Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2013 12:50 - "След кризата следва тотална катастрофа"
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 6628 Коментари: 18 Гласове:
34


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Джефри Сомърс: След кризата следва тотална катастрофа 10.08.2013 · by Светът днес · in Анализи. ·

imageПроф. Джефри Сомърс е от Университета Уисконсин, Милуоки, САЩ, публицист.

imageНамираме се в сериозна икономическа криза и тя продължава вече доста години. От по-дългосрочна гледна точка погледнато, живеем в кризисна епоха  longue durйe (от фр. “дълъг период”, термин, използван от историка Фернан Броделемдл за описание на дълги исторически промени, такива като появата и изчезването на икономически и социални структури – бел. ред.), която води началото си от момента на Бретън-Уудска система от 1971 г. Може да се каже, че основните противоречия, които са присъщи на късния капитализъм, така и не бяха разрешени.

Да обърнем внимание върху термина финансиализация. Възникването му е свързано с бързото развитие на финансовите пазари, което пък е във връзка с разцвета на финансовите институции и завишаване ролята и влиянието им в икономиката. Т.е. става дума за доминирането на финансовата система, построена на пазара на капиталовия пазар, създадена на базата на банковия капитал. Според американския икономист Грет Крипнер, финансиализацията е “начин за натрупване на печалба, при който печалбата се произвежда повече чрез финансовите канали, отколкото чрез търговия или производство на стоки”.

imageЗа първи път финансиализацията се забеляза в периода между двете световни войни. Тогава с нея се справиха. Неочаквано се справиха. Но проблемът се върна и днес ние нямаме подходящи средства за излекуването от него.
Работата е в това, че твърде малко пари се влагат в реалната икономика. В началото на XX век някои икономически теоретици започнаха да обръщат внимание на този симптом. Те се върнаха към темата в периода между световните войни. Финансите тогава отново започнаха да играят голяма роля в икономиката. В резултат се случи следното: през 1929 г. в САЩ настъпи Великата депресия, която се разпространи по-късно в целия свят. Тя окончателно беше преодоляна по време на Втората световна война – за наше щастие. Но дори след Втората световна война се създаде впечатлението, че проблемът не е решен напълно. Когато след войната във връзка с демобилизацията избухна голямата икономическа рецесия – както предстазваха такива икономисти като Дж. М. Кейнс – всички очакваха крах. Както обичаше да казва по това време Чърчил: “Американците винаги постъпват правилно”, – и разбира се, след казаните думи, Чърчил винаги прави дъъъълга пауза преди да продължи “…след като изчерпат всички други варианти”.

Сега много силно ме тревожи факта, че американците не могат да постъпят правилно дори тогава, след като са изчерпили всички възможни варианти. Струва ми се, че не можем да открием правилния път към разумната политика, която би оправила ситуацията в икономиката.

imageСъществуват много мощни интереси. Както по време на Великата депресия и по времето на Втората световна война, когато пътят към устойчивия модел на капиталистическото развитие се пресече с най-грандиозните военни действия в човешката история. Не бива да считаме, че това се случи просто ей така. Интересите на банките са толкова могъщи, че те, банките, никога не се предават. Капиталът тогава беше дяволски изплашен от Великата депресия, Втората световна война и още една икономическа криза след войната.

Т.е. трябваше да се преодолеят тези прегради, за да се окаже възможно изработването на алтернативна политика, която да се претвори в живота. Но когато това се случи, много представители на финансовия свят, в действителност, не искаха да се приспособят към новия ред. И, в края на краищата, те, разбира се, се постараха да отхвърлят този ред. Успяха да направят това през 1970-1980 -те години. И сега се сблъскваме с трудностите, които възникнаха от това. За да даден реална представа за това колко много финансовия сектор извлича от икономиката, ще дадем пример. Ако погледнем големината на печалбата на американските корпорации, ще видим, че през 1970 г. финансовият сектор е имал 15 %.  Всички сме съгласни, че са ни нужни банки, финанси, за да изпълняват посредническа функция. Но през 2002 г. този процент достигна 42 %.
Цели 42 % от всички корпоративни печалби в САЩ влизаха във финансовия сектор.

imageКогато финансовият сектор заграбва такава огромна част от печалбата, вече не може да се каже, че той служи на търговията и производството или че гарантира тяхното съществуване. Финансовият сектор вече повече прилича на средновековен лорд, който вдига рентата на крепостните си, без да им дава нищо в замяна.
Да, парите правят пари.

Ако вземем класическата формулировка на Маркс, че парите първоначално се превръщат в стока, а после в пари, то тук просто се пропуска стоковият етап и парите веднага се превръщат в пари. И това е огромен проблем, който за сега не можем да разрешим.

Временното решение се откри през 1980-те години и още един път през 1990-те – но отново всичко беше кратковременно.

Първо, страните от бившия съветски блок бяха включени в глобалната икономика. Голямо количество ресурси започнаха да постъпват на глобалните пазари, занижавайки така цените на други товари, но и създавайки нови потребители. Това даде импулс на глобалната икономика. Но, разбира се, ефектът беше кратък и в края на краищата отново стигнахме до едно голямо НЕ в началото на новия век.

imageТака кризата само бе отсрочена.
Друга мярка – съкращаване на заплатите, което се отризи на печалбите на Уол-Стрийт и други световни финансови центрове.
И какво стана? През 1980-те-1990-те, а също и през 2000 г. корпоративните печалби тръгнаха нагоре, но повишаването беше на база на занижените заплати, а реалната иконимика произвеждаше все повече и повече стоки. Трябваше да се излезе от това противоречие. И изход беше намерен – дълг и кредит.

В резултат, разширяването на частния кредит започна да се редува с ръста на държавния кредит. Това трябваше да компенсира недостига на търсенето, обусловен от липсата на ръст на заплатите.

По време на първия етап последва ръст на държавните разходи – по време на първия президентски мандат на Рейгън. По-късните опити да се обрисува Рейгън като някакъв “противник на правителството”, като човек, който “реже данъците” – е своеобразна ревизия на историята.

Не е тайна, че той тръгна с изключително разточителни разходи в сравнение с всеки негов предшественик. В действителност, за времето на своето управление той увеличи държавния дълг три пъти.
Пазарите на облигации, разбира се, бяха обезпокоени и скоро държавните разходи бяха съкратени. Но след този държавен кредит последва взрив на частното кредитиране – появиха се кредитните карти, които сега ползваме и т.н. После се повишиха цените на недвижимите имоти, хората започнаха да вземат кредити, залагайки жилищата си. И скоро пазарите на облигациите отново започнаха да се тресат от страх, защото мащабите на случващото се наистина станаха прекалено огромни.

imageИ през 2008 г. цялата тази конструкция рухна. Единствената реакция, която управляващите успяха да измислят, бяха мерки на жестока икономия. Сега, когато те вече са изпробвани, знаем, че не работят никак добре.

Те доведоха до катастрофална нищета, до икономически въстания, които се случват навсякъде, където се употребяват като мярка.

Ситуацията в света е изключително ужасяваща!

Марк Твен обичал да казва “Историята се повтаря, тя се римува”. И това би трябвало да предизвиква в нас растящо безпокойство.

Вероятно, ние няма да видим точно повторение на събитията от 1920-1930 г., но, независимо от това, трябва да помним, че мерките на жестока икономия вече са били изпитани в междувоенния период в Германия, Япония и Италия. Не е необходимо да споменавам и за милитаристичните и фашистки режими, които последваха като резултат на същите събития. Защото само ще кажа, че когато жестоката мизерия в миналото, появила се в резултат на прилагането на мерките на страшни икономии, заля света, дойде времето на трагичните и ужасяващи експерименти, наречени нацизъм.

Играем си с огъня. Повтарям, не е задължително да се случи същото от миналото, но трябва да знаем, че близка на настоящата политика в миналото завърши много, много лошо. С концлагери. На Хитлер. Трябва да сме крайно внимателни!

Сега за алтернативите.
Това, което наистина ни е нужно, е да върнем заплатите на предишните високи равнища, за да възстановим средната класа. За последните 20 години средната класа пострада жестоко.

Това се случи в САЩ, а до известна степен в някои страни на Западна Европа. Трябва да повишим заплатите, за да вдигнем потреблението и производството.

За целта са необходими политически и финансови решения.

От техническа гледна точка в САЩ съществуват много прости неща, които могат да се направят. Но политически е много трудно да се случат.
Може да се увеличи минималната работна заплата. Така веднага ще се увеличи заплатата, на която разчитат всички останали. Това се е правило по време на Великата депресия, когато икономиката рухна още по-силно, отколкото сега.

Често казват: не бива да се увеличава минималната работна заплата в условията на икономическа криза. Но това вече е правено! Тогава също бе съкратена работната седмица до 40 часа.  А това поощри ефективността. Промишлеността почувства натиск и започна да въвежда иновации. Днес трябва да използваме аналогични решения.

Но има една разлика: днес така близко се приближихме до икономическата пропаст, че дори надминахме 1930-те. Не можем вече да продължаваме потреблението на метали, газ, нефт и пр.  Трябва да създаваме икономика, която да потребява по-малко от тези ресурси.

Нужни са ни нови технологии.

А в тях трябва да се инвестира. А това е другата страна на нещата: държавата трябва да започне да инвестира повече пари в изследване и разработка на екологична икономика.

Но на “зелената” икономика не й трябват толкова много работници!

И в работниците трябва да се инвестира! Затова ние отново трябва да съкратим работната седмица, да разпределим работното време по-равномерно.
Държавите хвърлят огромни бюджетни средства за “данъчен дъмпинг”. Става дума за неплащане на данъци в глобален мащаб, чрез офшорките. Всички чухте за Кипър, нали? Но тава са пари, които вие губите, които могат да се инвестират в собствена промишленост. И облагайки ги с данъци, бихте могли да инвестирате в здравеопазването…

Не смятайте тези мерки за невъзможни!

worldtodaybg.com/2013/08/10/%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%84%D1%80%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%81-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D1%82/

ПП: Ако смятате, че САЩ е модел и образец за демокрация, лъжете /се/... И те ще рухнат. Защо ли? Защото всички империи рано или късно са рухвали... Лошото е, че те поробиха и България /със съдействието на продажните ни политици, медии, интелектуалци/...







Гласувай:
35


Вълнообразно


1. mt46 - Цитирам коментар на статията:
16.08.2013 13:00
В.Митев 13.08.2013 в 15:57 · · Отговор →

2

0

Оцени

Кризата на западните общества е всъщност криза духовна и ценностна, а не икономическа. Вижте само какво предлага – нужни били нови технологии, нужни били нови “политически и финансови решения”… Какъв пропуск, даже мишената не улучи!

Така или иначе, “професорчето” е прав. Очаква ги катастрофа. Икономиката може да работи в различни режими, при различни системи. Но тя всъщност много повече зависи от нравствеността и духовността на обществото, отколкото от някаква конкретна икономическа платформа, от разни технологии или политически мерки.

Руският църковен авторитет Всеволод Чаплин твърди, че бъдещето принадлежи на източните народи, особено на тези с православни ценности. Защото в православната традиция е залегнала умереността и самоограничаването в потребяването на земни блага. Докато безумният апетит за обогатяване, потребление, за безкраен и неограничен ръст на икономиката са пагубни. Скоро всеки ръст ще стане просто невъзможен. В бъдещия свят, твърди той, е необходима “нравствена революция”, за да бъдат посрещнати новите реалности на един свят с ограничени материални ресурси. Умен е човекът.

Вижте ценностите на западното общество и ще разберете, че никакъв икономически модел не може да го спаси от провал. За съжаление това се наблюдава вече и при нас, даже в още по-голяма степен. Днес у нас под “ценности” вече се разбират само пари и скъпо-ценности (по-грамотните включват и “ценни книжа”). Колкото повече елементарни социопати, алчни егоисти, примитивни “техничари” и духовни инвалиди – толкова по-добре за соросоидите! (Не си го признават, естествено, но именно такива са плодовете на тяхната обществена дейност.)

В такова общество НИКОЯ икономическа система няма да бъде добра. И най-съвършената, и най-справедливата може да бъде разбита и омаскарена. Аз помня как свърши “реалният социализъм”. Той умря не поради някакви вродени пороци на социалистическата икономика, а поради неговата бездуховност, корупция, тираничната наглост на една безсъвестна лакома върхушка, обезверяването и демотивирането на хората. Ако е имал вродени пороци, те изобщо не бяха икономически. Всяко тяло без душа е мъртво, а каквато е душата – такъв е и животът му.

Проблемът на запад не е в капитализма, в неговата икономическа същност. Той е много по-дълбок и всъщност не е икономически, а духовен.
цитирай
2. travell - !Се ла ви, както се казва (не мога да го напиша на френски)
16.08.2013 13:04
Има много научни открития в областа на медицината, техниката и т.н., но не се въвеждат, защото някой има интерес всичко да си функционира по стария начин: могъщите петролни компании, фармацевтичните гиганти, огромни банкови институции и ред други взаимообвързани структори..
цитирай
3. batogo - !!!:)))
16.08.2013 13:31
Ако наистина се налагаше да избирам между руския неофеодализъм и американския либерализъм, бих избрал американския вариант... Просто не се виждам като крепостен... Поздрав!
цитирай
4. stela50 - Във всичко, което се пише има истина,
16.08.2013 16:20
има и хипотези, има доказани факти,има и погледнати само от един ъгъл
проблеми ... Мисля, че в този им вид не бих избрала нито единия,
нито другия вариант, но с едно съм съгласна :
... Проблемът на запад не е в капитализма, в неговата икономическа същност.
Той е много по-дълбок и всъщност не е икономически, а духовен...
Поздрави !
цитирай
5. mt46 - Така е...
16.08.2013 18:29
travell написа:
Има много научни открития в областа на медицината, техниката и т.н., но не се въвеждат, защото някой има интерес всичко да си функционира по стария начин: могъщите петролни компании, фармацевтичните гиганти, огромни банкови институции и ред други взаимообвързани структори..

Защото в култ са издигнати Парите, а не Човекът... В миналото е имало велики писатели-хуманисти, но кой днес ги чете, препрочита, следва идеите им?... Без духовност всяка нация е обречена...
цитирай
6. mt46 - А защо трябва да избираме между двете?... От едно робство към друго?...
16.08.2013 18:46
batogo написа:
Ако наистина се налагаше да избирам между руския неофеодализъм и американския либерализъм, бих избрал американския вариант... Просто не се виждам като крепостен... Поздрав!

Не е ли по-добре да сме независими, свободни, да не ни се бъркат във вътрешните работи, в политиката ни?...
Проблемът е, че на Запад не ни възприемат като равноправни търговски и бизнес партньори...
цитирай
7. mt46 - Благодаря!...
16.08.2013 19:00
stela50 написа:
има и хипотези, има доказани факти,има и погледнати само от един ъгъл
проблеми ... Мисля, че в този им вид не бих избрала нито единия,
нито другия вариант, но с едно съм съгласна :
... Проблемът на запад не е в капитализма, в неговата икономическа същност.
Той е много по-дълбок и всъщност не е икономически, а духовен...
Поздрави !

Част от нещата, за които се пише в статията, ги видяхме /виждаме/ и у нас... Те са следствие от неолибералната политика и икономика...
цитирай
8. alexs - Причина за икономическата ката...
16.08.2013 22:01
Причина за икономическата катастрофа са лихвите и кредитите. Според Християнската и мюсулманската религии лихварството е голям грях това не е случайно .....
цитирай
9. liliyanaandreeva - Стар модел - разорява се средната ...
16.08.2013 22:20
Стар модел - разорява се средната класа, обогатява се тоталитарната централна власт и после се премахва стагнацията за съживяване на производството. Това ставаше до сега за сметка на природните ресурси. Но те свършиха! Няма да има нова средна класа. Само цигански махали!
цитирай
10. mt46 - Така е...
16.08.2013 23:06
liliyanaandreeva написа:
Стар модел - разорява се средната класа, обогатява се тоталитарната централна власт и после се премахва стагнацията за съживяване на производството. Това ставаше до сега за сметка на природните ресурси. Но те свършиха! Няма да има нова средна класа. Само цигански махали!

Този модел работи срещу средната класа. Затова тя не се и появи у нас... Само с бизнес /разбиран като правене на пари/ не се гради икономика...
цитирай
11. mt46 - Причината е в прекомерната алчност на лихварите, на банкерите /начело с МВФ/...
16.08.2013 23:27
alexs написа:
Причина за икономическата катастрофа са лихвите и кредитите. Според Християнската и мюсулманската религии лихварството е голям грях това не е случайно .....

Повечето съвременни политици нямат страх от Бога, нито от закона... Антихристияни са... Рушат редица традиционни човешки и национални ценности...
цитирай
12. mitkaloto - Когато САЩ кихне, светът се разб...
17.08.2013 08:32
Когато САЩ кихне,светът се разболява от грип.
цитирай
13. tikoev - Че ще рухне, ще рухне, но и ще погребе ...
17.08.2013 10:49
Че ще рухне, ще рухне, но и ще погребе под руините си много невинни хора по цял свят....
цитирай
14. hatanasov - ПРОФЕСОРЪТ...
17.08.2013 12:13
ПЛЯМПА САМО ОБЩИ ПРИКАЗКИ. А ИКОНОМИКАТА СЕ БАЗИРА САМО НА ФАКТИ И НА ЧИСЛА. И КАТО СИ СПОМНЯ КЪДЕ БЯХМЕ НИЕ ПРЕЗ 1971 И КЪДЕ СМЕ СЕГА. МАЙ САМО БЪЛГАРИЯ СЕ Е РАЗВИЛА СПОРЕД НЕГО.
цитирай
15. mt46 - Общи приказки?
17.08.2013 13:37
hatanasov написа:
ПЛЯМПА САМО ОБЩИ ПРИКАЗКИ. А ИКОНОМИКАТА СЕ БАЗИРА САМО НА ФАКТИ И НА ЧИСЛА. И КАТО СИ СПОМНЯ КЪДЕ БЯХМЕ НИЕ ПРЕЗ 1971 И КЪДЕ СМЕ СЕГА. МАЙ САМО БЪЛГАРИЯ СЕ Е РАЗВИЛА СПОРЕД НЕГО.

В клипа пък са посочени конкретни числа...
цитирай
16. mt46 - Да, това е лошото... "След нас и потоп"...
17.08.2013 13:52
tikoev написа:
Че ще рухне, ще рухне, но и ще погребе под руините си много невинни хора по цял свят....

цитирай
17. mt46 - Има нещо вярно...
17.08.2013 13:54
mitkaloto написа:
Когато САЩ кихне,светът се разболява от грип.

цитирай
18. dimat - Явно,аз съм от тези,които виждат истинската ЦЕЛ на кризата!
25.08.2013 23:40
Кризата е добре планирана.Тя не е стихийна,както си мислят някои.Планирана е като широкообхватна - финансова,икономическа,криза на ресурсите(не точно изчерпването им),криза на управленските модели,ценностна и духовна криза,с ГЛАВНА ЦЕЛ,СЪКРАЩАВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО НА ПЛАНЕТАТА.За съжаление,засега,плановете на планиращите се изпълняват.Може би,не с исканите от тях темпове,но се изпълняват.Всички други видове кризи са създадени,за да подсилват духовната криза - падналият духовно човек,губи ориентир в живота,губи интерес към самовъзпроизвеждане,което води до изпълнение,на основната цел,заложена в кризите.Затова са прави тези,които считат,че кризата е преди всичко духовна и ако в скоро време не се намери начин за излизане от нея,нещата ще станат необратими и ще се развият лавинообразно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19169212
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148935
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031