Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2014 23:41 - Политици и магистрати перат пари в КТБ
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 7593 Коментари: 17 Гласове:
39


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
​Политици и магистрати перат с цесии тайните си пари в КТБ Последна редакция на 22/10/14 12:33       image   Съдът може да обяви прихващанията между вложители и кредитопулатели за незаконни, а това да се превърне в нова финансова бомба

Докато обикновените вложители чакат кога касите на затворилата КТБ ще отворят и ще могат да си изтеглят дребните спестявания, тарикати с депозити за  милиони в банката заличават следите си и се измъкват с изпрани авоари и сухи от скандала. Това разкриха пред Faktor.bg финансисти, запознати със задкулисните игри в блокирания от три месеца трезор на Цветан Василев.

Само за последните дни, чрез сключване на цесии между получатели на кредити и вложители с депозити са прихванати близо 800 млн. лв. Най-голяма е далаверата за лица със спестявания над гарантираните 200 хил. лв. Става дума за много политици, съдии, прокурори, агенти от ДАНС, високо поставени  в държавната йерархия чиновници, босове от ъндъграунда, които са имали огромни депозити, необявени в декларациите им пред Сметната палата. Повечето от тези спестяванията са тайни, а произходът им трудно може да се докаже, дори и да са взимали депутатски и министерски заплати и хонорари. Реално голямата част от тези пари се предполага, че са получени от корупционни сделки и обвързаности с мафията. Но днес, вместо да станат явни, отново се прикриват.

Според източници от Централната банка от миналия четвъртък има писмо от БНБ, с което длъжностните лица имат право да преценяват и разрешават промяна в наличните договори както при депозитите, така и при обезценка на кредитите и пълното им покриване. Именно то е развързало ръцете на синдиците да бъде разрешено сключването на цесии.

Каква е най-просто технологията - ако имаш 1 млн. лв. депозит в проблемната банка и с него покриеш кредит за 1 млн., двамата споразумяващи се нулирт всякакви задължения към финансовата институция. Депозанта получава 30 или 40% по-малко от вложената сума, а кредитора си спестява тези пари. В противен случай при фактически обявен фалит на банката притежателят на депозит за 1 млн. лв. ще вземе само гарантираните от държавата 200 хил., другата част изгаря. Но при сключена цесия ще възвърне поне 600 хил. от авоарите си, тоест, печели с 400 хил. отгоре. Освен това името му се изчиства и утре няма да цъфне в отбора на изгорелите вложители.

Финансисти обясняват, че на практика тези, които имат повече от 200 хил. отделят сумите като главница и са в състояние да приложат свободните пари по депозита, все още разчетени като такива в банката - като възможност за замяна на дълг и погасяването му. При евентуален фалит тези пари ще изгорят и ще бъдат загубени според закона. Но в конкретната ситуация покриват кредити, които могат да бъдат възстановени с други реални пари от оборота. На практика се получава замяна или субсидиране на едни пари, които никога няма да бъдат взети под внимание при фалит, с едни реални кредити, срещу които би трябвало да има съответните ипотеки и гаранции. Така вторичната загуба за държавата ще надскочи някъде около 1 млрд. лв., изчисляват експерти. 

Рискът на депозантите с над 200 хил. лв. е поет на 100% чрез регистрирането на цесиите за сметка на частична тяхна загуба и на пълната загуба за държавата. Фаталното в случая обаче е, че според юристи тези цесии са спорни и могат да бъдат атакувани в съда. При съдебно дело е възможно да не бъде призната практиката за влязло в сила споразумение чрез цесия, а това ще нанесе огромни щети и на двете страни в сделката. Този омагьосан кръг от липса на практика и закон може да изостри до такава степен междуличностните отношения в страната, което да доведе до друг вторичен срив на банковата система. Примамливите днес за кредитори и вложители цесии се превръща в поредната финансова бомба. 

На този етап цесиите са и изгодна форма да се заличат имената на депозантите, и никога да не станат публични явните тайни на властта и ъндъграунда. Юристи и финансисти признават, че през последните години комисионните за услуги не са получавани кеш, а чрез откриване на тайни сметки в КТБ с префернциални лихвени проценти. Така и много хора от властта и политици са получавали скрити доходи. Юристи предупреждават, че не е изключено след време заличените имена на вложителите да бъдат обект на изнудване, както стана с досиетата на ДС.

Неофициално се твърди, че хора, свързани с икономическия екип на Реформаторски блок и кръга около една медийна групировка, са най-активните посредници за сключването на подобни цесии.

Така реално черната кутия на КТБ няма да се отвори и мръсните тайни на олигархията и обръчите й ще останат тайна.

www.faktor.bg/ikonomika/biznes/30749-polititzi-i-magistrati-perat-s-tzesii-taynite-si-pari-v-ktb.html

Още за задкулисните игри -
www.zadkulisite.com/post-764

Двайсет и... безкрай години  
Егати!
Пълно е у нас -
с рогати,
с комунисти-ренегати,
с опашати демократи,
с лъжемагистрати,
с партии-фалшификати,
с нагли бюрократи,
с вечни тарикати,
с глупави електорати,
с алчни плутократи,
със дегенерати...

Нямат край гадините
пълзящи и крилати...
Двайсет и... безкрай години -
яко грабене и клатене!...

Марин Тачков
6 август 2014 г.




Гласувай:
39


Вълнообразно


1. ivesa - Освен да изпитам потрес и погнуса,
23.10.2014 07:10
друго не мога.Но,вярата е още в мен.Ще има справедливо възмездиие.Хубав ден!:)
цитирай
2. batogo - !!!:)))
23.10.2014 08:59
Поздрав за публикацията и твоята сатира след нея!
цитирай
3. mt46 - http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/10/21/2404277_vlojiteli_v_ktb_obiaviha_prezidenta_za_vinoven_za/?ref=rss
23.10.2014 11:01
Група вложители в Корпоративна търговска банка, кръстена "КТБ съживяване", изпрати писмо до президента Росен Плевнелиев, в което го призовават за незабавни действия, за да могат да получат гарантираните от закона суми по депозитите си. В писмото се настоява президентът да преустанови пасивното си поведение по отношение на погазването на правата им. Те посочват, че Плевнелиев носи отговорността за ставащото с банката, защото управлява избрано от него правителство.

Вложителите искат по-бързо да се вземе решение дали ще се отнеме лиценза на банката, или тя ще се оздравява. В края на писмото се казва: Напомняме, че пасивната ви позиция и нищоправенето ви няма да ви освободят от отговорността, която имате към 500 000 вложители в КТБ. Ако продължите мълчаливо да подкрепяте погазването на правата ни, ще поискаме да подадете оставка или да бъдете освободен от поста поради погазване на конституцията на страната.
цитирай
4. mt46 - http://www.segabg.com/article.php?id=722526
23.10.2014 11:02
БНБ най-после призна, че е проспала фалита на КТБ
"Дупката" в капитала на затворената финансова институция е над 4 млрд. лева. Ако не се намери спасител до 5 ноември, лицензът й трябва да бъде отнет
Ивет Миткова
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Централната банка и нейният управител Иван Искров и вчера не обявиха решение за КТБ. Те прехвърлиха "топката" към новия парламент и към евентуалното ново правителство.
Най-черните сценарии за Корпоративна търговска банка (КТБ) се сбъднаха. Вчера БНБ обяви, че поставената под специален надзор финансова институция е натрупала огромни загуби - основно по линия на кредити със съмнителни и липсващи обезпечения, поради което се очертавали обезценки в размер на 4.2 млрд. лева. Това означава колосална капиталова дупка и силно намалява шансовете КТБ да бъде оздравена. БНБ съобщи, че ще прати разкритията в прокуратурата. Финансисти вчера коментираха, че дори и след тези новини е по-добре да се опита спасителен план, защото фалитът на КТБ може да нанесе щети на цялата икономика, далеч по-големи от установената "дупка" от над 4 млрд. лева.

Под предлог, че ще сезира обвинението, централната банка не публикува очакваните доклади от квестори и одиторите от АФА, "Делойт одит" ООД и "Ърнст енд Янг одит", а само извадки от документите, придружени с разяснения за масовата публика. Според заключенията шефовете на КТБ са отпускали необезпечени заеми на кухи фирми, използвали са "необичайни за банковата система порочни бизнес практики чрез сложни операции, прикриващи сделки и трансакции" и са подавали недостоверни и подвеждащи отчети пред "Банков надзор". Всичко това обаче означава, че "Банков надзор" и ръководството на централната банка са проспали колосални безобразия в четвъртата по големина банка в България. Освен това излиза, че от ДАНС и специално от финансовото разузнаване полза няма, след като е възможно една банка да се източва по толкова безочлив начин.

От преразказа на БНБ се разбира, че огромните обезценки по кредитите в КТБ са направени по нова методика. По старата, прилагана от отстранените директори, обезценките са само 146 млн. лева. Голяма част от заемите всъщност са били обслужвани и просрочията са натрупани след затварянето на КТБ. За БНБ не са ясни източниците на погасяване. Само 13% от заемите в кредитния портфейл имат валидни обезпечения, твърди още БНБ. Ръководителите й обещават да внесат още в първия работен ден на 43-тото НС обобщена информация за събитията и всички взети решения от 20 юни насам. "Преструктурирането или оздравяването на банката са възможни, ако парламентът реши да приеме изменение и допълнения на действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване", пише БНБ.

След лошите данни, оповестени от централната банка, очакванията са, че най-вероятно лицензът на КТБ ще бъде отнет и ще започне процедура по обявяването й в несъстоятелност. По закон, ако капиталът на банката е "изяден" от загуби, т.е. отрицателен, БНБ е длъжна да й вземе лиценза до 5 дни след осчетоводяването на загубата, а до 20 дни след това трябва да започне изплащането на гарантираните депозити. БНБ е възложила на квесторите да извършат осчетоводяването до 31 октомври. "Така че, ако дупката в КТБ не бъде запълнена до 5 ноември, това ще е краят", обясни икономистът Георги Ангелов. Според него едва ли ще се намерят инвеститори, които за броени дни да извадят над 4 млрд. лв. Държавата също няма как да осигури помощ в такива размери.

Ден по-рано стана ясно, че Оманският фонд е заявил интерес за оздравяването й заедно с австрийския фонд ЕПИК и нов партньор - "Джемкорп". От Оманския фонд настояха в рамките на тази седмица да се проведе среща с БНБ и незабавно да се вземат мерки, за да се запазят активите на КТБ и дъщерните й дружества. Не е ясно дали след оповестените данни потенциалните инвеститори биха участвали в оздравяването.
цитирай
5. mt46 - http://www.novini.bg/news/245507-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BD-%D1%85%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%86%D1%83%D0%BC%D1%8F%D0%BD-%D0%BF%D0%BE-2000-%D0%BB%D0%B
23.10.2014 18:52
Очевидно е, че в КТБ има огромни злоупотреби. Те вероятно са направени от собствениците на банката. Дали банката е ограбена трябва да кажат прокурорите. Създадени са били условия банката да натрупа огромни загуби. Това каза банкерът Левон Хампарцумян по БТВ. Тази банка растеше прекалено бързо. Тези 4,2 милиарда не мога да кажа, че са взети лично от Цветан Василев, но той ги е управлявал неправилно и ги е разпилял. Според мен ще последва обявяването и в несъстоятелност и ликвидация. Проблемът в КТБ е, че кухи фирми са спрели да изплащат кредитите си. Не мисля, че някой краде банката. За да бъде поставена банката под специален надзор, вероятно е имало информация за извършени нередности там, посочи банкерът. Според него няма да има други подобни случаи. Идеята за банкова ваканция беше безумна. Вероятно ще има наказани за този случай. Ще стане ясно и как се е стигнало до това положение, увери той. Левон Хампарцумян увери, че в БНБ работят много добри професионалисти. "Не допускам, че не са си свършили работата. Възможно е да им е била подадена грешна информация в началото. Начинът, по който тази банка работи е в изключително противоречие с начина, по който работят останалите банки. Тази банка беше създадена изкуствено. Банкерът даде съвет на вложителите да избират внимателно банките си, така както си избират кола, жена и др. Банката е кредитирала един тесен кръг свързани лица е парадоксално. Ако човек не може да плати и няма пари, няма какво да му вземете. В подобна ситуация част от кредитите се отписват, но бизнесмените, които имат възможност ще си платят на банката. За да спасим КТБ с публични пари ще е необходимо от всеки българин да се вземат по 2000 лева. Това, че депозитът расте означава, че системата работи и хората й имат доверие. Въпреки кризата с КТБ банковата система издържа и показа, че е устойчива, категоричен е Хампарцумян. Автор: Мая Йорданова
цитирай
6. mt46 - Благодаря ви!... Мястото на бандитите, на престъпниците е в затвора...
23.10.2014 21:13
1. анонимен - И КЛАТЕНЕ ЛИ? ЗА ЩО ИДЕ РЕЧ?:)))
01:31
И КЛАТЕНЕ ЛИ? ЗА ЩО ИДЕ РЕЧ?:)))
цитирай
Изтрий
2. ivesa - Освен да изпитам потрес и погнуса,
07:10
друго не мога.Но,вярата е още в мен.Ще има справедливо възмездиие.Хубав ден!:)
цитирай
Изтрий
3. batogo - !!!:)))
08:59
Поздрав за публикацията и твоята сатира след нея!
цитирай
7. planinitenabulgaria - Марине, Ти си за книгата на Гинес!
23.10.2014 21:49
Поет, а наясно с цесиите! Да нямаш и Ти някое милионче в банката на мафията и да си направал вече тази сделка кредит - депозит?
И аз да прибавя нещо:
Има договори за кредити, които имат обезпечаване само няколко процента. Ако си взел един милион и върнеш 2% от него, чист си. Така е по договора, който си сключил с управата на КТБ.
цитирай
8. tryn - Напълно подкрепям ...
23.10.2014 22:35
...смелото ти перо, Марин!
цитирай
9. mt46 - Здравей, Коста! Нямам вземане-даване с КТБ...
23.10.2014 23:09
planinitenabulgaria написа:
Поет, а наясно с цесиите! Да нямаш и Ти някое милионче в банката на мафията и да си направал вече тази сделка кредит - депозит?
И аз да прибавя нещо:
Има договори за кредити, които имат обезпечаване само няколко процента. Ако си взел един милион и върнеш 2% от него, чист си. Така е по договора, който си сключил с управата на КТБ.

А за термина "цесия" разбрах от статията, която съм постнал тук...
Лошото е, че от удара върху КТБ ще пострадат мнозина /и невинни хора/...
цитирай
10. mt46 - Благодаря, Елица! Поздрави!...
23.10.2014 23:10
tryn написа:
...смелото ти перо, Марин!

цитирай
11. mt46 - Цитирам коментар на
23.10.2014 23:13
любо кольовски

РАЗГОРЕЩЕНИТЕ ПРЕНИЯ И КОМЕНТАРИ ПОКРАЙ случващото се във и около КТБ показа висока степен на вопиюща финансова и икономическа неграмотност сред българското народонаселение. И тая неграмотност ловко бе насочвана и управлявана от журналисти, финансисти, политици и други манипулатори.
Снощи написах какво очаквам да се случи и то се случи. Нямам претенциите да съм пророк. Просто се опитвам да съпоставям фактите и събитията в тяхната последователност. Не се иска много ум, за да проумееш, че цялата история с т. нар. казус е един спекулативен и евтин, но много мерзък сценарий, който се реализира в съучастие с държавните органи, в частност прокуратурата. Нали разбирате, че сега прокуратурата би трябвало да повдигне обвинение срещу Искров и цялата шайка, наречена УС на БНБ, както правилно посочи Валентин ГЕОРГИЕВ?! Защото докладът на тия негодяи показва, че те престъпно са бездействали, докато едни лица са безобразничили.
Докато някои злорадо тържествуваха, че съдбата справедливо е наказала "алчните" за лихви вложители, едни типове перфектно си свършиха работата.
Не знам колко от вас се замислят върху въпроса какво следва оттук нататък. И се чудя защо вие не питате кои са най-големите кредитополучатели, взели милиони и милиарди от тая банка. Защо Прокопиев и Пеевски мълчат, а медиите им обърнаха курса на 180 градуса, откакто стана ясно, че КТБ отива към фалит?
Не ми се мисли за бюджетните и общински пари в КТБ. Не знам колко са вече фалиралите фирми, които имат пари в КТБ. И няма как да пресметна бройката на бъдещите безработни, които ще отидат в бюрата по труда и ще се хранят няколко месеца с парите на данъкоплатците. Не ми се мисли и за необслужените междуфирмени плащания и последствията от това.
КТБ е ярък и може би единствен пример за това, как милиони хора наблюдават едно умишлено убийство и никой не реагира. По никакъв начин.
Помислете и върху хронологията на събитията от дните на оставката на Борисов, та до наши дни.
От утре следва продължение. Което ще удари не само банковата система.
цитирай
12. mt46 - http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/direktorite-na-ktb-dokladyt-za-bankata-e-paskvil-6025643
23.10.2014 23:18


След като БНБ държа в кома КТБ АД в продължение на четири месеца, вчера представи на българската общественост безотговорен пасквил, а не професионален одиторски анализ.

Това заявяват в отворено писмо до медиите отстранените изпълнителни директори на КТБ АД по повод изнесените вчера от БНБ данни за одитния доклад на Корпоративна търговска банка, съобщава ТВ7.

Според тях БНБ "демонстрира или потресаващо незнание на закона, или неприкрита форма за манипулиране на общественото мнение".

Те твърдят, че според закона централната банка трябва да обяви доклад на квесторите за състоянието на банката, а вместо това тя оповестява "неформални, неангажиращи и без правна стойност становища на консултанти – одиторски фирми, които не са предвидени от закона при регламентацията на режима на специалния надзор, под който се намира КТБ АД".

Според ръководителите на КТБ изводите в докладите не могат да се ползват директно от БНБ, тъй като съгласно сключените консултантски договори одиторските фирми са подписали условие, че не поемат никаква отговорност за докладите и заключенията в тях пред Централната банка.

БНБ няма право да основава каквато и да било своя позиция върху одиторските доклади, се твърди в писмото. "В договорите изрично е записано, че докладът не е предназначен да послужи като доказателство или друго експертно заключение в съдебни или други производства. С други думи - не е достатъчно експертен, за да издържи в съда, въпреки че БНБ заявява как е предала докладите в СГП".

При обжалване пред съда ще бъде проверявано и дали квесторите имат изискуемия от закона 5-годишен стаж на ръководни длъжности в банка и при липса на такъв всички техни действия могат да се окажат нищожни със следващите от това негативни последици не само за БНБ, но и за държавата като цяло, пишат още директорите на банката.

Те твърдят още, че БНБ води политика на принудително влошаване на състоянието на банката с цел пълната й декапитализация и отнемането на нейния лиценз.

Ръководителите на банката цитират данни, според които към 30 септември тази година капиталът на КТБ все още е положителен.

Според тях заради това БНБ е приложила допълнителна обезценка на кредитите при прилагане на нова методика, приета през август 2014 г., за да може загубата да нарасне със сума, която е достатъчна за постигане на крайната цел – отнемане на лиценза и ликвидиране на КТБ АД.

На база на неофициалните оценки БНБ си позволява да отправя клевети за извършени документни престъпления, твърдейки, че финансови и надзорни отчети пред управление "Банков надзор" на БНБ са били недостоверни и подвеждащи, заявяват още банкерите.

"Това поведение е безотговорно и несъвместимо с висотата, която трябва да заема институцията, тъй като не може да се твърди нещо, което не е доказано, не може през призмата на нова ситуация и нови приети от квесторите правила да се оценяват документи, изготвени при други обстоятелства и при действие на издадени от БНБ актове, които не е констатирано да са нарушени", пише още в писмото.

"Фрапантната цифра от над 4,222 млрд. лв. обезценка на активите, произтичаща основно от оценка на вземания по кредитни сделки, от които нито една не е сключена по време на управление на квесторите, означава, че загубата е трупана с месеци, ако не и с години и не може да не е усетена дори от неспециалисти. През цялото време обаче дейността на КТБ АД е одитирана от авторитетна, международно призната външна одиторска фирма и отчетите са представяни в БНБ, която освен това периодично е извършвала и надзорни инспекции, като нарушения не само не са констатирани, а и КТБ АД няколко дни преди специалния надзор е определена от самата БНБ като стабилна банка и в това качество й е разрешено да придобие акциите на ТБ "Креди Агрикол". Това означава, че ако КТБ АД изобщо има вина за състоянието си, то многократно по-голяма отговорност следва да носи висшето ръководство на БНБ, която по закон е длъжна да следи за стабилността на банките", заявявят ръководителите на КТБ.

"С оповестяване на оценки, които нямат одиторска стойност, БНБ за пореден път показва, че е готова да ползва всякакви средства, за да се докаже несъстоятелното твърдение на Управителя на БНБ от началото на кризата за лоши кредити над 3,5 млрд. лв.

Отново обръщаме внимание на факта, че отнемането на лиценза на банката на база на данни, които са резултат от управлението на КТБ АД от Централната банка, противоречи на закона. Въпреки това г-н Искров се кани с помощта на Управителния съвет на БНБ да направи точно това и да ликвидира КТБ АД - въпреки готовността на основните акционери и външни инвеститори да възстановят нормалната дейност на банката, каквато възможност не им се дава вече трети месец.

Готова ли е Централната банка за последствията от това си решение върху цялата банкова система? Готово ли е настоящото правителство за последствията от това решение върху публичните финанси не само към днешна дата, но и за години напред? Готови ли са политическите сили, които искат да управляват България, за последствията върху икономиката, бюджета и инвестиционния климат?", пишат още ръководителите на банката.
Източник: БГНЕС
цитирай
13. emi1ts - Благодаря ,
24.10.2014 08:49
за актуалната и обширна информация!
Според мен се оформя отново вече познато прехвърляне на отговорности,след което както винаги няма да има такива които да си понесат наказанията за действията и бездействията и...ние ,всички в България че заплатим за това.
Само не сме наясно колко ще е жестока цената все още,но и това ще разберем!
Както винаги досега!
цитирай
14. mt46 - Търси се изкупителна жертва /Ц. Василев/... Останалите ще си измият ръцете...
24.10.2014 12:28
emi1ts написа:
за актуалната и обширна информация!
Според мен се оформя отново вече познато прехвърляне на отговорности,след което както винаги няма да има такива които да си понесат наказанията за действията и бездействията и...ние ,всички в България че заплатим за това.
Само не сме наясно колко ще е жестока цената все още,но и това ще разберем!
Както винаги досега!

цитирай
15. mt46 - Ето и коментар на
24.10.2014 12:29
Yuri Borissov
Вече спирам да чета, пиша и разговарям на тема "КТБ". Толкова много подигравка в лицето не съм преживявал през живота си.

Ето какво казват "експерти": "Според одиторите очертаващите се обезценки са за 4.2 млрд лева, като загубите са натрупани предимно заради кредити със съмнителни и липсващи обезпечения."

Първо, това не са натрупани загуби, а прогнозирани невръщания на кредити. Защо продължават да мълчат кой няма да си връща кредитите? При положение, че до м. май всички (с изключение на едни 2%) са ги обслужвали. Само за "ТЦ - ИМЕ", "овладяно от Пеевски" (цитирам днешния "Капитал") казват, че имал да връща 80 млн евро, но докладчиците прогнозират, че няма да бъдат върнати на 100%. А до 4 милиарда лева? Второ, загуби не се трупат, когато обезпеченията са съмнителни, а когато не се обслужват кредитите! Ама КТБ подавала на надзора грешна информация! И печалбата от 15 млн лв до май ли е грешна информация? А банковата печалба се получава когато от получените пари като лихви и главница от раздадени кредити се извадят изплатените лихви за привлечени средства. Ама, явно всичко казано е страшно сложно!
цитирай
16. zaw12929 - Започва нов цийъл...
24.10.2014 15:20
както стана с досиетата на ДС.
цитирай
17. gosho568 - В затвора му е мястото на този г-н Цветанов!
24.10.2014 17:03
Днес, гледах интервю със жена му и тя горката се чудеше как да го защити, че искал да стабилизира отново банката, че имало много активи и всичко което се говори по негов адрес било компромат, каза тя... Смях в залата! Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19156484
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031