Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2017 19:48 - По-добре е да опознаете Дания чрез приказките на Андерсен
Автор: mt46 Категория: Технологии   
Прочетен: 2006 Коментари: 7 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
М. Казиник: Да лишиш децата от детство с купища информация – това е престъпление
/.../

Обучението не е затвор и не е армия. Това е светлото място на академията на Платон, където усмихнати хора научават всякакви неща. Детето не е компютър. Най-важното е да бъде щастливо. А в съвременното училище то никога няма да бъде щастливо.

 

IV. Главният двигател на знанието

Нормалното индустриално общество се нуждае от едва 1 процент математици. За останалите е достатъчно да могат да броят парите. Защо да мъчим децата с всички тези математически детайли, които те на следващия ден ще са забравили завинаги? На страната ни са нужни 3 процента фермери, 1.5 процента химици, още 4-5 процента работници. Математиците, физиците, химиците и работниците в производитствата са 10% от населението. Останалите могат да бъдат хора със свободни професии, както това вече се случи във Швеция.

Цялата система трябва да се промени. Купищата знания по всички предмети не са нужни никому. Защо ви е да изучавате географията на Дания – всичко това ще намерите в интернет. Друго нещо е да я опознаете чрез с приказките на Андерсен. Моите уроци обединяват неговите приказки с географията, историята на Дания, красотата на Копенхаген и любовната история на малката русалка. Ето това е училище.

imageГлавният двигател на знанието е любовта. Нищо друго няма значение. Човек познава това, което обича. Не е нужно да набиваме в главите на децата математика и геометрия. На съвременното училище му липсват изкуството, културата, риториката. Просто трябва да се обърнем към седемте свободни изкуства, които са изучавали децата през Античността.

Като цяло, смисълът и целта на движението на цивилизацията е създаването на артефакти на културата и изкуството. Кой е управлявал по времето на Бах? Кой поред е бил кралят по времето на Шекспир? Епохата на Шекспир, епохата на Пушкин, епохата на Молиер, епохата на древния гръцкия театър… А кой през това време е бил цезар – може да се провери в справочниците. От цялото развитие на човечеството остават само културата и изкуството. Останалото е незначително. Нищо друго не остава, колкото и да се стараем. Дори научното откритие е само мост към следващите.

Изкуството и културата са ни нужни, за да не се избиват хората един друг. Училището трябва да бъде радостен спомен от детството, най-светлата част от човешкия живот. Така или иначе, със всяка следваща година се приближаваме към смъртта. В този смисъл животът е нещо песимистично, тъжно. Да отнемем на децата и детството, за да ги засипем с купища информация, която никога няма да запомнят и от която няма да се възползват, е престъпление. От училище трябва да излезе не физик или математик, а човек.

image

Превод: Цеца Христова / Memoria de futuro

Източник: Econet

www.memoriabg.com/2017/02/28/da-lishish-decata-ot-detstvo/

*   *   *
Имам доста знания -
забравени, в изгнание...

Марин Тачков




Гласувай:
17


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - http://www.memoriabg.com/2017/02/28/da-lishish-decata-ot-detstvo/
01.03.2017 19:53

888Михаил Казиник е един от най-ерудираните хора на нашето време – виртуозен цигулар, лектор-музиковед, изкуствовед, педагог, културолог, писател-публицист, поет, философ, режисьор и страстен просветител. Завършва музикално училище във Витебск и Беларуската държавна консерватория, след което става солист и лектор-музиковед в Беларуската държавна филхармония.

От 1991 г. живее и работи в Швеция. Тогава започва и активната му музикално-просветителска дейност. Професор е в Стокхолмския институт по драматично изкуство, където преподава история на музиката. Води майсторски класове в няколко европейски държави. В рамките на 3-годишен проект, съвместно със шведския Smalands Мusik och teater, Казиник се среща с над 100 хиляди ученици и провежда над 1000 просветителски концерта. От 2005 г. е музикален експерт на Нобеловите концерти. Автор е на книгата „Тайните на гениите“, която е претърпяла четири издания.

Михаил Казиник смята, че е нужна реформа в училищното образование в светoвен мащаб. Според него съвременното училище формира в детето „клипово мислене“ (фрагментарно мислене), доколкото то получава несвързани помежду си и изолирани знания по различните предмети. Той разработва оригиналната методика на асоциативния комплексно-вълнови урок. Целта й е да компенсира недостатъците на сегашните методики, които съществуват без връзка със съкровищата на световната култура и извън пространствено-времевите контекстуални връзки. Проектът „Училище на бъдещето“ не само успешно преминава експерименталните изпитания, но и предизвиква голям интерес в научните среди и вече се прилага успешно в няколко руски училища. Сега Михаил Казиник е посветил усилията си на следващия етап – комплексно-вълновият урок да бъде внедрен в ежедневната практика на обикновените училища.

В материала, който ви предлагаме, Михаил Казиник разказва защо училището прилича на стюардеса, защо учителят по физика трябва да говори и за Бах и кой ограбва най-хубавите години в живота на децата.


87832166_kartinka_2_iz_213109

Във времето на моето юношество учителите бяха много по-знаещи от сегашните. Образованието беше по-фундаментално. Смятам, че много време беше изгубено напразно. Жалко за детството, изпълнено с толкова ненужна информация.

Случва се да науча за оценката на някои хора по история. Казват ми: „Шестица“. Тогава ги питам: „Какво е „ограждането“? (движение за ограждане на общите земи в Англия през 15-19 в. и прогонване на селяните от земевладелци и аристокрация, подпомагани от държавата, Бел.ред..) Спомня си само учителят по история. Наистина не разбирам за какво ми е бил урок за „ограждането“? Кому е било нужно това, като никой нищо не помни за никакви ограждания?

Ето, в самолетите всеки път стюардесата разяснява техниките за безопасност. Разбира се, никой не запомня нищо от това. Няма случай, в който човек да си е надянал всичко и след това да е казал: „Самолетът падна, загинаха всички, а аз оцелях, защото слушах внимателно стюардесата“. Нашето училище ми напомня за стюардесата, която е длъжна да разкаже всичко.

dx300_21697

Съвременното училище е училището на миналите векове. Училище, което е абсолютно неправомерно. Преди всичко беше ясно – нямаше никакви източници на информация, освен учителите. А сега всички учители, от гледна точка на знанията, биха се посрамили пред интернет. Нито един, дори и най-забележителният учител по география, не знае и една милиардна част от това, което е в мрежата. Всяко нормално дете ще набере ключовата дума и ще получи 10 милиона единици информация, а бедният учител по география, ще възложи да се прочете и преразкаже стр. 117. Абсурдът е очевиден.

I. Училището трябва да се променя, защото сега ражда дива неграмотност.

Това е някакъв ужас, и с всяка изминала година той става все по-ужасен и по-ужасен, извинете за тавтологията. Отнемаме от децата десет от най-хубавите години от живота им. И какво получаваме на финала? Поклонници на Стас Михайлов и Лейди Гага? Та нали тези деца са изучавали поезията на Пушкин и Тютчев, учили са Моцарт, пели са в хора, изучавали са велики творби, които понякога и възрастните не разбират?

Изучавали са голямата литература и музика, логическото мислене, доказвали са теореми. Но след това на света идва човек, който не може да свърже и пет звука, чието ляво и дясно полукълбо не са стиковани, чиято реч е наситена от думи, които нито един педагог в училище не е преподал.

Училището не отговаря на изискванията на социума. Единственото спасение е друго училище, училището на бъдещето. Всеки предмет трябва да се преподава заедно с другите предмети. Няма отделени един от друг предмети, има панорамна картина на света. И именно тя ни дава както нобеловите лауреати, така и просто нормални хора с нормално мислене.

Идеалното училище – това е панорамна визия, реконструкция на мисленето по цялата асоциативна верига. В моето училище всичките уроци са комплексно-вълнови, те са свързани с единни понятия, явления и обекти. Урокът може да продължи цял ден, водят го всички учители, съпричастни към тези явления.
цитирай
2. donchevav - Много са факторите, които отнемат ...
01.03.2017 20:31
Много са факторите, които отнемат детството на съвременните деца - но училището днес, поне българското училище, направо убива детското в тях...

И аз съм за приказките - стига да не ги свалят от Интернет:)))
Поздрави, Марине! Честита Баба Марта!
цитирай
3. stela50 - Дали ще са приказки, или други книги,
01.03.2017 21:38
важно е да са интересни и полезни за децата.
На съвременното училище му липсват много неща за съжаление...
а купищата информация съвсем не означава добри трайни знания,
не означава разбиране и нормално мислене.
Поздрави за постинга !
цитирай
4. mt46 - Благодаря за компетентното мнение, Вени!...
01.03.2017 22:17
donchevav написа:
Много са факторите, които отнемат детството на съвременните деца - но училището днес, поне българското училище, направо убива детското в тях...

И аз съм за приказките - стига да не ги свалят от Интернет:)))
Поздрави, Марине! Честита Баба Марта!

Децата не бива да се претоварват в училище...
Поздрави! :)
цитирай
5. inel379 - Болна тема.
01.03.2017 22:24
От много, много години.
Учебници, блокиращи желанието за учене със съдържанието
и стила на поднасяне на информацията.
Толкова много ненужна научна терминология,
сякаш всички ще стават професори по съответните дисциплини.
Мъдреците се изразяват с простота, разбираемо.
Нашите автори на учебници пишат, за да ни покажат
колко много знаят. Тъжно е.
Откак се помня, все се говори за ученето като игра
но само се говори. Това май най-хубаво го умеем.
Най-добри в Европа са финландците.
Там глупости не се учат,
затова децата са свободни и щастливи в училище.
Взаимовръзките между предметите при нас
са някак нагласени, неестествени, недообмислени.
Просто за да ги има.
Литературата и изкуствата дават такива възможности
за развитие на въображението чрез човекознание
и активизиране на всички сетива.
При най-малките е по-добре, но и там има куп излишества
и информация затормозяваща детския ум.
А те идват с такова огромно желание на училище!
Широко отворени любознателни очи!
Много, много истински промени чакат.
Отдавна.
Поздрави!
цитирай
6. mt46 - Благодаря!...
02.03.2017 19:20
stela50 написа:
важно е да са интересни и полезни за децата.
На съвременното училище му липсват много неща за съжаление...
а купищата информация съвсем не означава добри трайни знания,
не означава разбиране и нормално мислене.
Поздрави за постинга !

Многото информация не развива мисленето, чувстването...
Поздрави!
цитирай
7. mt46 - Благодаря ти за мнението!...
02.03.2017 19:22
inel379 написа:
От много, много години.
Учебници, блокиращи желанието за учене със съдържанието
и стила на поднасяне на информацията.
Толкова много ненужна научна терминология,
сякаш всички ще стават професори по съответните дисциплини.
Мъдреците се изразяват с простота, разбираемо.
Нашите автори на учебници пишат, за да ни покажат
колко много знаят. Тъжно е.
Откак се помня, все се говори за ученето като игра
но само се говори. Това май най-хубаво го умеем.
Най-добри в Европа са финландците.
Там глупости не се учат,
затова децата са свободни и щастливи в училище.
Взаимовръзките между предметите при нас
са някак нагласени, неестествени, недообмислени.
Просто за да ги има.
Литературата и изкуствата дават такива възможности
за развитие на въображението чрез човекознание
и активизиране на всички сетива.
При най-малките е по-добре, но и там има куп излишества
и информация затормозяваща детския ум.
А те идват с такова огромно желание на училище!
Широко отворени любознателни очи!
Много, много истински промени чакат.
Отдавна.
Поздрави!

Все се правят разни псевдореформи... Писнало ми е от бюрократизъм!...
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19157256
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031