Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2015 21:50 - И Франция е легнала пред американците...
Автор: mt46 Категория: Спорт   
Прочетен: 2157 Коментари: 0 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
.
САЩ владеят всички океани в света, но нямат капацитет да окупират Евразия 2015-05-23 15:37:38  Автор: Никола Готие, bvoltaire.fr Франция е легнала пред американците. САЩ предизвикаха в Източна Европа цяла серия от “цветни революции”, благодарение на които се опитаха да разширят НАТО до границите на Русия. Днес те се опитват да създадат “санитарен кордон”, насочен срещу Мосва, разделящ Европа на две от Балтийско до Черно море. Този проект за “буферна зона” има подкрепата на балтийските държави, Полша, Украйна и България, но се сблъсква с колебанието на Унгария, Сърбия и Австрия. Инструментализирането на държавния преврат в Киев през февруари 2014 г. очевидно се вписва в тази рамка, така както и настоящият албанско-ислямистко-мафиотски опит за дестабилизиране на Македония, твърди известният френски философ и политолог Ален дьо Беноа.

 

image

 


- В момента в интернет се въртят няколко видеозаписа. Единият е с генерал Уесли Кларк, бивш шеф на НАТО, другият е с Джордж Фридман, президент на “Стратфор”, частна разузнавателна компания, базирана в Тексас и явно свързана с ЦРУ. Първият е разстроен от цинизма на Белия дом, другият се горее с него. Трудно е в тези условия да се разбере каква политика смятат да провеждат САЩ в Европа.

 

- Въпреки това тя има заслугата, че никога не се променя. От 1945 г. насам целта на САЩ е да благоприятства Европа-пазар в ущърб на една Европа-сила, която би могла да се превърне в техен съперник. След разпадането на съветската система към това се прибавя и друга жизненоважна цел: да се попречи на Западна Европа да установи партньорство с Русия. Джордж Фридман го припомни след Бжежински: в качеството си на велика морска сила, основният интерес на САЩ е да попречат на обединението на великата сухопътна сила, т.е. евразийската геополитическа цялост.

САЩ контролират всички океани по света, нещо, което нито една друга сила не е правила преди тях (“Поддържането на контрола по море и на контрола по въздух е основата на нашата власт”), но те нямат капацитет да окупират Евразия. Така че трябва да разделят, за да владеят.

На първо време, те предизвикаха в Източна Европа цяла серия от “цветни революции”, благодарение на които се опитаха да разширят НАТО чак до границите на Русия. Днес те се опитват да създадат “санитарен кордон”, насочен срещу Мосва, разделящ Европа на две от Балтийско до Черно море. Този проект за “буферна зона” има подкрепата на балтийските държави, Полша, Украйна и България, но се сблъсква с колебанието на Унгария, Сърбия и Австрия. Инструментализирането на държавния преврат в Киев през февруари 2014 г. очевидно се вписва в тази рамка, така както и настоящият албанско-ислямистко-мафиотски опит за дестабилизиране на Македония, чиято цел е да се осуети проекта “Турски поток”, вече одобрен от новото гръцко правителство, което би позволило на руснаците да пренасят газа си до Западна Европа, без да минава през Украйна.

От тази гледна точка трябва да се разглежда и проектът за Трансатлантически договор, чиято основна цел е да разводни европейската общност в един широк междуокеански комплекс, без никаква геополитическа основа, да превърне Западна Европа в заден двор на САЩ и да отнеме от европейските нации контрола върху търговския им обмен в полза на мултинационалните компании, контролирани широко от американските финансови елити.

Голямата неизвестна е Германия. Най-голямата фикс идея на американците е съюзът на германските технологии и капитал с руската работна ръка и природни ресурси. “Обединени, казва Фридман, Германия и Русия представляват единствената сила, която би могла да ни заплаши, и ние трябва да се уверим, че това няма да се случи”. Засега Германия изглежда отстъпва под диктата на Вашингтон. Но какво ще бъде утре?

 

- В Близкия Изток нещата се усложниха до такава степен, че много хора вече нищо не разбират. Каква е играта на американците?

 

- Отдавна САЩ прилагат в Близкия Изток “стратегия на хаоса”, която цели да свали светските режими в полза на ислямистки движения, за да бъдат разбити държавническо-военните апарати, които не можеха вече да контролират, след това да премоделират целия регион според плановете си, установени доста преди атентатите от 11 септември. Така “Ислямска държава” бе създадена от САЩ, в рамките на нашествието в Ирак, след това тя се обърна срещу тях. Тогава САЩ започнаха да се сближават с Иран, което предизвика тревогата на монархиите в Персийския залив, които се опасяват от засилване на регионалното влияние на Техеран (откъдето и провежданата в момента в Йемен операция срещу бунтовниците шиити). Така че днес имаме три войни в една: една самоубийствена война срещу Сирия, в която западните страни де факто са съюзници на джихадистите, една война на американците срещу “Ислямска държава”, и една война на диктатурите от Персийския залив и Турция срещу оста Бейрут-Дамаск-Техеран, с Русия на заден план.

 

- Къде е Франция във всичко това?

 

- Тя вече не означава кой знае какво. Обявява се за лаицизма, но привилегирова отношенията си с най-мрачните петролни монархии. Що се отнася до мигрантите, които прииждат с хиляди от Средиземно море - бягащи не от мизерията или диктатурата, както повтарят тук и там, а от гражданската война и хаоса, които западните страни внесоха при тях -, Франция е по-загрижена да им попречи да се удавят, отколкото самата тя да претърпи корабокрушение, повече за това как ще ги приеме, отколкото да им попречи да влязат. Германците вече я гледат отвисоко, испанците и италианците не очакват вече нищо от нея, а англичаните продължават да смятат French bashing (нападките срещу французите) за национален спорт. 

Що се отнася до Кремъл, той няма илюзии: Франция вече не може да има външна политика, достойна за това име, защото днес тя е легнала пред американците. За това свидетелства красноречиво отказът на Франция да достави на Русия военните кораби “Мистрал”, които те вече са си платили, и скандалният бойкот на церемониите в Москва за 70-та годишнина от поражението на Третия Райх. 

От тази гледна точка, приемствеността от Саркози до Оланд е съвършена. “Съюзът за народно движение” ще се преименува на “Републиканците”, докато Социалистическата партия вече не е нищо друго освен “Демократическа партия” по американски. Остава само Елисейският дворец да се преименува на “Белия дом” и всичко ще бъде съвършено ясно!

Превод от френски: Галя Дачкова
glasove.com/politika/51829-sasht-vladeqt-vsichki-okeani-v-sveta-no-nqmat-kapacitet-da-okupirat-evraziq





Гласувай:
10


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19173575
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148935
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031