Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2017 12:48 - с чук в ръка...
Автор: troina Категория: Тя и той   
Прочетен: 1384 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 09.12.2017 12:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image
    

„Залезът на кумирите“ е кратък авторски сборник с текстове, публикуван в оригинал през 1889 г. от немския философ Фридрих Ницше. В България излиза през 1992 г. и под името „Залезът на боговете (Или как се философства с чук в ръка)“,
в превод на Георги Кайтазов.[1]



Фридрих Ницше 
Залезът на боговете (1) (Или как се философства с чук в ръка)



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. troina - малко..чукове по главите/ за путетичното братство..
09.12.2017 12:50
В краткия предговор Ницше енигматично и многозначително сам е предcтавил своята книга. "Кумирите" или "идолите" от заглавието вероятно препращат не толкова към идолопоклонничеството, колкото към предразсъдъците и убежденията, които Франсис Бейкън вече е предcтавил като своеобразни идоли[3]. "Чукът" е не само е символ на разграждането, но се използва и при гравирането на надписи, а както става ясно от предговора, има и медицинскo чукчe, за което Ницше определено загатва. Последният дял, озаглавен "Чукът говори", е повторение на една страница от Тъй рече Заратустра[4].

В книгата Ницще обръща внимание на настъпилото обезличаване на индивида под влияние на християнския морал в съвременното общество, което представлява един упадък на човешкото, започнал още със Сократ и Платон в Академията. На този упадък на човека Ницше противопоставя един нов култ на нетеизма към силната волева личност, която може свободно и независимо да се самоопределя въпреки и дори противно на установеното в морала, науката и изкуството на своето време, като с това извършва "преоценка на всички ценности". Само този "свръхчовек" с безкрайната си "воля за мощ" е способен да устои пред идеята за "вечното възвръщане" на всичко съществуващо в ограниченото пространство и безграничното време на света
цитирай
2. saankii - нали го казах 55 пъти / бляк квак & сие..
09.12.2017 13:20
За да се разбере цялата глупост на глупостта,

трябва да посетите блогЪт ...

/Джулия Гети
цитирай
3. milady - и заради всичката тази Манифестация на ЕгоМанията..аз ям..бан-ани
09.12.2017 13:25
добре,че съм..ЮберЮлка
хаха...
цитирай
4. troina - Из "Тъй рече Заратустра"
09.12.2017 17:25
"Да говорят истината - това могат малцина."

Малцина могат да бъдат правдиви! А който може - не иска! И съвсем не са способни на това "добрите". О, тези добри! Добрите никога не казват истината; за духа да бъдеш добър е болест.

"Аз ви уча за Свръхчовека. Човек е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато."
цитирай
5. milady - на „същото“,Дон Хуан Матус учи
09.12.2017 19:55
младият стажант-антрополог Карлос Кастанеда,който е абсолвент
на УКЛА/ Калифорния
човешката форма трябва да бъде прогонена..
защото в основата си тя е..паразитна..

Според дон Хуан загубването на човешката форма е единственият способ да се счупи тази черупка, единственият способ да се освободи тази влудяваща сияйна сърцевина — сърцевината на съзнанието, която е храната на Орела. Да се счупи черупката означава да си припомним другото „аз“ и да се стигне до тоталността на собственото „аз“.
цитирай
6. ladylady - .....ВТОРИЯТ ПРЪСТЕН НА СИЛАТА“
09.12.2017 21:11
Човешката форма представлява конгломерат от енергийни полета, който съществува във Вселената и се отнася изключително до човешките същества. Шаманите наричат това човешка форма, защото тези енергийни полета са изкривени и видоизменени от навиците и злоупотребите през целия човешки живот.
Воинът знае, че не може да се промени, въпреки това той се заема сериозно със задачата да се опита да се промени. Воинът никога не се разочарова, когато не успее да се промени. Това е единственото му предимство пред обикновения човек.
Воините трябва да бъдат безупречни в усилията си да се променят, за да подплашат човешката форма и да я прогонят. След години безупречност идва момент, когато човешката форма повече не издържа и си отива. Това означава, че в един момент енергийните полета, изкривявани цял живот от навиците, се изправят. Този процес, разбира се, оказва дълбоко въздействие над воина и той може дори да умре вследствие на изправянето на енергийните полета, обаче безупречният воин винаги оцелява.
Единствената свобода, с която воинът разполага, е свободата да се държи безупречно. Безупречността е не само свобода; тя е единственият начин да се изправи човешката форма.
цитирай
7. milady - По ръба на пропастта....
09.12.2017 21:24
Ние нравим избор само веднъж. Избираме или да бъдем воини, или обикновени хора. Друг избор не съществува. Най-малкото не на тази земя.
Пътят на воина предлага на човека един нов живот и този живот трябва да бъде изцяло нов. Воинът не може да носи в този нов живот старите си, грозни навици.

Всеки човек разполага с достатъчно лична сила за нещо. Разковничето на воина е да отдели личната си сила от своите слабости, за да постигне целта си на воин.
цитирай
8. troina - ето пример за Преподобно лицемерие.едно мислим, др.говорим и трето правим,ами прав е Г.СтарфорЛайф
10.12.2017 19:40
25. wonder - Изтрих два поредни коментара - а...
06.12 12:49
Изтрих два поредни коментара - абсолютно неадекватни и неаргументирани по непознатата за блогъра и обсъждана тук, тема.
На този непознат ми блогър, силно напомнящ и наприличващ в словесната си логорея на една хейтстваща тролеса-санитарка, който с влизането в блога ми, още в първия си коментар започва като последна инстанция да лепи обидни етикетчета, мога само да съчувствам и да препоръчам помощна литература, с която да обогати познанията си по темата и след това да нахлува с грозни постъпки в чуждо пространство и то на такъв свят ден, за да коментира чрез своята Табула раза, далечни от семплото му амплоа, теми.
Ето и препоръчаната книга:
"Твоето тяло казва: Обичай се!" Автор: Лиз Бурбо, 2007 г.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: troina
Категория: Тя и той
Прочетен: 729894
Постинги: 283
Коментари: 2729
Гласове: 2259
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930