Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2015 19:05 - Тероризмът - реална заплаха...
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 1039 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
.

/Поглед.инфо/ Сирийският президент Башар Асад предначерта изключително мрачна етническа и верска картина пред страните в Европа и тяхната първа линия, между които е и България.Преди няколко дни шведското издание Експресен излъчи първото ново интервю със сирийския президент Башар Асад. Материалът е реализиран от близкоизточния кореспондент на изданието, Касем Хамеде, в двореца Ал-Рауда в Дамаск.

Държавният глава, който преди повече от две години бе в прегръдките на премиера Бойко Борисов, ясно посочи, че ЕС спи зимен сън по отношение на това, което им се готви от Вашингтон по оста Либия-Египет-Сирия-Ирак.

Той заяви, че този обръч стяга с напрежение и бежански поток модерната допреди няколко години континентална част, която в най-скоро ще заприлича на пъстра държава от малки формирования, изградени на принципа на Ислямска държава, където се управлява по законите от Рияд и със силата Ал Кайда.

В изказването си Башар Асад изтъква ролята на американските сателити Турция, Катар и Саудитска Арабия в създаването и покровителството на ислямистката интервенция в Сирия, която западните медии наричат „гражданска война".

image

Представяме ви резюме на интервюто.

По отношение на опасността от тероризма в лицето на организацията „Ислямска държава" и „Фронта ан-Нусра" Президентът Башар ал-Асад заяви, че тероризмът винаги представлява опасност - във всяко време, на всяко място и във всяка ситуация. Той е дълъг процес, започнал преди години, още преди началото на кризата в Сирия. Тероризмът представлява заплаха, защото той не знае граници и ограничения и може да удари на всяко място. Тероризмът не е нито местен, нито регионален, а световен проблем.

Поради тази причина казваме, че тероризмът винаги е опасен. В случая със Сирия заплахата от тероризма идва от това, че той се ползва с политически чадър, осигуряван от много държави, лидери и отговорни лица най-вече от Запада. Голям брой от тези отговорни лица не видяха реалната действителност в началото. А сега нещата са още по-опасни заради отсъствието на международното право и липсата на ефективна международна организация, която да осигури защита на една държава от друга държава, използваща терористите като агенти с цел да унищожи чрез тях държавата-мишена. Именно това се случва в Сирия.

„Да, тероризмът е опасен, но той е и обратим. Значи не е късно да се справим с него. Той ще става все по-опасен, защото с времето терористите ще индоктринират сърцата и умовете на хората", казва сирийският президент.

На въпроса дали Турция, Катар и Саудитска Арабия са променили своята политика по отношение на Сирия четири години след началото на войната, президентът Ал-Асад отговори, че тези държави не са независими, поради това нямат своя собствена политика. Понякога тяхното поведение е тесногръдо, отмъстително или основаващо се на омразата, както се държат и други, например САЩ. Поради това не може да се каже, че трите мюсюлмански държави имат своя собствена политика. Те продължават да подкрепят терористите. Това поведение не е свързано с кризата в Сирия, тъй като те подкрепяха терористите и в Афганистан, като поддържаха уахабитската идеология и екстремизма, който напоследък доведе тероризма и в Европа. Те осигуряват тази подкрепа от десетилетия, а сега поддържат същата идеология и същите групировки в Сирия, но под различни наименования.

Запитан защо САЩ подкрепят Саудитска Арабия, макар да знаят, че уахабизмът стои зад събитията от 11 септември, президентът Ал-Асад посочи, че през 80-те години на миналия век САЩ са описвали Ал-Каида и талибаните в Афганистан като „муждахидини". Така ги описваше и президентът Буш. Но след събитията от 11 септември 2001 г. започнаха да ги наричат терористи. Проблемът със САЩ и някои отговорни лица от Запада се състои в това, че те се опитват да използват тероризма като политически инструмент. В действителност тероризмът е като скорпион - ако му се удаде възможност, ще ухапе.

Що се отнася до опасността от джихадистите от европейски произход и по-специално от шведски произход, които вече се връщат в своите европейски държави президентът Ал-Асад посочи, че на тероризма не може да се гледа като на местен или регионален, а като световен проблем. И допълни, че когато говорим за Швеция като част от Европа или Скандинавия, трябва да се вземе предвид, че най-опасните лидери на „Ислямска държава" са скандинавци. Така че докато тероризмът се развива в различни европейски страни, Швеция не може да е сигурна държава. И докато Средиземноморието и Северна Африка са в състояние на хаос и тероризъм, не може да има сигурност в Европа.

По отношение на най-ефективните начини за справяне с терористите сирийският президент посочи, че тероризмът не е война, той е преди всичко умствено състояние, култура.

Заради това с тази култура трябва да се справим с идеологически средства, което включва образование и култура. Второ, терористите се възползват от бедните. Трябва да се обърне внимание на бедността, тъй като икономическият ръст и развитието са две много важни неща. Трето, трябва да се справим с политическите проблеми, използвани от терористите за промиване на мозъците на младежите и децата. Трябва да се обърне внимание на отчаянието на младежите, които поискаха да загинат, за да „отидат в рая" и там да живеят по-добър живот.

И накрая, необходимо е да се обменя информация между службите за сигурност.

Войната е последно средство, с което можеш да се защитиш от тероризма. Не можеш да нападнеш тероризма, като му обявиш война. Можеш само да се отбраняваш, ако тероризмът употреби военни средства.

На въпроса относно бъдещето на „Ислямска държава" президентът Асад заяви, че тази терористична организация не намира подкрепа сред сирийското общество, поради което тя няма бъдеще в краткосрочен план. Но в средносрочен план и по-специално когато те успеят да индоктринират умовете и сърцата на младежите и децата, този регион може да има само едно бъдеще, а именно бъдещето на Ал-Каида, „Ислямска държава", „Ан-Нусра" и Мюсюлмански братя. Така ще изглежда задният двор на Европа. Това е опасно, защото едно правителство може да вземе мерки срещу редица неща, но не можеш да контролираш идеологията, когато е посята в съзнанието. Трудно е да я изкорениш.

Източник: Кросс


Прочети цялата статия тук: Асад: САЩ, Турция и сателитите им превръщат България в нова Ислямска държава - Поглед Инфо



Гласувай:
10


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19163863
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148922
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031