Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2015 23:12 - Гърция ще бъде разкостена като нас
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 7409 Коментари: 19 Гласове:
29


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.

Гърция ще бъде разкостена като нас       image


Стандарт
Интервю на Руслан Йорданов

/Поглед.инфо/ Зад приказките за европейска солидарност се крие неоколониализъм, казва доц. Иво Христов

- Доц. Христов, как оценявате постигнатото предварително споразумение между Гърция и Еврогрупата?

- Ако това не е някаква тактическа маневра на СИРИЗА и на Алексис Ципрас, в което все повече се съмнявам, това е капитулация на Гърция под диктовката на Германия. Защото приетият от Еврогрупата пакет трябва да бъде гласуван в спешен порядък от гръцкия парламент, което ще означава, че Гърция губи своя икономически суверенитет напълно и изцяло. Съгласно този пакет Гърция трябва да приватизира по-голямата част от своите пристанища и друга значителна национална инфраструктура. Те ще попаднат в ръцете на кредиторите-победители. Ресурсите от заплащането на т.нар. приватизация ще отидат в един фонд, който също ще се управлява от кредиторите - международния банков капитал. По същество над страната са наложени репарации във военновременен порядък.

- Предизвестен ли беше този финал?

- Не знам дали беше предизвестен, тъй като покрай референдума Ципрас очевидно имаше съвсем друга политическа позиция спрямо кредиторите. Очевидно премиерът и неговото крило в СИРИЗА са се поддали на огромния външен натиск, тъй като те имаха и други опции, които не се случиха. Оттук нататък страната ще бъде разкостена по пълна програма. Ще бъде докарана горе-долу до състоянието, в което е днес България.

- Застрашен ли ще бъде европейският проект в случай, че Гърция напусне еврозоната, а и евентуално ЕС?

- Първо, чисто формално юридически не са изработени механизми за напускане на еврозоната и на ЕС. Това не е предвидено в договорите, особено в Лисабонския. Второ, Грекзит може да се случи, но всички си дават сметка за ефекта на доминото, който може да тръгне. Трето, Гърция не е проблемът на ЕС, Гърция е симптом на проблема. А проблемът в дълбочина е, че когато съберете високоразвити икономики като германската, френската, скандинавските и британската, от една страна, със слабо развити периферни икономики от юга и изтока на ЕС, от друга, е ясно, че зад приказките за европейска солидарност стои зле прикрит неоколониализъм. Този неоколониализъм цели експлоатация на близката периферия - използване на евтина работна ръка, пазари за пласмент на произведените стоки и т.н. Очевидно е, че този механизъм не може да работи дълго. И трето, това е началото на края на оперетата "ЕС - самостоятелен трети геополитически играч" наред с Америка, Китай и отчасти Русия. Това не се случи и съдбата на Евросъюза оттук нататък може да бъде следната - слаба и хлабава конфедерация с едно ядро около Германия. И, разбира се, превръщането му в геополитически придатък на Съединените щати.

- Какви поуки може да си извади България от гръцката драма и как бихме могли да защитим най-добре националния си интерес?

- Не можем да го защитим, защото, първо, българските елити не са гръцките. Българските елити са изключително зависими. Те не изповядват собствен добре разбран интерес, който съвпада с националния интерес, както е в гръцкия случай. Второ, те са изключително зависими от имперския център в Брюксел и реалния имперски център във Вашингтон. Трето, българските елити са страхливи, заради своето минало и своя генезис, който е, меко казано, тъмен. Четвърто, те са готови на всякакви компромиси, много отвъд чертата на разумния компромис, само за да запазят сегашното статукво. За съжаление европейските помощи и програми в този им вид допринасят за запазването на олигархичния ред, който съществува в България, Румъния и на други места от "новия Изток" - този нов "Див Запад" на Европа. В този смисъл влизането на България в ЕС въпреки наивните очаквания на много хора /включително и моите/, че това ще доведе до стабилизиране на ситуацията, повишаване на демократичния стандарт и подобряване на икономическите условия, всъщност доведе до стабилизирането на неоолигархичния ред и модел, който беше създаден от посткомунистическата номенклатура, която работеше добре със западните елити. Едните гарантират територията и остатъчните си ресурси, а другите гарантират шансовете да бъде експлоатирана тази територия и голямата част от рентата да отива в имперския център, а остатъкът - в местните олигархични клики.

- Миналата седмица на своята среща БРИКС реши да създаде собствени аналози на Световната банка и МВФ. Смятате ли, че оформеният около Китай и Русия блок може да оспори англо-саксонското господство?

- Не крия моите огромни симпатии към тази нова геополитическа алтернатива, но това са чисто човешките ми, емоционални симпатии. Хладният ми анализ на реалист показва, че е твърде рано да очакваме нещо подобно, защото икономиките на държавите от БРИКС са същите неоолигархични системи, от които ние се опитваме да избягаме. Такива са моделите на развитие на Русия и на Китай, да не говорим за тези на Южна Африка и Бразилия. Да, действително това са нови развиващи се пазари, но е още много рано да се каже дали те ще станат алтернатива на съществуващия геополитически ред.

- В последните месеци конфликтът между Европа и Русия поне на официално ниво се смекчи. Очаквате ли стъпки към неговото решаване?

- Грешите, няма конфликт между Европа и Русия. Има конфликт между САЩ и Русия. Европа играе ролята на шестото колело, което трябва да обслужва този конфликт в полза на Америка, против собствените си интереси. За бойно поле беше избрана Украйна, която трябваше да услужи с територията и народа си като пушечно месо за сметка на своето бъдеще като страна. В момента се намираме на етап мъртвешко затягане и позиционна война. Не знам дали помните случая със "странната война" през 1939 г., когато съюзниците воюват с нацистка Германия като не се произвежда нито един изстрел на западния фронт, а през това време Хитлер окупира Полша. Нещо подобно в момента се разиграва и в Украйна. Целият казус в Украйна не е нищо друго, освен превантивна война на англосаксонците, за да не се допусне един конкурент в лицето на Русия да се еманципира геополитически, да осъществи опасна близост с основния европейски партньор /разбирайте Германия/. И нещо много важно, което убягва на нашите, пази Боже, провинциални анализатори - сценариите в Украйна и Гърция са системна война за прекъсване на жизненоважните търговски и комуникационни вериги на Китай с Европа.

- Миналата седмица се случи и друго важно събитие - Саудитска Арабия обяви, че инвестира 10 млрд. долара в Русия, а освен това ще обединят сили срещу Ислямска държава. Възможен ли е да има по-широк алианс срещу екстремистите заедно със САЩ?

- Не, Ислямска държава е продукт на две от трите сили, които посочихте. Затова не може да се обединяват срещу собственото си дете. ИДИЛ изпълнява важна тактическа задача за дестабилизация на Близкия изток, за усилване на напрежението между сунити и шиити, и довеждането на целия регион до статута на онова, което американските анализатори наричат "племена със знамена" на базата на националните бюрократични държави, които съществуваха до т.нар. Арабска пролет - това очарователно безсмислено клише. В последната среща става дума за опипване на почвата. 10-те млрд долара на саудитците в руската икономика е дори смешно да бъдат коментирани. Очевидно тук имаме символичен опит, който се изразява в следното. Първо, целият саудитски проект е изцяло дело на английските нефтени компании и британското военно разузнаване след първата световна война. Впоследствие грижата за негово съществуване беше прехвърлена на САЩ през 30-те. Второ, Саудитска Арабия е доста уплашена от възхода на Иран и възникването на ветрило от шиитски режими от Ливан и Сирия до Йемен, които биха могли да пометат Уахабитското кралство. Имайте предвид, че най-важните саудитски нефтоносни провинции в източната част на страната са населени с шиитско население. Това е и втори опит след възникването на сирийската криза Русия да бъде убедена да се откаже от своите интереси в региона, т.е. да предаде своите съюзници и клиентела в лицето на Сирия, Йемен и Иран, срещу което им подхвърлят някакви жалки трохи под формата на тези 10 млрд. долара. Залогът е много по-голям. На ход е стратегическа сделка между Запада и Иран, която ще доведе до рязка смяна на геополитическата конфигурация в региона. При измерване на потенциалите на Иран и Саудитска Арабия става ясно, кой ще доминира геополитически. Тази перспектива довежда до ужас Саудитска Арабия и тя е готова на всякакви компромиси, лавирания и игри. Русия пък се опитва да балансира между своя внимателен интерес с Иран и се заиграва със саудитците дотолкова, доколкото това би могло да отслаби хватката около Сирия и войната в Йемен.

Източник: Стандарт


Прочети цялата статия тук: Гърция ще бъде разкостена като нас - Поглед Инфо

Зад приказките за европейска солидарност се крие неоколониализъм, смята доц. Иво Христов


- Ципрас капитулира под диктовката на Германия
- ЕС оттук нататък ще бъде хлабава конфедерация
- Конфликтът в Украйна е между Москва и Вашингтон, Европа играе срещу себе си


- Доц. Христов, как оценявате постигнатото предварително споразумение между Гърция и Еврогрупата?


- Ако това не е някаква тактическа маневра на СИРИЗА и на Алексис Ципрас, в което все повече се съмнявам, това е капитулация на Гърция под диктовката на Германия. Защото приетият от Еврогрупата пакет трябва да бъде гласуван в спешен порядък от гръцкия парламент, което ще означава, че Гърция губи своя икономически суверенитет напълно и изцяло. Съгласно този пакет Гърция трябва да приватизира по-голямата част от своите пристанища и друга значителна национална инфраструктура. Те ще попаднат в ръцете на кредиторите-победители. Ресурсите от заплащането на т.нар. приватизация ще отидат в един фонд, който също ще се управлява от кредиторите - международния банков капитал. По същество над страната са наложени репарации във военновременен порядък.


- Предизвестен ли беше този финал?


- Не знам дали беше предизвестен, тъй като покрай референдума Ципрас очевидно имаше съвсем друга политическа позиция спрямо кредиторите. Очевидно премиерът и неговото крило в СИРИЗА са се поддали на огромния външен натиск, тъй като те имаха и други опции, които не се случиха. Оттук нататък страната ще бъде разкостена по пълна програма. Ще бъде докарана горе-долу до състоянието, в което е днес България.


- Застрашен ли ще бъде европейският проект в случай, че Гърция напусне еврозоната, а и евентуално ЕС?


- Първо, чисто формално юридически не са изработени механизми за напускане на еврозоната и на ЕС. Това не е предвидено в договорите, особено в Лисабонския. Второ, Грекзит може да се случи, но всички си дават сметка за ефекта на доминото, който може да тръгне. Трето, Гърция не е проблемът на ЕС, Гърция е симптом на проблема. А проблемът в дълбочина е, че когато съберете високоразвити икономики като германската, френската, скандинавските и британската, от една страна, със слабо развити периферни икономики от юга и изтока на ЕС, от друга, е ясно, че зад приказките за европейска солидарност стои зле прикрит неоколониализъм. Този неоколониализъм цели експлоатация на близката периферия - използване на евтина работна ръка, пазари за пласмент на произведените стоки и т.н. Очевидно е, че този механизъм не може да работи дълго. И трето, това е началото на края на оперетата "ЕС - самостоятелен трети геополитически играч" наред с Америка, Китай и отчасти Русия. Това не се случи и съдбата на Евросъюза оттук нататък може да бъде следната - слаба и хлабава конфедерация с едно ядро около Германия. И, разбира се, превръщането му в геополитически придатък на Съединените щати.


- Какви поуки може да си извади България от гръцката драма и как бихме могли да защитим най-добре националния си интерес?


- Не можем да го защитим, защото, първо, българските елити не са гръцките. Българските елити са изключително зависими. Те не изповядват собствен добре разбран интерес, който съвпада с националния интерес, както е в гръцкия случай. Второ, те са изключително зависими от имперския център в Брюксел и реалния имперски център във Вашингтон. Трето, българските елити са страхливи заради своето минало и своя генезис, който е, меко казано, тъмен. Четвърто, те са готови на всякакви компромиси, много отвъд чертата на разумния компромис, само за да запазят сегашното статукво. За съжаление европейските помощи и програми в този им вид допринасят за запазването на олигархичния ред, който съществува в България, Румъния и на други места от "новия Изток" - този нов "Див Запад" на Европа. В този смисъл влизането на България в ЕС въпреки наивните очаквания на много хора /включително и моите/, че това ще доведе до стабилизиране на ситуацията, повишаване на демократичния стандарт и подобряване на икономическите условия, всъщност доведе до стабилизирането на неолигархичния ред и модел, който беше създаден от посткомунистическата номенклатура, която работеше добре със западните елити. Едните гарантират територията и остатъчните си ресурси, а другите гарантират шансовете да бъде експлоатирана тази територия и голямата част от рентата да отива в имперския център, а остатъкът - в местните олигархични клики.


- Миналата седмица на своята среща БРИКС реши да създаде собствени аналози на Световната банка и МВФ. Смятате ли, че оформеният около Китай и Русия блок може да оспори англо-саксонското господство?


- Не крия моите огромни симпатии към тази нова геополитическа алтернатива, но това са чисто човешките ми, емоционални симпатии. Хладният ми анализ на реалист показва, че е твърде рано да очакваме нещо подобно, защото икономиките на държавите от БРИКС са същите неоолигархични системи, от които ние се опитваме да избягаме. Такива са моделите на развитие на Русия и на Китай, да не говорим за тези на Южна Африка и Бразилия. Да, действително това са нови развиващи се пазари, но е още много рано да се каже дали те ще станат алтернатива на съществуващия геополитически ред.


- В последните месеци конфликтът между Европа и Русия поне на официално ниво се смекчи. Очаквате ли стъпки към неговото решаване?


- Грешите, няма конфликт между Европа и Русия. Има конфликт между САЩ и Русия. Европа играе ролята на шестото колело, което трябва да обслужва този конфликт в полза на Америка, против собствените си интереси. За бойно поле беше избрана Украйна, която трябваше да услужи с територията и народа си като пушечно месо за сметка на своето бъдеще като страна. В момента се намираме на етап мъртвешко затягане и позиционна война. Не знам дали помните случая със "странната война" през 1939 г., когато съюзниците воюват с нацистка Германия като не се произвежда нито един изстрел на западния фронт, а през това време Хитлер окупира Полша. Нещо подобно в момента се разиграва и в Украйна. Целият казус в Украйна не е нищо друго, освен превантивна война на англосаксонците, за да не се допусне един конкурент в лицето на Русия да се еманципира геополитически, да осъществи опасна близост с основния европейски партньор /разбирайте Германия/. И нещо много важно, което убягва на нашите, пази Боже, провинциални анализатори - сценариите в Украйна и Гърция са системна война за прекъсване на жизненоважните търговски и комуникационни вериги на Китай с Европа.


- Миналата седмица се случи и друго важно събитие - Саудитска Арабия обяви, че инвестира 10 млрд. долара в Русия, а освен това ще обединят сили срещу Ислямска държава. Възможен ли е да има по-широк алианс срещу екстремистите заедно със САЩ?


- Не, Ислямска държава е продукт на две от трите сили, които посочихте. Затова не може да се обединяват срещу собственото си дете. ИДИЛ изпълнява важна тактическа задача за дестабилизация на Близкия изток, за усилване на напрежението между сунити и шиити, и довеждането на целия регион до статута на онова, което американските анализатори наричат "племена със знамена" на базата на националните бюрократични държави, които съществуваха до т.нар. Арабска пролет - това очарователно безсмислено клише. В последната среща става дума за опипване на почвата. 10-те млрд долара на саудитците в руската икономика е дори смешно да бъдат коментирани. Очевидно тук имаме символичен опит, който се изразява в следното. Първо, целият саудитски проект е изцяло дело на английските нефтени компании и британското военно разузнаване след първата световна война. Впоследствие грижата за негово съществуване беше прехвърлена на САЩ през 30-те. Второ, Саудитска Арабия е доста уплашена от възхода на Иран и възникването на ветрило от шиитски режими от Ливан и Сирия до Йемен, които биха могли да пометат Уахабитското кралство. Имайте предвид, че най-важните саудитски нефтоносни провинции в източната част на страната са населени с шиитско население. Това е и втори опит след възникването на сирийската криза Русия да бъде убедена да се откаже от своите интереси в региона, т.е. да предаде своите съюзници и клиентела в лицето на Сирия, Йемен и Иран, срещу което им подхвърлят някакви жалки трохи под формата на тези 10 млрд. долара. Залогът е много по-голям. На ход е стратегическа сделка между Запада и Иран, която ще доведе до рязка смяна на геополитическата конфигурация в региона. При измерване на потенциалите на Иран и Саудитска Арабия става ясно, кой ще доминира геополитически. Тази перспектива довежда до ужас Саудитска Арабия и тя е готова на всякакви компромиси, лавирания и игри. Русия пък се опитва да балансира между своя внимателен интерес с Иран и се заиграва със саудитците дотолкова, доколкото това би могло да отслаби хватката около Сирия и войната в Йемен.

Копирано от standartnews.com



ПП: Днес имаме доста интересна новина - "Европа иска пари от България за спасяването на Гърция". Европейската комисия щяла да иска от България и от останалите 8 страни, които са извън еврозоната около 13 милиарда евро - гаранция за спешен заем за Гърция... Поредната европейска наглост, дами и господа! Искат да вземат на босия цървулите, искат бедните да продължават да плащат за престъпните безобразия на разни банкстери, евробюрократи, олигарси...

Може да прочетете доста коментари и псувни по този въпрос тук -

www.blitz.bg/news/article/348928




*   *   *

Все още славите ли
невроатлантизма,
демокретенизма,
еврокомунизма,
банкстеризма,
банкрутизма,
гробализма?...

М. Тачков




Гласувай:
29


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
16.07.2015 00:19
Това се очакваше!
Или да плащаме вместо Гърция, или да даваме директно пари!
Парична хиена няма да се остави да губи пари!

Лека нощ!
цитирай
2. zaw12929 - нов вариант хитлеризъм, под маската на демокрация...
16.07.2015 06:56
"това е капитулация на Гърция под диктовката на Германия." , която отиде твърде далеч.. и ще има продължение
цитирай
3. syrmaepon - Сигурно, но с пълното съгласие и ...
16.07.2015 09:39
Сигурно, но с пълното съгласие и одобрение на гръцките политици начело с Ципрас, който между другото преди два дена каза, че няма валутен резерв за драхмата, ерго край на свободата. Сиртакито свърши. Надявам се, макар че едва ли, повечето ляво ориентирани българи най-сетне проумеят колко струват популистките приказки а също и тези които ги хвърлят насам натам предизборно.
Свободата не е охолен живот за чужда сметка пълен със социални придобивки. Истински си свободен когато нямаш нищо - нито висок пост, нито имоти, нито сметки в банки.
цитирай
4. kbalenciaga - "Разделяй и владей"!
16.07.2015 11:55

Парадокса е, а всъщност може и да не е парадокс, а да е Закономерност.
Колко от умните, образованите, материално успелите хора са с тотално промити мозъци(в това число и много българи!) и не виждат, че този план на управляващите ЕС не е за помощ.
А точно обратното. Той е направен с цел Упадък на Гърция!

Увеличение с около 70% на ДДС за преработени храни, ресторанти, транспорт, който ще влияе директно на туризма на Гърция.
Увеличение с 100% на ДДС за хотелите!
Това е пълно безумие.
Туризма е едно от основните им пера за приходи.
Другата идиотия. Вместо да вземат от богатите, и ултра богатите гърци, те намаляват драстично пенсиите?!
Пенсионерите които като вземат парите, веднага ги вкарват в икономиката, в БВП.
Купуват хляб, сирене, месо, зеленчуци...
Всеки ден.
Докато богатите и ултра богатите като построят например огромните си палати, то там парите се затварят за десетки години.

Просто е абсурдно по какъв Просташки начин обричат гърците на упадък.
И логично те, олигарсите много добре знаят какво ще последва.
Стачки, големи бунтове.
Още един сериозен фактор, влияещ за срив на гръцката икономика, на гръцката държава.
цитирай
5. balebalev - На хората им трябват десетилетия
16.07.2015 12:50
за да разсипят една държава, а гръцките комуняги се справиха за има-няма половин година... хахаха. :)))
цитирай
6. mt46 - Ти какво предлагаш? Да има само десни партии? ...
16.07.2015 13:35
syrmaepon написа:
Сигурно, но с пълното съгласие и одобрение на гръцките политици начело с Ципрас, който между другото преди два дена каза, че няма валутен резерв за драхмата, ерго край на свободата. Сиртакито свърши. Надявам се, макар че едва ли, повечето ляво ориентирани българи най-сетне проумеят колко струват популистките приказки а също и тези които ги хвърлят насам натам предизборно.
Свободата не е охолен живот за чужда сметка пълен със социални придобивки. Истински си свободен когато нямаш нищо - нито висок пост, нито имоти, нито сметки в банки.

Нима в Германия, Франция, Великобритания... няма и не е имало управляващи леви /социал-демократични/ партии?... Нима гръцкият дълг не е натрупан и от десни партии?...
http://www.focus-news/news/2015/07/13/2091911/kathimerini-predishnite-pravitelstva-na-gartsiya-nosyat-otgovornost-za-natrupvaneto-na-ogromniya-dalg-na-stranata-zayavi-papa-frantsisk.html
Ла Пас. Папа Франциск заяви, че предишните правителства на Гърция носят отговорност за натрупването на огромния дълг на страната, но постави въпроса защо, след като фирми могат да се възползват от защита при банкрут, държавите да не могат, предаде Kathimerini.
„Определено би било твърде опростено да се каже, че вината в гръцкия проблем лежи само върху едната страна“, заяви папа Франциск по време на посещението си в Боливия.
Папата отбеляза предложенията, отправени към ООН, държавите да могат да получават защита при банкрут също както и корпорациите.
„Защо, ако една компания може да обяви банкрут, една държава да не може да направи същото и да получи същата помощ от другите?“, добави папа Франциск.

Превод и редакция: Милен Маринов
цитирай
7. mt46 - Аз съм против съюзите...
16.07.2015 13:41
анонимен написа:
Балкански съюз ни е спасението! Можем да си живеем спокойно по съседски
да си имаме единна валута, например българския лев и нека всички, минавайки през Балканите да имат едно на ум, а не както сега да ни използват за евтина работна ръка и слугинаж. Туризъм и лека промишленост, услуги и спорт - това е .

Съюзите са временни... Най-добре е всяка държава да бъде независима, суверенна...
цитирай
8. mt46 - Гръцките заеми са се трупали десетилетия... :)
16.07.2015 13:46
balebalev написа:
за да разсипят една държава, а гръцките комуняги се справиха за има-няма половин година... хахаха. :)))

"Сириза" е социал-демократична партия. Гръцките комунисти са доста по-радикални... :)
цитирай
9. mt46 - Да, такава е логиката...
16.07.2015 13:58
kbalenciaga написа:

Парадокса е, а всъщност може и да не е парадокс, а да е Закономерност.
Колко от умните, образованите, материално успелите хора са с тотално промити мозъци(в това число и много българи!) и не виждат, че този план на управляващите ЕС не е за помощ.
А точно обратното. Той е направен с цел Упадък на Гърция!

Увеличение с около 70% на ДДС за преработени храни, ресторанти, транспорт, който ще влияе директно на туризма на Гърция.
Увеличение с 100% на ДДС за хотелите!
Това е пълно безумие.
Туризма е едно от основните им пера за приходи.
Другата идиотия. Вместо да вземат от богатите, и ултра богатите гърци, те намаляват драстично пенсиите?!
Пенсионерите които като вземат парите, веднага ги вкарват в икономиката, в БВП.
Купуват хляб, сирене, месо, зеленчуци...
Всеки ден.
Докато богатите и ултра богатите като построят например огромните си палати, то там парите се затварят за десетки години.

Просто е абсурдно по какъв Просташки начин обричат гърците на упадък.
И логично те, олигарсите много добре знаят какво ще последва.
Стачки, големи бунтове.
Още един сериозен фактор, влияещ за срив на гръцката икономика, на гръцката държава.

Но светът не се управлява от логиката, от разума, а от страстите... В Гърция се играе много опасен театър. Снощи е имало протести, размирици пред Парламента. Гръцките депутати са приели с голямо мнозинство "спасителната" програма на кредиторите...
Ето мнението на Grigor Lilov: " Напълно категоричен съм, че споразумението с ЕС ще бъде провалено - има достатъчно мощни вътрешни сили в Гърция, както и външни, които го желаят. А с пируета си в преговорите и отказа от оставка или сформиране на широк коалиционен кабинет Ципрас и Сириза ясно показаха, че са изпълнител на чужда воля. Това не е надеждна основа за реформи. В този смисъл и вчерашния протест, и сблъсъците с анархистите, и днешната стачка, и бъдещите конфликти са дирижирани иззад кулисите. 32 от далите негативен вот и 6 въздържали са депутати на СИРИЗА,с което бламираха собственото си правителство и то по най-генерален проблем на Гърция. С „не” гласуваха председателката на парламента Зои Констандопулу, бившият финансов министър Янис Варуфакис, бившият заместник-министър на финансите Надя Валавани. Трима членове на правителството също гласуваха с „не”. Те са министърът на икономическото развитие и енергетиката Панайотис Лафазанис, заместник-министърът за социалното осигуряване Димитрис Стратулис и заместник-министърът на отбраната Костас Исихос. Е, да запитам - защо преди това не си хвърлиха оставките, което е нормална и логична политическа практика? Въобще в Гърция се разиграва огромен политически и обществен театър, стартирал още миналата година с провала на изборите за президент с цел отиване на предсрочни избори и всичко, последвало след това. И ясно личи, че театърът ще продължи."
цитирай
10. mt46 - Да, ще има продължение с неизвестен край...
16.07.2015 14:00
zaw12929 написа:
"това е капитулация на Гърция под диктовката на Германия." , която отиде твърде далеч.. и ще има продължение

цитирай
11. mt46 - Здравей, Лео!...
16.07.2015 14:07
leonleonovpom2 написа:
Това се очакваше!
Или да плащаме вместо Гърция, или да даваме директно пари!
Парична хиена няма да се остави да губи пари!

Лека нощ!

Искат да ни обвържат, да станем гаранти... Великобритания е отказала...
Световните финансови акули, хиени, паразити... са доста по-нагли и хитри от гърците. Те дават едно /за примамка/, за да вземат пет или десет...
цитирай
12. syrmaepon - Въпросът не е дали да няма такива, а какво всъщност правят днес ? Колко са леви според теб и каква е тяхната идея - да вземаме кредити и да раздаваме пари, дорд
16.07.2015 20:06
mt46 написа:
syrmaepon написа:
Сигурно, но с пълното съгласие и одобрение на гръцките политици начело с Ципрас, който между другото преди два дена каза, че няма валутен резерв за драхмата, ерго край на свободата. Сиртакито свърши. Надявам се, макар че едва ли, повечето ляво ориентирани българи най-сетне проумеят колко струват популистките приказки а също и тези които ги хвърлят насам натам предизборно.
Свободата не е охолен живот за чужда сметка пълен със социални придобивки. Истински си свободен когато нямаш нищо - нито висок пост, нито имоти, нито сметки в банки.

Нима в Германия, Франция, Великобритания... няма и не е имало управляващи леви /социал-демократични/ партии?... Нима гръцкият дълг не е натрупан и от десни партии?...
http://www-news/news/2015/07/13/2091911/kathimerini-predishnite-pravitelstva-na-gartsiya-nosyat-otgovornost-za-natrupvaneto-na-ogromniya-dalg-na-stranata-zayavi-papa-frantsisk

Папата отбеляза предложенията, отправени към ООН, държавите да могат да получават защита при банкрут също както и корпорациите.
„Защо, ако една компания може да обяви банкрут, една държава да не може да направи същото и да получи същата помощ от другите?“, добави папа Франциск.

Превод и редакция: Милен Маринов


Кризата е всеобща, на западната цивилизация и не виждам смислен изход. Или ти смяташ че кредитната карта е изход? Не не е , но не виждам и някой да се отказва от нея. Истината е, че всеки иска охолен живот, особено ако примамливо му го обещаят. Въпросът е доколко западната цивилизация може да си го позволи или колко може да си позволи. Дори и богати държави като Германия и Англия увеличават възрастта на пенсионирането. Да не мислиш, че е защото са гадни империалисти. Просто и те не могат да си го позволят
цитирай
13. merlin68 - Външния дълг на Люксембург към 2...
16.07.2015 21:08
Външния дълг на Люксембург към 2014г. е в размер 3,472,282,000,000 $ (три трилиона четиристотин седемдесет и два милиарда и стотинки) Това е 3443% от БВП на страната. На всеки люксембургец се пада дълг от 3,696,467 $.

Някой кредитор, медия, политик, да сте чули да се притеснява за този огромен дълг? Няма и да чуете, защото там в Люксембург живеят негодниците дето от нищото правят пари и след това с тях си купуват държави и хора.
цитирай
14. mt46 - !?
16.07.2015 21:39
13. syrmaepon - Въпросът не е дали да няма такива, а какво всъщност правят днес ? Колко са леви според теб и каква е тяхната идея - да вземаме кредити и да раздаваме пари...

Колко пъти да повтарям, че дълговете са натрупани от предишните правителства /Нова демокрация, ПАСОК/?... Проблемът е, че Сириза е против неолиберализма и световната финансова олигархия, затова Западът иска да я смачка...
А световната финансова криза е предизвикана не от "левите", а от американските финансови измамници -
https://bg.wikipedia/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0_%282008-2011%29
цитирай
15. mt46 - Мда...
16.07.2015 21:49
merlin68 написа:
Външния дълг на Люксембург към 2014г. е в размер 3,472,282,000,000 $ (три трилиона четиристотин седемдесет и два милиарда и стотинки) Това е 3443% от БВП на страната. На всеки люксембургец се пада дълг от 3,696,467 $.

Някой кредитор, медия, политик, да сте чули да се притеснява за този огромен дълг? Няма и да чуете, защото там в Люксембург живеят негодниците дето от нищото правят пари и след това с тях си купуват държави и хора.

Проблемът е, че Гърция, гласувайки за Сириза, се изправи срещу политиката на Запада...
http://mavrakisbg.blogspot/2015/01/programaSYRIZA.html
На 25 януари необходимата промяна в Европа започва от тук - от Гърция.
А тази наша победа ще стане и победа на испанския народ, в края на тази година.
С Подемос и Обединената левица, които идват на власт.
А година по-късно и на ирландския народ.
С партията Шин Фейн на Джери Адамс.
И следва продължение.

Гръцкият народ, като гласува за СИРИЗА, ще превърне Гърция в положителен пример за прогресивни промени в Европа.
А това вече не го казваме само ние.
Отбелязва се и от европейската преса.
Дори и Файненшъл Таймс тълкува развитието на политическата ситуация в Гърция като послание за необходимостта от промяна в политиката и край на строгите икономии в Европа.
Немското списание Дер Шпигел признава, че СИРИЗА е политическа сила с реалистично и справедливо искане - заличаване на гръцкия дълг.
А това са само две примерни публикации, които показват промените в климата.
Но не само медиите.
В поредица от изявления на висши европейки чиновници се забелязва скъсване с практиката по всяване на страх за утрешния ден.

Изявленията за политически неутралитет от редица фактори на европейския политически елит, показва как всички осъзнават, че промяната в Гърция предстои да се разпространи в Европа.

СИРИЗА е лицето на променящата се Европа.
Г-н Самарас е точно обратното - ариергардът на г-н Шойбле в отстъпващата Европа на строгите икономии.
Но на 25 януари не гласува г-н Шойбле ..
Гласуват гърците.

цитирай
16. gosho568 - Каквото и да се случи, не вяврвам да ...
17.07.2015 00:27
Каквото и да се случи, не вяврвам да стигнат до българското дередже... Поздрави!
цитирай
17. syrmaepon - Други сред които и леви. А сега и милата Сириза също ще вземе. Къде е величието или бунтът ? Защо изведнъж се отказаха от драхмата?
17.07.2015 09:57
mt46 написа:
13. syrmaepon - Въпросът не е дали да няма такива, а какво всъщност правят днес ? Колко са леви според теб и каква е тяхната идея - да вземаме кредити и да раздаваме пари...

Колко пъти да повтарям, че дълговете са натрупани от предишните правителства /Нова демокрация, ПАСОК/?... Проблемът е, че Сириза е против неолиберализма и световната финансова олигархия, затова Западът иска да я смачка...
А световната финансова криза е предизвикана не от "левите", а от американските финансови измамници -
https://bg/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0_%282008-2011%29


А сега техният дълг ще го връщаме и ние и всички останали 28 държави. Защо не си изпълниха обещанието - да не взимат повече и да не връщат стария дълг и да излязат от ЕС. Тия от великата Сириза. Всичко беше номер да изнудват Германия, но Германия обяви че имат план за излизането на Гърция и това сътресения няма да доведе. Аз лично смятам, че трябваше да ги оставят да излезат поне от Шенген и да ги оставят наистина сами да се оправят. Къде остана гордостта, щом ние ще връщаме техния дълг? Ако някой намира това за "гордо", аз - не. Но вълкът мисли как да изяде агнето. Но така или иначе някой ще купва части от Гърция, независимо вън или в ЕС. Гледам продават острови, може би българските ПФ-ове си струва да инвестират в някой гръцки остров. Казах ти, ако бяха малко по-скромни в "гордостта" си, сега може би щяха и да могат да излязат от ЕС. За свобода и справедливост всеки мисли като почукат синдиците на вратата му, а докато харчи чужди пари никой за свобода не апелира.
цитирай
18. mt46 - Ще видим... Поздрави!...
17.07.2015 23:09
gosho568 написа:
Каквото и да се случи, не вяврвам да стигнат до българското дередже... Поздрави!

цитирай
19. mt46 - Обикновено вината е двустранна...
17.07.2015 23:21
syrmaepon написа:
mt46 написа:
13. syrmaepon - Въпросът не е дали да няма такива, а какво всъщност правят днес ? Колко са леви според теб и каква е тяхната идея - да вземаме кредити и да раздаваме пари...

Колко пъти да повтарям, че дълговете са натрупани от предишните правителства /Нова демокрация, ПАСОК/?... Проблемът е, че Сириза е против неолиберализма и световната финансова олигархия, затова Западът иска да я смачка...
А световната финансова криза е предизвикана не от "левите", а от американските финансови измамници -
https://bg/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0_%282008-2011%29


А сега техният дълг ще го връщаме и ние и всички останали 28 държави. Защо не си изпълниха обещанието - да не взимат повече и да не връщат стария дълг и да излязат от ЕС. Тия от великата Сириза. Всичко беше номер да изнудват Германия, но Германия обяви че имат план за излизането на Гърция и това сътресения няма да доведе. Аз лично смятам, че трябваше да ги оставят да излезат поне от Шенген и да ги оставят наистина сами да се оправят. Къде остана гордостта, щом ние ще връщаме техния дълг? Ако някой намира това за "гордо", аз - не. Но вълкът мисли как да изяде агнето. Но така или иначе някой ще купва части от Гърция, независимо вън или в ЕС. Гледам продават острови, може би българските ПФ-ове си струва да инвестират в някой гръцки остров. Казах ти, ако бяха малко по-скромни в "гордостта" си, сега може би щяха и да могат да излязат от ЕС. За свобода и справедливост всеки мисли като почукат синдиците на вратата му, а докато харчи чужди пари никой за свобода не апелира.

Да, и аз започвам да се съмнявам в почтеността на Ципрас. Мисля, че Гърция трябваше да напусне еврозоната. Защо направиха референдум, а после не го зачетоха и приеха по-тежко от предишното споразумение?...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19161709
Постинги: 3687
Коментари: 45094
Гласове: 148918
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031