Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2018 12:30 - Новите фанатици и полезни идиоти
Автор: mt46 Категория: Технологии   
Прочетен: 1704 Коментари: 7 Гласове:
13

Последна промяна: 02.02.2018 12:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.

image

 

“Теорията за джендъра”: фантазъм или тоталитарен сън?

Автор: Йожени Бастие, Фигаро

“Джендър” (djendeur). Така свободомислещите умове наричат теорията за рода (genre), за да се подиграят на онези, които са разтревожени от нея. Според тях не съществува теория за джендъра, а онези, които твърдят, че я разобличават, не знаят за какво говорят. Те няма от какво да се страхуват: джендърът е прост инструмент в служба на равенството. 

В кратко есе със строга и безпощадна аргументация, “Законът на джендъра” (La loi du genre), юристът и философ Дрийо Годфриди, се стреми да докаже обратното. Да, “теорията за джендъра” съществува. Да, зад консенсусния прогресистки дискурс се крие 

 

идеологическо желание за деконструиране на обществото.

 

Разбира се, изследванията на пола (les йtudes de genre), които съществуват отдавна, са уместни. Проучването на “относителността на категориите мъжко и женско” очевидно принадлежи към полето на познанието. Но, подчертава авторът, “много бързо в сърцето на изследванията на пола се очертава едно течение, което вече не се стреми да познае своя обект, да го опише и разбере, а да го преобрази”. Знание-власт (savoir-pouvoir), казваше Фуко, учител на американската папеса на джендъра Джудит Бътлър, който подчертаваше неразривните връзки между теорията и социалното инженерство.

 

 

Do you have a vagina?*

 

Годфриди разделя идеология на джендъра в две направления. В “хомосексуалисткото” направление, теоретизирано от Бътлър в „Безпокойствата около родовия пол“ (Gender Trouble), тя се развива с явната цел да “премахне хетеронормативността”. Става въпрос да се сложи край на униварселната поляризация на човешкия род в два пола (sexes), смятана за изкуствена, произволна и стигматизираща, в полза на една неясна “трансидентичност” (queer), и в противоположност на много точните етикети за “сексуалната ориентация” (“гей”, “лесбийка”, “би” и т.н.). Двата могат, разбира се, да се комбинират. Do you have a vagina?*, на този въпрос Моник Витиг, вдъхновителка на Бътлър, отговаря просто: “не”. Този неистов идеализъм (Бътлър защитава дисертация за Хегел, ненадминатия майстор на немския идеализъм), който скъсва с биологичния реализъм, е също - парадокс - релативизъм. Ако наистина всичко е култура, всичко е език, значи няма никаква норма извън субективността на човека.

 

Феминисто-джендъристите, полезните идиоти на Бътлър

 

Там, където Бътлър иска да разруши универсалното разделение на човечеството на два пола - или хетеросексуалната матрица - феминистките имат най-скромната амбиция да унищожат господството на единия пол над другия. Така, в своята “феминистка” версия, джендърът служи като инструмент за установяването на континуум между стереотипите и насилието над жени, превърнало се в острие на феминистката кауза. От “Госпожо председател” на Народното събрание до изнасилването в метрото, става дума за едно и също насилие - това на патриархата, което се упражнява във всички физически и символични форми. Накратко, понеже мама мие съдовете, татко се чувства в правото си да я удря. Понеже малките момиченца мечтаят да бъдат принцеси, няма президентка на републиката. 

Философът Силвиан Агасински проумя този капан и разкритикува “подриването на феминизма”, каквото е приемането на тезите на Бътлър от феминистките. “Затъвайки в отричане на биологията, в следствие на Бътлър, феминистките на джендъра се държат като чужденци спрямо своята кауза, която, в крайна сметка, е пълното материално равенство на мъжете и жените”, пише Годфриди. “Феминисто-джендъристите са полезните идиоти на джендъра на Бътлър”, заключава авторът. 

Неуспешното съгласуване на тези битки намира очевиден израз в претенцията на ЛГБТ за сурогатно майчинство, което е истинско поробване на женското тяло. Освен че освобождава от отговорност (не е моя вината, а на обществото), връзката между предразсъдъците и премиването към физическо насилие няма никаква научна валидност, доказва авторът.

 

image

 

Ненаучност на теорията за джендъра

 

Едно от най-вълнуващите прозрения на това есе е противопоставянето на “теорията за джендъра” на критерия за научност на Карл Попър. Според Карл Попър това, което различава една научна теория от една метафизична теория (или от една идеология), е възможността да бъде опровергана или фалсифицирана. Една неподлежаща на фалсифициране, т.е. ненаучна теория, е теория, която устоява на демонстрацията на обратното, и включва опровержението като част от теорията. Пример: ако критикувате марксизма, то е защото сте буржоа. Ако критикувате психоанализата, то е защото сте невротичен. Ако критикувате теорията за джендъра, това е доказателство, че светът се управлява от “хетеросексуална каста”, която се стреми да задържи властта си с всички средства. Неумолима оруелска логика, която отрича всяка възможност за критика, препращайки към фантазмите на “джендъра”. 

Всички тези съждения можеха да си останат в университетските кулоари или на митингите на троцкистко-феминистките активисти, ако теорията за джендъра не бе придобила “технократско и наднационално” измерение, и ако не бе налагана отгоре, а именно с доклади и резолюции от институциите на Европейския съюз. Така, припомня авторът, една конвенция на Съвета на Европа, приета през 2011 г. в Истанбул, постановява страните “да вземат необходимите мерки (…) за изкореняване на предразсъдъците, обичаите, традициите и всякакви други практики, основана на (…) стереотипни роли за жените и мъжете” (Глава III, член 12). Програма за социално инженерство, “тоталитарен сън”, който се изплъзва на всякакъв демократичен дебат. Това е неумолимият закон на джендъра.

 

* Do you have a vagina? - Имате ли вагина?

 

Статията е публикувана във “Фигаро” на 12/11/2015 г.

Превод от френски: Галя Дачкова 

 http://glasove.com/categories/vytreshni-glasove/news/teoriyata-za-dzhendyra-fantazym-ili-totalitaren-syn

ПП: Като сте против тоталитаризма /фашизма, комунизма/, защо поддържате глобализма, либерализма, джендъризма?... Защо подкрепяте новите човекоубийци!?...




Гласувай:
13



1. predatorkapredatorka - мдаам..тук стана такъв компот..
02.02.2018 13:01
маринчо, само да те запитам,
как успя да го набъркаш тоз тюрлю гювеч!!
нерде комунизма,фашизма, либерал..алабализма..
че и..джанДъризма..
та, да си дойдем на думата за..онъз работа..
това не е нормално, да ревете по форумите,
а да не си вземете по една булка, и да си отгледате по..2-3 деца
хаа, тогаав белким, ще чуем нещо нормално.
на мен никой не ми пречи, и никой не ми помага..
Всеки сам избира, как да живее, и нищо не може /а и не бива да се
предприема с-у тази Свобода..
за мен това е Идеала, за вас, вие си мислете..
нема нужда от многоо локумени статия на 33 ма философи..
нарича се естествен подбор...
Еволюция..
точка..
цитирай
2. germantiger - недоумение
02.02.2018 13:38
защо си се обърнал към френски източник

очаквах руски, руснашки, рашшън от теб

аз чукал рускини и джендърки без разлика

джендъри обаче не, никогда
цитирай
3. mt46 - Да не би аз да ти преча да си мислиш, че си свободна?!...
02.02.2018 19:40
predatorka написа:
маринчо, само да те запитам,
как успя да го набъркаш тоз тюрлю гювеч!!
нерде комунизма,фашизма, либерал..алабализма..
че и..джанДъризма..
та, да си дойдем на думата за..онъз работа..
това не е нормално, да ревете по форумите,
а да не си вземете по една булка, и да си отгледате по..2-3 деца
хаа, тогаав белким, ще чуем нещо нормално.
на мен никой не ми пречи, и никой не ми помага..
Всеки сам избира, как да живее, и нищо не може /а и не бива да се
предприема с-у тази Свобода..
за мен това е Идеала, за вас, вие си мислете..
нема нужда от многоо локумени статия на 33 ма философи..
нарича се естествен подбор...
Еволюция..
точка..

цитирай
4. mt46 - ДобрутрУ!... Не за пръв път ползвам френски източници... :)
02.02.2018 19:42
germantiger написа:
защо си се обърнал към френски източник

очаквах руски, руснашки, рашшън от теб

аз чукал рускини и джендърки без разлика

джендъри обаче не, никогда

цитирай
5. kvg55 - mt46,
03.02.2018 03:59
Време е да започнат да се създават институти по джендърология.
цитирай
6. mt46 - Възможно е и това да стане...
03.02.2018 10:10
kvg55 написа:
Време е да започнат да се създават институти по джендърология.

цитирай
7. apostapostoloff - Русофилистиците щели в бъдеще
03.02.2018 10:44
да ги наказват така- като им отпраскат по един джендър изотзад. Та ега им уврат червените кратуни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19158532
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148914
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031