Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2018 23:21 - ЗА ОБЕЗЛЮДЯВАНЕТО НА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2141 Коментари: 4 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

              ПРИ  СЛИВНИЦА  ЛИ  СВЪРШВА  СОФИЙСКО?

     
  Наскоро бях на сбирка на Кръг „Слово”, където един босилеградчанин, преселник в България, говори за трудните условия, при които живеят българите в този край, наричан Западните покрайнини. Човекът правилно описа природните условия – една от причините за този тежък живот. Босилеградско е една долина с формата на подкова с отворената си част към България. По тази долина тече река Драговищица, приток на Струма. Същата тази долина към Сърбия е заградена с планинска верига, съставена от три високи почти 2000 м. планини – Бясна кобила, Милевската планина и Кървав камик. Естествената връзка на тези българи с Кюстендилско, откъснати от Родината си по сила на „мирния” Ньойски договор е прерязана, те са обречени от архитектите на Договора на изселване от снежния капан, в който са затворени или на смърт. Този процес върви вече почти 100 години, като от 180000 българи през 1919 г. в този район днес са останали само 12000.

    Извън темата ще вмъкна, че откъснатите от България райони по силата на същия този Договор по Царибродско и Пиротско са при по-добри природни условия и българите в тях живеят по-добре от сънародниците си по Босилеградско.

   Аз съм отлично запознат с този район, но вероятно съм единственият, който е запознат и с района на Западна България в границите на България, граничещ със Западните покрайнини. Освен с този район съм запознат и с границите на България със съседните й страни, включително и тези със Сърбия, които сега преминават по билата на дивните планини Балкана, Влашката планина, Гребен планина, Руй, Слишовската планина, Кървав камик, Милевска планина и Бясна кобила. Преминах и по старите граници на България до 1919 г, днес на територията на Западните покрайнини.

    Темата на срещата се разшири, стана въпрос и за българите, които живеят в Северозападна България, чието положение е в същата степен незавидно, а в някои случаи и по-лошо от това на сънародниците ни, прдадени към чуждата държава и заточени в собствените си имоти. Още веднаж подчертавам, че съм отлично запознат регионално с тези откъснати от България части, но и с българите в тях, които са запазили традициите си  и носят българския дух от преди век. Те са нашето огледало - какви сме били преди 100 години и каква е ценностната ни система днес, като не задавам въпроса имаме ли изобщо такава след като бе отнета собствеността на хората, те напуснаха родните си места и се преселиха по градовете. Там се родиха децата им, отраснаха там и така хилядолетната връзка на българина със земята и стоката, с природата, с имотите на предците им, а покрай това и просовутото българско трудолюбие  бяха унищожена по сценария на Маркс. Той бе проведен в страната ни от Сталин с помощта на неговата пета колона тук - завърналите се в България коминтерновци и съветски инструктори за ликвидиране на интелигенцията на страната, след която да колективизират селата и да извършат национализация.

    Един произлизащ от Видинско присъстващ на сбирката разказа за падението на Видинско, което той нарече Северозападна България. Само че Видинско не е цялата Северозападна България. Човекът разказа за най-големите злини, сполетяли този регион –  колективизацията, поради която голяма част от хората, предимно селяни от Видинско, напускат региона и се местят в големите градове, най-много в София, намирайки работа по заводите. Втората вълна на злото ги постига след 1989 г., когато се отприщва циганската престъпност. Това също не става случайно, то не може да не част от сценарий, подобен на коминтерновския. Циганите, съсредоточени в този регион са най-на гъсто в сравнение с останалите цигански региони в страната, визирам Сливенско. Причината да има толкова цигани по Видниско е лична, тя е на Правешкия Джуревец. Много първи секретари на окръзи са се оплаквали на Джуревеца, че циганите в градовете и регионите им са много, не работят, правят пакости, не се трае. И Джеревецът отсича:

-         Пратете ги някъде по Видинско, да работят в ТКЗС-татаа, в ДЗС

тата, в АПК-та!

   Правят списъци партийните секретари на най-неприятните като изяви цигани в регионите им, извършва се депортацията им по Видинско. Обещава им се, че ще имат работа, жилища по селата там и други прелести, а който откажел е бивал депортиран зорлем. Така много цигани от Софийско, от Пловдивско и други окръзи ги местят по Видинско, като този процес тече непекъснато докато най първа е Правешката Тиква. При депортацията тя бива цитирана, по нейна заповед ги местят за тяхно добро. Има и изключения, напр. по Пазарджишко, където циганите освен по Видинско бяха преместени от гр. Пазарджик в пазарджишките села. Там обаче стана друг тип инфекция с тях след 1989 г. – преместените по селата пазарджишки цигани след като отпадна жителството се преселиха във Велинград, основавайки два квартала – Асфалтова база и Анезица. Тяхното присъствие в този красив курортен град сега, доста внушително с каруците и като изглед от хотелите към извора Клептуза, пречи на нормалния живот на хората и отблъсква почиващите, които стават обект на кражби от циганите. Но и да не ги крадат, човеку на почивка, заобиколен от цигани не е особено приятно. Обект на кражби стават и имотите във Велинград, които са временно обитавани, а такива там има доста.

     С тази негласна разборедба на Правешката Тиква се извърши презаселване на Видинско с цигани. По времето на „Демокрацията” тези цитани превърнаха в свой поминък престъпността по селата. По телевизията има репортажи за къщи по видинскте села, ограбвани по 10-15 пъти от престъпници, които са известни и срещу които никой не повдига обвинения. Такъв е законът! Ако бъде откраднато нещо до 200 лв, това е най-високата цена за коза, полицията не се занимава. Ако престъплението се извърши от циганин под 18 години, той не отговаря за него, защото не знае какво върши. Напомням за последния случай, когато двама братя на 14 и на 17 години ограбват една баба, изнаасилват я и я убиват. Хващат ги и какво?  Те са малолетни, не знаят какво вършат. Други едни цигани плашили двама възрастни хора по нощите да ги нарежат с моторна резачка.  Хванаха ги и какво? За друг случай, и той прикрит от полиицията, стана известно от дъщерята на една ограбена и пребита баба, която след няколко дни почина. Дъщеря й, която бе кореспондент някъде стана причина да научим за този случай. Показваха по телевизията и една друга баба, която има няколко буркана с консерви и един чувал с въглища, който крие под леглото си. В стаята й влезли, пребили я, за да им даде парите си, взели й бурканите и чувала…

    И последния случай, който ще вмъкна в този ужас – удушената с връзки от обувки магазинерка на с. Михайлово, на 36 години, майка на две деца. Оставили я с лице, натопено в селската вада, за да се удави, ако не е удушена добре. Извършителите – два цигана под 18 години, сигурно вече са ги пуснали. Жената имала 5 лв, те си купили с тях кебапчета и бира…

    Този баандитски процес, който протичаше, тече и сега, без да бъде забелязван от полицията принуди хората от Видинските села да ги напуснат. В това отношение българите отвъд границита на България, в Сърбия се оказват в по-добро положение от това на нашите сънардници у нас. И падението Видинско започна. Селата се обезселват, става обаче и нещо друго, което управляващите ни не виждат или не искат да видят – извършва се подмяна на етноса, защото в къщите им по селата се самозаселват цигани. Успоредно с това обаче започна преселение на циганите от Видинско, които направо превзеха окръга. Лом стана цигански град, Василовци – също, Долни Цибър след изселването на турците заради възродителния процес – също. Не останаха къщите на турците празни, само че новите заселници вместо да работят както тях са на помощи. И циганите от Видинско поеха на изток от Видин и на юг. В това отношение те са много мобилни, защото от тях не се изисква да работят  те са на помощи като неграмотни, многодетни, социално слаби, списъкът на полагащите им се помощи е с 18 точки, а на децата им – с 25. Самозоселват се по изоставените къщи по  селата, от други извличат суровини за скрап, унищожават селото и отново се местят, в друго село. Така техният валяк прегази Белоградчик, прекрасното село Чупрене, колония от цигани се засели по долината на реката, идваща от с. Салаш. В тозии регион съм запознат с поразиите им, защото в него влиза бългрската част на Западния Балкан, ведно с планините Светиниколска, Широка, Язова и другии по-ниски, прекрасни, възлюбени от мен планини.

   Следващият регион, прегазен от този валяк на рвестъпността, наричана битова и срещу която държавата не прави нищо бе Монтанско, като Мотана е един от най-сериозно пострадалите в това отношение град. По мое мнение тук циганите са най-агресивни. Изсякоха кестеновите гори над Берковиица, ограбват селскостопанската продукция на селяните, крадат животните им, нападат старите хора по нощите. Не питам, къде е държавата, тя не вижда ли този процес, който принуждава селяните да напуснат родните си места и да се преместят по градовете, където все някой ще ги пази от крадци. Няма ли държавен мъж, който да прецени, че напуснатите региони стават ничия земя, за която шефката на БСП поради езикова грешка обяви, че региони от страната искали присъединяване към Русия - чисто политпроституиране с нещастието на хората. Дали е възможен обратен процес, избягалите от тези райони хора да се завърнат отново по имотите си или плодородните земи Видински и Монтански ще ги купят чужденци, защото вече са ничии..

    Същото е положението и по Врачанско. Някога врачани имаха, както те казваха лозЕта. Под лозЕ те разбираха земя за обработване, която бе по яката на Врачанската планина до манастира Свети Йоан Пусти и в землищета на с. Лиляче. Там в бараки държаха пръскачките си, инструментите си, бидоните си, казаните си. Всичко е разбито, окрадено, хората вече не отглеждат там никаква продукция, циганите ще я окрадат. В мислите ми се въртят две села до Вършец, Горно и Долно Озирово, а хората там казват, че единствено в с. Лютаджик цигани нема. Има и път на предстъпността през планината, по който откраднатото от циганите се откарва през кв. Сгориград и после покрай мина Плакалница и се спуска в циганския център Елисейна, от където се реализира. Толкова ли нямаше един катаджия да заварди пътя?

    Същото е и положението по Софийско, но то става все по-страшно като обезлюдяване. Дадоха по телевизията една стара жена от с. Доганово, разбивали й къщата 15 пъти до сега. Голяма концентрация на цигани има по Годечко и в Годечкото корито. Не само те, има и други причини, но селата в Годечкото корито са вече обезселени, най-много тези в полите на Чепън, а тези зад Видлич – Смолча, Комщица, Бърля – съвсем. Обезселени са и селата по р. Нишава, та от Калотна чак до Сливница. Някои села се спецализираха в престъност, като Опицвет, Богьовци и др, напомням за цеха за амфетамин в Орицвет, за извествия мафиот Богьовеца. А ромбароците в Костинброд, струващи милиони  дали са строени с парите от помощите, питам. Цялата София област се обезлюдява, като този процес в много села и малки градове е изцяло завършен. Обезлюдяват се и селата, квартали на София, наскоро писах за с. Локорско и Войняговци, които останаха без маршрутки.

   Същият процес тече и по Пернишко. И там по селата и малките градове е пълна трагедия, тях посто вече ги няма. Продължението е в Трънско, което е последвано от същата зла участ. Ако перничани все пак удържаха на циганската престъпност, трънчани не успяха. Градът им се циганизира, цигани вече живеят на пътя за уникалния скален манастир Света Петка. През оградата на техен двор фекалиите им се стичат на пътеката към манастира, през лятото миризмите са непоносими. Да се е сетил някой трънски кмет да ги изпъди от там?

    Кюстендилско също е трагедия. От с. Долна Мелна до Кюстендил ако мине човек, хората се страхуват какви са намеренията му. Регионът на Трекляно е почти обезлюден, а също и селата отсам Западните покрайнини. Това важи и за региона на Осоговската планина, където по долините на реките, които се събират в река Елешница вече има само останки от села. Името на селото можеш да научиш само от селското гробище, защото на паметниците на гробовете то все още стои.

   Имам цялостен поглед върху тезии региони, които обхващат към 5000 кв. км. само в Зарадните покрайнини и поне 20000 в България. Колкото и да не ми се иска, като човек, който е видял как живеят хората от двете страни на границата твърдя, че нашите села в близост до Западните покранинии са по-западнали, по обезлючени и живот в тях вече не е възможен. Това важи и за села в Кюстендилско покрай ж. п. линията. Обезлюдяването и превръщането им в ничия земя върви навсякъде, като в много от тях това е завършено окончателно.

    Щ завърша постинга си с мнение на една възрастна жена от разделеното в две държави с. Врабча. Тя каза така:

    - Бяхме разделени, но си работехме земята, живътът вървеше. Взеха ни земята и хората се изселиха, сега в селото сме само 8 дущи, все възрастни хора. Събираме се всеки ден, за да видим, че сме всичките…

   Сталинската колективизация, която разруши основата на страната, селото ни, която пропъди хората от имотите им и така прекъсна връзката на хората с тях, а също и чистките по съвети на съветски инструктори веднага след окупацията ни от съветската армия, с които Салин искаше да изпревари подписването на новите мирни договори в Ялта и бързаше с избиването на интелегинцията на България, лагерите после - това е причината за всичките ни беди днес. Те вкараха в чипа на доста хора, които сее комунизираха грешни команди, днес метастазиирли в опростачване. Една стара заблуда ще напомня:

     Учи, за да не работиш.

     Сега пък опростачените от нета и медиите заподмятаха друга заблуда във връзка с „втората кабинка”, както наричат планираната от мафията екоразруха на Пирин, най-дивната ни планина.

     Какво ни пука за природата, важното е да има пари!

     Незнанието е сила, казва Джордж Оруел. Точно тези сноби, които дрънчат като празни лейки, не посетили никога дивната ни планина, не обикнали я, ще гласуват за бъдещето й с палец надолу. На тях /опростачените!!!/ разчита мафията.  

   

    Това което написах в този постинг съм го виядял, аз съм съпричастен с него. Има обаче една друга категория хора, това са духовидците – поети, композитори, които аз наричам живите барометри на времето. Подбрах две стихотворения на тази тема.  Едва ли авторите им познават региона който аз засегнах бегло, възможно е и да не са го посетиили изобщо, той е доста голям. Чрез сетивата си на творци обаче, те долавят тези проблеми и ги рисуват по своя си начин. Копирам от Блог. бг две стихотворения, които поне за мен са разтърсващи и са свързани с темата – насилие над възрастните хора, останали по селата.

 

17.02.2011 10:40 - От сенките

Автор: wonder Категория: Изкуство   image
Прочетен: 9002 Коментари: 31 Гласове:

95

 

От сенките прокрадна се в тъмата
човешки-безнаказана злина,
притули съвестта, приспа луната,
нападна беззащитната жена,
която в своя сън спойна беше,
че на света е дала доброта.
Но злото в този нощен час не спеше.
Животът беше пукната пара.
Очи отвори – взря се в своя свършек,
по вълчи я раниха две очи,
по цигански миришеше на мърша,
по дяволски убиха я души
по-черни от нощта на тази мъка,
по мерзки-уродливи от смъртта,
по-долни в безнаказания пъкъл,
непреродени в дух от светлина.
И в този миг небето се разкъса.
Гръмовно заваля и просветля.
Жената тръгна боса и послушна
поведена от ангелска ръка,
към онзи свят отвъден и спокоен,
където всеки сън е цял живот.
Разсъмваше се вън и ден нехаен
орисваше с житейския хомот.

 

 

 

26.06.2013 01:37 - В ТЕБЕ ОСТАНАЛ СЪМ ЖИВ!

Автор: vedroley Категория: Изкуство   image
Прочетен: 104 Коментари: 0 Гласове:

2


Дай ми Господи някак да сляза
до дълбокото в страшния ад.
И да видя за кой Си запазил
оня ужас в катрана нагрят.

Днес си мислят, че просто Те няма.
Грабят страшно. “След нас и потоп”.
И се люшкат в зловеща измама
цар и бирник, министър и поп.

Съвестта си, така неудобна
злият бързо превръща в парцал.
И не мисли за участ задгробна,
а затуй колко малко е крал.

Свят широк. И парите – съблазън.
Който граби – намира си рай.
Няма, Боже, от Тебе боязън.
Няма “взимай”, но всичко е “дай”.

Десет лева са точна причина
да ударят старица с тръба.
И когато пребита почине -
плюят в пазвите. Било съдба.

Милионът за алчни – нищожен.
Гледат все с ненаситни очи.
Някой имал и повече можел -
друг по пътя му бясно търчи.

Като огънят, който не спира,
и догде е възможно – гори,
тъй грабителят всичко прибира
и измерва живота в пари.

Злият с дявола днес се прегръща
и печели в кръвнишкия път.
А забравя, че всичко се връща,
и цената се плаща отвъд.

Но дори да не сляза във ада,
за да видя мръсници в катран -
пак ще знам, че заслужено страдат
за живота си, в грях изживян.

Нямам, Боже, сълзица в окото
за проклетите черни души.
Те са били тризъбец на Злото,
с бяс наточен, готов да руши.

Не! Не искам да виждам геена!
Тя не ми е пред Теб ориста!
Капка кръв само дай ми свещена -
да се видя изкупен в Христа.

И дори сто морета от мъка
да изпия с дъха си горчив -
щом избегнал съм черния пъкъл -
значи в Тебе останал съм жив.

Ведролей

 




Гласувай:
6



1. schumpov - За да се излекува която и да е болест, ...
23.01.2018 11:28
За да се излекува която и да е болест, трябва да се изолират причинителите. За обезлюдяването на България са виновни комунистите, и сега без да са признали това свое "постижение" се загрижиха да решат демографската криза. По лъжи, кражби и престъпления комунистите са по-напред от циганите.
цитирай
2. planinitenabulgaria - На вниманието на г/н Шумпов:
23.01.2018 13:41
Виновните - окупаторите от 1944 г. и техните слуги в България са виновни за това, което се случи със страната. Мисля, че вече нищо не може да го оправи и че България в резултат на тези 45 години отива към смъртта си. Защото сме заразени нелечимо заразени с неверничество, комунизиране, опростачване. Преди минута отворих телевизора, предаваха от Народното събрание - Корнелия Нинова се объща кам народа!?!?!?!?! Затворих го, за да не попадна на нея и по друг канал. Преди да случа на нея, попаднах на шоуто на Слави, което опростачи цяло поколение. И продължава!
Не само тези са регионите, които описах в блога ми, превърнали се в ничя земя. Може да напиша и за други, защото такива има и другаде по страната, а има и пренасочване на битовата престъпност - след напускането на Видинско, битовите престъпници пътуват, пътуват и достигат до покрайнините на някой град, където основават гета. Пред очите ми е Мъглиж с огромното, старо гето, Чирпан с новото си гето, Казанлъшките гета в дъбовата гора и при язовирната стена, летните гета над Сливен по пътя за прохода Вратник...
цитирай
3. bdenkov - Есенция
24.01.2018 23:52
Добре, че бяха другарите да ни избият интелигенцията, да вземат имотите на хората да ги натъпчат в грозни панелки, да ни построят гадни и безмислени заводи бълващи отрова, после добре, че ни спретнаха псевдо прехода и приватизацията и сега разни пребоядисани комуняги-олигарси ни заливат с болшевишка лъжа и пропаганда чрез купените си медии!
цитирай
4. sande - Поздрави, Коста!
25.01.2018 14:18
Деветото беше гибелно за България.

А последните 35 години на фалшив преход - още по-гибелни.

Бог да пази България!

Само Той ни остана за утеха.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181614
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031