Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2015 23:09 - Ако искате да сте почтени бизнесмени...
Автор: mt46 Категория: Бизнес   
Прочетен: 3934 Коментари: 8 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
.
.
.

Пенчо Иванов Семов е известен габровски индустриалец от началото до средата на 20 век, известен с благотворителната си дейност по подпомагането на много обществени начинания. Наричан е „българският Рокфелер“ и „най-социалният индустриалец на Балканите“.

Биография

Съществуват различни версии за точната година на раждане на Семов - 1872, 1875, а според изследователката на живота му Красимира Чолакова (уредник на Историческия музей в Габрово) открити от нея официални документи, сред които и личната му карта, посочват за рождена 1873 година.

Семов е главен акционер в 28 акционерни дружества в България, сред които 3 банки и 2 застрахователни компании. Умирайки на 10 юли 1945 година, Семов оставя основни капитали на стойност 1 082 582 000 лева (ок. 9 млн. ам. долара).

През 1919 година предприемачът дарява 300 хиляди златни лева за лобиране в полза на България договарянето на Ньойския договор.

В средата на 1930-те години фондацията на индустриалеца, наречена на негово име, дарява 300 хиляди долара за сградите на Аграрния факултет на Софийския университет (чийто наследник се явява Аграрният университет в Пловдив) и за Института по заразни и паразитни болести в България. С лични средства Семов основава и фонд за борба с туберкулозата. Днес на негово име е наименувана специализираната болница за белодробни заболявания в Габрово.

През 1936 г. Семов дарява на Съюза на журналистите в България своята вила и част от чифлика си във Варна. Тези имоти са оценени на 450 хиляди златни лева. През същата година той и предприемачът Иван хаджи Беров изграждат в Габрово първите в България тенискортове и зимни пързалки.

Във връзка с основаването на фондацията и широката му благотворителна дейност, в централни български вестници като „Днес“ и „Народна дума“, Пенчо Семов е сравняван с Рокфелер. В габровски вестник от същата година Семов е описан като щедър човек, който раздава различни суми пари без да води отчет. Според изследователите на живота на Семов, личните му дарения възлизат на около 50 милиона лева, а направените чрез фондацията са за над 200 милиона лева. В документ на Министерския съвет, подписан от Карло Луканов през 1950 година, е вписана сумата от даренията на фондацията на обща стойност 204 162 524 лева в пари, акции и ценни книжа. В първото си завещание от 1928 година Семов завещава средства за построяването на сграда на Съюза на индустриалците в Габрово. С негови пари е закупена сградата на женското благотворително дружество „Майчина грижа“ и е построено Стопанското училище в Габрово. В София Семов строи и дълго време материално поддържа първия в България приют за бездомни. Безплатни трапезарии за ученици поддържа в Габрово, Варна и Казанлък. Индустриалецът спонсорира обучението на много ученици и деца на работниците в неговите фабрики, като сумата възлиза на над 3 милиона лева. Дарява средства за католическия колеж „Свети Августин“ в Пловдив, Априловската гимназия в Габрово, за училища във Варна и други градове.

През 1938 година околийският управител на Габрово предлага на Борис III връчването на високо държавно отличие на Семов.

...
bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%BE_%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B2

Пенчо Иванов Семов  основава първия български холдинг - текстилния "Успех". През 1936 г. изгражда първите у нас тенис-кортове и зимни пързалки. През цялото това време той неотклонно следва своите предприемачески принципи: не се прави бизнес с политически протекции и не се изнасят капитали извън страната. След себе си оставя основни средства и капитали на стойност 1 милиард и 83 милиона златни български лева, заради което често е наричан българският Рокфелер. Гости в неговия дом са видни индустриалци, дипломати, военни, дори и цар Борис III, но той самият никога не е проявявал интерес към политиката и не се е намесвал в политическите процеси на страната.

  • Мото на Пенчо Семов
Любов, труд, постоянство.


  • Самооценка на Пенчо Семов към края на живота му
Аз се явих беден и цял живот творих, борих се и победих. Моето дело е налице. Аз бях учител, без да бях педагог. Богат съм, без да съм егоист. Аз съм социален, без да съм социалист. Работих вдъхновено, без да бях поет. bg.wikiquote.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%BE_%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%B2

ПП: Хайде сега, ако наистина държите на морала, на съзиданието, на духовните ценности, да ми посочите поне един съвременен български бизнесмен, съпоставим с Пенчо Семов /за мнозина незнаен, предполагам/!...




Гласувай:
24


Вълнообразно


1. emi1ts - Благодаря
18.06.2015 08:51
за интересната информация!За съжаление много трудно е да се открие нещо така позитивно като информация за успели и уважавани българи!Хубав ден!
цитирай
2. mt46 - Да...
18.06.2015 21:23
emi1ts написа:
за интересната информация!За съжаление много трудно е да се открие нещо така позитивно като информация за успели и уважавани българи!Хубав ден!

И явно мнозинството не се интересува особено от добрите, положителните примери...
Благодаря! Лека вечер!...
цитирай
3. mt46 - Днешната система позволява на шепа паразити да стават богати и свръхбогати,
18.06.2015 22:14
без да произвеждат материални блага, ограбвайки свободно народа /народите/... Пример от днес -
http://dnes.dir.bg/news/parlament-deputati-gpk-sadeben-izpalnitel-19307694

Депутати от групата на "БСП лява България" определиха ГЕРБ, ДПС и АБВ като банково мнозинство, заради отхвърлените предложения за промени в ГПК.
Промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) бяха свързани с отпадане на текстове, според които заповед за изпълнение, т.е. изпълнителен лист срещу длъжник, съдът може да издаде без да призовава длъжника.

Народното събрание се отметна от първоначално приетата идея за по-голяма защита на гражданите от произвола на частните съдебни изпълнители и отхвърли ключови предложения за промени в ГПК, предаде БГНЕС.

Поправките в ГПК бяха разгледани на второ четене в пленарна зала, като приети на първо четене ключови поправки бяха отхвърлени от мнозинството присъстващи в зала депутати.

На първо четене парламентът подкрепи предложение на Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт за отпадане на широко популярния сред длъжниците чл. 417 от ГПК, но днес с гласовете на ГЕРБ, ДПС и АБВ този член беше "спасен" и остана в ГПК.

"Видя се, че е налице едно банково мнозинство, в което участват ГЕРБ, ДПС и АБВ. И който ви каже, че АБВ е лява партия, повече не му вярвайте. Това е партия, която гласува против своите избиратели", коментира на брифинг в парламента депутатът от БСП Чавдар Георгиев, цитиран от БТА.

По думите му с гласуваните днес решения се е отнела възможността българските граждани да се защитават.

"Утре ще дойдат, ще ви опишат всичко и ще ви го вземат. Вие дори няма да разберете, че срещу вас има заведено производство", даде пример Георгиев.

"Днес беше отнета възможността да се защитават българските данъкоплатци, горко на всички ни. Утре ще дойдат, ще ни опишат всичко и ще ни го вземат. Дори няма да разберете, че има заведено производство, защото гласуваха и срещу това - да няма нормален начин на съобщение, че срещу вас има предявен иск", коментира Георгиев.

Той обяви, че БСП ще внесе отново предложения за промяна на ГПК, които да дадат възможност да се прегласуват тези позорни разпоредби.

"ГЕРБ за пореден път предадоха своите избиратели, редовите български граждани, които се задъхват под бремето на частните съдебни изпълнители и на банковия произвол", коментира Мая Манолова от БСП.

Тя припомни, че на първо четене промените са били подкрепени в зала, а днес са били отхвърлени без аргументи.

"У хората беше създадено фалшивото очакване, че ще бъдат намалени таксите на частните съдебни изпълнители, че ще бъде променено призоваването, че ще могат да обжалват оценките на недвижимите имоти, които са им изкарани на публична продан", заяви Манолова. Тя даде пример с жена, която е имала дълг от 180 лв. за ремонт на жилище, а сега трябва да плати 1173 лв.

Нормално ли е хора да бъдат съсипвани заради несъвършенства в законите и това мнозинство, начело с ГЕРБ, мотивирано по незнаен начин, се отметна от своето обещание и не подкрепи промените, коментира Мая Манолова.

Тя посочи, че "прословутият и омразен на гражданите чл. 417 от ГПК" е оцелял със 7 депутатски гласа. Според Манолова, "зачестилите посещения на банкери при представители на управляващите са дали своя резултат".

Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че предложенията на депутата от ПФ Димитър Байрактаров, които днес не бяха приети, са частично и неефективно решение за балансиране на принудителното изпълнение по отношение на паричните задължения на граждани.

По повод обвиненията, че ГЕРБ на първо четене са подкрепили промените, а на второ са гласували обратното, Кирилов обясни, че на първо четене законопроектите се обсъждат по принцип.

"Ние не спорим по това, че ни предстои да извършим цялостен анализ и сериозна промяна в цялото изпълнително производство. Затова не сме отхвърлили категорично предложението на Димитър Байрактаров на първо четене", уточни Кирилов.
цитирай
4. tryn - Талантлив и щедър!
18.06.2015 23:25
Не бях чувала за Пенчо Семов, но ще го запомня.
Такива хора рядко се раждат.
Благодаря за този очерк, Марин!
цитирай
5. litatru - :) Здравейте,
19.06.2015 11:04
поздравление за поучителния постинг!
Литатру!
цитирай
6. mt46 - И аз не бях чувал за него... Благодаря, Елица!...
19.06.2015 21:53
tryn написа:
Не бях чувала за Пенчо Семов, но ще го запомня.
Такива хора рядко се раждат.
Благодаря за този очерк, Марин!

цитирай
7. mt46 - Благодаря! Поздрав!...
19.06.2015 21:54
litatru написа:
поздравление за поучителния постинг!
Литатру!

цитирай
8. stela50 - За такива хора трябва да се пише и говори...
20.06.2015 18:22
Поздрави за стойностния постинг !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mt46
Категория: Изкуство
Прочетен: 19156159
Постинги: 3686
Коментари: 45089
Гласове: 148913
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031