Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2014 22:41 - "Дайте ми средствата за масова информация и аз ще направя от всеки един народ стадо свине."
Автор: mt46 Категория: Технологии   
Прочетен: 5878 Коментари: 16 Гласове:
27


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
МАСМЕДИИТЕ; ЖЪЛТАТА ПРЕСА

Средствата за масова информация информират населението относно събитията дотолкова, доколкото омъжената жена информира съпруга си относно личния си живот.

Мас-медии, наричани още четвъртата власт, са средства за комуникации, които чрез техническо тиражиране и разпространение посредством Текст, Образ и/или Звук, разпространяват информация на неопределена по брой и местоположение публика. Освен класическите средства за масова информация като преса - вестници и списания и електронните медии - радио и телевизия, от началото на 90-те нараства значението и на World Wide Webs.

Мас-медиите както по форма, така и по съдържание са в пряка зависимост от техническото развитие. Усъвършенстването на компютрите и компютърните игри, прави възможно посредством Computer-Generated Imagery (CGI), репортажите по телевизия отчасти, а вероятно в бъдеще и изцяло, да бъдат програмирани на компютър, вместо да бъдат заснети с видеокамери.



Най-голямата британска частна телевизия ITV, в предаване от септември 2011 използва фрагменти от видео-играта "Arma II", като ги поднася на публиката за автентични кадри от нападение на IRA върху британски военен хеликоптер. В "репортажа" се твърди, че нападението е заснето от самите терористи през 1988 и доказва, че "Муамар Кадафи е снабдявал Ирландската републиканска армия с такива тежки автомати, които са способни даже да свалят хеликоптер".
Някои зрители забелязват фалшификацията, след което телевизията се извинява за допуснатата "грешка по невнимание".


На 7.12.2011 (предизборната кампания в Русия), една от най-реномираните американски телевизии FOX News излъчва "автентичен репортаж" за уличните демонстрации в Москва против Путин.
Зрители забелязват палми по улиците на Москва. Както в последствие се изяснява, заснет материал по време на антиправителствените демонстрации в Гърция се поднася на зрителите за Анти-Путин демонстрации в Москва. И не забравят да изрежат (кадрират) надписите на гръцки по улиците на Атина.

Ролята на медийния агент (Спин-Доктор) в "творческия" процес в СМИ се тематизира във филма Wag the Dog "Да разлаем кучетата" 1997 с Робърт де Ниро и Дъстин Хофман, режисьор Barry Levinson.

***

Средствата за масова информация се финансират от определена група хора, с цел не да се информира друга група хора, а да се манипулира поведението ѝ. Тази им функция ги определя като най-неподходящите източници на информация, по отношение на истината.

"Когато разказваш една голяма лъжа и я
повтаряш достатъчно често, хората започват
да ѝ вярват. Лъжата трябва до тогава да
се твърди, докато се удаде на държавата, да
заблуди своите граждани относно политическите,
икономическите и военни последствия от
лъжата. От решаващо значение за държавата
е, цялата си власт да използва за подтискане
на различните мнения. Истината е смъртният
враг на лъжата, с което истината е и
смъртният враг на държавата."

Йозеф Гьобелс -
министър на пропагандата на Нацистка Германия




За да привличат публика, медиите предлагат някакава полуинформация или развлечение, подобно на закачването на червей на въдицата за ловене на риба. И доколкото някои риби успяват да изядат червея, без да се закачат на куката, дотолкова и някои потребители успяват да се информират от медиите, без да се повлияят от вредното им въздействие. Това въздействие на езика на НАТО се нарича "Psychological Operations" - PSYOP. В сферата на цивилния живот - "Public Relations" - Пиар. Някои автори го наричат психологична война.

"Ние трябва да казваме истината, истината
и само истината. Но - не цялата истина."
Йозеф Гьобелс


Принципа на "полуинформиране" е по-разпорстранен в развитите индустриални държави. За българските мащаби се прилага принципа на дезинформиране. Водещи в кампанията за дезинформиране на населението в България, са интернет-форумите.

Казват, че човек трябвало да умее да чете между редовете. На българите им е достатъчно в прочетеното или чутото просто да заменят думите "да" с думата "не".

В миналото ролята на масмедиите са изпълнявали приказките.

До ден днешен светът се "информира" от двете най-големи информациоанни агенции: Associated Press и Reuters, които се контролират от картели, чрез техните конгломерати. Тези конгломерати произвеждат оръжие, като например General Electric, тоест изкарват прехраната си от войни.

Средствата за масова информация отдавна не провеждат собствено разследване, а просто чрез Copy & Paste предават посланията на информационните агенции. По този начин не се налага хилядите медии да бъдат постоянно контролирани, достатъчно е малкото информационни агенции да са под контрол и цензурата идва от само себе си.

Ако например се набере поисково понятие "Билдърбъргска конференция" в осведомителните агенции Ройтерс и Асошиейтед Прес, то в тях нищо не се намира. Като че ли Билдърбъргска група въобще не съществува.

Ако на човек му хрумне да рови в историята на информационните агенции, ще узнае че Reuters е била собственост на клана Ротшилд. Те са били собственици на най-значителните информационни агенции на 20-ти век: Wolff в Германия, Havas във Франция, Reuters в Англия, с което са имали монопол върху средствата за масова информация.

Дали на днешно време фамилията Rothschild притежава акции в осведомителните агенции, не може да се докаже. Акционери биха могли да са подставени лица, както във всички останали сфери на демократичната държава.

На днешно време Reuters е официално собственост на канадската фамилия Thomson, която я купува за 14 000 000 000 долара. В ръковоството на фирма Thomson-Reuters, стоят двама членове на Council on Foreign Relations - Niall FitzGerald и Tom Glocer. Според американския политолог William Domhoff, ролята на Council on Foreign Relations, е да координира дейността на големите концерни, с тази на американското правителство.

Новините и информацията, която мас-медиите разпространяват, информират относно това на какво управляващите искат да дресират управляваните. Средствата за масова информация естествено не информират масите за реални събития.


"Political language is designed to make lies
sound truthful and murder respectable and to give
an appearance of solidity to pure wind."

"Езика на политиците цели лъжата да пробута
за истина и убийството за достойнство и на празните
приказки да придаде смисъл."
George Orwell


Информацията е най-скъпото нещо на този свят. За нея държавите финансират министерства на отбраната, министерства на националната сигурност и пр. и естествено такава информация не предоставят безплатно на своите или чуждите граждани.

Дезинформацията е в състояние драстично да измени баланса в обществото: Династията Ротшилд е исторически пример за ефекта от разпространяване на лъжлива информация. Rothschild разпространява слухове за победата на Наполеон при Ватерло. Започва разпродажба на английски ценни книжа, всички акционери го последват и съответно цените на ценните книжа падат. Минути преди да стане известна истината за поражението на Наполеон, Ротшилд изкупува същите ценни книжа на безценица. Дезинформация гарантира на клана Rothschild, да управлява света през следващите 200 години.

"Който владее информация, той владее света."
Уинстън Чърчил

Който не владее информация, него го владеят.

Средствата за масова информация предават посланията на политиците към масите, но не и действията на политиците, които най-често нямат нищо общо с онова, което говорят. Така например официално ръководителите на повечето арабски държави подкрепят Иран и осъждат политиката на САЩ срещу Иран. От публикациите на Wikileaks става известно за молбите на същите тези арабски ръководители към правителството на САЩ да нападне Иран, за да предотврати плановете на иранското правителство за създаване на ядрено оръжие.

Политиката е атрибут на цивилизацията, а лицемерието - атрибут на политиката.

"Die Englдnder sind in der ganzen Welt bekannt dafьr,
daЯ sie in politischen Dingen keinerlei Hemmungen haben:
Allerdings beherrschen sie dabei meisterhaft die Kunst, ihre
Skrupellosigkeit als Moral zu tarnen. Das ist ihnen durch eine
jahrhundertelange Ьbung schon so in Fleisch und Blut
ьbergegangen, daЯ es gewissermaЯen ihre zweite
Natur darstellt und sie es selbst ьberhaupt kaum noch merken.
-Sie betreiben dieses Geschдft mit frommen Augenaufschlдgen
mit einem so tierischen Ernst, daЯ sie am Ende selbst davon
ьberzeugt sind, die patentierten Inhaber der politischen guten
Sitte zu sein. Sie geben ihre Heuchelei nicht einmal untereinander
zu. Es kommt niemals vor, daЯ ein Englдnder etwa zum
anderen sagt: "Na, wir wollen uns doch selbst nichts vormachen",
und ihm mit den Augen zuzwinkert oder das bekannte Augurenlдcheln
lдchelt. Sie tun nicht nur so, als wenn sie die Frцmmigkeit
und die Moral in Erbpacht genommen hдtten - nein, sie glauben
das auch."
Joseph Goebbels
24. Juni 1939

"Англичаните са световно известни с това, че в политиката нямат никакви задръжки: Те владеят майсторски изкуството, безскрупулността да прикриват под морал. Това при тях е така добре залегнало чрез упражнения през столетията, че е станало вече тяхната втора природа и
те въобще не го забелязват. - Те това го правят с толкова невинни лица и такава сериозност, че накрая те самите са убедени, че притежават патент върху добрите нрави в политиката. Те никога помежду си не признават лицемерието си. Никога един англичанин не смигва на друг или не се усмихва с авгурска усмивка с думите: "Ние разбираме за какво става въпрос". Те не само се държат като образец за чистота и непорочност - те сами си вярват в това."
Йозеф Гьобелс
24 юни 1939


Понякога масмедиите дезинформират населението, просто защото някой е заплатил за това. Например по българската частна телевизия bTV, периодически се съобщава в новините за "работа като лекари в Германия". Германия имала нужда от лекари и млади български лекари масово отивали на работа като специалисти в Германия. В действителност Германия има проблем със застаряване на населението си и има нужда от обслужващ персонал - санитари и болногледачи, но не за болници, а за старчески домове. И ако обявят работни места за професия, която никой не иска да упражнява, трудно ще намерят подходящи кандидати.
Обявленията за работа за проститутки се формулират като работа за сервитьорки, помощ в домакинството, домашни и офис помощнички.

Един от най-разпространените "драматургически" прийоми на средствата за масова информация, е така нареченият "Red Herring" - вниманието на обществеността се насочва към незначителни проблеми, с цел да се отклони от важните.

Жълта преса
Така наречената булевардна преса или жълта преса (yellow press) не претендира да информира потребителите, а само ги развлича. Целите на булевардните издания, са да провокират определени емоции у аудиторията, да подхранва надеждата у наивните за американската мечта, да възпитават определени черти на характера, изгодни за създателите ѝ.

"Дайте ми средствата за масова информация
и аз ще направя от всеки един народ, стадо свине."
Йозеф Гьобелс



Така например в процеса на демократизация в България (както и в цяла Източна Европа), лайтмотив в медиите е демонстриране на лъскави стоки, блясък и охолство, а средствата за постигането им - лакейство, предателство, проституция:

"Богаташът Александър *** се бръкнал с тлъстата
сума от 340 000 лв. за последния модел "Мерцедес" G-класа.
С луксозния си подарък той се опитвал да склони Елен ***
да му роди наследник."

По данни на агенция "Сова Харис", почти половината от българите на възраст между 18 г. и 30 години, въобще не четат книги. Простите момичета, които основно четат жълтата преса, не са в състояние да се замислят дали "Елен" би могла ако поиска, да продаде подаръка за 340 000 лв. И дали самият "Богаташ Александър" би могъл да продаде колата (ако не е на лизинг), без да поиска за това разрешение от господаря си, който обикновено е от друга държава или даже друг континент.

"Прословута българска манекенка си намерила гадже
със собствен остров и получила подарък за рожденния
си ден - Порше."

"Българските проститутки държат най-високите цени
на световното футболно първенство."

В действителност българките държат най-високи цени само в България. И то след като България под диктата на освободителите ѝ от комунизма, реши да въведе строги визови ограничения за руски и украински граждани.
България е страната с най-нисък стандарт в Евросъюза и за българските красавици единствените конкурентки "чужденки" са ромките.

А с отварянето на границите, голяма част от българските жени във възпроизводителна възраст заминават на Запад да предлагат стоката си. Съответно тези, които остават в България, поради липса на конкуренция, се радват на главозамайващ успех и е лесно да повярват, че българките са най-красивите жени на света.

Разкази за хора, израсли в нищета и станали милионери, за любов между бедни и богати, дезориентират публиката и водят до дисбаланс на самосъзнанието. Като резултат потребителите загубват реална представа за собствените си възможности. Ценностната им система се деформира. В екстремен случай настъпват характерови промени, съизмерими с патологично пристрастяване към хазартни игри. Според някои автори, спада на раждаемостта в края на 20-ти и началото на 21 век, се дължи именно на влиянието на медиите и на сексуалната революция.

Все още най-масовото средство за масова информация е телевизията. Техническият прогрес и интернет-бума в средата на 90-те на миналия век, довеждат много телевизии в Западна Европа до критично състояние, някои фалират. Губят актуалност излъчването на остарели и нискобюджетни филми. (Дез)информацията която разпространяват, губи доверието на публиката, поради конкуренция от независими източници, които не се финансират от управляващите и се разпространяват чрез интернет. Филми като "Loose Change" , "Zeitgeist", "Endgame", "Шокова доктрина" и "Capitalism: A Love Story" на Michael Moore, по правило не се излъчват по телевизия.
Такъв тип филми обаче не са интересни за тези, чиито културни интереси се ограничават в сферата на западни марки коли, също както свинята не се интересува защо я хранят и кога ще я кастрират. Важното е, че помията в кочината е вкусна и безплатна.

Естествено интернет съвсем не е свободен от мисията на управляващите. За обикновеният ползвател е трудно да разграничи кой интернет-сайт е казионен и кой независим. Наличието на критики срещу управляващите в даден уебсайт или блог, съвсем не означава, че е независим.

Последните социологически и демографски проучвания говорят за селективно манипулиране на населението от различни социални или етнически групи, посредством масмедиите. По данни на националния център за медицинска статистика на САЩ, през периода от 1991 до 1999 година, раждаемостта между черните се е намалила в сравнение с раждаемостта между белите 6 пъти. В следствие на това, че бедните четат най-евтините списания, посещават най-евтините клубове и гледат телевизия - най-евтиното развлечение.

http://www.konzertfilmer.de/alice/Alice-mass-media-bg.html

www.yambolnews.net/index.php/drugosti/item/2045-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B6%D1%8A%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0

Опашката на лъжата е толкова дълга, че не се вижда главата й...
Марин Тачков


ПП: Сами може да си направите изводите - от кого са се учили и се учат нашите политици и медии през... "дУмокрацията"...
Ето още една интересна публикация -

bgnews.me/%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B4-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D0%BA/




Гласувай:
27


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - И тук си имаме Гьобелс в рокля.
15.09.2014 22:58
И тук си имаме Гьобелс в рокля.
цитирай
2. milady - Браво ,марине ....
15.09.2014 23:25
майсторски постинг ..
ПОздрави ,умееш го...;)

цитирай
3. tit - факт е, че във века на комуникациите сме
16.09.2014 00:09
по-неинформирани за истината от средновековни неграмотни селяни.:(
Чудно ли е, че сред хаоса от "истини" суеверието и негативизма процъфтяват?:)
цитирай
4. stela50 - Не зная дали въобще са се учили, или се получава естествено
16.09.2014 00:30
по стълбата нагоре в борбата за власт... Невероятният Смирненски !
Ценностната система се променя бързо, когато е намесена
и манията за величие, не е нещо ново в определени моменти
вниманието на обществеността да се насочва към незначителни
проблеми, с цел да се отклони от важните и е почти винаги успешно.
Крайностите в една или друга посока никога не носят добро...
Поздрави !
цитирай
5. emi1ts - Поздравления за актуалната тема!
16.09.2014 08:51
Благодаря за информацията!
Поздрави!Приятен ден!
цитирай
6. mt46 - Има ги навсякъде... Нищо старо не е забравено...
16.09.2014 13:05
kushel написа:
И тук си имаме Гьобелс в рокля.

цитирай
7. mt46 - Благодаря за отзива!... Поздрави!...
16.09.2014 13:21
milady написа:
майсторски постинг ..
ПОздрави ,умееш го...;)


цитирай
8. mt46 - Мда...
16.09.2014 13:28
tit написа:
по-неинформирани за истината от средновековни неграмотни селяни.:(
Чудно ли е, че сред хаоса от "истини" суеверието и негативизма процъфтяват?:)

Мнозинството винаги е било дезинформирано, манипулирано... Днес медиите са поделени от олигарсите и от партиите, участват активно в зомбирането на народа...
цитирай
9. mt46 - Благодаря!...
16.09.2014 13:35
stela50 написа:
по стълбата нагоре в борбата за власт... Невероятният Смирненски !
Ценностната система се променя бързо, когато е намесена
и манията за величие, не е нещо ново в определени моменти
вниманието на обществеността да се насочва към незначителни
проблеми, с цел да се отклони от важните и е почти винаги успешно.
Крайностите в една или друга посока никога не носят добро...
Поздрави !

Ясно е, че властта развращава... Затова властта /на партиите, на олигарсите, на мафиотите.../ трябва да се ограничи...
цитирай
10. mt46 - И аз ти благодаря!... Лек ден!...
16.09.2014 13:38
emi1ts написа:
Благодаря за информацията!
Поздрави!Приятен ден!

цитирай
11. vilish - Здравей, Марине!
16.09.2014 14:34
По време на така наречените предизборни кампании у нас, се възмущавам от безочието на новите/стари кандидати за властване ... в захласването им да ни обещават какво ли не... А ние "свикнахме" с лъжите ... Коментираме ги известно време и ... толкова ... до следващите избори ... Най-възмутително е ( според мен), че съвсем тенденциозно обезличихме младите хора, лишихме от съдържание ценностната им система с всички възможни средства на съвременните технологии ...
А след прочетеното по-горе, си мисля : колко нищожни сме и те - нашите политически водачи, а и ние ... в сравнение със случващото се в света ... На къде ли е тръгнал този свят?!
цитирай
12. zaw12929 - Поздравления за сериозния, акт...
16.09.2014 14:40
Поздравления за сериозния, актуален материал...
Те сами се наричат 4-та власт и вместо да информират ни манипулират, защото са най голямата корупция на държавата
Културата няма място в медиите, заети да лъжат
цитирай
13. mt46 - Неслучайно в медиите се хвърлят много пари...
16.09.2014 22:00
zaw12929 написа:
Поздравления за сериозния, актуален материал...
Те сами се наричат 4-та власт и вместо да информират ни манипулират, защото са най голямата корупция на държавата
Културата няма място в медиите, заети да лъжат

А не се сещам за поне един свестен, силен, стойностен филм, създаден през последните 25 г. у нас...
цитирай
14. mt46 - Здравей, Вили!...
16.09.2014 22:04
vilish написа:
По време на така наречените предизборни кампании у нас, се възмущавам от безочието на новите/стари кандидати за властване ... в захласването им да ни обещават какво ли не... А ние "свикнахме" с лъжите ... Коментираме ги известно време и ... толкова ... до следващите избори ... Най-възмутително е ( според мен), че съвсем тенденциозно обезличихме младите хора, лишихме от съдържание ценностната им система с всички възможни средства на съвременните технологии ...
А след прочетеното по-горе, си мисля : колко нищожни сме и те - нашите политически водачи, а и ние ... в сравнение със случващото се в света ... На къде ли е тръгнал този свят?!

Вече не вярвам на никоя партия... Да, погледнато отвисоко, и ние сме нищожни, и те са нищожни...
цитирай
15. planinitenabulgaria - А ако средствата за масова информация
17.09.2014 22:16
са дадени на свиня?
цитирай
16. mt46 - Да, у нас май така стана...
17.09.2014 22:29
planinitenabulgaria написа:
са дадени на свиня?

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19164474
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148922
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031