Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2018 19:34 - ПЕС-Жени: Променете позицията си...
Автор: mt46 Категория: Спорт   
Прочетен: 2898 Коментари: 9 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.

image

 

Зита Гурмай написа остро писмо на Корнелия Нинова. Колаж: "Епицентър"

 

 

Надяваме се, че Вие ще преразгледате позицията си и ще инициирате публичен дебат с неправителствени организации. В противен случай, като лидер на ПЕС Жени ще ми се наложи да повдигна въпроса за позицията на Вашата партия относно Истанбулската конвенция по време на следващото заседание на Президиума на ПЕС”, предупреждава Зита Гурмай – председател на ПЕС Жени.

 

От текста става ясно, че БСП е единствената формация, член на Партията на европейските социалисти (ПЕС), която е против Истанбулската конвенция.

 

Дебатът в България се е изкривил, смятат в ПЕС.

 

Въпреки факта, че дебатът за ратификацията на Конвенцията в България се е изкривил и в него преобладават доста подвеждащи аргументи, включително темата за „трети пол”, който освен, че не е свързан с Конвенцията, въобще не се и споменава като „трети пол”, фокусът трябва да остане единствено върху предотвратяването и борбата с насилието на жените и домашното насилие", пише в писмото на ПЕС Жени.

 

 „Като членове на ПЕС е важно да водим дебата, като използваме един прогресивен, ценностен и социално справедлив подход тогава, когато изопачените аргументи на популистките сили водят към грешна посока. Ние социалистите винаги сме били против фалшиво представените дебати и винаги сме имали политическата смелост да представим истински факти в защита на нашите ценности, подчертава още Зита Гурмай. 

 

Писмото е получено на "Позитано" преди две седмици и е разгледано от Изпълнителното бюро на БСП. Копие от него е изпратено и на Обединение на жените социалистки (ОЖС) в България.

 

Корнелия Нинова е върнала отговор, с който е дала да се разбере, че няма промяна в позицията ѝ.

 

"Няма да променим позицията си по Истанбулската конвенция, заяви категорично Нинова и пред Епицентър.бг. Ще проведем референдума, за който настояваме. Нека народът да реши!", посочи още тя.

 

Ето пълният текст на писмото на лидерът на ПЕС Жени Зита Гурмай:

 

Скъпа Корнелия,

 Бих искала да изразя дълбоко си притеснение от името на ПЕС Жени във връзка с настоящите събития и позицията, изразена от Националния съвет на БСП на 13 януари да се противопостави на ратификацията на Истанбулската конвенция относно предотвратяването и борбата с насилието срещу жените и домашното насилие.

 

Политическото ни семейство винаги е заемало челни позиции и е водело много политически битки и кампании в защита и овластяване на жените (чрез осигуряване на политически, икономически и социални права на жените) в Европа и в целия свят. Още повече насилието, основано на пола се е превърнало в изявен политически проблем не само в Европа, но и в целия свят. Правата на жените са ключов политически приоритет не само за ПЕС Жени, но и за цялото ни политическо семейство - Партията на европейските социалисти.

 

Това бе подчертано и от президента на ПЕС Сергей Станишев на последното заседание на ИБ на НС на БСП. В допълнение, благодарение на действията на ПЕС Жени и сътрудничеството с малтийското председателство на ЕС, под егидата на Хелена Дали (ПЕС), министър отговарящ за равенството между половете, конвенцията бе поставена в дневния ред на ЕС и подписана.

 

Позицията на БСП е изненадваща, имайки предвид дългогодишните битки, които БСП е водила в защита на правата на жените, включително и много съвместни инициативи с ПЕС и ПЕС Жени. Само преди месец и половина делегация на БСП, заедно с всички други партии и делегации от нашето политическо семейство единодушно подкрепиха резолюция на съвета на ПЕС, в която изразяваме пълна подкрепа за Истанбулската конвенция и призоваваме за нейната ратификация във всички страни членки. Тази резолюция бе подкрепена от делегацията на българските социалисти в ЕП на 12 септември 2017 г. Миналата година, Обединението на жените социалистки в България проведе национална кампания в подкрепа на Истанбулската конвенция чрез събиране на подписи за ратификацията й.

 

Въпреки факта, че дебатът за ратификация на Конвенцията в България се е изкривил и в него преобладават доста подвеждащи аргументи, включително темата за трети пол, който освен че не е свързан с Конвенцията, въобще не се и споменава като трети пол, фокусът трябва да остане единствено върху предотвратяването и борбата с насилието срещу жените и домашното насилие.

 

Всички партии членки на ПЕС трябва усилено да се противопоставят на тази манипулация на истината, тъй като това има за цел да дискредитира и отхвърли един реален проблем, чието решение не трябва да бъде отлагано. Това е проблем, който засяга всички 28 държави членки на ЕС, където 43% от жените са изпитали някаква форма на психологическо насилие, а 23% са били жертва на физическо или сексуално насилие от техните партньори. Тези жени се надяват на конкретни мерки, които да са в защита на техните права, сигурност и дори живот.

 

Като членове на ПЕС е важно да водим дебата като използваме един прогресивен, ценностен и социално справедлив подход тогава, когато изопачените аргументи на популистките сили водят към грешна посока. ние социалистите винаги сме били против фалшиво представените дебати и винаги сме имали политическата смелост да представим истински факти в защита на нашите ценности.

 

Като допълнение искам да привлека вниманието Ви кам факта, че ако БСП не подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция в народното събрание, вашата партия рискува да бъде разграничена като единствената в нашето политическо семейство, която е против конвенцията. Това вече започна да повдига много въпроси от страна на някои представители от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент както и в нашите сестрински партии и граждански сдружения от всички части на Европа.

 

Също така бях информирана, че БСП възнамерява да предложи законодателни предложения, свързани с правата на жените. Въпреки че ние подкрепяме подобни инициативи, според нас това едва ли ще превъзмогне негативния политически сигнал на вашата позиция относно Конвенцията.

 

Следователно се надяваме, че вие ще преразгледате позицията си и ще инициирате публичен дебат с неправителствени организации. В противен случай като лидер на ПЕС Жени ще ми се наложи да повдигна въпроса за позицията на вашата партия относно Истанбулската конвенция по време на следващото заседание на Президиума на ПЕС."

 

С уважение:

 

Зита Гурмай, председател на ПЕС Жени

 

Източник: epicenter.bg

http://glasove.com/categories/na-fokus/news/pes-zheni-do-ninova-promenete-poziciyata-si-za-konvenciyata-ninova-nyama-da-ya-promenya

ПП: А нямаме ли право на различна, противна позиция?!...




Гласувай:
8



1. vania23 - Добре.
02.02.2018 20:11
Една достойна позиция.
цитирай
2. mt46 - http://djambazki.org/news/view/665/dokument-na-syveta-na-es-ot-2010-g-vnedriava-pravata-na-lgbt-v-istanbulskata-konvenciia
02.02.2018 20:32


Документ на Съвета на ЕС от 2010 г. внедрява правата на ЛГБТ в Истанбулската конвенция
2018-02-01 13:23 | 0 коментара

Това послание е поставено като ангажимент в акт*, официално публикуван на сайта на Съвета на ЕС с параф „Публично“ през юни 2010 г. (документга ТУК).



Изложението в приложението гласи: „инструментариум за насърчаване и защита на упражняването на всички човешки права от общността на гейове, лесбийки, бисексуални и транссексуални лица“ (ЛГБТ). То е представено от работна група „Права на човека“ и адресирано до Комитета по политика и сигурност на 8 юни 2010-а година - година преди официалното подписване на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция, както и Обяснителния доклад към нея.



Въпросният инструментариум подканва официално Комитетът да вземе под внимание изготвения текст за защита правата на ЛГБТ общността.



Приложението в глава I „Въведение и цел“ осигурява на служителите в централите на ЕС, столиците на държавите-членки на ЕС, делегациите, представителствата и посолствата на ЕС оперативен набор от инструменти, които да бъдат използвани в контактите с трети държави, както и с международни и граждански организации, с оглед в рамките на външната дейност да се насърчават и защитават човешките права на ЛГБТ.



В насоките се използват отново основните рамки на правата на човека както съгласно Договора на ЕС, така и съгласно вече работещите Конвенции и Директиви. На стр. 4 следва пълното изброяване и дефиниции на ЛГБТ.



Аз, като евродепутат и заместник-председател на ВМРО, за пореден път категорично заявявам, че заедно с колегите от Обединени патриоти сме против насилието под каквато и да е форма, но и напълно подкрепяме правото на всяка държава, на всяка нация, на всяко общество да избере своя собствен правен инструментариум, за да се пребори с дискриминацията и нарушаването на човешките права. Категорично заявявам, че сме против криминализирането на сексуалната ориентация, но и сме против изкуственото насаждане на термини като „социален пол“, „джендър“ и неясното и търпящо многопластови интерпретации „разбиване на стереотипите“.



Напълно несъгласен съм с прокарването чрез Троянския кон „превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“ на официализирането на несъвместими с морала и нравите „роли в обществото“. Не съм съгласен с пълното юридическо приемане на всички лица от собствената ни или от трети страни, които се самоопределят като част от ЛГБТ обществото и имат претенции да черпят права по силата на Истанбулската конвенция без никакво работещо доказателство за това.



Вече има правен прецедент в Италия, която е осъдена след непризнаване на исканата различна от рождената полова идентичност по делото „Урланди и другите срещу Италия“ от 2012 г. Казусът е следният: след направен психиатричен тест, държавата отхвърля искането на лицата да приеме различната им сексуална ориентация, но е осъдена за това. По него има решение от съда по правата на човека в Страсбург от 14.12.2017 г. Следва друг правен прецедент с адрес Унгария, на който цитираният вече съд казва категорично, че такъв тип експертизи не са състоятелни и нарушават допълнително правата на ищеца. Всичко това идва в подкрепа на нашите притеснения.



Като евродепутат и заместник-председател на ВМРО питам и още нещо: какво ще стане с пенсионната ни система, ако всяко лице, което с пол „мъж“ в предпенсионна възраст реши, че е жена и предяви своите претенции, за да се пенсионира като такава с няколко години по-рано?



И още нещо – държавата ни има нормативна уредба, свързана с финансовите ангажименти към бежанците със „статут“. Колко такива можем да си позволим да приемам по силата на тази Конвенция и Обяснителния доклад към нея?



Защо за българските пенсионери няма пари? Защо за българските млади семейства няма пари, а за хора със съмнителна мотивация за самоопределяне на пола и твърдения за тормоз на тази база има?



Продължавам с цитатите от Инструментариума за ЛГБТ на Съвета на ЕС от 2010 г., за да изградя пълнотата на неприемливостта на налаганите норми.



III. Приоритетни области на действие:



3. Подкрепа и закрила на защитниците на правата на човека:



Всички държави следва да се отнасят с респект към защитниците на правата на човека (…), при все това защитниците, които работят за насърчаването и защитата на човешките права на ЛГБТ. Приоритетите следват в цитирания вече документ. „…да се отдава приоритет на работата в държави, в които отношението към защитниците на правата на човека като цяло и в частност към защитниците на човешките права на ЛГБТИ, е незадоволително, по-специално там, където законодателните промени и налагането на наказателни санкции имат отрицателно въздействие върху работата на защитниците на правата на човека в ЛГБТИ“.



Този инструментариум въвежда мониторинг за правата на ЛГБТИ; периодични доклади – анализи; да се правят нарочни справки; да предлагат законодателни промени; да се „повдига въпросът, свързан с положението с човешките права на ЛГБТ, като част от политически диалози или специализирани диалози с държави партньори и регионални организации“; „да насърчават държавите партньори да инициират законодателни промени, за да гарантират равенството пред закона за ЛГБТИ“.



Ето тук идва въпросът какво се разбира под насърчаване и какви ангажименти е поела държавата, въпреки религиозния и обществен отказ да приеме Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, бързо и на всяка цена.



А ето и другата страна. В същия този инструментариум на Съвета на ЕС съществуват и такива текстове - да се правят послания за политическа подкрепа, когато това се счита за полезно; „по целесъобразност да способстват за видимостта на местните организации за насърчаване на човешките права на ЛГБТ, напр. като бъдат домакини на дебати и семинари по свързани с темата въпроси и като включват аспект от ЛГБТ (…), като одобряват културни мероприятия, конференции или социални проекти“.



В документа има и международни механизми, които включват работа с правителствата, но и с неправителствените организации; насърчаване на докладите на ЛГБТ организациите до ООН и съпътстващите организации, които в крайна сметка да регламентират промени в законодателствата на отделните държави в тази насока.



И стигаме до ключовия текст: стр. 13, абзац предпоследен, от който започнахме: „когато Съветът на Европа разработва мерки за защита на правата на човека, като проекта на Конвенцията относно насилието срещу жени, да включва упражняването на човешките права на ЛГБТ“.*
цитирай
3. mt46 - Така трябва да бъде...
02.02.2018 21:43
vania23 написа:
Една достойна позиция.

цитирай
4. get - ПП: А нямаме ли право на различна, ...
02.02.2018 23:00
mt46 написа:
ПП: А нямаме ли право на различна, противна позиция?!...
vania23 написа:
Една достойна позиция.



- Ако си убеден МАРКСИСТ - признаци за което показваш - нямаш право на позиция :))) лична :(((( !
цитирай
5. kvg55 - mt46,
03.02.2018 03:33
Я да си гледат джендърството жените песоглавци. Къде им е демократичността. Самият израз "ПЕС Жени" е неправилен според конвенцията. Жените са поставени в привилегировано положение спрямо мъжете, защото "ПЕС Мъже" няма.
цитирай
6. mt46 - ?
03.02.2018 12:04
get написа:
mt46 написа:
ПП: А нямаме ли право на различна, противна позиция?!...
vania23 написа:
Една достойна позиция.



- Ако си убеден МАРКСИСТ - признаци за което показваш - нямаш право на позиция :))) лична :(((( !

Ако мислиш догматично и лепиш етикети на инакомислещите, с какво си по-различен, по-добър, по-умен от марксистите?... :)
цитирай
7. mt46 - ЕС се опитва да налага диктат. Доколко суверенна държава е България?...
03.02.2018 12:07
kvg55 написа:
Я да си гледат джендърството жените песоглавци. Къде им е демократичността. Самият израз "ПЕС Жени" е неправилен според конвенцията. Жените са поставени в привилегировано положение спрямо мъжете, защото "ПЕС Мъже" няма.

цитирай
8. get - - в СЛУЧАЯ за ДОГМАТИЗМА - Той е присъщ на хора с пост-комунистическо мислене - определящ за ... ?
03.02.2018 16:24
mt46 написа:
get написа:
mt46 написа:
ПП: А нямаме ли право на различна, противна позиция?!...
vania23 написа:
Една достойна позиция.



- Ако си убеден МАРКСИСТ - признаци за което показваш - нямаш право на позиция :))) лична :(((( !

Ако мислиш догматично и лепиш етикети на инакомислещите, с какво си по-различен, по-добър, по-умен от марксистите?... :)


... за голяма част от съвременната ни ФОРМИРАНА КАТО РАБОТНИЧЕСКО-СЕЛСКА=ПРОЛАТЕРСКА ЕНтелеГЕНЦИЯ :)))!

- ПЕС - ако мога да направя аналогия от ПРЕД-ВЕЛИКО-ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ СА ... ? Политическите съюзници на "лениновите-болшевики" - викали са им тогава "меншевики"?
- С пояснение за ДОБРЕ ПОЗНАВАЩИТЕ ИСТОРИЯТА НА РОВЕЛОЦИОННИТЕ БОРБИ В РУСИЯ ... и едните и другите СА МАРКСИСТИ И ЧЛЕНОВЕ НА РУСКАТА СОЦИАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ :))) ?
- Различията им с другарчето Ленин-Улянов-Бланк са във формите и методите ЧРЕЗ КОИТО СЛЕДВА ДА СЕ СТИГНЕ "ПРОЛЕТАРСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ" ... и Какво ще правим СЛЕД КАТО ВЗЕМЕМ ВЛАСТТА - СЛЕД РУВОЛЮЦИЯТА?
- Меншевика ТРОЦКИ е за ПЕРМАНАНТНА(постоянна) СВЕТОВНА РЕВОЛЮЦИЯ ... за това го правят КОМИСАР НА ОТБРАНАТА чрез което да ОСИГУРЯТ ИЗНОС НА РЕВОЛЮЦИЯ ... опит завършил ПЕЧАЛНО ЗА ЧЕРВЕНАТА РАБОТНИЧЕСКО-КРЕСТЯНСКА КРАСНА АРМИЯ! След това БОЛШЕВИКА ЛЕНИН - обръща палачинката на РЕВОЛЮЦИОННАТА ДОКТРИНА - като отвурждава КУРС ЗА ПОСТРОЯВАНЕ - РЕВОЛЮЦИОННА БАЗА В ЕДНА ОТДЕЛНО ВЗЕТА СТРАНА(въвеждайки НЕП-а (?)) и подписвайки Брест-Литовския Мир?
- После идва СТАЛИН ... изритва ТРОЦКИ от СССР(пък после го и поубива - защо ли ...?) - и като "верен Ленинец" продължава развитието на Теорията за изграждане на СОЦИАЛИЗЪМ В ЕДНА ОТДЕЛНО ВЗЕТА СТРАНА - създавайки МАТЕРИАЛНО-ТЕХНИЧЕСКАТА БАЗА ... за БЪДЕЩАТА ВОЙНА - Която като СВЕТОВНА ... следва да изиграе същата роля като ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, на катализатор за РЕВОЛЮЦИОНИЗИРАНЕ НА ПРОЛЕТАРИАТА ... вследствие на което ЕВРОПА СЛЕДВА ДА СТАНЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ... Е накратко казано ПОСТИГА ЦЕЛТА СИ НА 50% не без помоща на циониста ... Чърчил!

- Тачков - ако на този мой пример ЗА МИСЛЕНЕ ПРИКАЧИШ ЕТИКЕТА ДОГМАТИЗЪМ ... ОТНОВО?
- тогава ти си или Дух божий(което се крие зад това понятие) ... или работническо-селски(пролетарски) полу-интелигент :))!
цитирай
9. apostapostoloff - А бе, ще ни нахакат тия
03.02.2018 19:21
джендъра и туй то. Няма мърдане. Ще примем джендъра и хоро ще играем.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19162768
Постинги: 3687
Коментари: 45098
Гласове: 148919
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031