Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2010 16:12 - Косопад и Акне
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: Коментари: Гласове:
3



КОСА И КОЖА

косопад

Мъжкият скалп съдържа между 100 000 и 150 000 косъма. Нормално е всеки ден да падат средно 80-100 от тях, за да дадат път на новопоявилите се. Ако косопадът е по-интензивен, косата постепенно оредява.

Всеки косъм има свой жизнен цикъл. Фазата на рас­теж продължава от 2 до 6 години. Следва около тримесечен период на покой, през който косъмът изобщо не нараства. След това пада. Ако фоликулата вече не е жизнеспособна, нов косъм не може да изникне и в този участък загубената коса не се възстановява.

Във всеки момент, 90% от косата е във фаза на растеж и само 10% — в състояние на покой. Ако сте под стрес, страдате от тироидна болест, имате желязодефипитна анемия или взимате някакви лекарства, жизнените цикли на стотици косми се синхронизират така, че те.започват да падат едновременно. По този начин се оголват малки учас­тъци от главата и се получава частично оплешивяване, на­речено алопеция, което се лекува доста трудно. Намазва­нето на засегнатите места със стероидни кремове може да даде положителен резултат. Но и без да се вземат никакви

мерки, в повече от 70% от случаите косата се възстановява от само себе си за около 5 години.

. Частичната алопепия може да бъде следствие и от трихофития (гъбична инфекция), от често скубане и усукване на косата и подлагането й на силен опън — по-специално при някои прически, като например конската опашка.

АНДРОГЕННА АЛОПЕЦИЯ

Точният термин за класическото мъжко оплешивява­не е андрогенна алопеция. Косата пада първо в участъци­те над слепоочията, като линията на прическата се измес­тва нагоре. Главата може да започне да се оголва и на темето, при което се оформя кръгло петно. Андрогенната алопеция засяга 5% от мъжете до двайсетгодишна възраст, а при 70-годишните нараства на 80%.

Силни наследствени фактори определят на каква възраст започва оплешивяването и от какъв вид е то. Повечето мъже наследяват същия тип косопад, какъвто са имали техните бащи.

Класическото мъжко оплешивяване е андрогенно обусловено. При все че окосмяването по тялото се увели­чава под въздействието на тестостерона, косата по скалпа намалява. Обикновено кръвните нива на тестостеронния хормон при мъже с видоизменяща се прическа са нормал­ни и загубата на коса по всяка вероятност се дължи на раз­лагането на тестостерона на дихидротестостерон. Про­цесът е локализиран във фоликулата и по някакъв механи­зъм причинява излизането й от строя.

Това може частично да е свързано с начина на хранене. Мъжете в Япония и Китай са по-малко предразположени към болести като простатна хипертрофия и рак на проста­тата, които също са обусловени от нивата на дихидро-тестостерона. Те страдат no-рядко и от андрогенно опле­шивяване. Възможно е спазването на благоприятна за простатата диета (вж. Глава 6) да има положителен ефект и върху косопада.

Със сигурност косата сигнализира най-отрано за не­достиг на витамини и минерали в организма. За да е здра­ва косата, трябва редовно да се приемат храни, богати на витамин С, Е, бетакаротин и минерали като манган, цинк и мед.

Неотдавнашни изследвания сочат, че класическото мъжко оплешивяване може да бъде показателно за нали­чието на коронарна болест (вж. Глава 11). При едно проуч­ване били съпоставени 685 мъже, постъпили в болница с инфаркт, със 772 пациенти с други оплаквания, несвърза­ни със заболявания на сърцето. Тези с умерено оплешивя­ване на темето били 1,3 пъти по-предразположени към инфаркт, отколкото мъжете с ненакърнена коса. При мъ­жете със силно оголено теме рискът нараствал 3,4 пъти не­зависимо от възрастта, когато е започнало оплешивяването.

Възможно е плешивостта да е показател за определен вид метаболизъм на тестостерона, който по някакъв на­чин може да увеличи риска от коронарна болест. Това все още е хипотеза, но би било разумно млади мъже с оредяваща на темето коса да сведат до минимум другите рис­кови фактори за коронарна болест — пълнотата, високия кръвен холестерол, тютюнопушенето, високото кръвно на­лягане, и да засилят физическите упражнения.

Оплешивяването само на челото не изглежда да е свър­зано с повишена заплаха от инфаркт.

Има много пътища за лечение на андрогенната алопеция. Те дават различни резултати и различни козметични ефекти.

Масаж на скална

Подобряването на кръвообращението на скална може да стимулира растежа на косата. Нежният масаж с върхо­вете на пръстите, както и разтърсването на косата нагоре-

надолу по няколко пъти на ден, има различни степени на успех.

Билкарите препоръчват втриването на крем или унгвент от арника в кожата на скалпа. Аромотерапевтите пред­лагат ежедневен масаж с три-четири капки меча стъпка, лавандула или розмарин, добавени към 60 мл пшеничено или бадемово масло.

Хомеотерапевтите препоръчват съчетаването на ма­сажа с прием на таблетки ликоподиум при андрогенно оп­лешивяване и побеляване на косата, и калиев карбонат при косопад, дължащ се на суха и лющеща се кожа на скалпа.

Спрейове за удебеляване на косъма

Илюзията за гъста коса може да се постигне чрез напръскване с вещество, което засъхва върху косъма и го пра­ви да изглежда по-дебел.

Миноксидил

Миноксидилът е лекарство, което се използва във вид на таблетки при високо кръвно налягане. Един от страничните. ефекти на тази терапия е интензивен растеж на косата.

Миноксидилът се предлага и под формата на разтвор за мазане. Един милилитър от разтвора се поръсва върху скалпа два пъти дневно в продължение поне на 4 месеца. Това забавя косопада при близо 70% от пациентите. Нова коса пониква на около една трета от лекуваните, но траен козметичен ефект се постига само в 10% от случаите. При останалите израсналите косми са все така тънки и чупливи. Редовният масаж може да засили благоприятния ефект от това лечение.

Смята се, че миноксидилът увеличава притока на кръв към тънките капиляри на фоликулите на скалпа и по този начин стимулира растежа на косъма. Ако миноксидилът дава окуражителен резултат, лечението не бива да се прекъсва, тъй като обикновено 4 до 6 месеца след прекратяването на терапията появата на нови косъмчета отново спира. Единствените странични ефекти, които могат да се появят, са дразнене на кожата и пърхот. Ако се прекали с дозите, може да спадне и кръвното налягане.

Преместване на фоликулите

При тази технология се преместват здрави фоликули от по-гъстите места към оредяващите или плешивите участъци. Тя се прилага за коригиране на линията на косата, при оплешивяване над слепоочията и на темето и при ця­лостно оредяване на косата.

Трансплантиране на коса

От по-силно окосмените места на .скалпа, се взимат кръгли парченца или ивички кожа и се трансплантират върху оредяващите или плешивите участъци. Тези присадки

са с различна големина и форма. Поставят се в предвари­телно подготвени места от оголената част на скалпа.

Тази манипулация обаче може да придаде на причес­ката ви неестествен вид. В най-добрия случай се постига само визуална илюзия за повече коса, тъй като всъщност съществуващото количество косми просто е преразпреде­лено върху скалпа. Успехът на трансплантацията зависи в голяма степен от умението на хирурга, от вида оплешивяваве, от цвета на скалпа и структурата на косата — дали тя е къдрава, чуплива или права. Съществува също риск присадените парченца да не се прихванат. Тогава ще има­те огромно голо петно на мястото на отстраненената част от скалпа и ще бъдат необходими много операции за за­пълването му с коса.

Трансплантирането на коса е най-успещно при оплешивяване на челото.

Имплантиране на изкуствени влакна

Изкуственото влакно има същата здравина, дебелина и цвят като човешкия косъм и се използва като изкуствен заместител на косата. Изкуствените косми се вкарват и зак­репват в скалпа един по един с местна упойка. За един час могат дасе имплантират до 1500 косъма.

Тупета

Това са островчета изкуствена коса, с помощта на които чудесно се прикриват оголените места. Ако са подбра­ни сполучливо по цвят и са добре вградени в прическата, козметичният ефект е още по-голям. Закрепват се чрез спе­циални техники.

пърхот

Пърхотът е широко разпространена форма на себореен дерматит на скалпа. Той представлява бели люспи, ко­ито неприятно се сипят от косата. Повечето люспи са дребни, но понякога се образуват и доста големи — особе­но ако пърхотът е свързан с гъбична инфекция (Pityrosporum ovale) на косата. Лечението трябва да е достатъчно продължително, за да не се налага да бъде повтаряно.

Лекият пърхот се изчиства чрез редовно измиване на косата с лечебен противопърхотен шампоан. При по-теж­ки случаи се използва отпусканият само по рецепта противогъбичен шампоан, съдържащ активна съставка от рода на кетоконазола. Ако и това не свърши работа, можете да пробвате и със стероиден разтвор (бетаметазон).

Алтернативен метод за лечение на пърхот е използва­нето на прясно подквасено кисело мляко като балсам за коса. Косата се измива и се намазва с кисело мляко, прес­тоява. 15 минути и след това се изплаква. Инфузиите с градински чай, мащерка, розмарин или лавандула са най-използваните за масаж на скалпа.

Аромотерапевтите препоръчват да се втриват в кожа­та на скалпа по няколко капки екстракт от кипарис, хвойна или кедър, разтворени в някакво растително масло, и така да се престоява близо час.

сикоза (Фоликулит)

Сикозата е възпаление в областта на брадата. Известна е и като „бръснарска краста". Причинява се от инфектира­не на фоликулите с широко разпространената кожна бак­терия Staphylococcus aureus. Повторно заразяване може да се получи при използване на едни и същи ножчета за бръс­нене или пешкири, така че стриктната хигиена е от голямо значение.

Фоликулитът се проявява под формата на многоброй­ни малки гнойни пъпчици, а понякога и на някой пирей из цялата окосмена част на лицето. Може дори да се появи на бедрата, въпреки че в повечето случаи се засяга пре­димно лицето. Ако не се проведе подходящо лечение, мо­гат да се появят тънки бели белегчета.

Сикозата лесно и бързо отзвучава с помощта на анти­биотици за мазане или хапчета. Видът на лечението се пред­писва в зависимост от сериозността на състоянието. При някои мъже това страдание се появява доста често и може би е по-добре да си пуснат брада, за да не се бръснат.

ОБРИВИ СЛЕД БРЪСНЕНЕ

Ако след бръснене се появи възпаление, което не мо­же да се отдаде на инфекция на фоликулите и не се образу­ват гнойни пъпки, причината може би е алегрия към сапу­на или крема за бръснене. Чувствителната кожа на някои мъже може да реагира на прекалено усърдното бръснене с

усещането за „горене". Омекотяващи кремове, лосиони или унгвенти. съдържащи невен теменуга или розово масло, помагат в много от случаите.

акне

Акнето е често срещано възпалително заболяване на кожата, причинено от инфектирането на запушените фоликули. Всяка фоликула е свързана с мастна жлеза, ко­ято отделя подхранващ мастен секрет (мас) във вътреш­ността й. Този секрет обикновено се отделя върху кожата, минавайки през специален мастен канал.

По време на пубертета кожните мастни жлези се акти­вират под влиянието на андрогенните хормони и се отде­лят по-големи количества мастен секрет. Това води до омазняване на кожата — явление, което често се свързва именно с тази възраст. Кожните клетки се размножават много бързо и често в такива големи количества, че отво­рът (пектумът) на фоликулата се блокира. Произвежданият вътре в нея секрет се задържа и се образуват разширени

пори с черни връхчета (черни точки). Черният цвят се дъл­жи на разтворения кожен пигмент меланин, а не на замър­сяване, както повечето хора смятат. Разширените черни по­ри не прерастват в пъпки. Това обаче става често с подоб­ната на тях бяла точка ( бяла пъпка).

Промените на киселинността на кожата по време на пубертета стимулират размножаването на бактериите, по-специално на бактерията Propionibacterium acnes. Други ши­роко разпространени бактерии са Staphyloccocus aureus и Pityrosporum ovale. Те се задържат във фоликулите и обра­зуват гнойни пъпки (повърхностни микроабсцеси) и пъпчици, дължащи се на скрита дълбока инфекция.

Важно е пъпките да не се изстискват или човъркат, за­щото след това остават лоши белези.

При някои хора възпалителните процеси започват или поради прекомерното размножаване на бактерии, или по­ради изливане на секрет в околните тъкани. При други те могат да се дължат частично и на алергична реакция. В засегнатата област се събират бели кръвни телца, при ко­ето се освобождават химически вещества, които изострят проблема. В резултат се появяват възелчета, кисти и белези.

Обикновено акнето засягa участъци от кожата, богати на мастни жлези — лицето, очертанията на косата, горна­та част на гърдите и на гърба. В по-тежка форма, то може да се разпространи надолу по ръцете, долната част на тялото, задните части и дори бедрата.

Андрогенно акне вулгарис

Отделянето на секрет се контролира частично и от ан-дрогенните хормони. Тъй като пубертетът е период на уси­лено отделяне на хормони, акнето засяга 80% от момчетата-тийнейджъри. Петната започват да се появяват на око­ло 15-годишна възраст (при момичетата две години по-рано) и достигат  своя максимум към 16-17 години. При около един процент от мъжете страданието продължава и до 20- и 30- годишна възраст.

Изглежда, тук играят роля и наследствените фактори. Има научни предположения, че мазните храни, млечните продукти и шоколадът влошават акнето, докато диета с нискомаслени продукти и пресни плодове допринася за чис­тотата на кожата.

Слято акне

Тази разновидност на акнето е много тежка, упорита и болезнена и се среща отново по-често при мъжете. Тя се характеризира с появата на големи възпалени възли и кисти по лицето и горната част на тялото и оставя трайни обезобразяващи белези.

Професионално акне

Някои мъже продължават да страдат от акне и в зряла възраст поради това, че работят с масла, катрани и халогенирани хидрокарбонати. Тази форма на акне обикновено лесно се диагностицира, защото то се проявява на местата, изложени на неблагоприятното влияние на химикалите.

Акне след употреба на лекарства

При този вид акне няма черни точки, а се появявят предимно гнойни пъпки. Лекарствата, които го предизвик­ват, могат да бъдат кортикостероиди, прогестогени (поня­кога предписвани на мъже с хормонално обусловени заболявания), анаболни стероиди или изониазид — лекар­ство против туберкулоза.

Козметично акне

То се среща понякога при мъже, които използват евтини мазни лосиони или кремове за бръснене. Мазнините блокират мастните канали, предизвикват черни точки и мо­гат да доведат до акне.

ЛЕЧЕНИЕ НА АКНЕТО

Ако акнето е в тежка форма, необходимо е да се постави точна диагноза и да се приложи правилно лечение, за да се избегне появата на белези. Никога не се колебайте да се посъветвате с лекар, ако състоянието на кожата ви започ­не да се влошава. За съжаление лечението на акнето изис­ква извънредно търпение, тъй като често не дава подобре­ние през първите 6 до 8 седмици. Важно е терапията да не се прекъсва. След последователно и редовно лечение в по­вечето случаи състоянието се подобрява с 20% на месец. За пълно излекуване обикновено са необходими най-мал­ко шест месеца.

Абразивните вещества като алуминиевият окис, гра­нулите полиетилен в праховете или сапуните помагат да се премахне излишната мас, да се свият разширените по­ри и да се намали броят на колониите бактерии по кожата. Те могат да раздразнят очите и кожата и ефектът от тях не е особено голям. Подходящи са за леко акне.

Заместителите на сапуна и шампоаните са полезни за почистване на кожата и премахване на излишната мазнина. Някои от тях са леко антисептични.

Кислородната вода все още често се използва в ком­бинация с други активни съставки като антисептиците. Тя се употребява във формата на крем, лосион или гел вед­нъж на ден и има антибактериален ефект. Намалява се и броят на пъпчиците и се облекчава възпалението. Проуч­ванията показват, че след двумесечно лечение с кислород­на вода пораженията от акнето намаляват с 60% .

Странични ефекти: 40% от мъжете получават зачер­вяване и лющене на кожата след първите няколко дни от лечението. Този ефект е нещо нормално при употребата на кислородна вода и обикновено изчезва след седмица-две. Възпалението може да се намали, ако се понижи концент­рацията на използвания разтвор, ограничи се честотата на мазане или се използва хидратантен крем. Кислородната вода може да избели косата или дрехите ви, така че внима­вайте при употребата й.

Ако се лекувате с третиноин, можете да го редувате с кислородна вода — едното сутрин, а другото вечер. Кислородната вода може да се използва едновременно с водни разтвори на антибиотици за външна употреба, но не и с такива, които съдържат спирт.

Азелаиновата киселина е нов лек под формата на крем, който се употребява един-два пъти дневно в продължение максимум на 6 месеца. Той се използва за лечение на лека форма на акне, има антибактериален ефект и едновременно с това спира образуването на нови пъпки.

Странични ефекти: временно леко зачервяване и въз­паление при 5-10% от пациентите.

Антибиотиците за външна употреба се предписват при лека или средна форма на акне, при която се засяга пре­димно лицето. Те включват еритромицин, клиндамицин или тетрациклин и се прилагат веднъж-два пъти дневно във вид на разтвор или лосион, с цел да се намали количеството на Propionibacterium no кожата.

Странични ефекти: антибиотиците за мазане драз­нят кожата по-малко от кислородната вода. Някои от тях флуорисцират под влиянието на ултравиолетови лъчи, та­ка че не трябва да ги използвате, когато отивате на диско­тека или на друго място, където ще бъдете изложени на ултравиолетово лъчение.

Антибиотици за вътрешна употреба. Лечението може да се проведе с четири антибиотика на хапчета: тетрацик­лин, доксициклин, миноциклин и еритромицин. В много редки случаи се използва триметоприн. Оралните антиби­отици се препоръчват при лека и средна форма на акне, когато са засегнати по-големи участъци от тялото — лицето, гърбът и гърдите. Те трябва да се взимат редовно за определен период — най-малко от 3 до 6 месеца. Миноциклинът е най-подходящият от тях.

Странични ефекти: продължителният прием на ан­тибиотици влияе върху бактериалния баланс в храносми­лателния тракт и при 5% от пациентите могат да се появят мехурчета по лигавицата на устната кухина, гадене, болки в стомаха или диария.

Има бактерии, които понякога не се поддават на лече­ние с определен вид антибиотик. Най-малка е резистентността спрямо миноциклина. Ако употребяваният от вас антибиотик (за мазане или орален) не дава резултати, по­съветвайте се с лекар за друг вид лечение.

Третиноинът (ретиновата киселина за мазане) е ана­лог на витамин А. Под формата на крем или гел той се употребява веднъж дневно в продължение на минимум 2 месеца. Третиноинът действа, като стимулира делението на фибробаластните клетки, разположени дълбоко в кожата. При това размножаване пъпките се избутват нагоре и на­вън. Първоначално кожата започва да изглежда още по-зле — пъпчива и възпалена — след това състоянието й ряз­ко се подобрява. Третиноинът също така намалява коли­чеството рогови клетки около отвора на фоликулата, при което запушването се избягва и се възстановява свободно­то оттичане на секрет. Третиноинът се използва, когато има много черни точки, пъпки и възелчета. Дава положителен ефект при 70% от пациентите след 3- до 6-месечно лечение.

Странични ефекти: при прекомерна употреба кожа­та става тънка, лъскава и червена, появяват се сърбежи и лющене. В редки случаи може да се стигне до възпаление след излагане на ултравиолетови лъчи.

Системните ретиноиди (също аналози на витамин А) представляват революция в лечението на тежките форми на акне. Те се предписват само от медицински специалисти. Помагат на пациенти с тежки форми на акне или на такива, при които продължителното лечение с антибиотици не е дало резултат поради резистентността на бактериите.

Изотретиноинът е във вид на капсули и се пие един-два пъти дневно в продължение на 1 до 4 месеца. Дозиров­ката зависи от телесната маса, като повторно лечение обик­новено не се препоръчва. Изотретиноинът действа, като намалява броя на бактериите, предотвратява образуване­то на пъпчици, премахва възпалението и потиска мастна­та секреция. Две седмици след започване на лечението мас­тните фоликули се свиват значително, вследствие на което рязко спада количеството на отделяния секрет. Произвеж­дането и натрупването на кожни клетки във фоликулата намалява, което понижава вероятността за запушване на

мастния канал. Също така рязко спада броят на Propioni-bacterium по кожата, като тази тенденция се запазва и след като приключи лечението. Изотретиноинът няма антиби-отични свойства, положителният ефект може би трябва да се отдаде на ограничаването на мастната секреция.

За съжаление често се появяват странични ефекти:

•  зачервяване на кожата на лицето (при 66% от паци­ентите)

•  конюнктивит (при 33% от пациентите)

•  екзема (при 30% от пациентите)

•  болки в мускулите и ставите (при 35%)

•  главоболие (при 16%)

•  сухи лигавични мембрани, изпръхнали устни и кръвотечение от носа

•  повишено съдържание на кръвен холестерол и на триглицерид

•  повишени кръвни нива на някои чернодробни ензи­ми

•  припадъци, ненормално съсирване на кръвта, проб­леми със слуха.

Въпреки дългия списък на усложнения, лечението под пряк лекарски контрол е безопасно и може коренно да про­мени външния вид и емоционалното състояние на пациен­тите с тежко акне.

Козметично лечение на белезите от акне

Белезите са три вида:

1) повърхностни, виолетови на цвят белези с връхче­та

2)  тънки, осезаеми белези от по-дълбоки увреждания

3)  грозни, извънредно удебелени белези, повечето от които се намират по раменете, гърдите и гърба.

При някои тежки форми на акне, когато вече са се по­явили белези, е възможно лечение, с което да се подобри външният вид. То включва употребата на пилинг-кремове, почистващи препарати, лазерна терапия и колагенови ин­жекции за коригиране на вдлъбнатините. Курсът на лече­ние с колагенови инжекции се повтаря през шест месеца. Кистите и белезите могат да бъдат отстранени и по хирур­гичен път или инжектирани със стероиди.

екзема

Екземата (дерматитът) е широко разпространено кожно заболяване, засягащо милиони възрастни мъже. Названието на тази болест идва от гръцката дума за цирей, защото при по-тежки форми възпалената кожа се изрива и се появяват мехури, пълни с течност или гной. Доста често дерматитът е обусловен от естеството на професията — когато се работи с дразнещи кожата химикали (киселини, основи, разтворители, миещи препарати) или с алергизи-ращи вещества (цимент, бои, масла, въглищен катран, смоли, инсектициди, фотографски химикали, никел, някои растения).

Ако екземата се дължи на алергия към определен вид храни, химикали, перилни препарати или метали, обикно­вено е трудно да се установи какво точно предизвиква алер­гичната реакция, въпреки че се прави специален тест. Избягването на допир с химикали или изключването на ня­кои храни като например яйца или квасени продукти, до­като симптомите не преминат, също е възможност за ре­шаване на проблема. Евентуалният причинител може да

бъде въведен отново, за да се провери дали симптомите ще се повторят.

Екземата често е лека и представлява няколко зачер­вени и сърбящи участъка от кожата, обикновено по ръцете, в гънките на лактите и колената. В по-тежки форми се за­сяга цялото тяло и кожата навсякъде става груба, лющеща се и суха.

Сърбежът е един от най-лошите симптоми на екзема­та и неизбежното чесане утежнява още повече състоянието.

Екземата с форма на монета често се среща при възрастните. Образуват се кръгли сърбящи и лющещи се петна по цялото тяло, които на външен вид приличат на трихофития. Това заболяване не е сериозно, периодично се появява и изчезва.

Ето няколко начина за облекчаване на екземата:

•  Слагайте бели памучни ръкавици под гумените ръкавици, ако работите с перилни препарати или химикали, които могат да причинят възпаление на кожата.

•  Следете ръцете ви винаги да са идеално подсушени след миене — това ще облекчи засегнатата кожа.

•  Използвайте неароматен крем за ръце по няколко пъти на ден, който да предпазва и овлажнява кожа­та ви.

•  Добавяйте соя или бадемово масло във ваната си. Някои козметични продукти също съдържат веще­ства, които намаляват сърбежа и омекотяват кожа­та.

•  Използвайте неароматни кремове за овлажняване на кожата на лицето. По-силен крем може да пре­махне изсушаването на кожата по цялото тяло.

•  Нека дрехите, които са в допир с тялото ви, бъдат

от чист памук. Не използвайте парфюмерийни про­дукти като лосион след бръснене или дезодорант.

Леката екзема често се повлиява от слаб стероиден крем, какъвто е еднопроцентният хидрокортизонов крем. Той трябва да се използва внимателно при постоянен ле­карски контрол. Прекомерната употреба на стероидни кре­мове води до изтъняване на кожата, образуване на стрий и нарушаване на пигментацията.

При някои хора класическите форми на лечение не да­ват ефект. Помага им обаче билковата терапия, прилагана от лекари, практикуващи китайската медицина.

Може би най-важното нещо за облекчаване на екзема­та е да се избягват крайни стресови ситуации, които обик­новено засилват страданието.

гъбични кожни инфекции

Те са широко разпространени. Към тях спадат трихофитията, „стъпалото на спортиста" и инфекциите на кож­ните гънки.

ТРИХОФИТИЯ

Трихофитията е общоприетото название за гъбична кожна инфекция, която може да се появи навсякъде по тялото, включително по краката, ръцете, слабините, скалпа, ноктите и торса. Тя се изразява в пръстеновидни червени грапави петна, които бавно се разрастват, образувайки в центъра бяло сърбящо връхче.

Трихофитията се лекува лесно с антигьбичен крем, лосион или унгвент (клотримазола, миконазола). Ако инфек­цията се проявява в кожните гънки, които започват да съл­зят и се възпаляват, лечението понякога включва и анти-

възпалително средство от рода на еднопроцентния хид­рокортизонов (стероиден) крем. Стероидните кремове не бива да се поставят върху засегнатото място, при положе­ние че не се използва антигъбично средство, защото могат да допринесат за по-бързото разпространение на инфек­цията. Това обикновено се случва, ако гъбичната инфекция бива погрешно диагностицирана като екзема.

„СТЪПАЛОТО НА СПОРТИСТА"

Това е инфекция, която причинява раздразнение, на-пукване и сърбеж на кожата между пръстите. Тя се среща често при спортистите, защото носят запарващи трениро­въчни обувки часове наред. Гъбичните и квасните гъбични клетки обичат топлите и влажни места — потният крак за тях е убежище-мечта.

Това заболяване най-добре се лекува с мазила или пудри, които запазват крака сух. Важно е лечението да про­дължи най-малко още 10 дни, след като изчезнат видими­те белези на инфекцията. Гъбичките се завират дълбоко в кожата и могат да се появят отново, ако не се унищожат радикално. Ако инфекцията се разпространи в някоя цеп­ка на пръста, например под нокъта, се прибягва до орални медикаменти или лечебни лакове за нокти.

Обувките редовно трябва да се обработват с антигъбичен спрей или пудра. Ако обувките имат спарена миризма, трябва да бъдат заменени с други. Добрата хи­гиена на краката може да предотврати инфекцията.

• Мийте краката си поне веднъж дневно и след всяко занимание със спорт. Това не означава просто да ги топнете във ваната или да ги подържите под стру­ята на душа. Те трябва да се Сапунисват всеки път и мъртвата кожа да се отстранява по съответния на­чин (с камък за пети, изстъргващи масажни кремове,

ножчета за педикюр). След измиване кракът трябва старателно да се подсуши, особено между пръстите, с помощта на кърпа или дори сешоар.

• Всеки ден обувайте чисти памучни чорапи. Редовно обработвайте краката и обувките с антигъбичен дезодорант. Почиствайте участъците под ноктите със специален инструмент. Именно там мъртвата кожа се натрупва и в нея се развъждат гъбичните спори.

Тези мерки ще намалят и неприятната миризма на краката, придружаваща гъбичката инфекция.

16

косопад

Мъжкият скалп съдържа между 100 000 и 150 000 косъма. Нормално е всеки ден да падат средно 80-100 от тях, за да дадат път на новопоявилите се. Ако косопадът е по-интензивен, косата постепенно оредява.

Всеки косъм има свой жизнен цикъл. Фазата на рас­теж продължава от 2 до 6 години. Следва около тримесечен период на покой, през който косъмът изобщо не нараства. След това пада. Ако фоликулата вече не е жизнеспособна, нов косъм не може да изникне и в този участък загубената коса не се възстановява.

Във всеки момент, 90% от косата е във фаза на растеж и само 10% — в състояние на покой. Ако сте под стрес, страдате от тироидна болест, имате желязодефипитна анемия или взимате някакви лекарства, жизнените цикли на стотици косми се синхронизират така, че те.започват да падат едновременно. По този начин се оголват малки учас­тъци от главата и се получава частично оплешивяване, на­речено алопеция, което се лекува доста трудно. Намазва­нето на засегнатите места със стероидни кремове може да даде положителен резултат. Но и без да се вземат никакви

мерки, в повече от 70% от случаите косата се възстановява от само себе си за около 5 години.

. Частичната алопепия може да бъде следствие и от трихофития (гъбична инфекция), от често скубане и усукване на косата и подлагането й на силен опън — по-специално при някои прически, като например конската опашка.

АНДРОГЕННА АЛОПЕЦИЯ

Точният термин за класическото мъжко оплешивява­не е андрогенна алопеция. Косата пада първо в участъци­те над слепоочията, като линията на прическата се измес­тва нагоре. Главата може да започне да се оголва и на темето, при което се оформя кръгло петно. Андрогенната алопеция засяга 5% от мъжете до двайсетгодишна възраст, а при 70-годишните нараства на 80%.

Силни наследствени фактори определят на каква възраст започва оплешивяването и от какъв вид е то. Повечето мъже наследяват същия тип косопад, какъвто са имали техните бащи.

Класическото мъжко оплешивяване е андрогенно обусловено. При все че окосмяването по тялото се увели­чава под въздействието на тестостерона, косата по скалпа намалява. Обикновено кръвните нива на тестостеронния хормон при мъже с видоизменяща се прическа са нормал­ни и загубата на коса по всяка вероятност се дължи на раз­лагането на тестостерона на дихидротестостерон. Про­цесът е локализиран във фоликулата и по някакъв механи­зъм причинява излизането й от строя.

Това може частично да е свързано с начина на хранене. Мъжете в Япония и Китай са по-малко предразположени към болести като простатна хипертрофия и рак на проста­тата, които също са обусловени от нивата на дихидро-тестостерона. Те страдат no-рядко и от андрогенно опле­шивяване. Възможно е спазването на благоприятна за простатата диета (вж. Глава 6) да има положителен ефект и върху косопада.

Със сигурност косата сигнализира най-отрано за не­достиг на витамини и минерали в организма. За да е здра­ва косата, трябва редовно да се приемат храни, богати на витамин С, Е, бетакаротин и минерали като манган, цинк и мед.

Неотдавнашни изследвания сочат, че класическото мъжко оплешивяване може да бъде показателно за нали­чието на коронарна болест (вж. Глава 11). При едно проуч­ване били съпоставени 685 мъже, постъпили в болница с инфаркт, със 772 пациенти с други оплаквания, несвърза­ни със заболявания на сърцето. Тези с умерено оплешивя­ване на темето били 1,3 пъти по-предразположени към инфаркт, отколкото мъжете с ненакърнена коса. При мъ­жете със силно оголено теме рискът нараствал 3,4 пъти не­зависимо от възрастта, когато е започнало оплешивяването.

Възможно е плешивостта да е показател за определен вид метаболизъм на тестостерона, който по някакъв на­чин може да увеличи риска от коронарна болест. Това все още е хипотеза, но би било разумно млади мъже с оредяваща на темето коса да сведат до минимум другите рис­кови фактори за коронарна болест — пълнотата, високия кръвен холестерол, тютюнопушенето, високото кръвно на­лягане, и да засилят физическите упражнения.

Оплешивяването само на челото не изглежда да е свър­зано с повишена заплаха от инфаркт.

Има много пътища за лечение на андрогенната алопеция. Те дават различни резултати и различни козметични ефекти.

Масаж на скална

Подобряването на кръвообращението на скална може да стимулира растежа на косата. Нежният масаж с върхо­вете на пръстите, както и разтърсването на косата нагоре-

надолу по няколко пъти на ден, има различни степени на успех.

Билкарите препоръчват втриването на крем или унгвент от арника в кожата на скалпа. Аромотерапевтите пред­лагат ежедневен масаж с три-четири капки меча стъпка, лавандула или розмарин, добавени към 60 мл пшеничено или бадемово масло.

Хомеотерапевтите препоръчват съчетаването на ма­сажа с прием на таблетки ликоподиум при андрогенно оп­лешивяване и побеляване на косата, и калиев карбонат при косопад, дължащ се на суха и лющеща се кожа на скалпа.

Спрейове за удебеляване на косъма

Илюзията за гъста коса може да се постигне чрез напръскване с вещество, което засъхва върху косъма и го пра­ви да изглежда по-дебел.

Миноксидил

Миноксидилът е лекарство, което се използва във вид на таблетки при високо кръвно налягане. Един от страничните. ефекти на тази терапия е интензивен растеж на косата.

Миноксидилът се предлага и под формата на разтвор за мазане. Един милилитър от разтвора се поръсва върху скалпа два пъти дневно в продължение поне на 4 месеца. Това забавя косопада при близо 70% от пациентите. Нова коса пониква на около една трета от лекуваните, но траен козметичен ефект се постига само в 10% от случаите. При останалите израсналите косми са все така тънки и чупливи. Редовният масаж може да засили благоприятния ефект от това лечение.

Смята се, че миноксидилът увеличава притока на кръв към тънките капиляри на фоликулите на скалпа и по този начин стимулира растежа на косъма. Ако миноксидилът дава окуражителен резултат, лечението не бива да се прекъсва, тъй като обикновено 4 до 6 месеца след прекратяването на терапията появата на нови косъмчета отново спира. Единствените странични ефекти, които могат да се появят, са дразнене на кожата и пърхот. Ако се прекали с дозите, може да спадне и кръвното налягане.

Преместване на фоликулите

При тази технология се преместват здрави фоликули от по-гъстите места към оредяващите или плешивите участъци. Тя се прилага за коригиране на линията на косата, при оплешивяване над слепоочията и на темето и при ця­лостно оредяване на косата.

Трансплантиране на коса

От по-силно окосмените места на .скалпа, се взимат кръгли парченца или ивички кожа и се трансплантират върху оредяващите или плешивите участъци. Тези присадки

са с различна големина и форма. Поставят се в предвари­телно подготвени места от оголената част на скалпа.

Тази манипулация обаче може да придаде на причес­ката ви неестествен вид. В най-добрия случай се постига само визуална илюзия за повече коса, тъй като всъщност съществуващото количество косми просто е преразпреде­лено върху скалпа. Успехът на трансплантацията зависи в голяма степен от умението на хирурга, от вида оплешивяваве, от цвета на скалпа и структурата на косата — дали тя е къдрава, чуплива или права. Съществува също риск присадените парченца да не се прихванат. Тогава ще има­те огромно голо петно на мястото на отстраненената част от скалпа и ще бъдат необходими много операции за за­пълването му с коса.

Трансплантирането на коса е най-успещно при оплешивяване на челото.

Имплантиране на изкуствени влакна

Изкуственото влакно има същата здравина, дебелина и цвят като човешкия косъм и се използва като изкуствен заместител на косата. Изкуствените косми се вкарват и зак­репват в скалпа един по един с местна упойка. За един час могат дасе имплантират до 1500 косъма.

Тупета

Това са островчета изкуствена коса, с помощта на които чудесно се прикриват оголените места. Ако са подбра­ни сполучливо по цвят и са добре вградени в прическата, козметичният ефект е още по-голям. Закрепват се чрез спе­циални техники.

пърхот

Пърхотът е широко разпространена форма на себореен дерматит на скалпа. Той представлява бели люспи, ко­ито неприятно се сипят от косата. Повечето люспи са дребни, но понякога се образуват и доста големи — особе­но ако пърхотът е свързан с гъбична инфекция (Pityrosporum ovale) на косата. Лечението трябва да е достатъчно продължително, за да не се налага да бъде повтаряно.

Лекият пърхот се изчиства чрез редовно измиване на косата с лечебен противопърхотен шампоан. При по-теж­ки случаи се използва отпусканият само по рецепта противогъбичен шампоан, съдържащ активна съставка от рода на кетоконазола. Ако и това не свърши работа, можете да пробвате и със стероиден разтвор (бетаметазон).

Алтернативен метод за лечение на пърхот е използва­нето на прясно подквасено кисело мляко като балсам за коса. Косата се измива и се намазва с кисело мляко, прес­тоява. 15 минути и след това се изплаква. Инфузиите с градински чай, мащерка, розмарин или лавандула са най-използваните за масаж на скалпа.

Аромотерапевтите препоръчват да се втриват в кожа­та на скалпа по няколко капки екстракт от кипарис, хвойна или кедър, разтворени в някакво растително масло, и така да се престоява близо час.

сикоза (Фоликулит)

Сикозата е възпаление в областта на брадата. Известна е и като „бръснарска краста". Причинява се от инфектира­не на фоликулите с широко разпространената кожна бак­терия Staphylococcus aureus. Повторно заразяване може да се получи при използване на едни и същи ножчета за бръс­нене или пешкири, така че стриктната хигиена е от голямо значение.

Фоликулитът се проявява под формата на многоброй­ни малки гнойни пъпчици, а понякога и на някой пирей из цялата окосмена част на лицето. Може дори да се появи на бедрата, въпреки че в повечето случаи се засяга пре­димно лицето. Ако не се проведе подходящо лечение, мо­гат да се появят тънки бели белегчета.

Сикозата лесно и бързо отзвучава с помощта на анти­биотици за мазане или хапчета. Видът на лечението се пред­писва в зависимост от сериозността на състоянието. При някои мъже това страдание се появява доста често и може би е по-добре да си пуснат брада, за да не се бръснат.

ОБРИВИ СЛЕД БРЪСНЕНЕ

Ако след бръснене се появи възпаление, което не мо­же да се отдаде на инфекция на фоликулите и не се образу­ват гнойни пъпки, причината може би е алегрия към сапу­на или крема за бръснене. Чувствителната кожа на някои мъже може да реагира на прекалено усърдното бръснене с

усещането за „горене". Омекотяващи кремове, лосиони или унгвенти. съдържащи невен теменуга или розово масло, помагат в много от случаите.

акне

Акнето е често срещано възпалително заболяване на кожата, причинено от инфектирането на запушените фоликули. Всяка фоликула е свързана с мастна жлеза, ко­ято отделя подхранващ мастен секрет (мас) във вътреш­ността й. Този секрет обикновено се отделя върху кожата, минавайки през специален мастен канал.

По време на пубертета кожните мастни жлези се акти­вират под влиянието на андрогенните хормони и се отде­лят по-големи количества мастен секрет. Това води до омазняване на кожата — явление, което често се свързва именно с тази възраст. Кожните клетки се размножават много бързо и често в такива големи количества, че отво­рът (пектумът) на фоликулата се блокира. Произвежданият вътре в нея секрет се задържа и се образуват разширени

пори с черни връхчета (черни точки). Черният цвят се дъл­жи на разтворения кожен пигмент меланин, а не на замър­сяване, както повечето хора смятат. Разширените черни по­ри не прерастват в пъпки. Това обаче става често с подоб­ната на тях бяла точка ( бяла пъпка).

Промените на киселинността на кожата по време на пубертета стимулират размножаването на бактериите, по-специално на бактерията Propionibacterium acnes. Други ши­роко разпространени бактерии са Staphyloccocus aureus и Pityrosporum ovale. Те се задържат във фоликулите и обра­зуват гнойни пъпки (повърхностни микроабсцеси) и пъпчици, дължащи се на скрита дълбока инфекция.

Важно е пъпките да не се изстискват или човъркат, за­щото след това остават лоши белези.

При някои хора възпалителните процеси започват или поради прекомерното размножаване на бактерии, или по­ради изливане на секрет в околните тъкани. При други те могат да се дължат частично и на алергична реакция. В засегнатата област се събират бели кръвни телца, при ко­ето се освобождават химически вещества, които изострят проблема. В резултат се появяват възелчета, кисти и белези.

Обикновено акнето засягa участъци от кожата, богати на мастни жлези — лицето, очертанията на косата, горна­та част на гърдите и на гърба. В по-тежка форма, то може да се разпространи надолу по ръцете, долната част на тялото, задните части и дори бедрата.

Андрогенно акне вулгарис

Отделянето на секрет се контролира частично и от ан-дрогенните хормони. Тъй като пубертетът е период на уси­лено отделяне на хормони, акнето засяга 80% от момчетата-тийнейджъри. Петната започват да се появяват на око­ло 15-годишна възраст (при момичетата две години по-рано) и достигат  своя максимум към 16-17 години. При около един процент от мъжете страданието продължава и до 20- и 30- годишна възраст.

Изглежда, тук играят роля и наследствените фактори. Има научни предположения, че мазните храни, млечните продукти и шоколадът влошават акнето, докато диета с нискомаслени продукти и пресни плодове допринася за чис­тотата на кожата.

Слято акне

Тази разновидност на акнето е много тежка, упорита и болезнена и се среща отново по-често при мъжете. Тя се характеризира с появата на големи възпалени възли и кисти по лицето и горната част на тялото и оставя трайни обезобразяващи белези.

Професионално акне

Някои мъже продължават да страдат от акне и в зряла възраст поради това, че работят с масла, катрани и халогенирани хидрокарбонати. Тази форма на акне обикновено лесно се диагностицира, защото то се проявява на местата, изложени на неблагоприятното влияние на химикалите.

Акне след употреба на лекарства

При този вид акне няма черни точки, а се появявят предимно гнойни пъпки. Лекарствата, които го предизвик­ват, могат да бъдат кортикостероиди, прогестогени (поня­кога предписвани на мъже с хормонално обусловени заболявания), анаболни стероиди или изониазид — лекар­ство против туберкулоза.

Козметично акне

То се среща понякога при мъже, които използват евтини мазни лосиони или кремове за бръснене. Мазнините блокират мастните канали, предизвикват черни точки и мо­гат да доведат до акне.

ЛЕЧЕНИЕ НА АКНЕТО

Ако акнето е в тежка форма, необходимо е да се постави точна диагноза и да се приложи правилно лечение, за да се избегне появата на белези. Никога не се колебайте да се посъветвате с лекар, ако състоянието на кожата ви започ­не да се влошава. За съжаление лечението на акнето изис­ква извънредно търпение, тъй като често не дава подобре­ние през първите 6 до 8 седмици. Важно е терапията да не се прекъсва. След последователно и редовно лечение в по­вечето случаи състоянието се подобрява с 20% на месец. За пълно излекуване обикновено са необходими най-мал­ко шест месеца.

Абразивните вещества като алуминиевият окис, гра­нулите полиетилен в праховете или сапуните помагат да се премахне излишната мас, да се свият разширените по­ри и да се намали броят на колониите бактерии по кожата. Те могат да раздразнят очите и кожата и ефектът от тях не е особено голям. Подходящи са за леко акне.

Заместителите на сапуна и шампоаните са полезни за почистване на кожата и премахване на излишната мазнина. Някои от тях са леко антисептични.

Кислородната вода все още често се използва в ком­бинация с други активни съставки като антисептиците. Тя се употребява във формата на крем, лосион или гел вед­нъж на ден и има антибактериален ефект. Намалява се и броят на пъпчиците и се облекчава възпалението. Проуч­ванията показват, че след двумесечно лечение с кислород­на вода пораженията от акнето намаляват с 60% .

Странични ефекти: 40% от мъжете получават зачер­вяване и лющене на кожата след първите няколко дни от лечението. Този ефект е нещо нормално при употребата на кислородна вода и обикновено изчезва след седмица-две. Възпалението може да се намали, ако се понижи концент­рацията на използвания разтвор, ограничи се честотата на мазане или се използва хидратантен крем. Кислородната вода може да избели косата или дрехите ви, така че внима­вайте при употребата й.

Ако се лекувате с третиноин, можете да го редувате с кислородна вода — едното сутрин, а другото вечер. Кислородната вода може да се използва едновременно с водни разтвори на антибиотици за външна употреба, но не и с такива, които съдържат спирт.

Азелаиновата киселина е нов лек под формата на крем, който се употребява един-два пъти дневно в продължение максимум на 6 месеца. Той се използва за лечение на лека форма на акне, има антибактериален ефект и едновременно с това спира образуването на нови пъпки.

Странични ефекти: временно леко зачервяване и въз­паление при 5-10% от пациентите.

Антибиотиците за външна употреба се предписват при лека или средна форма на акне, при която се засяга пре­димно лицето. Те включват еритромицин, клиндамицин или тетрациклин и се прилагат веднъж-два пъти дневно във вид на разтвор или лосион, с цел да се намали количеството на Propionibacterium no кожата.

Странични ефекти: антибиотиците за мазане драз­нят кожата по-малко от кислородната вода. Някои от тях флуорисцират под влиянието на ултравиолетови лъчи, та­ка че не трябва да ги използвате, когато отивате на диско­тека или на друго място, където ще бъдете изложени на ултравиолетово лъчение.

Антибиотици за вътрешна употреба. Лечението може да се проведе с четири антибиотика на хапчета: тетрацик­лин, доксициклин, миноциклин и еритромицин. В много редки случаи се използва триметоприн. Оралните антиби­отици се препоръчват при лека и средна форма на акне, когато са засегнати по-големи участъци от тялото — лицето, гърбът и гърдите. Те трябва да се взимат редовно за определен период — най-малко от 3 до 6 месеца. Миноциклинът е най-подходящият от тях.

Странични ефекти: продължителният прием на ан­тибиотици влияе върху бактериалния баланс в храносми­лателния тракт и при 5% от пациентите могат да се появят мехурчета по лигавицата на устната кухина, гадене, болки в стомаха или диария.

Има бактерии, които понякога не се поддават на лече­ние с определен вид антибиотик. Най-малка е резистентността спрямо миноциклина. Ако употребяваният от вас антибиотик (за мазане или орален) не дава резултати, по­съветвайте се с лекар за друг вид лечение.

Третиноинът (ретиновата киселина за мазане) е ана­лог на витамин А. Под формата на крем или гел той се употребява веднъж дневно в продължение на минимум 2 месеца. Третиноинът действа, като стимулира делението на фибробаластните клетки, разположени дълбоко в кожата. При това размножаване пъпките се избутват нагоре и на­вън. Първоначално кожата започва да изглежда още по-зле — пъпчива и възпалена — след това състоянието й ряз­ко се подобрява. Третиноинът също така намалява коли­чеството рогови клетки около отвора на фоликулата, при което запушването се избягва и се възстановява свободно­то оттичане на секрет. Третиноинът се използва, когато има много черни точки, пъпки и възелчета. Дава положителен ефект при 70% от пациентите след 3- до 6-месечно лечение.

Странични ефекти: при прекомерна употреба кожа­та става тънка, лъскава и червена, появяват се сърбежи и лющене. В редки случаи може да се стигне до възпаление след излагане на ултравиолетови лъчи.

Системните ретиноиди (също аналози на витамин А) представляват революция в лечението на тежките форми на акне. Те се предписват само от медицински специалисти. Помагат на пациенти с тежки форми на акне или на такива, при които продължителното лечение с антибиотици не е дало резултат поради резистентността на бактериите.

Изотретиноинът е във вид на капсули и се пие един-два пъти дневно в продължение на 1 до 4 месеца. Дозиров­ката зависи от телесната маса, като повторно лечение обик­новено не се препоръчва. Изотретиноинът действа, като намалява броя на бактериите, предотвратява образуване­то на пъпчици, премахва възпалението и потиска мастна­та секреция. Две седмици след започване на лечението мас­тните фоликули се свиват значително, вследствие на което рязко спада количеството на отделяния секрет. Произвеж­дането и натрупването на кожни клетки във фоликулата намалява, което понижава вероятността за запушване на

мастния канал. Също така рязко спада броят на Propioni-bacterium по кожата, като тази тенденция се запазва и след като приключи лечението. Изотретиноинът няма антиби-отични свойства, положителният ефект може би трябва да се отдаде на ограничаването на мастната секреция.

За съжаление често се появяват странични ефекти:

•  зачервяване на кожата на лицето (при 66% от паци­ентите)

•  конюнктивит (при 33% от пациентите)

•  екзема (при 30% от пациентите)

•  болки в мускулите и ставите (при 35%)

•  главоболие (при 16%)

•  сухи лигавични мембрани, изпръхнали устни и кръвотечение от носа

•  повишено съдържание на кръвен холестерол и на триглицерид

•  повишени кръвни нива на някои чернодробни ензи­ми

•  припадъци, ненормално съсирване на кръвта, проб­леми със слуха.

Въпреки дългия списък на усложнения, лечението под пряк лекарски контрол е безопасно и може коренно да про­мени външния вид и емоционалното състояние на пациен­тите с тежко акне.

Козметично лечение на белезите от акне

Белезите са три вида:

1) повърхностни, виолетови на цвят белези с връхче­та



Тагове:   части,   нокти,   вода,   яйца,   ситуации,   китай,   основи,   дава,   спорт,   мъже,   диета,   кожа,   път,   монета,   Япония,   маса,   ефект,   камък,   нов,   коса,   обувки,   тяло,   масло,   вечер,   нови,   още,   илюзия,   нова,   ден,   месеца,   малки,   Около,   Много,   месец,   Отново,   места,   място,   фаза,   революция,   възраст,   млади,   мед,   обичат,   час,   канал,   контрол,   между,   лек,   нека,   момент,   може,   списък,   рецепта,   нива,   успех,   както,   Дори,   мъжко,   период,   шест,   очите,   каква,   невен,   ножчета,   болница,   Нагоре,   рода,   крем,   медицина,   дали,   капки,   води,   Какво,   обувките,   област,   мляко,   ноктите,   минерали,   масаж,   Какъв,   даде,   Останалите,   състояние,   влияние,   Опън,   мястото,   мащерка,   сешоар,   минути,   местата,   Могат,   момичетата,   алергия,   налягане,   начин,   мазане,   спрей,   областта,   душа,   мъжете,   ръце,   кърпа,   манипулация,   милиони,   обриви,   МЕЧА,   особено,   никел,   медицински,   околните,   МЪРТВАТА,   нормално,   косъм,   метали,   мерки,   диагноза,   петно,   Надолу,   овлажняване,   Минавайки,   опашка,   технология,   форма,   какъвто,   Мазни,   течност,   дума,   минимум,   баланс,   остават,   можете,   начина,   рак,   носят,   ОБИКНОВЕНО,   киселина,   необходимо,   хормон,   метод,   риск,   Антибиотика,   лекарство,   витамин,   наред,   Нежният,   отдаде,   оставя,   максимум,   означава,   научни,   болест,   страдание,   съдържание,   реакция,   лекар,   наследствените,   дават,   операции,   намалява,   търпение,   симптоми,   зависимост,   балсам,   намаляват,   масла,   определен,   налага,   ОРАЛЕН,   отколкото,   неприятната,   нивата,   мехурчета,   нараства,   намират,   хипотеза,   Необходими,   освобождават,   тютюнопушенето,   следствие,   никакви,   хигиена,   Обувайте,   косопад,   новопоявилите,   химикали,   носа,   вероятност,   местна,   Мийте,   брада,   млечните,   мас,   оплаквания,   миризма,   например,   нарушаване,   миене,   акне,   анемия,   отделяне,   канали,   намалят,   организма,   наследяват,   мускулите,   упойка,   катран,   отивате,   оредява,   антибиотик,   лосион,   шампоан,   неприятно,   намали,   Определят,   облекчаване,   възпаление,   огромно,   вещество,   лъчение,   отделя,   жлеза,   меланин,   отстранява,   участък,   дадат,   инфекция,   окосмяването,   неизбежното,   мехури,   алопеция,   ненормално,   мазнина,   оралните,   ограничаването,   название,   инфаркт,   образуване,   дразнене,   разтвор,   холестерол,   термин,   метаболизъм,   орални,   медикаменти,   екстракт,   очертанията,   мастни,   отвора,   облекчава,   образуват,   мазнините,   пърхот,   Над,   отстранени,   оголват,   оплешивяване,   на¬речено,   оплешивява¬не,   оголва,   оформя,   наследствени,   оплешивяването,   обусловено,   механи¬зъм,   обусловени,   опле¬шивяване,   не¬достиг,   манган,   неотдавнашни,   нали¬чието,   несвърза¬ни,   оплешивя¬ване,   ненакърнена,   оголено,   нараствал,   не¬зависимо,   на¬чин,   оредяваща,   на¬лягане,   хомеотерапевтите,   ма¬сажа,   оп¬лешивяване,   калиев,   напръскване,   миноксидил,   миноксидилът,   милилитър,   капиляри,   окуражителен,   фоликули,   оредяващите,   оредяване,   окосмените,   оголената,   неестествен,   оплешивяваве,   отстраненената,   влакно,   дебелина,   островчета,   оголените,   особе¬но,   отпусканият,   намазва,   „бръснарска,   многоброй¬ни,   окосмена,   отзвучава,   мо¬же,   образу¬ват,   „горене,   омекотяващи,   мастна,   мастен,   жлези,   отде¬лят,   омазняване,   отво¬рът,   пигмент,   обра¬зуват,   микроабсцеси,   отделянето,   момчетататийнейджъри,   око¬ло,   мазните,   нискомаслени,   характеризира,   обезобразяващи,   неблагоприятното,   мастните,   окис,   антибактериален,   ограничи,   образуването,   доксициклин,   миноциклин,   миноциклинът,   миноциклина,   на¬вън,   оттичане,   аналози,   дало,   капсули,   обик¬новено,   образуване¬то,   мастна¬та,   мас¬тните,   отделяния,   натрупването,   мастния,   мастната,   мембрани,   осезаеми,   названието,   гной,   обусловен,   миещи,   обикно¬вено,   облекчи,   неароматен,   овлажнява,   омекотяват,   неароматни,   дезодорант,   „стъпалото,   общоприетото,   образувайки,   миконазола,   напукване,   мазила,   нокъта,   обработват,   антигъбичен,   масажни,   обработвайте,   натрупва,


Гласувай:



1. shtaparov - Чудесна и много поучителна статия!
20.11.2010 22:09
Чудесна и много поучителна статия!
цитирай
2. diavoli - И...
08.12.2010 23:35
какъви са смисъла и целта на тази статия?
цитирай
3. анонимен - Hi
26.11.2011 06:13
Hello. <a href=http://kaleostra.info/>kaleostra</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3181962
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив