Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2015 16:04 - Информация за достъпа и навигацията в Darknet
Автор: budha2 Категория: Технологии   
Прочетен: 14349 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image                                                                                                                                                                В продължение на години съм бил наясно, че има друга мрежа, която функционира под „повърхността на паяжината“, скрита от погледа на обикновения потребител на интернет. Тази мрежа винаги е предизвиквала любопитството ми, друг беше момента, че така и не си направих труда да влезна и да проуча въпросната мрежа. Това е Darknet.

Darknet е смущаващо явление за непросветения човек. Предположих, че това място е бъкано с престъпница и, че все пак то ще има какво да предложи на един спазващ закона гражданин. Предполагах, че достъпа до това място ще е труден и, че ще имам нужна от специални технически умения или дори съмнителна покана от неизвестен тип и т.н.. Когато реших да разследвам тези си предположения се оказа, че достъпа до Darknet беше адски лесен и не изискваше определени технически умения или някакви специални покани. Отне ми само няколко минути за да започна.

В тази статия ще споделя информация за достъпа и навигацията в Darknet, както и моите лични преживявания и мисли. Но преди да стигнем до там, нека да се опитам да обясня какво е Darknet.


Deep Web и Darknet

Повечето хора се бъркат за това какво точно е Darknet. Първо, Darknet доста често се бърка с deep Web. Последния се отнася до всички части на интернет, които не могат да бъдат индексирани от търсачките, затова и не могат да бъдат открити от Google, yahoo, bing и др. Експертите смятат, че тази Deep Web е стотици пъти по-голяма отколкото мрежата на повърхността – интернет.
                                                                                                                            image                                                                                                                      Макар, че звучи зловещо, в действителност Deep Web включва и големи бази данни, библиотеки и сайтове тип „members-only” (само с регистрация), които не са достъпни за широката публика. Повечето от Deep Web се състои от академични ресурси, поддържани от различни университети и не съдържа нищо зловещо, както може би се предполага. Ако някога сте използвали компютър в обществена библиотека, то вие сте „одраскали“ повърхността на Deep Web. Някой Deep Web търсачки са: Ahmia.fi, Deep Web Technologies, TorSearch and Freenet.

„Тъмната мрежа“ или „Darknet” e част от Deep Web, неговото съдържание също не е достъпно чрез търсачките. Но тук има и нещо повече: това е анонимен интернет. В рамките на Darknet и уеб сърфиращите и администраторите на уебсайтовете са напълно анонимни. Макар, че на теория и там големите държавни агенции могат да проследяват определени хора, то все пак си остава трудна работа, изисква огромно количество ресурси и не винаги е успешно.


Оnion мрежите и анонимността

Анонимността в Darknet обикновено се постига с помощта на „onion network”. При обикновеното интернет сърфиране, компютъра ви има директен достъп до интернет страницата, хоствана на даден сървър. При onion мрежата, тази директна връзка е прекъсната и вместо това данните преминават през редица посредници (като люспите на лука, така, че името „onion” не е само метафорично), преди да достигне желаната страница. Комуникацията се регистрира в мрежата, но посредниците (между вас и страницата) са възпрепятствани да видят, кои осъществява комуникацията. Tor e един от най-популярните софтуери за този тип дейност, той е сравнително user-friendly и е достъпен за повечето операционни системи.


Кой използва Darknet

Може би е изненадващо (а може би не), но архитектурата тип „onion network” първоначално е била разработена от военните (всичко е тяхна разработка!), ако трябва да бъдем по-точни: Военноморските сили на САЩ. Военните и различните държавни органи все още са сред основните потребители на „скрития интернет. Това е така по ред причини, като най-главната е, че обикновения интернет не може да гарантира анонимност, твърде лесно е да бъде разкрито местоположението на определен човек или да се види кой с кого говори и т.н. За войници и агенти, политици и всякакви персони, които провеждат тайни преговори/операции, обикновения интернет представлява огромен риск за сигурността.

Darknet e също популярен сред журналисти, блогъри, особено тези, които живеят в страни където цензурата и политическото подтисничество са нещо обичайно. Тази анонимност позволява на тези хора да публикуват информация свободно без да се страхуват от преследвания и репресии. Същата анонимност може да бъде използвана и от четящите потребители, както е известно тази информация е блокирана от националните „firewalls”, като пример може да използваме термина „Великата китайска защитна стена“. Същата определя до кои сайтове китайските потребители могат да имат достъп.

(Х)Активисти и революционери (светлата полярност) също използва Darknet така, че да могат да се организират, без страх от техните правителства. Разбира се, това означава, че и терористите използват тази мрежа, отново причините са същите (в случай, че дадена терoристична фракция не е клонинг на тамошното правителство. Преди време актьорa Шон Пен заяви пред медиите, че Джордж Буш jr. и Дик Чейни са създателите на така популярната ISIS. Ние го знаехме Шон, благодаря все пак.)


Достъп до Darknet

Kaкто казах в началото, достъпа до скрития интернет е изненадващо лесен. Най-лесния начин, по които можете да направите това е с помощта на услугата „Tor”, което е съкращение от „Тhe Onion Router” (SP: без да искам когато изписвах думата „Onion” по инерция изписах „Оrion”, евентуално това вече може да бъде разглеждано като „професионално изкривяване” :D ). Инсталацията на Tor е изключително лесна, като да инсталирате нов уеб браузър, с две-три кликания и сте готови. Самият браузър (Tor) е базиран на отворения код на Firefox браузъра, така, че ако някога сте ползвали Firefox, Tor ще ви се строи познат и лесен за употреба.
                                                                                                                                              image                                                                                                                          Браузъра Tor ви дава възможност да сърфирате и в нормалния интернет, напълно анонимно. Той ви дава допълнителна защита от хакери, държавен шпионаж и събирането на лична информация. Tor ви дава и възможността да посещавате уеб сайтове, публикувани анонимно в мрежата Tor, които де факто са недостъпни с обикновен браузър. Това е един от най-големите и най-популярни раздели на Darknet.

Tor адресите не изглеждат като обикновените адреси в интернет –
www.example.com, те са съставени от произволен низ от знаци, последвани от .onion , ето един пример за такъв адрес: http://dppmfxaacucguzpc.onion/ . Този линк ще ви отведе до директория на сайтове, които се намират в Darknet, ако го въведете в полето на Tor браузъра, ако го напишете в обикновения браузър ще видите, че той е напълно недостъпен за вас.

Тор е най-популярната мрежа, но тя не е единствената. Друг пример е проекта Freenet, която предлага подобна функционалност, но също така дава възможност за създаване на частни мрежи, което ще рече, че ресурсите на дадена машина могат да бъдат достъпни само за хора, които са били ръчно добавен в „списък с приятели“.

Друга Darknet система е I2P. Въпреки, че Tor все още притежава повечето потребители, това изглежда се променя в полза на I2P, която предлага широка гама от подобрения, като интегриран защитен мейл, хранилище и плъгини за споделяне на файлове. I2P притежава също и интегрирани социални функции като блогове и чат.


Ползване на VPN за допълнителна защита

Много потребители на Tor предпочитат да включат и допълнителен слой на защита за свързване към Tor с помощта на
„VPN” или „виртуална частна мрежа“. Една от причините да използвате VPN е, че въпреки, че никой не може да види това, което правите онлайн, това не му пречи да види, че използвате Tor клиент, с което може да попаднете в полезрението и списъците тип „известни екстремисти“ на агенции като NSA. Използвайки VPN за да се свържете с Tor ще означава, че никой няма да може да види, че го използвате, следователно това се явява едно добро решение на този проблем.

Ето един интересен линк, в случай, че искате да научите повече за VPN и използването на тези две системи заедно:
Комбиниране на Tor с VPN. Трябва да ви е ясно от самото начало, че в тази материя аз съм начинаещ – „новак“ ако щете. Снощи за пръв път инсталирах Tor и прекарах няколко часа в изследване на скритата мрежа. Така, че съм много далеч от това да бъда опитен ветеран или „експерт“ в областта. По-скоро това писание е от перспективата на начинаещ.

SP: Aвтора говори за себе си :D


Странни противоречия и съпоставки

Едно от нещата, които ми направиха най-голямо впечатление за Darknet бе необичайното съпоставянето спрямо различните потребители в тази мрежа. В някои случаи Darknet е много идеалистично място. Там вие ще откриете много политически материали, особено от либертарианци, анархисти, както и множество конспиративни теории.

Открих, че една от основните теми, които са засегнати в написаното от тези хора беше така наречената „свобода на информацията”. Идеята, че информацията трябва да е безплатна и достъпна до всички, изглежда е безценна за много от потребителите на Darknet, което пък от своя страна навява идеята, че правителствата и големият бизнес са против това да е така. Също така открих и сайтове, проповядващи своите идеалистични визии, изпълнени с моралистични увещания, докато други бяха изцяло изпълнени с препратки към различни криминални забавления.

Не бе странен и факта, че видимо противопоставящите се фракции (правителства vs. терористи, законоборци vs. престъпници (което де факто е едно и също по ред причини)) са едни от най-големите потребители на Darknet комуникациите. Беше ми интересно да видя как експерти по сигурност споделяха своите идеи с хакери в различните форуми.


Може да си купиш всичко с биткоини (bitcoins)

В Darknet съществуват големи престъпни мрежи, където можете да си купите всичко от наркотици до услуги на наемни убийци. На един от първите сайтове, на който се натъкнах, бе управляван от убиец, който предлагаше услугите си на всеки готов да плати за това. Лично аз не го вярвам – този сайт вероятно е или полицейска клопка или е на измамник, които просто ще вземе парите и ще ви прати в трета глуха. Измамниците са в пъти повече, отколкото хората, които действително продават незаконни неща на подобни места, имайте това в предвид.

Известния онлайн магазин за наркотици „Silk Road” наскоро бе свален при голяма полицейска операция, която беше отразена дори в пресата (Нима, колко трогателно!) Снощи ми отне около пет минути за да намеря линковете към Silk Road 2.0, както и други подобни. Най-често търгуваните неща са – хакнати акаунти в PayPal, наркотици, фалшиви паспорти и всякакви документи за самоличност.

Валутата с която се търгува там е биткоин (bitcoin). Това е така, защото с биткоини може да се „пазари“ напълно анонимно.

SP: Към днешна дата 1 биткоин (BTC) се търгува за около $231, което е с $10 по-малко от месец Март, 2015 година (датата на превод на тази статия).


Като през 90-те

В Darknet има много малко професионално направени сайтове, различни от тези с крими съдържание. Повечето сайтове са създадени от любители и много от тях са хоствани на личните им компютри. Също така някои уеб технологии не функционират когато използвате Tor. Flash технологията, която се използва за възпроизвеждане на видео в YouTube е един от примерите. Също така е вярно, че Tor e много по-бавен от стандартните браузъри, той отваря сайтовете по-бавно (ако ги отвори). С всички тези характеристики, Darknet се доближава повече до интернета през 90-те години на миналия век. Причините да не ви се зареди даден сайт биха били доста, примерно, че даден сайт се хоства от спалнята на някое хлапе и, че той го спрял докато е на училище или пък, че даден сайт има допълнителна сигурност и позволява само на определени хора достъпа до него. Във всички случаи това е много ретро.

Предупреждение: Всеки има достъп до тази скрита мрежа, ако все пак решите да влезнете и да разгледате, моля бъдете много внимателни. Там има много неприятно съдържание, освен големия брои престъпници, терористи и всякакви крими елементи, трябва да сте наясно, че средата е определено тъмно поляризирана. Просто не кликайте на връзки без да мислите, нямате си на идея къде може да попаднете, какво може да видите и къде може да свършите.
                                                                                                                           
www.youtube.com/watch                                                                             





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8684517
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031