avtorski.pogled.info/article/60369/Opozoriha-Balgariya
02.12.2014 20:46
Автор: Христина Христова 02.12.2014 | Видяна 4252 пъти
Опозориха България

/Поглед.инфо/ „Щом България е лишена от възможността да се държи като суверенна държава, нека поне поиска от Евросъюза обезщетение за пропуснатите ползи – само преките приходи от транзита в българския държавен бюджет щяха да бъдат най-малко 400 милиона евро годишно“.

И това ако не е позор, здраве му кажи.

Путин показа на колегата си „президент”, когото всички в България наричат „идиот”, какво се случва с политическите джуджета и техните държави, когато се репчат и вадят мускули на Великани. А се случва следното – Великанът изтръсква досадната муха от ботуша си и продължава по пътя си. А мухата пада там, където й е мястото – да се храни с остатъци.

Крайно?

Неееее.

Изразих се много меко даже.

Защото с поредния стратегически и геополитически провал, в който ни вкараха всички продажни тикви, мутри и „умни” евроатлантически слуги, България не просто изгуби Южен поток, а окончателно предаде своя държавен суверенитет. Хранеща се четвърт век с остатъци и трохи, тя вече доброволно сложи изпразнената си от идентичност главица на евроатлантическия дръвник и примирено зачака сатърът да се стовари върху нея.

Това и дедите ни не са го правили за 500 години робство.

Само че националната ни кратуна вече е изпразнена от памет и съдържание. Лъскавите ни нови господари 25 години усърдно се грижеха за това. Онзи ден увенчаха успешното финализиране на опростачването на българския народ, като назначиха една бивша мутра за бос на културата.

И ако Слави Бинев е вътрешен позор за самите нас, то спирането на Южен поток е позорът ни пред целия свят. България доказа, че от суверенна държава се е превърнала не просто в колония от петия свят. Не. Тя доказа на света, че вече е само една географска територия. Разграбена, изнасилена, опозорена. Територия без народ. Територия, отдадена без аренда на цигани и пришълци.
Борисов?

Плевнелиев?

Първанов?

Станишев?

Местан?

Кънев?

Кунева?

Каракачанов?

Симеонов?

Нещо да кажете?

Нямате какво да кажете, нали? Не е и нужно. Вие знаете за себе си тайната и срамна истина, която ви дава сили да продължавате без свян гротескната си вакханалия. А тайната истина е, че вече няма кой да ви спре. И вие сте го разбрали прекрасно. Тази истина е вашето оръжие. Народът отдавна е превърнат в блуждаещи и полуживи полусъзнания. Наричащият себе си „елит” отдавна е легнал по корем на лъскавите паркети, за да получи поредното си подаяние. Шепата будни глави отдавна няма кой да ги чуе. Понякога им се чудите на ентусиазма, нали? Наивници. Нека си крякат. Все тая.

Да, така е. България е ваша, господа. Вземете я цялата.

Дупчете я.

Сечете я.

Пресушете я.

Опожарете я.

Взривете я.

Нарежете я.

Така или иначе, тя отдавна е скрап.

Яжте.

Пийте.

Яжте.

Пийте.

Яжте.

Пийте.

И когато един ден се задавите, тогава Тя ще дойде и за вас. Ще ви погледне с кухите си очи и ще трябва да Я последвате. Голи, боси, гладни, жадни и уплашени. Като тези, чийто животи погубихте.

Помислете си пак, господа. И архонта попитайте.

Струва си.

Прочети цялата статия тук: Опозориха България - Христина Христова - Поглед Инфо
цитирай
6. mt46 - http://avtorski.pogled.info/article/60370/Kakvo-ni-veshtae-krayat-na-YUzhen-potok
02.12.2014 20:52
Автор: Александър Симов 02.12.2014 | Видяна 4716 пъти
Какво ни вещае краят на „Южен поток”?

/Поглед.инфо/ И така, това, което се очакваше от известно време насам, най-накрая се случи. Владимир Путин избра Анкара като мястото, където да обяви, че спира "Южен поток". "С оглед на това, че досега не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия не може да продължи реализацията на проекта в тези условия", каза руският президент, което не е някаква изненада. Все пак в последната една година целта на целия ЕС и най-вече на САЩ беше по всякакъв начин да сложи край на този енергиен проект. И сега новината, защото българските любвеобилни медии няма да ви я кажат - големият губещ от тази новина е България. България остава без газопровод, който да й гарантира сигурни доставки и остава заложник на геополитическото напрежение в Украйна, както и на американските фирми, които междувременно изкупиха цялата газопреносна мрежа на тази размирна страна. Сега грантовите бардове на статуквото ще обикалят от телевизия в телевизия да ви обясняват как страната ни е отстояла гордо евроатлантическите ценности, но никой от тях няма да ви каже, че не сме направили нито една стъпка напред в решаването и подсигуряването на енергийната си сигурност. Точно обратното - без "Южен поток" стъпваме в блатото на геополитическата световна нестабилност и при всяка криза между Русия и Украйна ще го отнасят софийските домакинства, които ще стоят на студено. Това не е мрачна прокоба, нито пък израз на някакъв песимизъм. Просто ви описвам реалностите, които надвисват над тази страна след решението на Русия.

И това е, защото България е затънала в блатото на клишетата, с които сама се е самокастрирала. Например - прословутата диверсификация. Защо нямало газова връзка с Гърция? А Гърция от Уран ли си докарва газа? Или може би ще следваме величественият план на Плевнелиев, който в Катар каза, че България с удоволствие ще потребява катарски газ. Само трябвало да намерим начин да го пренасяме до страната си. Ами да - всички учени са путинисти, как така досега не са открили начин да телепортират газ.

"Южен поток" не беше универсално решение, но все пак беше някакъв план за бъдещето. Сега България остава без това. Плевнелиев може до утре да говори за енергийна ефективност и саниране, но, както става всеки път в голяма газова игра, други страни ще натрупат джакпота. Путин не си избра Турция случайно. Ама никак.

Не напразно, с изключение на един-двама от десницата, които биха приветствали дори скок на техен роднина от висок блок, ако знаят, че той ще се приземи върху руснак и ще го отнесе със себе си на оня свят, настана едно историческо мълчание в политическите елити. Защото повечето от неговите представители са си направили сметката, че това руско изявление не идва току-така от въздуха, а най-вероятно руснаците са намерили алтернативно трасе за различен газопровод или просто почват да преоценяват своите енергийни доставки за Европа. И при двата варианта ние сме от губещата страна, страхотен успех на българската дипломация, единствената в света, която твърди, че се води от ценности, а не от някакъв конкретен интерес. Така по времето на Иван Костов България не се включи в газопровода "Син поток", а днес и южният поток пресъхна напълно, което ни изправя пред огромен икономически проблем, а и пред проблем, свързан с нашето бъдеще.

Трябва ли да си припомняме позорните сцени на спирането на "Южен поток"? Трябва ли да припомняме тримата американски сенатори, които дотърчаха у нас като световни копои и накараха Пламен Орешарски унизително да се откаже от всякакви дейности по проекта? Трябва ли да припомняме, че проповедниците на шистовия газ от две години насам обикалят по телевизиите да скърцат със зъби срещу една от малкото победи на истинското гражданско общество у нас - постигането на мораториум за добив и проучване на газ от шисти? Ясно е, че България се оказа слабото звено в проекта - тук е територия, на която се води тиха и невидима война и която уви е управлявана от елит, така лакейски настроен, че обвиненията за това, че властта се държи като колониална администрация, а не като самостоятелен субект от ден на ден изглеждат все по-истински. Но, разбира се, говорителят на световната лудост Иво Инджев ще напише статия как Путин командва у нас. Това е неизбежно като гола фотосесия на залязваща фолкпевица.

Когато утре "Южен поток", може и под друго име, мине през Турция, Гърция и стигне Италия, тогава сигурно от нас се очаква да изпитваме национална гордост, че сме набутали други лузъри да прибират транзитните такси, а ние стоим ценностно непоклатими в нашата сияйна морална правота?

След като България бе лишена от шанс за някакво развитие, имам един леко ироничен въпрос в главата. Вече го няма "Южен поток". Но как ще живее спокойно психодесницата без любимото си "чудовище"? Как ще доказват своите твърдения, че дългата ръка на Кремъл коли и беси у нас? Чудно ми е коя ли ще е следващата голяма заплаха от страна на Русия, която ще смущава съня на грантовата интелигенция? Например: "Не е ли време да забраним на рускините да посещават България, те внасят кремълска корупция и разложение в присъщата ни евроатлантическа еротика". Аз вече очаквам всякакво чудовище да се роди от тяхната политическа абстиненция.

Очевидно е, че светът се променя с бързи стъпки. Не знам дали във въздуха мирише на война, не бих се учудил. Но ми е ясно, че България за пореден път остава встрани от световните процеси. Защото тя беше интересна, само защото през нея можеше да мине газопровод. Заради това беше забелязвана. Лакейският елит обаче си свърши работата. Превърна тази държава единствено и само в територия. Оттук-нататък става ясно какъв е планът за България - една територия, надупчена от сондите за шистов газ, тъпкана с ГМО-продукти, активен покупател на старото натовско въоръжение. Защото, нима се съмнявате, няма да минат и два дни, преди шистовите лобисти да се появят по екраните отново, за да продават своята отрова. Още тази седмица въпросът за самолетите от 1970 година отново ще бъде поставен. Изобщо атлантическият рай ще процъфтява.

Дори и на студено.

Прочети цялата статия тук: Какво ни вещае краят на „Южен поток”? - Александър Симов - Поглед Инфо
цитирай
7. schumpov - Напредъкът на Румъния се дължи на ...
02.12.2014 22:58
Напредъкът на Румъния се дължи на това , че те не късаха опашките на гущера година след година , а направо му отрязаха главата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19163101
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148922
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031