Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2015 07:40 - ВНИМАНИЕ, ЛОШИ РЕСТОРАНТИ !!!
Автор: hranata Категория: Забавление   
Прочетен: 2131 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 04.03.2015 23:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Когато ходите на ресторант и искате да ядете храна, а не просто да се наливате и да мезите в някоя кръчма, винаги наблегнете на няколко основни неща: 1.  Менюто: Ако е голямо колкото „Война и мир” или „Чичотомовата колиба” ( за тези дето не обичат да четат, това са много дебели книги), да знаете, че това не е вашето място.   Тъй като в обширните менюта гарантират и много замразени полуфабрикати, което от своя страна води и до лошо качество.   Също така може да нацелите ястие, което рядко се поръчва и понеже готвача е от скоро (често се среща в ресторантите), той си няма и на представа това което сте го поръчали как се готви.  Има и още по-лош вариант. Понеже за последно даденото ястие се е поръчало преди няколко дена, седмица или месец. Някоя или няколко от съставките (понеже се използват само за това ястие) са почнали да се развалят, а може би и дори вече са. Обаче готвача решава, че това ще мине понеже на ревизията няма да му излезе стоката ако я изхвърли и за това минава (понякога).  Другия проблем е, че дългото меню ви гарантира освен липсата на свежа храна и липса на заготовки. За това не се учудвайте че ви се бави поръчката. 2.  Интересувайте се от произхода и качеството на продуктите. Ако сервитьора/ката не знае (което е лош признак), да попита готвача. И той от своя страна ако не знае, то имаме голям проблем. Това означава, че не само не ги интересува качеството на храната която ни сервират, но не ги и интересуват клиентите за които работят. Сами преценете дали бихте искали да се храните при такова отношение. Аз лично не. 3.  Внимавайте с фалшиви и подвеждащи имена и наименования. Като например пише, че има BBQ (барбекю), а всъщност има скара, което е различно (писал съм в блога ми за разликата между двете). Пише, че съдържа Рикота, което всъщност на италиански е пълномаслена извара или пене което е макарони или маскарпоне което е заквасена сметана. Примери като паста(вид спагети), макарон (целувка), фета (саламурено сирене на гръцки) и много други целят да ни убедят, че това е нещо много специално, уникално и модерно и за това струва толкова много. Аз лично не бих плащал скъпо за да ям извара (рикота), има я в изобилие в баниците със сирене или да ям водорасли, ориз и сурова риба само защото е модерно (човечеството е открило огъня преди хилядолетия за да приготви месото, а що се отнася до водораслите, те се хранят с боклука на моретата и океаните и са токсични). Все пак всеки си има вкусове, но внимавайте да не ви излъжат в това което мислите, че купувате и това което в действителност купувате.   На кратко това което препоръчвам да направите когато избирате ресторант за да се храните с качествена храна е: 1.  Менюто на ястията да не е повече от 30-40 артикула. Като в категория (салата, предястие, основно, десерт и др.) да не фигурират повече от 7 ястия. Като до 4-5 е препоръчителното. Така си гарантирате свежа храна, която ще ви бъде бързо сервирана и най-вероятно ще е изключително вкусна и може би полезна. 2.  Подбирайте произхода на продуктите. Не се оставяйте на случайността, защото дори и в скъпите заведения, работят с продукти със съмнителен произход и качество. Не се чудете ако хванете някой  да работи с „кръстено” сирене или кашкавал за 3-4 лева килограма, а цената на ястието да е над нормалната за ресторант. Това е масова практика и то не само при млечните, но при всички продукти.  Ако обаче в ресторантът държат на качествен подбор на продуктите, то значи, че държат и на Вас като клиенти.  


Тагове:   ресторант,   меню,   храна,   био,   органична,


Гласувай:
2



1. tera - На теория добре, а на практика?
26.02.2015 09:30
Влизаш в ресторанта, взимаш менюто и започваш да броиш, излизат певече от 7 броя, какво правиш - ставаш и напускаш? И отиваш в друг ресторант да броиш асортимента?
Най-много да не отидеш втори път, но ако си седнал вече все ще поръчаш нещо.
Точка 2 - как звучи в действителност - Откъде са продуктите? - Български са (примерно). - Пресни ли са? - Да, разбира се.(естествено)
Ако не е така - дай идеи за интервюто със сервитьора в точка 2, ще ми е любопитно.

И после - съвет "Подбирайте произхода на продуктите".
Как точно влизайки в ресторант подбираш поизхода на продуктите?

Очаквам отговора с интерес.

цитирай
2. balar - това са
26.02.2015 12:22
добри пожелания. и в най-скъпите ресторанти продуктите им са най-евтините които могат да се намерят. освен това никоя сервитьорка няма да ти каже че съответното ястие е лошо, освен ако не й е омръзнало да работи там. и трето никой няма да те пусне в кухнята да ровиш из хладилниците и шкафовете.
цитирай
3. hranata - Отговорите
26.02.2015 23:27
Предполагам знаете ресторантите който посещавате с какво меню разполагат. Експериментирате докато си намерите правилния ресторант. Не е казано, че ще стане от първия път. Просто като е лош, не влизате повече там.
Това че продуктите са български (ако е така) не е достатъчно. Въпросът е от кой регион, коя ферма или парник са отглеждани. Така е по-трудно да ви излъжат. Очакваните отговори на зле зарежданите ресторанти е метро, кауфланд, доставчик с бус или нещо подобно. Ако е от пазара зеленчука, а месото от специализирана месарница. Бих казал, че отговора е задоволителен, но все пак винаги остава съмнението за измама. Няма как да се ровиме в хладилниците на хората и във фактурите им. Най-вероятно обаче според мен, ако доставките са от "кофти" място, то сервитьора/ката едва ли ще ви разкаже как са брани доматите в градината на баба Надка от село Тръстеник примерно или че свинското е отгледано на пасище в троянския балкан. С тези въпроси от къде точно се снабдявате добиваме представа дали биха били качествени продуктите или да се съмняваме в тях. Надявам се да съм отговорил изчерпателно на въпросите. Ако има още с радост ще отговоря :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hranata
Категория: Забавление
Прочетен: 63193
Постинги: 11
Коментари: 4
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930