Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2015 14:36 - Подкрепяте ли фундаментализма?...
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 4116 Коментари: 6 Гласове:
28

Последна промяна: 25.01.2015 20:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
Олигарсите от Давос с право се страхуват от света, който са сътворили 2015-01-25 11:41:35    Автор: Шеймъс Милн, „Гардиан” Нарастващото неравенство е дело на глобалния елит, който ще се противопостави на всяко предизвикателство към своите интереси

Милиардерите и корпоративните олигарси тази седмица се срещат в Давос, за да обсъдят неравенството. Трудно е да се повярва, че създателите на система, допринесла за най-голямата икономическа криза в световната история, кършат ръце заради последствията от собствените си действия.

image

Въоръжен пазач пред Конгресния център в Давос. Директорът на „Юнилевър” предупреждава за капиталистическата заплаха, надвиснала над капитализма.

Но дори архитектите на този икономически обречен световен ред започват да съзират опасностите. Не говорим единствено за Джордж Сорос, който обича да се описва като класов предател. Пол Полман, изпълнителен директор на „Юнилевър”*, говори за „капиталистическата заплаха, надвиснала над капитализма“. Кристин Лагард, директорът на Международния валутен фонд, вижда истината в думите на Карл Маркс, че „капитализмът засява семената на собственото си унищожение“, и предупреждава, че трябва да се направи нещо.

Разрастващата се криза се следи от благотворителната организация „Оксфам“. Само 80 човека притежават състояние, равно на доходите на 3,5 милиарда души (половината от хората на планетата). Миналата година най-богатият 1 % от световното население притежава 48 % от благосъстоянието на Земята – с 4 % повече в сравнение с 5 години по-рано. Очерталата се тенденция сочи, че през следващата година олигарсите ще придобият повече, отколкото са доходите на цялото останало човечество. През последните 30 години този кръг от световни избраници е учетворил своето богатство.

Това забогатяване придобива гротескни очертания. За 30 години, благодарение на идеологията, наречена от Марк Карни, гуверньора на Английската централна банка, маркетингов фундаментализъм, неравенството в доходите и богатството е нараснало главоломно както при гражданите на отделните държави, така и между самите страни. В Африка броят на хората, които живеят с два долара на ден, се е увеличил двойно от 1981 година до този момент, докато броят на милиардерите не спира да расте.

В по-голямата част от света делът на труда в националния доход непрекъснато спада и заплатите не растат заради режима на приватизация, дерегулация и ниски данъци за богаташите. В същото време всички доходи се изсмукват от обществото, за да се озоват в джобовете на шепа хора, безразлични към факта, че така се унищожава световната икономика. Днес вече е доказано, че това присвояване е не само грубо нарушение на морала, то предизвиква социални конфликти, войни, масова миграция и политическа корупция, унищожава здравеопазването и нормалните условия за живот, увеличава бедността и води до полово и етническо разделение.

Ескалацията на неравенството е ключов фактор за икономическата криза през последните седем години, свивайки търсенето и подпомагайки кредитния бум. Това не го знаем само от изследванията на френския икономист Тома Пикети и на авторите на The Spirit Level**. След като с години подкрепяха вашингтонските пазарни фундаменталисти, дори доминираните от Запада Международен валутен фонд и Организация за икономическо сътрудничество и развитие вече твърдят, че все по-голямата разлика в материалното състояние е основната причина за социалните и икономически проблеми през последните две десетилетия. Британската икономика щеше да с 10 % по-развита, ако неравенството не растеше така бързо. Сега най-богатите се възползват от остеритета, за да се докопат до още по-голямо парче от тортата.

Голямото изключение, що се отнася до неравенството, в последните години е Южна Америка. Прогресивните правителства в региона са загърбили деструктивния икономически модел на Запада, изземват обратно ресурси от големите корпорации и намаляват неравенството. Броят на хората, които живеят с по-малко от два долара на ден, е спаднал от 108 на 53 милиона за не повече от десет години. В Китай, който също отхвърля голяма част от неолибералния катехизис, неравенството между богати и бедни расте, но пък това е държавата, измъкнала най-много хора от немотията, като по този начин спомага за намаляване на глобалното неравенство.

Тези два примера доказват, че нарастването на бедността и неравенството не е неизбежно. То е резултат на погрешни политически и икономически решения. Олигарсите, които се срещат в Давос, знаят, че не бива да оставят нещата да продължават така, защото това е опасно. Затова някои искат „по-приобщаващ капитализъм” – включително прогресивен данък – за да спасят системата от самите себе си.

Нещата обаче със сигурност няма да се оправят с швейцарски планински размишления и угрижени обеди в „Гилдхол”. Както и да се чувстват някои корпоративни барони, големите корпорации и закостенелият елит – включително организациите, които финансират, и политическите структури, които са колонизирали – ще продължават да се борят за интересите си със зъби и нокти, осуетявайки и най-малкия опит за реформи. За да разберете за какво ви говоря, само се вслушайте в протестните писъци, включително и на хора от собствената му партия, срещу Ед Милибанд*** и плана му да обложи с допълнителен данък жилищата на стойност над 2 милиона паунда, с който да финансира здравеопазването. Или пък настояването на някога реформаторското Фабианско общество, че лидерът на лейбъристите трябва да е по-добре настроен към бизнеса (разбирайте към корпорациите). Или шумната съпротива в Конгреса срещу предложението на Барак Обама за промени в данъчното облагане.

Може би част от загрижения елит е готов да плаща малко по-високи данъци. Това, което няма да позволят, е промяна в баланса на социалната власт. Затова навсякъде – държава след държава – се противопоставят срещу всеки опит за укрепване на синдикатите, въпреки че по-слабите профсъюзи са решаващ фактор в нарастването на неравенството в света.

Неравенството в доходите може да бъде преборено само чрез открит отпор срещу здраво установените корпоративни интереси, подхранвани от един неработещ икономически ред. Гръцката партия СИРИЗА, противник на остеритета, за която прогнозират, че ще спечели изборите в страната, се опитва да направи точно това, което направиха в Южна Америка през последните петнадесет години. Но за да бъде постигнат успех, трябва да има по-силни социални и политически движения, готови да пробият или заобиколят колониалната корпоративна блокада.

Крокодилските сълзи заради неравенството са симптом, че елитът е уплашен. Но промяната ще дойде само чрез неумолим социален натиск и политическо предизвикателство.

------------------

* Международна корпорация, основана през 1930 г. след обединението на холандска и британска компания.

** На български книгата излезе под заглавие „Патология на неравенството”.

*** Лидер на Лейбъристката партия в Англия.

Превод: Филип Каменов
glasove.com/politika/47278-oligarsite-ot-davos-s-pravo-se-strahuvat-ot-sveta-kojto-sa-sytvorili

 ПП: Всеки фунда-мента-лизъм е лъжлив, догматичен, фанатичен... Които вярват на световната мафия, на световния елит /и на нашия елит, в частност/, са наивници или глупаци, народомразци, човекомразци... Това е мнението ми...

 





Гласувай:
28


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. freeoldmen - "...колониална корпоративна блокада"
25.01.2015 14:59
Който не желае да разбере този простичък факт от сегашната действителност,
е обикновена прислуга на могъщите изедници.
Но се набират все още наивници, които вярват на мантрата
"да дадем на богатите, а те ще създадат условия всички да са добре".
Е, дадохме им, засега 50% от световното богатство.
Но явно целта е 100%...
цитирай
2. freeoldmen - Ето и първите наставления от преуспелите към плебса::
25.01.2015 15:24
"След като кацна в Давос с частния си самолет, заедно със съпругата си, децата и две бавачки, милиардерът Джеф Грийн, който успява да натрупа състояние, залагайки срещу високорисковите ипотеки, изнесе поучителна реч за това как останалите хора трябва да живеят по-скромно. “Очакванията на американците по отношение на начина на живот са прекалено високи и трябва да бъдат коригирани, така че да разполагаме с по-малко неща и по-скромно, но по-добро съществуване,” заяви Грийн, който е основател на Coral Gables пред Bloomberg по време на срещата на Световния икономически форум, “Трябва да изградим отново цялата си система на живот”, добавя той. Това е едно доста интересно изказване от човек, който притежава един от най-скъпите жилищни имоти в САЩ – имение за 195 млн. долара с площ близо 5 000 кв. м в Бевърли хилс, което разполага с 23 бани, писта за боулинг и дискотека. Грийн се жени в това имение за съпругата си Мей Цзъ Чан през 2007 г., а негов кум е бившият боксьор Майк Тайсън. Младото семейство обаче така и не заживява в тази къща, а я отдава под наем, тъй като живеят в Палм бийч, Флорида, където си купуват имение за 24 млн. долара през 2011 г. Грийн, чието състояние се оценява на 3 млрд. долара, притежава още къща в Малибу за 12.5 млн. долара, както и имение с площ 22 декара в близост до Ню Йорк, което има три частни дока и пет отделни къщи, закупено през 2011 г. за 36 млн. долара. И докато сме още на въпроса за “по-малко неща,” така изглежда яхтата на Грийн
http://profit.bg/uploads/userfiles/images/grje.JPG
цитирай
3. born - И в края на краищата кой е виновен за ...
25.01.2015 17:09
И в края на краищата кой е виновен за тази ситуация - „капиталистическата заплаха, надвиснала над капитализма“ - естествено Путин
цитирай
4. mt46 - Не сме им дали... Те сами си определят как и колко да печелят...
25.01.2015 18:58
freeoldmen написа:
Който не желае да разбере този простичък факт от сегашната действителност,
е обикновена прислуга на могъщите изедници.
Но се набират все още наивници, които вярват на мантрата
"да дадем на богатите, а те ще създадат условия всички да са добре".
Е, дадохме им, засега 50% от световното богатство.
Но явно целта е 100%...

Те си купуват политици, медии, икономисти, които да обслужват техните интереси... Именно финансовите акули в САЩ чрез банкови машинации предизвикаха световната финансова криза...
цитирай
5. mt46 - Вещомания, култ към лукса, парите и властта - това е философията им...
25.01.2015 19:06
freeoldmen написа:
"След като кацна в Давос с частния си самолет, заедно със съпругата си, децата и две бавачки, милиардерът Джеф Грийн, който успява да натрупа състояние, залагайки срещу високорисковите ипотеки, изнесе поучителна реч за това как останалите хора трябва да живеят по-скромно. “Очакванията на американците по отношение на начина на живот са прекалено високи и трябва да бъдат коригирани, така че да разполагаме с по-малко неща и по-скромно, но по-добро съществуване,” заяви Грийн, който е основател на Coral Gables пред Bloomberg по време на срещата на Световния икономически форум, “Трябва да изградим отново цялата си система на живот”, добавя той. Това е едно доста интересно изказване от човек, който притежава един от най-скъпите жилищни имоти в САЩ – имение за 195 млн. долара с площ близо 5 000 кв. м в Бевърли хилс, което разполага с 23 бани, писта за боулинг и дискотека. Грийн се жени в това имение за съпругата си Мей Цзъ Чан през 2007 г., а негов кум е бившият боксьор Майк Тайсън. Младото семейство обаче така и не заживява в тази къща, а я отдава под наем, тъй като живеят в Палм бийч, Флорида, където си купуват имение за 24 млн. долара през 2011 г. Грийн, чието състояние се оценява на 3 млрд. долара, притежава още къща в Малибу за 12.5 млн. долара, както и имение с площ 22 декара в близост до Ню Йорк, което има три частни дока и пет отделни къщи, закупено през 2011 г. за 36 млн. долара. И докато сме още на въпроса за “по-малко неща,” така изглежда яхтата на Грийн
http://profit.bg/uploads/userfiles/images/grje.JPG

цитирай
6. mt46 - Мда... Не виждат своите грехове, Путин им е виновен...
25.01.2015 19:14
born написа:
И в края на краищата кой е виновен за тази ситуация - „капиталистическата заплаха, надвиснала над капитализма“ - естествено Путин

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19156296
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031