Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2015 19:36 - Германия затвори границата...
Автор: mt46 Категория: Регионални   
Прочетен: 1265 Коментари: 3 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Германия затвори границата си заради бежанците

Споделено от мрежата · 14/09/2015 · 11:45

image

Влаковете от Австрия спират

БЕРЛИН – Германия незабавно въвежда граничен контрол по южните си вътрешни граници, предимо на тази с Австрия заради бежанския поток. Незабавно се преустановява жп транспортът между Австрия и Германия.

Решението на официален Берлин обяви тази вечер германският вътрешен министър Томас де Мезиер.

На първо време акцентът е границата с Австрия”, заяви Де Мезиер на спешно свикана пресконференция.

Въпреки това Германия ще спазва европейското право, както и хуманитарните си задължения.

Министърът поясни, че не трябва да се злоупотребява с готовността на германците да оказват помощ.

Според него решението на Берлин е и сигнал към Европа. Германия поемала отговорност, но тежестите трябвало да се разпределят солидарно.

Въвеждането на граничен контрол няма да реши всички проблеми. Важното сега е да се ангажираме в кризисните рйони, откъдето в момента много хора бягат. Трябва да се овладеят причините, поради които толкова много бежанци поемат на път”, заяви Де Мезиер.

Той подчерта, че Германия не е отговорна за повечето кандидати за политическо убежище. Продължавало да е в сила Споразумението от Дъблин. То предвижда, че отговорност за кандидатите за убежище носят държавите от Европейския съюз, на чиято територия те за пръв път са стъпили.

Настоявам в бъдеще всички европейски държави да се придържат към това споразумение. Не може бежанците да си избират държава, която да ги приема”, категоричен е Де Мезиер.

Той изрично подчерта, че решението за въвеждане на граничен контрол е било предшествано от обсъждане в широката коалиция. Преди това са били проведени консултации с Виена. Лично Де Мезиер е информирал парламентарната опозиция.

Не се определя срок. Според Шенгенското споразумение въвеждането на граничен контрол може да продължи месец, но ако обстоятелствата налагат, може и по-дълго – докогато е налице заплаха за вътрешната сигурност и ред на една държава.

Сега влизането в Германия ще може да става само с редовни задгранични документи. Де Мезиер се извини за затрудненията, пред които ще са изправени много европейци и туристи от цял свят.

Цялата федерална полиция е на бойна нога. В момента към федералната провинция Бавария, съседна на Австрия, пътуват стотици униформени.

Симона Русева

Източник: Клуб „Z“

memoriabg.com/2015/09/14/germania-ztvori-granicite-si-zaradi-bejancite/



Гласувай:
9


Вълнообразно


1. kvg55 - Западна Европа и в частност Герм...
14.09.2015 21:09
Западна Европа и в частност Германия започват да се усещат, какъв им го
скроиха САЩ и прехвърлят тежестта на крайните държави - България, Гърция, Италия - "отговорност за кандидатите за убежище носят държавите от Европейския съюз, на чиято територия те за пръв път са стъпили.", "Не може бежанците да си избират държава, която да ги приема". Такива ги реди германският министър на вътрешните работи.
цитирай
2. mt46 - http://www.glasove.com/categories/na-fokus/news/ide-li-kraya-na-shengen
14.09.2015 21:16
В неделя, 13 септември, Берлин съобщи, че възстановява паспортния контрол на границата си с Австрия, за да ограничи притока на бежанци, които от няколко седмици влизат на германска територия.

Решението бе интерпретирано от френската десница и крайна десница като потвърждения на тезите им. Президентът на Националния фронт Марин льо Пен поиска Франция да последва примера на Германия, като преустанови "на свой ред спешно Шенгенските споразумения".

Гийом Лариве, национален секретар по имиграцията на партия "Републиканците", се зарадва, от своя страна, от решението, което по думите му потвърждавало анализа на Никола Саркози. Президентът на "Републиканците" поиска миналата седмица временно премахване на свободното движение в Шенгенското пространство, като през това време бъде предоговорено европейското споразумение.



1. Какви са Шенгенските споразумения?



Сключени през 1985 г. от Франция, Западна Германия и Бенелюкс, Шенгенските споразумения целяха да премахнат постепенно контрола по общите граници и да установят режим на свободно движение на хора. Влязло в сила през 1995 г., Шенгенското пространство обединява днес 22 от 28-те страни от Европейския съюз, така както и четири външни страни: Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. То премахва контрола по сухопътните, морските и въздушни граници между две страни, принадлежащи към това пространство.



2. Как се контролират европейските граници?



Всяка държава, която има обща граница със страна, което не е член на Шенгенското пространство (като Унгария със Сърбия, например), трябва да контролира влизането в нея. Европейският съюз има база от общи данни, наречена SIS ( информационна система на Шенген), която позволява да се идентифицират лицата, които влизат на европейска територия, и онези, на които им е забранен достъп или се издирват. Теоретично, оперативното сътрудничество за контрола на границите се осигурява от европейската агенция Frontex.

Що се отнася до молбите за убежище, които се подават основно от хора, влезли незаконно на европейска земя, регламентът "Дъблин II", приет през 2003 г., предвижда те да се подават единствено в страната на влизане в ЕС. Целта е да се избегне един мигрант да подаде молба за убежище в една страна-член, след това в друга, в случай, че получи отрицателен отговор, и т.н. (практика, наречена asylum shopping на английски).

Но тази система има неудобството, често срещано в Италия, Гърция и вече в Унгария, че натоварва повече страните, които имат външни граници на ЕС, и по-малко "вътрешните" страни. В последно време тези гранични държави проявяват тенденция да пускат масово мигранти, подали молба за убежище другаде.



3. Имат ли право европейските страни да възстановят контрола по границите си?



Да. Предпазна клауза в член 2.2 от Шенгенската конвенция разрешава на държавите да възстановят временно контрола по границите си при изключителни обстоятелства.

Кодексът на Шенгенските граници от 2006 г. уточнява: разрешено е възстановяването на контрола в случай на "тежка заплаха за обществения ред и вътрешната сигурност" (максимум за шест месеца) или за да се преодолеят непредвидени събития (максимум пет дни), и след консултация с другите държави от Шенгенската група.

Реформа на правилата, която поискаха френският президент Никола Саркози и италианският премиер Силвио Берлускони, разшири през 2013 г. възможността да се възстановяват границите до 24 месеца при "изключителни обстоятелства" и по-конкретно при тежък провал на контрола по външните граници.

Този тип мярка, прилагана по принцип два или три пъти годишно, засега се ограничава до непосредствени заплахи от тероризъм или при приемане на международни събития: заседанията на Европейската централна банка в Барселона, на Г-20 в Кан, Евро 2012 по футбол или посещението на американския президент Барак Обама в Естония доведоха през последните години до възстановяване на контрола за няколко дни.

Германия е първата страна, която прибягва до тази клауза заради имиграционни въпроси. Тъй като това оправдание не присъства ясно в европейските текстове, Берлин ще трябва да аргументира "реална, настояща и достатъчно сериозна заплаха за един от основните интереси на обществото" пред Европейската комисия. Така както и Чешката република, Словакия и Австрия, които обявиха засилен контрол по границите си с Унгария.



4. Предвещава ли това смъртта на Шенген?



Въпреки решението си, германското правителство няма никакво намерение да поставя под въпрос Шенгенските споразумения. То обясни избора си с надхвърлените възможностите на страната да приема - начин да окаже натиск върху европейските си колеги за по-добро разпределение на бежанците в рамките на ЕС.

Говорителят на канцлера Ангела Меркел уточни впрочем в понеделник, че Германия не е затворила границата си за бежанците: "Временният контрол по границите не е едно и също нещо със затварянето на границите, това е нещо напълно различно. В Германия ще продължават да идват бежанци, ние се надяваме, че това ще стане в рамките на един по-добре организиран процес".

Въпреки това, без споразумение на европейците за намирането на трайно решение на миграционната криза, призивите да се реформира Шенгенското пространство, дори да се раздроби, ще се чуват все повече в публичния дебат.



5. Трябва ли Франция да приеме мигрантите, отхвърлени другаде?



Някои френски политици, като бившият вътрешен министър Клод Геан, се опасяват, че затварянето на германските граници създава тяга към Франция.

Според квотите, предложени на 7 септември от Европейската комисия, Германия би трябвало да приеме 31 400 бежанци, дошли през Италия, Гърция и Унгария. Но притокът е такъв, че тази квота далеч е надхвърлена: 100 хил. души са пристигнали само през месец август и страната очаква да приеме 800 хил. бежанци през 2015 г.

Франция се съгласи да приеме през следващите две години най-малко 24 хил. бежанци, с 6 275 повече, отколкото се бе ангажирала вече. Към които се прибавят около хиляди сирийци и иракчани, отпратени спешно от Германия, съобщи впоследствие президентът Франсоа Оланд. Решението на различните европейски страни да възстановят контрола по границите се, не променя по никакъв начин този ангажимент.

Сложителите във френската Служба за защита на бежанците и безотчествениците, която се занимава с молбите за убежище във Франция, досега се сблъскваха с една неочаквано трудност: те трудно убеждаваха мигрантите да се откажат от "германското елдорадо" и да дойдат във Франция. Германското решение би могло да промени мнението на някои.



Превод от френски: Галя Дачкова
цитирай
3. mt46 - Мисля, че се усетиха твърде късно...
15.09.2015 20:29
kvg55 написа:
Западна Европа и в частност Германия започват да се усещат, какъв им го
скроиха САЩ и прехвърлят тежестта на крайните държави - България, Гърция, Италия - "отговорност за кандидатите за убежище носят държавите от Европейския съюз, на чиято територия те за пръв път са стъпили.", "Не може бежанците да си избират държава, която да ги приема". Такива ги реди германският министър на вътрешните работи.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19277302
Постинги: 3712
Коментари: 45252
Гласове: 149481
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930