Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2013 20:28 - Няма "леви", няма "десни" - има бизнес интереси /бесни/
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 4397 Коментари: 9 Гласове:
35

Последна промяна: 27.12.2013 22:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.
Тези, които паразитират над нас, ни делят на „леви“ и „десни“   В съвременната политика и еволюиралата капиталистическа система до власт на олигархията няма „леви“ и „десни“,  има мнозинство от неравнопоставени и угнетени и един процент „елит“, паразитиращ на техен гръб  

image


Най-големият страх на управляващите е от обединението на народа. Обикновеният човек под „управляващи“ разбира моментното правителство, министър-председателя и т. н. Те обаче в съвременния свят имат само изпълнителна функция. Те не взимат решенията, а само ги изпълняват. И това е особено видно в България.

 

Имаме „лицата на прехода“, „лицата на протеста“ – за всеки процес, за всяко събитие имаме „лица“. Кои са тези лица?  Хората виждат именно подставените лица, но не и тези, които стоят зад тях. Повече от двадесет години след 1989г. ние вече знаем, че свалянето на Тодор Живков не е минало без „благословията“ на бъдещият шеф на ЦРУ, която конспираторите получават броени дни преди да свалят Живков.

 

Така българските правителства в момента се борят да са на власт само заради икономически дивиденти и гарантираните най-изгодни позиции за техните партии. Партиите правят бизнес, политиката е бизнес. Власта е пари. Ако твоята партия управлява, управляващият „елит на партията“ (ръководство) си гарантира възможно най-добрите условия за печалба – обществени поръчки, „спокойствие“ (липса на наказуемост, проверки и т. н.). А субсидията, в която хората така са се втренчили, е просто един бонус. Политическите партии в България сега не се борят да дойдат на власт, за да изпълняват политически програми – кой въобще някъде по света спазва предизборните си обещания и се води от политическа програма? Дори да има желанието да го направи, глобалният свят е адски динамичен – днес има условия едно нещо да бъде направено, след 24 ч. – не. Сега държавата е изцяло подчинена.

 

Ние нямаме външна политика. ЕС, НАТО, САЩ, Израел – това са същинските управляващи. Затова трябва да ви е направило впечатление, че която и партия да дойде на власт, външната политика винаги е една и съща. Имаме Сергей Станишев, понастоящем представител на управляващите и на БСП, който отива на визита в Израел. След по-малко от два месеца лидерът на най-голямата опозиционна партия  ГЕРБ, Бойко Борисов, също е на визита в Израел. Виждаме как лидери на партиите у нас пътуват из Европа, срещат се с представители на „неправителствени организации“ и „фондации“ от Западна Европа, които са пряко обвързани с големи политически сили в държавите си. Имаме и хора като Джордж Сорос, който има цяла мрежа от такива организации, финансирани пряко от САЩ. Това е съвременният начин една държава като България да бъде контролирана.

    „Divide et impera“ ( Разделяй и владей)  

 

Това гласи древната латинска поговорка. Докато народът се дели на „леви“ и „десни“, той не избира между представителя на „левите“ и на „десните“, а просто между двама представители на две противопоставящи се в държавата олигархични шайки, икономически кръгове и т. н. А най-отгоре имаме ЕС и САЩ, които избират кой ще е „по-послушен“ и кой повече е „заслужил“ пред тях, за да го подкрепят. Но който и да дойде, няма проблем, сега всички доказаха, че колкото и да се мразят помежду си , пред Брюксел и Вашингтон всеки е еднакво смирен. Така се въртим в един порочен кръг на непрестанни подмени – подменят се управляващите лица, променя се за 4 г. кой олигархичен кръг да бъде по-облагодетелстван и т. н. 

 

Зад всичко стои най-мръсната дума, позната на човека – парите. Сега в Украйна евролидерите обясняват как чакат с отворени обятия своите украински приятели, които считали за „европейци“. Нищо подобно. Просто Украйна се оказа между бизнес интересите на ЕС и Кремъл. Ние наблюдаваме протести, наподобяващи подкрепата на Запада за диктаторски режими, които обаче им изнасят. А цялата работа е въпрос на пари – газовата война между Русия и ЕС не е от днес. Но това отчаяният украинец не може да го види, твърде далечно му е. Иска му се да е „евро-оптимист“, да не вижда, че ЕС всъщност не се нуждае от още милиони източно-европейци, а просто от земята на Украйна. Същото стана и у нас – новото правителство направи заварката на „Южен Поток“ у нас, но и се подготви договорка с американската компания „Уестингхаус“. Така хем вълкът сит, хем агнето цяло. Изведнъж „спонтанно събралите“ се с еднакви костюмчета, реквизит и табелки прекратиха красивите, забавни и оригинални „хепънинги“. Протестите стихнаха. Все пак САЩ са организирали смяна на цели правителства в чужди държави, а това да организират „масови протести“ не е особено затрудняващо. Да не говорим, че техните трабадури иззеха протеста от нормалните граждани и пред телевизионните камери всяка вечер лъснаха като „лицата на протеста“.

    Границите не съществуват  

 

Ние виждаме как ръководството от милионери на БСП ръководи социалистическата партия. Виждаме как бившия охранител на Тодор Живков и на шефа на руската ком.партия  Зюганов /Б. Борисов/, който бил много възмутен, че след 1989 г. трябвало да предаде партийния си билет от БКП и затова напуснал пожарната, сега се снима с Ангела Меркел и е лидер на „дясно-центристка“ партия, членуваща в ЕНП. 

 

Виждаме как Хорст Малер - един от основателите на германската крайно-лява радикална фракция "Червена армия", който дори дълги години лежа в затвора, поради съпричастността си в терористичните й акции - сега е обединител на германските крайно десни. Показателно е, че с Малер по този въпрос са солидарни и други лидери на немските крайно леви – Гюнтер Машке и Рейнхолд Оберлерхер. Мировъззренческата еволюция на тези стълбове на европейската лява политика на страната на национализма окончателно доказва

  нуждата от излизане от остарелите рамки «дясно-ляво» и създаване на единен фронт срещу системата.  

 

Ние видяхме как участникът във Френската съпротива от Втората световна война, член на ЦК и на политбюро на Френската Комунистическа Партия Роже Гароди се превърна в същия ревизионист на Холокоста, както Хорст Малер. Защото истината е по-силна от всичко и тя трябва да бъде призната от всеки, а не представяна на Запада така, а на Изток – инак.

 

Ние виждаме отчаяните и озлобени български младежи, които заклеймяват всички хора с ляво мислене като „червени боклуци“, но пък обявяват именно леви искания. Виждаме как в миг Муамар Кадафи изведнъж се превърна в „зъл диктатор“ и беше свален с помощта на Франция и Запада. А само преди няколко години той бе финансирал предизборната кампания на тогавашния президент – Николас Саркози. Цели десетилетия Западът не виждаше в него „злия диктатор“, а склонния да сътрудничи „кучи син“, бъкан с петрол. Петрол, пари, газ, власт, надмощие - това са думите, които интерсуват този 1% от Човечеството, който паразитира на гърба на всички останали. Все пак, когато дойде поредната огромна сметка за плащане, монополистът не те таксува като „син“, „червен“ или „зелен“ – просто пише дата и призив „Плащай!“

 

Ето как Уолтър Липман – доайенът на американските журналисти и главен критик по вътрешната и външна политика в САЩ - описва „правилно-функциониращата“ демокрация, в която малцинството доминира над мнозинството и то с пълното му съгласие:

Съществува класата на гражданите, които трябва да вземат активна роля в управлението на общите дела. Това е „специалната класа“. Те са хората, които анализират, изпълняват, вземат решения и управляват в политическата, икономическата и идеологическата сфера. Тази класа съставлява малък процент от населението и въпросът, който я занимава, е как да се погрижи за онези другите. А „онези другите“, които са извън групата, т. е. огромната част от населението, Липман нарича „объркано стадо“. Ние трябва да се защитаваме от яростта му и да се пазим то да не ни стъпче. И така имаме две функции на демокрацията. На „специалната класа“, на отговорните хора е предоставена изпълнителната функция, което ще рече, че тази класа извършва мисленето, планирането и разбирането на общите интереси. „Обърканото стадо“ също има функция в демокрацията. И тя, според Липман, е да бъде зрител, а не действащ участник. Но освен тази функция, хората в стадото имат още една — защото все пак говорим за демокрация. От време на време на тях им се позволява да отдадат своите предпочитания на един или друг член на „специалната класа“. С други думи позволява им се да кажат: „Искаме ти да си наш водач“. И това е така, защото живеем в демократична, а не в тоталитарна държава. Нарича се избори. Но след като са отдали предпочитанията си на един или друг член на „специалната класа“, те трябва да се оттеглят и да станат зрители на действието, а не негови участници. Така е при „правилно функциониращата“ демокрация.

alterinformation.wordpress.com/2013/12/20/87574396005/





Гласувай:
35




1. mt46 - http://www.youtube.com/watch?v=2C68ts2l7Nc
27.12.2013 22:20


Публикувано в 26.12.2013 г.

Един рядък документален филм, преведен за първи път на български - „Корнелиус Касториадис и автономията"(1984) от архива на гръцката национална телевизия.
Централна роля във филма играе концепцията за автономия. Представени са два исторически момента на автономни общества -- древната Атинска демокрация и средновековните европейски градове. Демокрацията в Древна Атина оформя идеите на големия философ и неговите дефиниции за пряка демокрация и автономия.

Какво означава „политика"? Какво означава „революция" за нас днес? Каква е кризата на западните общества? На тези въпроси Касториадис търси отговори цял живот. Но за да намери такива, той се отказва от всички готови идеологически решения и решава да не спазва догмите.
Корнелиус Касториадис е гръко-френски философ, икономист и психоаналитик. Неговият интерес и обединяване на толкова много когнитивни области като философия, политика, психоанализа, икономика и биология, го превръщат в един от най-важните философи на 20 в.

Основна роля в неговото творчество играе концепцията за автономия, социална и индивидуална, до такава степен, че е наричан „Философът на автономията". Етимологически, терминът автономия означава състояние, в което едно общество създава собствените си закони и институции.

Той живее през по-голямата част от живота си във Франция, където, заедно с личности като Лиотар, Ги Дебор и Льофор, става съосновател на списанието „Социализъм или Варваризъм", чиито текстове и мисли оказват силно влияние върху бунтовните студенти от май '68. Автор на „Въображаемата институция на обществото" -- творба, която провокира огромна експлозия на нашите навици, експлозия на свободната мисъл. Творба, която представлява сама по себе си интелектуален май '68. И точно като него, тази творба на Касториадис не може да бъде лесно забравена.

Текстове на Касториадис на български:
http://prqkademokraciq.wordpress.com/...
http://prqkademokraciq.wordpress.com/...
http://prqkademokraciq.wordpress.com/...
цитирай
2. mt46 - Браво!...
27.12.2013 23:26
Anonymiss Bulgaria
от мрежата

Marta Nikiforova
ПРИЗИВ КЪМ ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА НА БЪЛГАРИЯ!!!

"Спешно разделете народа на малки групи! Разделете ги на комунисти и гербери, разделете ги на цигани, турци и българи! Разделете ги на селяни и граждани! Разделете ги на националисти и глобалисти! Разделете ги на умни и глупави!
Разцепете това племе ма малки безсилни части и нека всяко парченце да протестира отделно от другите! Нека се разграничат един от друг - брат от брата!

РАЗДЕЛЕТЕ НАРОДА СПЕШНО, ГОСПОДА, ЧЕ АКО СЕ СЪБЕРАТ ЗАЕДНО, ЩЕ ВИ Е*АТ П*ТКАТА МАЙЧИНА! ЖИВИ ЩЕ ВИ ОДЕРАТ!!!

СПЕШНА МОБИЛИЗАЦИЯ НА ТРОЛОВЕТЕ!!!

РАЗДЕЛЯЙТЕ РАЯТА, ЛЕПЕТЕ ЕТИКЕТИ! Наричайте ги гербери, атакисти, костовисти, соросоиди, турци, цигани, ПЛАТЕНИ ГИ НАРИЧАЙТЕ!!!

РАЗДЕЛЯЙТЕ ГОСПОДА, ЧЕ ИНАЧЕ ГУБИМ ФЕОДАЛНА БЪЛГАРИЯ!!!

РОБСТВОТО ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖИ!!! ИМА ОЩЕ КАКВО ДА СЕ ИЗЦЕДИ ОТ РАЯТА!!!

ПАДНЕ ЛИ СТАТУКВОТО, ЩЕ ИМАТЕ РАБОТНИЦИ ЗА 300 ЛЕВА, АМА ДРУГ ПЪТ!!!

ПЪЛНО МЕДИИНО ЗАТЪМНЕНИЕ ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ!!! НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА РАЯТА ДА ВИДИ КАК ЖИВЕЯТ ДРУГИТЕ ХОРА!!! КАЖЕТЕ ИМ КАТЕГОРИЧНО, ЧЕ Е НЕВЪЗМОЖНО И ТЕ ДА СА ХОРА КАТО ХОРАТА!!!"
цитирай
3. planinitenabulgaria - Разработката на Центъра винаги е залага на разделението!
28.12.2013 02:34
И сега срещу опитите да се създаде нешо като патрули срещу такива, които опитаха да заколят едно момиче по нощите и счупиха таза на едно друго за да ги окрадат, Центъра активира техни агенти - един от Иран, който каза, че това ще накара иранците в България да организират контрапатрули по улиците на София и един циганин, който каза, че ще направят ромови контрапатрули. Само на снеговалежите до сега не са сетили да отговорят с контравалежи. Такива изроди ли заслужавахме да ни яхнат?
Имам лошо мнение за гърците и ги считам за мошеници, а този наподобява с маниерите си на най-първия политпроститут /и най-богатият социолог/ в България, по чиито сценари се провежда линията на сегашното правителство. Той така имитира луд. Не мога да издържа и секунди да го гледам тоя грък, явно и той е от школата на нашия...
цитирай
4. mt46 - Цитирам коментар -
28.12.2013 13:02
Uliy Zhelezarov
декември 21, 2013 в 12:23

"Добра статия, трябва и още малко изглежда да стане по близко до реалността. Цялата демокрация се състои само в това, на стадото се позволява само да избере коя глутница от вълци да го командват. Народът наистина е стадо от овце. Но този народ е НАПРАВЕН да бъде стадо, и се правят всички възможни ходове, народа да продължи да си бъде стадо. Промиват му ума чрез медиите, чрез химия, чрез ваксинации, чрез насилие, чрез ограничение, чрез заблуда, чрез религия, чрез реклама, чрез „култура и изкуство”, чрез фалшифициране на история и наука, чрез скрита диктатура и т.н. и т.н. Който и да е в такова положение, ще бъде заблуден. Единици са тези които по някаква случайност са прогледнали, не повече от 5 процента. На тях е забранено да проповядват истината, биват тероризирани, биват шпионирани, убивани, не се позволява никаква организирана съпротива. Единственият начин да се излезе от това положение е да се започне борба със същите методи и действия с които хората биват държани в подчинение. Трябва да се създаде КОНТРА-международна конспирация, КОНТРА-идеология, КОНТРА-насилие, КОНТРА-тероризъм, КОНТРА-тайни организации, КОНТРА-пропаганда, и т.н. КЛИН КЛИН ИЗБИВА!!!! Нищо друго няма да свърши работа."
цитирай
5. mt46 - Нужни са по-радикални мерки срещу партокрацията...
28.12.2013 18:51
georgedt написа:
Няма леви няма десни, всички са крадци на народните пари лесни.
Изходът от батака е в конституцията. Преди 5 години мислех да го предложа на Б.Борисов, но като видях какви хора са с него (от Сливен), веднага се отказах.
Според конституцията, народът гласува за партиите които да го оправят, пардон управляват и няма никакъв друг избор. Според едно мое основно правило обаче, "Всяко нещо си има добра и лоша страна". Прочетох, помислих и ето го решението.Тактиката на народа е да гони партиите една по една на всеки избор организирано и масирано, без никакъв компромис. Тъй като най-голяма вина за лошото положение преди изборите е на тази която управлява в момента, то трябва да се гони винаги първата партия. Така хората и партиите ще знаят коя е следващата. Тогава беше БСП. Ако тагава народът я беше изгонил, сега нямаше да и бере ядовете. На предишните избори трябваше да бъде изгонена ГЕРБ. Усещате ли колко по-добре щеше да е положението сега. Много бързо щяха да се научат да слушат и служат на народа, за което са и избрани, а не да крадът като за последно. Не се притеснявайте за изгонените. Няма да усетите колко бързо ще се пребоядисат и сменят козината.

цитирай
6. estirbg - Нещо стряскащо свързано с твоята тема
28.12.2013 19:25
Moзъците, промити от култа към богатството
http://30dumi.eu/2013/12/mo%D0%B7%D1%8A%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/

Обезателно прочетете!
цитирай
7. mt46 - http://svetoven.pogled.info/news/51010/Molya-da-mi-obyasnyat / Автор: Габриел Мацнеф/
28.12.2013 20:36
/Поглед.инфо/ Много би ми се искало през 2014 г. най-накрая да ми обяснят защо външната политика на Франция (който и да управлява – десни или леви) сляпо следва Съединените щати. И да ми кажат истинските причини за упоритата враждебност към Русия на френските власти и медии (десни или леви).

В Ирак, Сърбия, Афганистан, Либия, Сирия и (дори там да няма такива кръвопролития) в Грузия и Украйна президентът и френското външно министерство от много години изпълняват разпорежданията на американците и без колебание възприемат тяхната отвратителна външна политика. А понякога (като в Либия и Сирия) демонстрират и повече усърдие от господаря си.

Когато гласувах за първи път[1], сред кандидат-президентите беше един неприкрит привърженик на американската политика – Жан Льоканюе. Той не предизвикваше неприязън, но изглеждаше смешен със стремежа си да угоди на янките. Затова сериозните хора в дясно поддържаха генерал Дьо Гол, който проповядваше външна политика, която не обръща особено внимание на американските интереси; политика, която в Близкия Изток, Източна Европа, Канада, Южна Америка или Азия действаше единствено в интерес на Франция.

На изборите от 1965 г. левите се обединиха около Франсоа Митеран. Аз се сражавах за него по страниците на вестниците и главният ми аргумент беше: Митеран може да каже „не” на американците.

Генерал Дьо Гол, привърженик на идеята „Европа: от Атлантика до Урал”, се стремеше да развива дружбата с руския народ, който винаги е бил една от опорите на баланса в Европа - още от времената на женитбата на крал Анри І за руската принцеса Ана[2], та до кървавите боеве в две световни войни. Генералът се вписваше в плодотворната традиция на френско-руското сътрудничество, на която са служили херцог Сен-Симон, Шатобриан и много други светли умове.

Митеран също беше славянофил, той нито за миг не можеше да си представи чисто католическа или протестантска Европа. Той разбираше, че Русия и другите православни страни от Източна Европа съставляват същностен елемент от нашия континент. Верен на дружбата, която свързва Сърбия и Франция, той страдаше от войната на НАТО срещу сръбския народ. В прекрасната си книга „Митеран в края си”[3] са приведени думите, които през 1994 г. произнася болният президент:

„Франция не знае за това, но ние сме във война с Америка... Да, една постоянна, жизненоважна война... Пропагандата им, манипулациите им, лъжите им... Американците искаха да пратят турците да бомбардират сърбите, направих, каквото трябваше, да се избегне тази лудост.”

Никой не упреква американците, че политиката им защитава интересите на Америка. Това е напълно нормално. В същото време, напълно легитимно можем да съжаляваме, че приемниците на генерал Дьо Гол и на Франсоа Митеран – вчера Никола Саркози, днес Франсоа Оланд – така елементарно се подчиняват на заповедите от Вашингтон и се чувстват задължени (например в неотдавнашната криза в Грузия и в сегашната в Украйна) да вземат страната на проамериканските марионетки, да проявяват враждебност към Русия и нейните приятели.

Руснаците винаги са били обладавани от „крайната страст да се обединят с Франция”, която Сен-Симон с радост открива у Петър Велики. Това чувство неизменно е било взаимно, вече обаче не е така – и би ми се искало през 2014 г. да ми обяснят защо. Когато през 1988 г. Горбачов реши да сложи край на диктаторския режим, който 70 години потискаше руския народ, това би трябвало да причини взрив от радост във Франция и преди всичко сред интелектуалците и артистите. Това, че след десетилетия промиване на мозъците от държавата, руснаците могат най-накрая да се върнат към културните си корени, свободно да се молят, говорят и пътешестват, това, че на витрините отново се появяват забранените книги (от „Бесове” на Достоевски до „Реквием” на Ахматова, от Бердяев до Флоренски) – всичко това би трябвало да радва винаги защитаващите свободата французи и на първо място онези, които се обявяват за леви.

Колкото и странно да е, не видяхме нищо такова. И през 2013 г. не видяхме нищо такова. В продължение на 70 години съветска власт френската интелигенция демонстрираше невероятна търпимост към пролелите толкова кръв Ленин, Сталин и Брежнев. Във времето на най-големите гонения тя продължаваше да лиже подметките на комунистическата власт и да си хапва в посолството. Днес обаче смръщено представя на Путин демократически искания. Това наистина е любопитно, защото, в сравнение с ония тримата, Путин е просто еталон на демокрация.

Ако през 2014 г. специалистите по европейска политика успеят най-накрая да ми обяснят причините за съществуването на такива двойни стандарти – подчинение на САЩ и невероятна и абсурдна ненавист към Русия от страна на нашите лидери, журналисти и интелектуалци, аз ще бъда щастлив. Засега ви пожелавам Честито Рождество и Честита Нова година!

Le Point,16 декември 2013

Прочети цялата статия тук: Моля да ми обяснят - Поглед Инфо
цитирай
8. mt46 - http://30dumi.eu/2013/12/mo%D0%B7%D1%8A%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D1
28.12.2013 20:39
Миналата седмица депутатът в парламента от Консервативната партия и заместник на нейния лидер, Иън Дънкан Смит – Eстер Маквей заяви , че е правилно , когато половин милион британци в „трудни времена“ са принудени да търсят помощ от раздаващите храна за благотворителност .

Почти по същото време наследницата на милиарди и дъщеря на действителния собственик на „Формула 1″ Тамара Екълстоун, за една вечер похарчи 30 000 паунда за шампанско.

Богат тийнейджъри от Тексас наскоро се сдоби с пробация за това, че пиян уби четирима души, тъй като адвокатите му доказаха: момчето страда от „богатизъм“ и поради това не може да поеме пълната отговорност при шофиране.

Сега разбираме, че въпреки риториката за това, че ние сме един отбор, и всички сме в една и съща лодка, в действителност, във Великобритания и в чужбина има само две страни: екипът на супербогатите и … всички останали.

Богатите не са просто различни. Те са се превърнали в секта , която ни вербува за членове. Ние сме призовани да се самозаблуждаваме, като ни карат да вярваме, че ние залагаме на едни и същи неща, вярваме в едни и същи идеали. Те наричат този процес „амбиция“.

Участието ни в ритуалите по това време на годината, които отбелязват пика на манипулациите на сектата – да се купува, да се консумира, да се натрупва безмерно – помага да се погази нашата критика и възмущение от системната експлоатация . Ето защо ние можем да четем изявление, че колие на компанията Zara за 20 фунта, което херцогинята на Кеймбридж носи с дизайнерска рокля за няколко хиляди паунда, я прави абсолютно същата като нас.

Чуваме , че кралицата дава на охраната си орехи вместо кеш, и вярваме, че е ексцентричност , а не олицетворение на алчност и Дикенсовото описание на мизерията на духа , който е в основата на натрупването на богатство. Нископоклонничеството пред кралската кръв – това не е безобиден анахронизъм.

Този е добре разчетено преклонение пред тотеми , което само засилва много странната представа за това, че някои хора са богати само защото са по-заслужили , но иначе те са същите, каквито сме ние.

Този култ се основава на изпълнения с демонстрации на лукс и изобилие, чиято цел е да събуди огромно възхищение пред богатството. Богатите деца от уебсайта Rich Kids of Instagram, които ни показват какво могат да направят – „имащите повече пари , отколкото вие“ – супербогаташи, получават още по-голяма слава , ставайки герои на романи и риалити шоута.

Снимки с лукс и разкош в лъскавите списания , подаръци , разпръснати небрежно по витрини на Harrods и Selfridges , уебсайта Goop на актриса Гуинет Полтроу, серии като “ Downton Abbey “ – всичко това ни прави роби, мислейки само за именията и властта на аристократите.

Те ни помагат да забравяме, че богатите британски земевладелци , включително кралицата, получават милиони лири под формата на земеделски субсидии, а останалата част от нас живеят в скромни жилища, често без да ги притежават, носещи вкъщи орязани заплати и намаляващи пенсии.

Read more: http://30dumi.eu/2013/12/moza-tsite-promiti-ot-kulta-ka-m-bogatstvo/#ixzz2onQkkaHn
цитирай
9. mt46 - Продължение:
28.12.2013 20:40
Очаровани от съдебни драми с участието на хора, които могат да харчат за цветя годишен доход на малко семейство, ние не задаваме въпроси за това защо наследеното богатство дава още по-голям доход, а тежък физически труд носи малки заплати.

Както и напълно предсказуемите обвинения в „класова завист“, които кметът на лондон Борис Джонсън небрежно нарича „пищене, стонове, жалби и проповеди“.

Такъв вид порицания, които чуваме от устата на високоморални проповедници, са се превърнали в неразделна част от поклонението към култа към богатството. Ние трябва да повтаряме мантрата , че алчността на единиците носи благоденствие за всички нас.

Тези, които следват правилата и смирено благодарят на сребролюбците, собствениците на имения, противоречиво уверяват, че парите не купуват щастие , и че централното отопление е напълно възможно да се замени с електрически отоплителни одеяла.

На нас ни внушат идеята, че строгите икономии – това е модерно . Известни футболисти са хвалени за това, че те рядко влизат в магазини, където всичко струва една лира; милионери, които търгуват с луксозни имоти ни учат как да се справим със самоделни предмети в ежедневието, а известни готвачи демонстрират как можете да икономисвате продукти – разбира се, след като купите техните книги със съвети.

Култовото мислене води до факта, че безумно богати хора, които хвърлят трохи от трапезата си за благотворителност, както и организаторите на лъскави мероприятия за набиране на средства като гала концерта за бездомни Winter Whites на принца Уилям, провеждани в платения от данъкоплатците Kensington Palace, незабавно стават светци .

Бедните и не много богати хора, които са подложени на експлоатация и строги икономии, чиято „разточителност“ непрекъснато се следи, като се наказват съгрешилите, се превръщат в обект на покровителствено отношение, в благодарна маса, на фона на която може да се покаже сантименталната щедрост на богатите.

Култът към богатство излага идеята, че огромното икономическо неравенство е нещо естествено и справедливо, че победителят, който взима всичко, като всеки култов герой – той е просто по-умен и повече е залужил богатството си , дори ако му е по наследство и се е превърнало в добър тласък нагоре и напред.

Ние малко се объркваме, а не горим с праведен гняв, когато ни се казва , че богатите са преследвани – обект са на тормоз и плащане на данъци, и ги линчуват като искат от тях да им дават бонуси.

Демонизацията на бедните – това е обратната страна на култа към богатство. Или както казва един от моите приятели, заедно те ??образуват ин и ян на репресивното статукво. Дошло в време да се промени това – но не с риалити шоута, а чрез проверка на реалната ситуация.
http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/dec/25/brainwashed-cult-super-rich

Read more: http://30dumi.eu/2013/12/moza-tsite-promiti-ot-kulta-ka-m-bogatstvo/#ixzz2onR6AxWl
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19173742
Постинги: 3687
Коментари: 45099
Гласове: 148935
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031