Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2015 22:13 - В еврозоновата дупка
Автор: mt46 Категория: Технологии   
Прочетен: 5398 Коментари: 15 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
За Гърция най-страшната катастрофа е да остане в еврозоната 2015-07-12 09:01:05 | Прочитания: 5353  Автор: Саймън Дженкис, theguardian.com Grexit с контролиран фалит и обезценяване за отскок във възстановяването е единствената сделка, която може да бъде поставена на масата

image

 

През уикенда Гърция трябва да напусне еврозоната – Grexit. (Grexit – Greece exit – фразата за първи път е въведена от топ анализаторите на Ситигруп Вилем Буитер и Ейбрахам Рахбари  на 6 февруари, 2012 г. – б.пр.)

 

Това е светлината в края на тунела, най-добрият възможен изход от гръцката агония и, честно казано – единственият. Приемането на Гърция в еврозоната през 2001 г., като обвързаха икономиката й с тази на Германия (и нейните безразсъдни банкери), всъщност бе катастрофа, която чакаше да се случи. Грешката бе толкова голяма, че дори тази малка икономика – само 1,3% от цялата на ЕС, съумя да травматизира европейските лидери за последните три месеца. Единствената катастрофа сега ще е Grexit да не се случи.

Говоренето по темата за гръцкия банкрут и спадането на курса на еврото като за „падане в пропастта, кошмар, хаос, немислима анархия“ е лигавенето на банкерите. Ще бъде трудно ситуацията да бъде овладяна, дори поради факта, че разрешението бе забавено, непланирано и насилствено. Но ситуацията трябва да бъде овладяна. Гърция е във фалит. Не може да плати дълговете си, още по-малко да бъде принуждавана да го прави чрез спасителни планове.

Нужен е контролиран фалит и рестартиране на двигателя на възстановяването. Това е единствената „сделка“, която може да бъде обсъждана този уикенд.

Понякога тихото гласче на икономиката трябва да се издигне над гръмогласната политическа истерия. Законите на банкрута са създадени от викторианците, за да не се налага да слагат лепенки върху раните на капитализма. Несъстоятелността и ограничената отговорност са основата на търговската инициатива. Този, който взима назаем, и този, който дава едновременно, трябва да поемат риск, за да може капитализмът да процъфтява. В рамките на еврозоната Гърция получи възможността да заема рисково и бе кредитирана рисково. Всеки глупак (с изключение на евроглупака) знаеше, че това води към катастрофа.

През миналата седмица МВФ прие, че гръцките дългове са „неустойчиви“. Но такъв е политическият артрит, който мъчи европейските „технократски“ управници, които пренебрегват този факт. Те се фокусират над една грижа: по някакъв начин да разтегнат гръцките плащания във времето, та германските, френските и британските банки да осигурят отпускането дори на по-големи заеми. Всъщност не гърците, а банкерите търсят „спасителен план“. Те искат гръцките данъкоплатци да продължат да плащат лихви, дори когато главницата е недостижима за погасяване като закрепостяване.

Отказът към цяла нация да получи предимствата на банкрута, държи в заложничество нейните граждани. Най-известният длъжник в литературата, дикенсовият Уилям Дорит, никога не успява да плати на кредиторите си, докато те го държат в затвора Маршалси. Но те го държат там, защото така им изнася, също както Гърция е изгодна в това си състояние за банкерите и да държат нейните дългове описани в книгите, отколкото да признаят, че не може да си плати.

Дори този уикенд Гърция да получи някакво облекчение по отношение на дълга си, това няма да помогне на страната да тръгне по пътя на възстановяването. Ограниченията вече са принудили правителството в Атина да сложи юзди на непокорния обществен сектор. То започна „преструктуриране“, което напомня подобни ограничения в Западна Европа (специално Великобритания) през 80-те години. Затова може доста успешно да твърди, че е изпълнило основните изисквания по налагане на ограничения. Сега натрупва директен бюджетен излишък, като харчи по-малко отколкото получава от данъци.

Икономиката на ограниченията винаги е предвидена да бъде кратка и шокова, а не като последователна икономическа политика. За Гърция тя се оказа продуктивна като затворнически труд в шиенето на пощенски чували. Растежът бе задушен, търсенето бе потиснато, а инвестициите спряха. От 2008 г. производителността спадна с една четвърт, а безработицата е 25% от хората в работоспособна възраст. Това просто е лудост. Гърция не може да се развива и не може да обслужва никакви бъдещи заеми, да не говорим за вече взетите. Вижда се най-лошата европейска рецесия след войната – целенасочена, изкуствено създадена рецесия.

Дори и по-умерените средиземноморски членки на Европейския съюз оспорват факта, че гръцките дългове трябва просто да бъдат предоговорени, докато страната се ребалансира до германските нива на ефективност.  Те трябва да останат закотвени на надценени нива за търгуване, за да не пострада великата европейска кауза и идеята за по-силен съюз да избледнее.  

В този дух изразиха мнението си в "Гардиън" в сряда група ляво ориентирани икономисти, в това число французинът Тома Пикети, като провъзгласиха еврото за пътеводна светлина за надеждата, демокрацията и просперитета.

Като че Кейнс никога не бе живял. (Джон Мейнард Кейнс, Първи Барон Кейнс е британски икономист, който съществено повлиява върху модерната макроикономика и социалния либерализъм като теория и практика. Б.пр.)

Концепцията, че плаващ валутен курс в ЕС е „анархия“ и „пропаст“, е глупост. Британската лира се е движила с около 30% спрямо еврото за последните 15 години, като така допринесе за икономиката на страната и вероятно цяла Европа. Плаващите валутни курсове може и да са неудобство, но те отразяват обстоятелството, че народите представляват социо-политически индивиди. Те взимат различни демократични решения и се подчиняват на различни пазарни правила.

Гърция не биваше да се поставя на една линия с Германия буквално от единия ден до другия. Атина никога нямаше да стане Хамбург. Нейните спестявания оттекоха на север заедно с квалифицираните й служители. Положението се влоши с олимпиадата от 2004 г, когато страната опита да се измъкне от провала. Също като Великобритания за не малък период в новата си история страната се нуждаеше стрес-попивателна и от гъвкави валутни курсове.

Днес най-големият експорт на страната, който осигурява и най-много работни места – туризмът – ще се възползва в голяма степен от 30% обезценка на „новата драхма“. Обезценката едновременно ще повиши цената на износа, но подобна пазарна дисциплина е политически предпочитана пред правилата, които са наложени от технократи на някакви отдалечени конференции.

Обезценката може също така да доведе до хиперинфлация, но това не се случи във Великобритания, нито в други европейски икономики извън еврозоната.

Истината е, че управителите на еврозоната се интересуват повече от техните заеми и любимата си валута много повече, отколкото от Гърция. Те би трябвало много отдавна да предвидят задаващата се катастрофа на гръцката бюджетна индулгенция. Те би трябвало да видят грешката си и да договорят стройно предстоящия Grexit.

Както стоят нещата обаче, те са осигурили управители на единици в тяхната нова Европа. Те са навредили на благолучието и са застрашили нейния югоизточен фланг.

Историческите паралели винаги са опасни. Но последните месеци на настъпление на Брюксел по разни начини, блъфовете и контра-блъфовете, пропуснатите последни крайни срокове и заобиколените ултимуми, напомнят за всички въртележки и завои в Европа от 1914 година. Днешните традиционни войни може вече да не са така кървави, но разкриват същата шовинистична непримиримост. Опасността за Европа не е Grexit, а сляпата съпротива срещу Grexit.

Ако Гърция се бе измъкнала от еврото след катастрофата от 2008 г., вече щеше да е по пътя на възстановяването. Нейните дългове щяха да се обезценят. Нейните граждани щяха да работят. Инвеститорите щяха да инвестират. Туристите щяха да прииждат. Може би Италия и Испания се чудят дали не биха се справили много по-добре с независима валута, оставяйки зона на строга германска марка на север. Те може би биха били прави. Но към сегашния момент приоритет е Grexit.  

 

Превод от английски език: Лияна Панделиева

 glasove.com/politika/53558-za-gyrciq-naj-strashnata-katastrofa-e-da-ostane-v-evrozonata


В еврозоновата дупка

Не е ли по-добре да се наместим
чудесно в нашата хралупка -
наместо да потънем и изчезнем
във еврозоновата дупка?...

Марин Тачков
6 юли 2015 г.





Гласувай:
20


Вълнообразно


1. mt46 - Финландия обмисля варианти за излизане от еврозоната?...
12.07.2015 22:31
http://www.blitz.bg/news/article/348058

http://www.fbr.bg/read.php?n=32051
цитирай
2. dimat - Лудите и ние(или обратно).
13.07.2015 00:34
"Всъщност не гърците, а банкерите търсят „спасителен план“. Те искат гръцките данъкоплатци да продължат да плащат лихви, дори когато главницата е недостижима за погасяване като закрепостяване."

Това мнение трябва да отвори очите на всички онези,които "съжаляват" банките ,че губели пари чрез раздадени кредити.

Банките не губят нищо,защото не дават нищо - това са просто записи в компютрите на банките.Числа.Нищо друго.

Банките въобще не държат на това връщане.Те искат "реформи",чрез които държавния сектор "за нищо" да бъде предоставен на "частни инвеститори(купувачи),но не кои да е,а на посочените от изпратени от банките "консултанти".Изплащането на лихвите действа в същата посока.

Затова тези кръвопийци така охотно "дават кредити".Неограничено.Неограничен лов на жертви.

Има,обаче и някои изключения от това правило.Такива прости риби,като нас,които даже и не получиха нищо,за да си сринат икономиката,социалните системи и армията - само с размахан един виртуален морков,за потичане на мед масло,за "приемането"(натикването) в ЕС и НАТО.
цитирай
3. gosho568 - Гърция, дължи на Финландия 7 млрд. ...
13.07.2015 02:27
Гърция, дължи на Финландия 7 млрд. евро (невърнати) и народа във Финландия е предупредил своето правителство, че ако вземат да им отпуснат дори една стотинка още, ще се наложи да напуснат Правителството... много са си напатили от Атина и съжаляват за отпуснатите заеми..!
цитирай
4. mt46 - Ами дано някои да си отворят очите най-сетне!...
13.07.2015 18:35
dimat написа:
"Всъщност не гърците, а банкерите търсят „спасителен план“. Те искат гръцките данъкоплатци да продължат да плащат лихви, дори когато главницата е недостижима за погасяване като закрепостяване."

Това мнение трябва да отвори очите на всички онези,които "съжаляват" банките ,че губели пари чрез раздадени кредити.

Банките не губят нищо,защото не дават нищо - това са просто записи в компютрите на банките.Числа.Нищо друго.

Банките въобще не държат на това връщане.Те искат "реформи",чрез които държавния сектор "за нищо" да бъде предоставен на "частни инвеститори(купувачи),но не кои да е,а на посочените от изпратени от банките "консултанти".Изплащането на лихвите действа в същата посока.

Затова тези кръвопийци така охотно "дават кредити".Неограничено.Неограничен лов на жертви.

Има,обаче и някои изключения от това правило.Такива прости риби,като нас,които даже и не получиха нищо,за да си сринат икономиката,социалните системи и армията - само с размахан един виртуален морков,за потичане на мед масло,за "приемането"(натикването) в ЕС и НАТО.

Ситуацията повдига и други въпроси:
1. Дали Гърция се е управлявала от некадърници, или от престъпни измамници?...
2. Дали ЕС и Тройката се управляват от некадърници, или от измамници?...
М. Тачков
цитирай
5. mt46 - Всеки дължи на някои, такава е системата... И дълговете растат...
13.07.2015 19:10
gosho568 написа:
Гърция, дължи на Финландия 7 млрд. евро (невърнати) и народа във Финландия е предупредил своето правителство, че ако вземат да им отпуснат дори една стотинка още, ще се наложи да напуснат Правителството... много са си напатили от Атина и съжаляват за отпуснатите заеми..!

Ето че лъснаха разни противоречия между страните от ЕС... Позицията на Германия е най-твърда. Дали това не е реваншизъм, заради ВСВ?...
цитирай
6. tryn - Все се питах:
13.07.2015 19:47
щом всички дължат, кой го кредитира?
Започна малко да ми се изяснява...
Благодаря, Марин!
цитирай
7. raders - Пък аз не вярвам някой на сила да е ...
13.07.2015 20:03
Пък аз не вярвам някой на сила да е набутал толкова пари на гърците. Дори и сега Ципрас /спасителят/ реве за още. И май ги получи. Говори се за 54 милиарда. Естествено, ще ги оплюскат по същия начин, както и досега. Циганска работа. Това ми прилича на онзи лаф: "Имал си - дал си."
цитирай
8. mt46 - Проблемите не са само финансови, а и политически...
13.07.2015 21:23
raders написа:
Пък аз не вярвам някой на сила да е набутал толкова пари на гърците. Дори и сега Ципрас /спасителят/ реве за още. И май ги получи. Говори се за 54 милиарда. Естествено, ще ги оплюскат по същия начин, както и досега. Циганска работа. Това ми прилича на онзи лаф: "Имал си - дал си."

Дълговете са натрупани от 1974 г. насам, от 4 правителства... Кредиторите не би трябвало да дават заеми на ненадеждни платци, освен ако нямат интерес от това... Ето още една гледна точка:
АТИНА-РИМ-ПАРИЖ срещу БЕРЛИН
БЕРЛИН загуби! Спечели цяла Европа! ЕВРОПА ВЕЧЕ Е РАЗЛИЧНА!
Ето, тази снимка говори много пишат повечето световни вестници- Гардиан, Кориере делла Сера, Ню Йорк Таймс и т.н.
ДОБАВКА в 14:51ч.: „Преди малко научих част от преговорите при закрити врата между лидерите от Еврозоната и 4-те срещи между Ангела Меркел, Алексис Ципрас, Франсоа Оланд и Доналд Туск. Тези четиристранни срещи са продължили около 8 часа от тези 17 часа. Именно, в тази четворка Ангела Меркел си признала, че има големи страхове гръцкият модел и начин на преговори да не зарази Испания, Португалия, Ирландия, а не дай се Боже Франция и Италия! Особено, когато ще има през есента парламентарни избори в Испания. След като са се върнали при останалите лидери, тя е искала гаранции от испанския и португалския министър-председатели, че няма да приемат техните страни гръцкия модел за преговори. Да, те са дали своята дума, че няма да приемат гръцкия модел, но ако на власт дойдат други партии, каквито са тенденциите особено в Испания с ПОДЕМОС,известна като испанската СИРИЗА, която копира всеки ход на гръцкото правителство. Кой ще гарантира на г-жа Меркел, че няма и тези правителства да притискат по същия начин нейното правителство.... Ангела Меркел била много откровена, дори Алексис Ципрас я е успокоил, че ако тя се съгласи да сключи споразумение ще спаси цялата Еврозона, но ако не се съгласи, ще бъде разрушено всичко, както иска нацистката група в нейното правителство, с която Ангела Меркел, връщайки се в Берлин ще търси начин да се справи с нея... За Ангела Меркел идват трудни дни и седмици, тъй като трябва да се изправи срещу част от своето правителство.... Франсоа Оланд при първата среща между четиримата лидери тази нощ е поставил Меркел на мястото ѝ, като ѝ казал, че вече Франция няма да бъде безучастна и ще има активна и решаваща роля във всичко, свързано с ЕС, в най-общ план. Доналд Туск е играл ролята на арбитър, нищо повече. Матео Ренци не е искал да участва в тази четворка, тъй като той вече, каквото го е казал, го е казал, а именно, че Ангела Меркел е длъжна да сключи споразумение с Гърция и че Италия също ще има активна и решаваща роля в ЕС. Имало е лек скандал между Ренци и Меркел, поради което не са си говорили няколко часа. След това Алексис Ципрас ги е помирил. Германия и Финландия сериозно са притискали Ципрас, но той изобщо не се е поддал, уточняват италианските медии. Не само, че не се е поддал, но Италия и Франция били съгласни с всичко, което иска Ципрас и се противопоставяли на всичко, което искат Германия, Финландия и Нидерландия. Виждайки, че нещата стават много сериозни, бившите социалистически страни от Източна Европа веднага минали на страната на Гърция, Италия и Франция, Испания също минала на тяхна страна, както и останалите страни от Еврозоната. В края, Финландия и Нидерландия след дългите разговори и натиск променили позицията си на 180 градуса, в резултат на което Германия останала сама. Накрая и Ангела Меркел се съгласила, въпреки постоянните телефонни разговори с Волфганг Шойбле, който я предупреждавал да не сключва споразумение с Гърция! Това са част от скритите моменти по време на преговорите!“
След 17-часови преговори между лидерите от Еврозоната се сключи споразумение с Гърция, според едни справедливо, а според други несправедливо! Тези дни и седмици ще се разбере, какво е това споразумение!
Избягвам коментарите на българските некомпетентни и манипулиращи медии като БТВ и НОВА ТВ, както и техните многобройни сателити- вестници, електронни сайтове, включително платените от тях коментатори и „анонимни“ потребители! Нямат необходимата компетентност, за да коментират нещо, с което не са наясно!
Италианският министър-председател Матео Ренци каза нещо много важно: „Резултатът и споразумението показват, че Европа вече не се управлява от една държава (Германия). Италия беше категорично против „Фондът за приватизация на гръцка държавна собственост“ да бъде прехвърлен в Люксембург и да се управлява от банка, в чието управление се намира Волфганг Шойбле“.
Шойбле беше изгонен от преговорите, тъй като той пречеше да се постигне споразумение с Гърция. Има вероятност от големи сътресения в немското правителство.Повечето партии от Бундестага разкритикуваха поведението на Шойбле и неговите планове, които доведоха до негативно отношение към Германия.... Включително председателят на Европейската централна банка Марио Драги се скара с Шойбле, тъй като преди две седмици бил го заблудил, за да спре финансовите потоци към гръцките банки, поради което беше наложен капиталов контрол над тях. Отделно френски и италиански депутати още снощи заговориха, че Шойбле трябва да бъде изгонен, ако трябва насила от преговорите, тъй като заради неговите болни амбиции може да бъде разрушен необратимо проектът Европейски съюз. САЩ също втвърдиха тона си срещу Германия, вкл. вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел предупреди Шойбле, че си играе с огъня и призова Ангела Меркел веднага да сключи споразумение с Гърция. Еврозоната се разцепи на четири части, както Ви писах в предишния пост, тук. След 17 часа преговори всички 18 държави се обединиха и сключиха споразумение с Гърция, за да спасят Европа, иначе щеше да настъпи пълен крах.
ВАЖНО!
Това да го прочетат т.нар. български „финансисчета и икономисчета“, че решението на гръцкия казус, както писах няколко пъти е политическо и правно, а не финансово-икономическо, както ни пълниха главите по българските медии платените соросоидни и некомпетентни финансови анализатори!!! Решението се взе, като се сключи споразумение от лидерите в Еврозоната, а не от финансовите министри и разните еврогрупи, които само си губеха времето.
Френският министър-председател Мануел Валс и неговият колега от Италия Матео Ренци заявиха категорично, че Гърция ще спаси Европа и ние не можем да си позволим „лукса“ да я загубим с нейното геостратегическо положение, което играе ключова роля на Балканите, Либия, Египет, Турция, Близкия Изток, както огромните залежи на газ и петрол в гръцката изключителна икономическа зона... САЩ също се интересуваха повече от това, най-вече заради големия им страх да не загубят Гърция и да отиде в прегръдките на Русия!!!
Гърция излезе победител от тази битка, независимо какви ще са последиците от споразумението!
Всъщност, според мен- споразумението не бе най-важното за гърците, то е прикритие, за това което ги вълнуваше най-много, а именно: Германия е премахната от ръководството на Европейския съюз, всичко ще се решава от всички държави в Еврозоната със силната дума на Франция, Италия и Гърция срещу Германия; германските планове са разобличени; САЩ втвърдиха позицията си спрямо Германия, осъзнавайки, че много са отпуснали колана на германците след Втората световна война; има сериозни трусове в коалицията на германското правителство и партиите в Бундестага; създаде се вътрешната коалиция Атина-Рим-Париж срещу Берлин; срещу Германия се настроиха доста политици и лидери от ЕС, които се изказаха негативно за поведението на Ангела Меркел и Волфганг Шойбле, които бяха готови да жертват всички държави от Европейския съюз, за да се спаси Германия и нейните имперски цели и планове; Русия и Китай също обмислят промяна в политиката си спрямо Германия!
Европейската неолиберална олигархия с нацистки виждания, базирана в Берлин беше сериозно ударена!
Коментар и анализ: Йордан Георгиев- юрист и международник (цитирайте при споделяне)
цитирай
9. mt46 - Тези, които държат парите, държат и властта... Те дават, за да вземат /много повече/...
13.07.2015 21:27
tryn написа:
щом всички дължат, кой го кредитира?
Започна малко да ми се изяснява...
Благодаря, Марин!

От Георги Сенгалевич, без разрешение, но с безкрайно уважение към положения труд, събраните материали, и разкритите истини.
Не, не е само за Гърция! За всички нас е!
___
ТАЗИ НОЩ ГЕРМАНИЯ ПОГРЕБА ЕВРОПЕЙСКАТА ИДЕЯ
Запомнете тази нощ. Докато ние с Волен Сидеров и Магда Ташева обсъждахме в ТВ ефир позитивите и негативите на проекта за споразумение, който гръцкият премиер Алексис Ципрас предложи на своите кредитори, Еврогрупата излезе с чудовищен текст, copy-paste на тайния план на германския финансов министър Шойбле, който изтече снощи в медиите.

Това е план за пълното унищожение на една суверенна държава, който много ми напомня за станалото с Чехословакия през 1938. После следва Полша, 1939. И нататък. Обединена, солидарна Европа повече не съществува.
Ако някога е съществувала въобще.

Илюзията беше доубита тази вечер с налагането на германската воля над всички останали народи в общността. И нито Франция, нито Италия или друга от големите страни явно не е в състояние да се противопостави. Макар да знаят, че и техният ред ще дойде.
С този план Берлин, с подкрепата на МВФ, отхвърля проекта на Ципрас за справедливо споразумение, отхвърля всякакво орязване на гръцкия дълг и изваждане на Фонда от нова програма.
Иска завръщане на Тройката в Атина.

Изисква от Гърция да прехвърли 50 млрд. евро държавни активи на някаква частна фирма в Люксембург, с които да обслужва дълга си!
Иска приватизация и на електроразпределението, а Приватизационната агенция да бъде независима от гръцката държава!
Иска премахване на колективните трудови договори.
И още, и още, и още.

И много от тези варварства трябвало да бъдат приети от гръцкия парламент до сряда, представете си - като условие за получаване на нови заеми от ЕСМ, някой ден!

И върхът на всичко: МВФ иска правителство на "технократи" в Атина, защото кредиторите нямали доверие на СИРИЗА.
Искат преврат!

И все пак, ако Гърция откаже да капитулира доброволно, Шойбле човеколюбиво предлага алтернатива - Grexit, изгонване от еврозоната, хаос и хуманитарна катастрофа, хвърляне в бездната на неизвестното. Това е то да избираш между Сцила и Харибда.

Хубавото е поне, че маските паднаха. На протегнатата ръка на Ципрас кредиторите отговориха с план за окупация и икономически геноцид. Искат да унижат докрай един народ и едно правителство, които дръзнаха да им кажат НЕ. Предстои да видим как този народ ще отговори на обявената война. В тази връзка военният министър Панос Каменос обяви преди малко:
"Вече е ясно, че те искат нашето унищожение. Дотук!"
#ThisIsACoup #TsiprasLeaveEUSummit
цитирай
10. mt46 - http://www.segabg.com/article.php?id=760491
13.07.2015 23:59
Гърция стана първият щат на СЕЩ
Европейските лидери се уплашиха не толкова от Грексит, колкото от разпадане на ЕС

Светослав Терзиев
"Ако някой си мисли, че е гледал гръцка драма в Брюксел, сбъркал е представлението. Европейските лидери не мигнаха цяла нощ от неделя до понеделник не толкова угрижени как ще оправят Гърция и банките й, колкото как ще оцелее Европейският съюз, ако дадат старт на верижна реакция на разпад, която не знаят как ще управляват.

За първи път от зараждането на европейската идея след Втората световна война се появи

дълбока пукнатина между Германия и Франция,

заради чието историческо помирение всъщност възникнаха европейските структури, прераснали в Европейски съюз. Франция се обяви твърдо срещу заплахата да бъде изгонена Гърция от Еврозоната, защото видя възраждане на германски диктат в Европа, срещу който тя има исторически вкоренен условен рефлекс. Дори с риск да остане в изолация (на нейна страна бяха само Италия и Кипър) и да се окаже последен кредитор на Гърция, тя се съпротивляваше на усилията да бъде доведена Атина до капитулация. Германската канцлерка Ангела Меркел, която сплоти зад себе си северните държави и цяла Източна Европа, в крайна сметка се опомни, че сипва пясък във френско-германския мотор, без чиято синхронна работа ЕС просто ще се разпадне или ще се превърне в нещо друго - например в обикновена зона за свободна търговия. Като техници с реноме германците нямаше как да не разберат какво би станало с един мотор при неправилна експлоатация.

Гърция с нейния дълг бе само детонатор,

който можеше да взриви ядрена бомба в основите на ЕС. Неслучайно първоначално бяха извикани на срещата в неделя всички държави от ЕС, включително и нечленуващите в еврозоната, защото предстоеше да се решава съдбата на целия съюз. Отмененото в последния момент заседание в Европейския съвет в пълния му състав бе добър знак, че кризата може да бъде овладяна в пределите на еврозоната. Единственият разочарован може би бе българският премиер Бойко Борисов, който така и не разбра за какво го канят и се бе приготвил да отправи искане за 80 млн. евро компенсации от ЕС на загубите, които България понася от санкциите срещу Русия. Представете си в тази инфарктна атмосфера колко неадекватно щеше да прозвучи негово изказване.

Европейският съюз, който е незавършен проект без крайна цел, се променя след всяка криза, като обикновено засилва федерализацията си чрез допълнителни пълномощия на общите институции. Така е от десетилетия. Въпросът е

какво предстои след кризата с Гърция

Ефикасният лек срещу разпад е засилването на интеграцията. Може да се очаква развитие в тази посока. Под мощния натиск на прогерманския сектор в ЕС Атина се съгласи да отстъпи суверенитет на общността, какъвто не е отнеман от никоя държава. Всички нейни важни закони ще минават през предварително одобрение на кредиторите независимо дали ще бъдат гласувани след това в парламента или на референдум. Законодателството й ще бъде подложено на цензура за съвместимост с условията, които й бяха наложени да спазва.

Вече бе направена генерална репетиция: в Брюксел заедно с председателя на управляващата СИРИЗА Алексис Ципрас бяха викнати лидерите и на другите големи парламентарни партии, за да гарантират, че ще изгласуват скоростно законите, които им бяха продиктувани. Първата акция на живо ще бъде в срок до сряда. Новите попечители на Гърция вече не се интересуват от вътрешнополитическите й борби и дали правителството на Ципрас ще оцелее. Който и да е на власт, ще изпълнява една и съща програма.

Държавата ще продава активи
и ще ги трупа в "независим" фонд за 50 млрд. евро, от който три четвърти ще отиват за рекапитализация на гръцките банки и за обслужване на дълга. По този начин наливането на пари отвън ще спре и ще започне контролиран отвън процес на източване. Гърция успя да се пребори само срещу унижението фондът да се намира в Люксембург. Не е известно какво ще продава, но вече получи първо указание - националната електропреносна мрежа. Нищо чудно да й кажат да продаде Акропола - щом планът не съдържа ограничения. Другите подробности - вдигане на ДДС, намаляване на пенсиите и увеличаване на възрастта за пенсиониране, орязване на социални права чрез пренаписване на колективните трудови договори и пр. - бяха съгласувани на бегом, защото Гърция вече бе свалила гарда чрез финалните си предложения, които повтаряха последния план на кредиторите отпреди референдума.

Като се разнесе пушилката от гръцкото Ватерло,

се вижда следната картина: Гърция вече не е като другите държави в ЕС, защото е с много по-орязан суверенитет от техния. Тя е преминала на външно управление, което ще й спуска решения независимо колко й харесват. В този смисъл прилича на щат от въображаемите Съединени европейски щати (СЕЩ), за които мечтаят федералистите още от зората на европейската идея. Европейските институции ще бъдат за нея като федерално правителство, а собствените й власти ще играят провинциална роля. Дори най-пламенните привърженици на ЕС не са пожелавали такава ускорена евроинтеграция на своите държави. Има риск примерът на Гърция да събуди страхове и национализъм, каквито досега Европа успяваше да държи под контрол. Вместо да се обуздаят, може да се засилят центробежните сили и да се окаже, че с последния си ход лидерите на ЕС само са разсрочили процесите на разпад.

България трудно може да повлияе на решенията, които вземат "големите началници", както ги нарича премиерът Борисов. Но тя също може
да си извлече поуки, когато протяга ръка за кредити

Лесно е да затънеш, но трудно е да се извадиш, когато започнеш да харчиш чужди пари не за производство, с което да ги върнеш, а за да си кърпиш бюджета или за покупка на оръжия, чийто принос за продуктивността на икономиката е колкото от козел мляко. Гърция бе любимка на кредиторите, когато връщаше милиардите им в техните военни индустрии, но бе разлюбена след рухването на така конструираната финансова пирамида. Сега ще плаща с държавния си суверенитет и с всичко останало, което й поискат."
цитирай
11. syrmaepon - А-а-а докато вземаха на вересия ...
14.07.2015 10:16
А-а-а докато вземаха на вересия пари не мислеха да излизат, проблем нямаше. Сега се сетиха, че сметката трябва и да се плаща. И какво точно си мислеха преди - че ще ги хранят безплатно? Да би скромно живяло, не би Меркел видяло...
цитирай
12. raders - Въпросът ми беше защо още продъл...
14.07.2015 21:29
Въпросът ми беше защо още продължават да искат заеми, след като не могат да си върнат предишните. Не съм съгласен с тебе изобщо. Гърците просто се оляха и не работят, а само праскат сиртаки. Но и другите са си виновни, че са им наляли толкова пари. Сега ще пият студена вода.
цитирай
13. mt46 - ?
14.07.2015 22:52
raders написа:
Въпросът ми беше защо още продължават да искат заеми, след като не могат да си върнат предишните. Не съм съгласен с тебе изобщо. Гърците просто се оляха и не работят, а само праскат сиртаки. Но и другите са си виновни, че са им наляли толкова пари. Сега ще пият студена вода.

Искат заем, за да връщат предишните заеми...
цитирай
14. mt46 - И ние живеем на вересия, назаем... Да не говорим пък за американците...
14.07.2015 23:01
syrmaepon написа:
А-а-а докато вземаха на вересия пари не мислеха да излизат, проблем нямаше. Сега се сетиха, че сметката трябва и да се плаща. И какво точно си мислеха преди - че ще ги хранят безплатно? Да би скромно живяло, не би Меркел видяло...

Защо правителството ни изтегли 16 милиарда заем? Не може ли по-скромно, да се разпростира според чергата?...
И колко пъти трябва да повтарям, че Гърция не отказва да си плаща дълговете, а иска нормално споразумение?!...
цитирай
15. syrmaepon - Напротив, целият цирк беше за да им ...
15.07.2015 12:40
Напротив, целият цирк беше за да им отпишат част поне от дълга, дори и американците ако се не лъжа съветваха това. Въпросът е, че старите дългове им помогнаха да ги връщат точно Германия, Франция и балтийските страни /а утре и ние като влезем в Шенген/. Обаче Меркел каза, че си иска парите. А ако бяха направили реформи и живяли скромно за да си връщат дълга на МВФ нямаше сега да се разправят с Меркел.
Да ние тези 16 млрд не сме ги взели само за да си платим пенсиите за които трябват милярд и нещо на година. Ние ги взехме и за друго, съгласна съм, но не сме ги взели всички , а теглим части от тази сума и в крайна сметка може да не вземем всички. Два опърпани самолета зарад НАТО, а според някои военни туй било срамно за нашата армшия, защото са малко. Според мен проблемът на Гърция е точно щото паднаха в капана и си казаха - много сме им необходими, едно на американците щото сме на стратегическо място, второ на европейците щото сме Елада и затуй ще ни хранят во веки веков. Обаче никой не мисли трезво, че може да има криза, а като има криза на всички им олекват портмонетата и като дължиш идват и ти викат върни сега парите. Ако поне не бяха раздавали безумни 15 заплати и не бяха надували и пенсиите и заплатите, а държаха едно средно ниво, като немците /които са велики икономисти и въобще нито сиртаки играят нито щракат с пръсти а само бачкат/ нещата щяха да са наполовина по нормални. А пък и в крайна сметка, ако ти кажат купи 5 от нас, винаги може да кажеш, сега сме в криза ще купя 2. Язък, а аз ги мислех за данайци, уви )
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19117192
Постинги: 3677
Коментари: 44991
Гласове: 148721
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031