Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2016 22:00 - Психология на тълпите
Автор: mt46 Категория: Тя и той   
Прочетен: 2023 Коментари: 4 Гласове:
18

Последна промяна: 17.08.2016 22:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
image
lh3.googleusercontent.com/-fa58wyoZL10/V5tmGPRPiwI/AAAAAAADLYY/W-DvqGZ89_ccPNkmjA3z0wfhjRdx1sfYw/s346/29.07.16%2B-%2B1


 Душата на тълпите
/избрани откъси/


"Във всичко, поддаващо се на чувства: религия, политика, морал, привързаност, неприязън и т.н., най-прочутите личности надвишават съвсем рядко равнището на обикновените хора. В интелектуално отношение може пропаст да дели някой известен математик и обущаря му, но като характер и вярвания разлика често или няма, или е много слаба."

"Появата на специфичните за тълпите признаци се обуславя от многообразни причини. Първата е, че индивидът, като част от тълпата и само защото е заобиколен от много хора, добива усещане за непобедима мощ, позволяващо му да се поддаде на инстинкти, които задължително ще обуздае, ако е сам.

Това усещане ще го обхваща още по-лесно, след като в безименната и съответно безотговорна тълпа чувството за отговорност, тази постоянна задръжка пред отделния човек, изчезва напълно. "

"Днес ние знаем, че човек може да бъде доведен до състояние, в което, веднъж загубил съзнаваната си самоличност, се подчинява на всички внушения, отправени от причинителя на тази загуба, и допуска напълно несъвместими със собствената му природа и навици действия. И така, в резултат на подобни изследвания сякаш се доказва, че отделният човек, прекарал известно време в обкръжението на изявяваща се тълпа, бързо изпада — било поради отделящите се от нея излъчвания, било поради друга и все още неясна причина — в особено състояние, което много се доближава до състоянието на омагьосаност на хипнотизирания в ръцете на хипнотизатора. У хипнотизирания субект животът на мозъка е парализиран и той се превръща в роб на всички свои несъзнавани действия, направлявани по волята на хипнотизатора. Съзнаваната самоличност е приспана. Волята и разграничителните способности — разрушени. В такъв момент чувства и мисли следват определената от хипнотизатора посока."

"Само защото принадлежи на тълпата, човекът слиза с няколко стъпала по стълбата на цивилизацията. Взет сам за себе си, той вероятно е бил културен човек; в обкръжението на тълпата се превръща в инстинктивно създание, тоест във варварин. Неговите черти са стихийността, невъздържаността, жестокостта и възторзите и подвизите на примитивните създания. До тях той се доближава и с лесната впечатлителност пред думи и образи, както и със склонността да бъде докаран до деяния, накърняващи най-явните му интереси. Човекът в тълпата е песъчинка сред много други, които вятърът издухва на воля.

Затова виждаме съдебни заседатели да издават присъди, които всеки отделен заседател не би одобрил, парламенти да приемат закони и мерки, които всеки от съставящите ги членове не би одобрил сам за себе си. Взети поотделно, хората от Конвента са били буржоа с кротък нрав. Събрани в тълпа и поддали се на влиянието на няколко водачи, те не се поколебали да изпратят на гилотината най-явно невинни хора; и противно на всички интереси се отказали от имунитета си и сами се обезглавили."

"Можем да обобщим въз основа на изредените наблюдения, че тълпата винаги стои интелектуално по-ниско от отделния човек. От гледна точка обаче на чувствата и на действията, породени от тях, тя може да бъде според обстоятелствата по-добра или по-лоша. Всичко зависи от начина, по който й се отправят внушения. Тук пропускат нещо писателите, занимавали се с тълпите единствено от криминалната им страна. Разбира се, тълпите често са престъпни, но често са и героични. Лесно е да ги накараш да гинат за тържеството на една вяра или на една идея, да ги ентусиазираш за славата и за честта, да ги поведеш почти без хляб и без оръжие, както по време на Кръстоносните походи, да освобождават гроба на един бог от неверниците или пък, както през 1793 година, да защитават родната земя. Това очевидно е донякъде несъзнаван героизъм, но с него се прави историята. Ако в актива на народите трябваше да се вписват само хладно обмислените велики дела, то в световните летописи биха останали твърде малко от тях."


Густав Льобон - "Психология на тълпите" /1895 г./
Превод: Христо Христов Гутев

chitanka.info/text/12595/3#textstart





Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Благотърпите ли...
17.08.2016 22:23
Благотърпите ли?...
Следите ли
вълните
на мълвите?...
Крепите ли
елитите?...
Долавяте ли честотите
на тълпите?...

О, да! Търпим.
Мълвим.
Крепим.
Мълчим. -
За благото на малцинствата...
И чакаме
все някога
да полетим...
с крилата
на лъжата...

Марин Тачков
август 2016 г.
цитирай
2. milady - марине, постинга ти е...„остър“, право в раната /така и трябва...
18.08.2016 09:58
има моменти ,отчайвам се здраво...
знаеш ли, колко невъзможни и тежки изпитания
преживява един родител/и двамата ,разбира се/
за да опази децата си от Улицата и цялата смрад там..
а , сега „войната за техните Души “ е у дома ,пред очите ни..
затова пиша редовно ,и няма да спра, дано има малко полза ..
Благодаря ти за достойната позиция !
цитирай
3. mt46 - Въпросителна миниатюра...
18.08.2016 13:28
* * *
Трябва ли да се стресираме
и да се дресираме,
за да прогресираме?...

Марин Тачков
цитирай
4. mt46 - Благодаря ти за отзива!...
18.08.2016 21:23
milady написа:
има моменти ,отчайвам се здраво...
знаеш ли, колко невъзможни и тежки изпитания
преживява един родител/и двамата ,разбира се/
за да опази децата си от Улицата и цялата смрад там..
а , сега „войната за техните Души “ е у дома ,пред очите ни..
затова пиша редовно ,и няма да спра, дано има малко полза ..
Благодаря ти за достойната позиция !

Явно малцина се интересуват от психология...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19162566
Постинги: 3687
Коментари: 45097
Гласове: 148919
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031