Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2017 18:36 - БАВНАТА СМЪРТ НА СЕЛА, КВАРТАЛИ НА СОФИЯ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 4884 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 12.11.2017 18:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

   ЗАПАДАНЕТО НА СОФИЙСКИТЕ СЕЛА-КВАРТАЛИ – ФАКТ

 

    Свидететел съм на този процес от над 50 години, макар той през това враме да не протичаше с еднакъв знак. Ще разгледам този път само селата около сгромолялалото се вече Стоманено сърце на родината, МК Кремиковци.

    Някога в този регион имаше много предприятия, където хората от близките квартали на София /б. м. села/  работеха. Не само комбинатът Кремиковци предлагаше работни места, имаше още доста големи заводи тук като Заводът за строителни конструкции, Заводът за уникални метални конструкции, както и много дъщерни заводи към МК Кремиковци, намиращи се на неговата територия или в съседство с него. Имаше и институт с огромни сгради, голяма площ и подстанция, който го купи една мутрица от Стара Загора с луд син, познавах ги лично. Всичко това умря по време на приватизацията. Най-мъчно ми е за Завода за уникални метлани конструкции, които имаше уникална техника, закупена от западните страни. В този завод можеше да се правят детайлите за виадукти от метал, всякакви ж. п. и други вдове мостове, метални конструкции на цехове. Той за разлика от военния ЗТМ край Радомир бе предназначен да работи за строителството. И изведнаж всякаквии поръчки за завода секнаха, той изпадна в агония. Ръководството му взе кредит от банка и не можа да го върне. Банката го продаде на други собственици, имащи за цел да го продадат за скрап в удобно време. Така за скрап от банката бяха продадени на тон  уникални машини и на Завода за резервни части в Малашевци. По същата схема фамилията Гърневи от Перник, известна като Гърнетата, купи чисто нов завод за цимент за един лев със задълженията му и го…продаде за скрап.

    Друг много голям завод в кремиковския регион, който обогатяваше уран в с. Бухово също бе отписан. Той осигуряваше хиляди работни места по страната в разните рудници и в транспортните фирми, които превозваха рудата.

    Останали хората в този регион без работа, те започнаха да работят в София. Не само тези хора постъпват така.  Към София пътуват с влак  за да работят  хора от много голям регион около нея. Влакове довеждат на работа хора от Лакатник насам, те са се специализирали за охранители, а също от Земен насам, от Ихтиман, от Драгоман. Тази възможност хората имат, защото все още не са приватизирали БДЖ, както се извърши в Англия. Най-много работещи идват в София от Перник, поради което нуждата от метро с лъч до ж. п. гара Горна Баня е крайно необходим за решаване проблема със задръстването по метрото от Централна гара и по пътя от Райко Даскалово до Руски паметник.

    Кризата за работни места е много сериозен проблем за повечето от селата от р. Искър на изток по оковръстния път, като най-тежка става тя започвайки от селата Подгумер, Войняговци, Локорско, Кремиковци, Сеславци, Бухово, Яна, Ботунец, Горни Богров, Челопечене.  Не споменавам китните до преди три десетилетия селца неквартали на София като Желява, Елешница, тогава Йорданкино, нагоре Потоп и Чурек. Те се превръщат в история, която има минало, но няма бъдеще. За младите хора в  селата-квартали на София няма никаква перспектива, те се преместват в София, други работят в ЕС, трети напуснаха България, а кандидатите да се преселят от България в някоя нормална държава стават все повече. По селата остават местните стари хора, които имат най-сигурния възможен доход - пенсия и тези с възможности да пътуват със собствен транспорт, с кола до София, която оставят на някоя улица и  после се прибират обратно на село. Това статукво доведе до обезлюдяване на селата около София, до затваряне на доста къщи, до запустяване на мерата около селата, включително пасища, ниви, градини. Нивите, замърсени с олово в този регион се обработват от земеделски фирми. Западането на този край е очевидно. Все по-малкото пътуващи хора да работят в София принуди Градски транспорт да ползва малко автобуси до тези квартали, а маршрутките фалираха. Първо спря маршрутката, обслужваща Кремикоовци, Ботунец и Сеславци, сега спряха маршрутките до Подгумер и Войняговци. Ще спират и маршрутката до Локорско, нямало пътници. Локорско е любимото ми село от този регион. То предлага страхотни преходи към Софийската планина с много опции. От Ябланица и Огоя е имало път за каруци, който прехвърля Софийския Балкан в най-ниската му точка, проходът над с. Локорско. Над Локорско има страхотни пасища и извори, наречени Яровете. Пасищата подивяха, яровете, пепочиствани с години, пресъхнаха, металните навеси за овцете са орязани с газови резачки за скрап. Все още има пътища, защото там сега се изявяват ловци и крадци на дърва от гората. Тези пътища ползвам за да се изкача понякога на Локорския връх - място за разглеждане на веригата на Балкана, който тук е широк 40 км.

    Промените не се изразяват само в това, че населението от този регион го напуска. Те са комплексни. В обезлюдяващите се села се появиха феодали, най-известните от които са Дамбовците в Кремиковци, синове на местния полицай Димитър Стоянов, ятак от Ябланица, а те - бивши барети. Започвайки с покупка на ТКЗС-то Дамбовците не само управляват с. Кремиковци задкулисно, те станаха и негови собственици, включително и на планината над него.

    Разпадът на този крй доведе и до други промени – той се циганизира. Природата не търпи празно място, в случая в освободените от хората къщи се самозаселиха цигани. И не само в къщите, но и в напуснатите от работниците на Кремиковци блоци. Циганизацията, а с това и престъпността в този край, която е бич за хората и ги прогонва, засегна силно Кремиковци, където на изхода за с. Сеславци има много голямо ромово присъствие. Регионът обаче тук е беден, няма много-много гювеч за циганите, те даянат само на помощите, най-сигурни от които са детските и ромкварталът расте от естествения приръст, а не от пришълци от Видинско.  По-сериозно е положението в Бухово, където циганизацията е достигнала много високи предели. Изставените блокове на Урановия завод, административни сгради и др. се спукват по шевовете от ромове. От площада нагоре това е тяхна територия, но интересно защо там има толкова скъпи коли, накои от тях много скъпи, а също и японски мотори, по-скъпи оот колите. Вероятно от помощите, сигурно са много големи? Грозотата от бита на циганите тук е такава, че от Бухово вече никога не бих се качил към Мургаш.

   Ромовете се заселиха масово и в Яна, което бе най-замърсеното от комбината Кремиковци село. Ветровете тук преобладават така, че село Кремиковци бе пощадено от дима на завода, който бе отправян към с. Яна. Заради тази отрова от сяра и изпарено олово хората в Яна се разболяха и го напуснаха, в домовете им се заселиха цигани. Много цигани напридойдоха и в Горни Богров, заселиха се и в изоставените сгради по ж. п. гара Яна. Ако някой не знае защо циганите се заселват тук и изобщо на невероятни места, ще поясня:

   Те не се нуждаят от работни места, защото са на помощи като неграмотни, социално слаби, многодетни, голяма част от тях с документи за инвалидност или нелечима болест, напр. епилепсия, на издръжка от държавата са /б. мл от нас/. Поради това могат да живеят навсякъде, но имат претенции наблизо да има магазин, банкомат, безплатна вода. Допълнителни техни претенции са да има кофи с отпадъци, за да се вадят от тях потребни неща и безплатен градски транспорт, за да се откарват боклуците с него до скрапопунктовете. Тези претенции също допринасят за мииграцията на циганите от тези села по София, където те необезпокоявани от местните власти основават гета. Защото  освен помощите за тях, съпровожда ги още едно много ценно нещо, ромглъсчетата им, така необходми при местни избори в малките населени места.

   Политиката на странаата е да строи магистрали, пътищата в малките населени места просто са изоставени. Давам ппример с пътищата по Източни Родопи, където ако такива имаше в добро състояние натам щяха да пътуват много хора, защото това е регион с богато историческо наследство. Ужасяващи са пътищата в Севеерна България, която цялата изглежда запусната, а в региона от границата със Сърбия до река Янтра – циганизирана. Градове като Плевен, Ловеч, видимо западат. Но пък замъците в гр. Левски, в Горна Оряховица, във Ветово стават все повече, което доказва, че държавата е абдикирала от този регион и тук законите й не се спазват.Изоставяето на малките населени места от държавата доведе до появаване  на местна власт в тях, стояща над държавата, хората наричат тези местни ръководители феодали. Феодали се появиха и по малките градове, цитирам Перник /Федята/ и Дупница /Бртята/. На село си абсолютно зависим, там всесилни са феодалите, трябва да им се подчиняваш или да напуснеш населеното място. И хората напускат населените си места, премествайки се в няколко големи градове, на първо място София,  други мигрират. Има цели села с помаци, които са митрирали по ЕС.  Така огромни региони в страната се обезлюдяват, протичащите процеси в тях след обезлюдването им са видни след като в тях напридойдат ромове.

    Започнал от Североозаападна България, този процес на западане на малките населени места обхвана цялата страна, като достигна и цветущите някога села около София. Хората си построиха в тях големи къщи, които днес са пусти и никому не нужни. Те не могат и да се продадат, търсене на имоти в такива населени места няма, само кандидати за самозаселване.  Пред очите ми е една огромна четириетажна къща в с. Огоя, където родителите направили по един етаж на трите си деца, долният – за тях Тази къща е до църквата. По двора излиза напролет да посади цветя само една забулена в черно смалила се като дете баба, единствената останала в този прикрасен имот сред рая на планината. Целият живот на това семейство е отишъл в труд да направят дом за децата си, но надстройкаата се промени -  държавата е абдикирала от малките населени места и там живот за хората няма. С изключение на българските граждани с помощите, които превърнаха раждането на деца в поминък.

   Съпругът на бабата почиина, почина синът й, дъщерите и се преселиха в София. Това е илюстрация на част от процеса на миграция, който затрива страната, който превръща голяма част от територията й в ничия земя. Този процес ще затрие България. Струва ми се, благодарение на пътуванията ми го осъзнаваам само аз. Които трябва да се сезират върху него или го не виждат или се правят, че го не виждат или, че го няма, а той един ден щи ни смаже всичките…

  

    Този постинг ще има продължение. Защото не само беднотия и обезлюдяване има по България, а и свръхбогати олигарси, имащи си по тертипа на Кремъл бащица в Бояна. Една от олигархките е собственичка на най-успяващата верига в България, магазините Фантастико. От къде ли спечели толкова пари бившата служителка на Общината, после депутирана в НС, та да закупи тази верига? Питам се и отговор не намирам.

   Друг един депутат, отново депутиран е декларирал разлика в имуществото си с плюс 70 000 000 лв, което е придобил за един мандат от 4 години. Ще отправя въпрос към Економисто, пишещ в блога, той да ми обясни как стават тия работи.

image

Папарашка снимка на нов заселник в селата, квартали на София.     




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krassko - Това не е само в квартали на София
13.11.2017 00:25
Навсякъде където е имало големи заводи които вече не работят е така.
Първите обзаведени и изоставени 2 блока видях в Родопите край уранова мина.
Същото видях и в Перник, в Червен бряг, да не говорим за Видин.
Миналата седмица се разходих до Панчарево. На последната спирка на автобуса имаше "Скара - бира", но вече не работи. Обезлюдяването продължава...
цитирай
2. planinitenabulgaria - Лошото тепърва се задава:
13.11.2017 10:13
Хората от малките градове и селата, но вече и от големите градове - Плевен, Ловеч, Русе и мн. др. - ги напускат, защото държавата е абдикирала от тях, там цри престъпност - посочвам най-престъпния град в България, Перник - и се преселват само в четири града на страната, на първо място в София. И така територията на страната ни постепенно се превръща в ничия земя. Примери има не само в Северозападна/ла/ България, вече дадох такива и в съседство със София.
Вие като поет на възраст скандално млад, трябва да пътувате по красиви места - планините на България, но за да бъде пътуването Ви носещо вдъхновение и за да станат стиховете Ви още по-хубави, трябва да си подбирате подходяща компания, вече Ви подсказах каква...
цитирай
3. sande - Поздравеи, Коста! Добре сме, но ще се оправим ....
13.11.2017 11:32
http://tikovpisane.blog/drugi/2017/11/12/vreme-za-tyjen-humor.1577341
цитирай
4. planinitenabulgaria - "Хуморът" в линка
13.11.2017 22:44
sande написа:
http://tikovpisane/drugi/2017/11/12/vreme-za-tyjen-humor.1577341


е доста тъжен....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185276
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031